Οι διαβεβαιώσεις των Αμερικανών για το Κυπριακό και το… deja vu του Μπάιντεν
06:15 - 03 Φεβρουαρίου 2022
Τίποτα καινούριο που να διαφοροποιεί τις αμερικανικές θέσεις, έτσι όπως τις γνωρίζαμε, δεν έφερε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον σε σχέση με το Κυπριακό. Ο Γιαννάκης Κασουλίδης, ζήτησε και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ, για λύση στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά και την προθυμία του Αμερικανού ομολόγου του να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ειδικότερα ο Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το State Department, εξέφρασε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες που γίνονται υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κυπρίων. Την ίδια ώρα ο Ιωάννης Κασουλίδης, ενημέρωσε τον ομόλογο του για την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε σχέση με το πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ετοίμασε, αφενός για να ξεκλειδώσει τη διαδικασία στο Κυπριακό, αφετέρου για να ανακόψει τα τετελεσμένα των Τούρκων στο Βαρώσι.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά μια νέα έκδοση προτάσεων για ΜΟΕ, που είχαν κατατεθεί και στο παρελθόν. Προβλέπει πως η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει για τους νόμιμους κατοίκους της υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και παράλληλα θα αναγνωριστεί για τη διεξαγωγή διεθνών πτήσεων το αεροδρόμιο της Τύμβου, το οποίο θα λειτουργεί επίσης υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ώρα θα ανοίξει και το λιμάνι της Αμμοχώστου επίσης υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Την πρόταση Αναστασιάδη για Βαρώσια μετέφερε στον Μπλίνκεν ο ΥΠΕΞ
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα ουσιώδη ΜΟΕ θα χρησιμοποιηθούν και θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός νέου κλίματος, αφού η Αμμόχωστος θα ανοίξει όπως προνοούν τα ψηφίσματα, ενώ ταυτόχρονα θα αρθεί η απομόνωση που καταγγέλλουν οι Τουρκοκύπριοι με το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμβου και τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, με τον όρο βέβαια ότι η Τουρκία θα άρει τον αποκλεισμό εμπάργκο πλοίων υπό κυπριακή σημαία.
Για τον Άντονι Μπλίνκεν μπορεί τα ΜΟΕ, που του περιέγραψε ο Ιωάννης Κασουλίδης, να ηχούν νέα και προς την ορθή κατεύθυνση, με βάση τα δεδομένα, ωστόσο για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, θα προκαλέσουν ένα déjà vu. Κι αυτό διότι, όταν ακόμα ήταν ήταν αντιπρόεδρος ο κ. Μπάιντεν επισκέφθηκε την Κύπρο τον Μάιο του 2014 μετά από προσωπικές ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη βοήθεια της ομογένειας μας στις ΗΠΑ.
Σε εκέινη του την επίσκεψη, μετέφερε συγκεκριμένες προτάσεις επιστροφής της Αμμοχώστου. Η όλη του προσπάθεια απέτυχε όμως ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας και ειδικότερα της απαίτησης της τουρκικής πλευράς για νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και των λιμένων της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, κάτι που θα οδηγούσε στην αναγνώριση του ψευδοκράτους σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Σήμερα ωστόσο, εκείνα που τότε αποτελούσαν κόκκινη γραμμή αποτελούν προτάσεις της δικής μας πλευράς, ωστόσο, δύσκολα γίνονται αποδεκτά από την άλλη πλευρά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφασιστική στήριξη σε ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο εξέφρασε ο Μπλίνκεν σε Κασουλίδη
Αυτό το γεγονός, ίσως να αποδεικνύει και το τέλμα στο οποίο έχει φτάσει το Κυπριακό και οδηγεί στο συμπέρασμα, πως ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο χρόνος λειτουργεί εναντίον των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων που βλέπουν με οργή την Τουρκία να αλωνίζει και βήμα βήμα καθημερινά να ενσωματώνει όλο και περισσότερο τα κατεχόμενα.
Στο μεταξύ, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση με τον Ερσίν Τατάρ, να απορρίπτει στην ολότητά τους και πριν καν τα συζητήσει, τα ΜΟΕ που προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και αντιπροτείνει τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το φιάσκο του παρελθόντος, όπου η δική μας πλευρά εξαναγκάζεται να υιοθετήσει ΜΟΕ που ευνοούν το ψευδοκράτος και να μην παίρνει απολύτως τίποτα ως αντάλλαγμα.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Κόλιν Στιούαρτ ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε πως μέσω τον τεχνικών επιτροπών, το ψευδοκράτος επιδιώκει την αύξηση της πυκνότητας των σημείων διέλευσης, με δικαιολογία να βελτιωθεί το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε στον Κόλιν Στίουαρτ να ανοίξει ένα νέο οδόφραγμα στη Λευκωσία στην Πύλη Αμμοχώστου.
Μάλιστα ο κατοχικός ηγέτης υπερασπίστηκε την αναφορά για την επιθυμία για να έχει άτυπο διάλογο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα όσα είπε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο, τοον οποίο κάλεσε να διερευνήσει ενδεχόμενο νέο τετ α τετ, αυτή τη φορά στο Λονδίνο. Ο Ερσίν Τατάρ απάντησε πως, «για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις η δική μας στάση είναι ξεκάθαρη, πρέπει να γίνουν αποδεκτά η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο διεθνές μας καθεστώς. Μέχρι τότε, εμείς βεβαίως μπορούμε να βρισκόμαστε σε ανεπίσημες, κοινωνικές συναντήσεις. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό».
Έφερε ως παράδειγμα τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη δεξίωση των ΗΕ πριν την Πρωτοχρονιά. «Πριν από τότε βρεθήκαμε και μιλήσαμε στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη. Σε διάφορες συζητήσεις που έγιναν με τους Βρετανούς, είπαμε να βρεθούμε και στο Λονδίνο μια φορά. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει για μας ότι αρχίζουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Αυτό θέλω να το υπογραμμίσω άλλη μια φορά, δήλωσε. Τι πιο φυσικό, κατέληξε ο Ερσίν Τατάρ, σε ένα τόσο μικρό νησί οι ηγέτες δύο χωριστών «λαών» να συναντώνται κοινωνικά από καιρού εις καιρόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαριά ατζέντα, καυτά ζητήματα στις αποσκευές Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον