Πνίγεται στον... βούρκο των Προεδρικών η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται η ολοκλήρωση της συζήτησης για τη Μεταρρύθμιση στην επιτροπή Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας περίτρανα, όσους επιμένουν, ότι τα μικροπολιτικά συμφέροντα, λειτουργούν ως τροχοπέδη, για να ληφθούν γενναίες αποφάσεις που θα αλλάξουν πραγματικά και προς το καλύτερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τη στιγμή μάλιστα που τα κόμματα έσπευσαν να ανοίξουν το κεφάλαιο των Προεδρικών πριν από την ώρα του, το όλο εγχείρημα της Μεταρρύθμισης γίνεται ακόμα πιο δύσκολο και σύνθετο, με τον κίνδυνο να νερωθούν πρόνοιες των τριών Νομοσχεδίων να μοιάζει κάτι περισσότερο από ορατός.  

Η Βουλή κινδυνεύει να απωλέσει και τα λιγοστά ψήγματα αξιοπιστίας που της έχουν απομείνει, αφού η αρχική δέσμευση για ολοκλήρωση της συζήτησης εντός Νοεμβρίου του 2021 και η ψήφιση τους από την Ολομέλεια πριν από τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς παρήλθε ανεπιστρεπτί. Αργότερα δόθηκε ως καταληκτική ημερομηνία για ψήφιση το τέλος Ιανουαρίου του 2022, ενώ πλέον μπήκαμε στον Φεβρουάριο και ακόμα το θέμα εκκρεμεί στην επιτροπή Εσωτερικών. Και εκκρεμεί όχι για έναν και μόνο συγκεκριμένο, αλλά για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνει αφενός με τις επιδιώξεις κάποιων κομμάτων, που λειτουργούν όχι τόσο για την επιτυχία της Μεταρρύθμισης, όσο με ορίζοντα τις Προεδρικές, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα κομματικά συμφέροντα και τα πολιτικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, υπήρξε καθυστέρηση εντός Δεκεμβρίου, αφού το κυβερνών κόμμα δεν κατέθεσε γραπτώς τις τροπολογίες του, ενώ οι αμφιταλαντεύσεις των υπολοίπων για τις συνενώσεις και τον τελικό αριθμό των δήμων δεν ευνόησαν την όλη προσπάθεια. Εξάλλου, μέλη της επιτροπής, έκαναν λόγο ακόμα και για ατολμία, ενώ παλαιότερα υπήρξαν αναφορές για κομματικά αλισβερίσια που μπλοκάρουν την όλη προσπάθεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κλείδωσαν ούτε σήμερα οι συνενώσεις-Οι τάσεις και το επικρατέστερο σενάριο

Οι απόψεις, οι θέσεις και οι κόκκινες γραμμές των κομμάτων θα ήταν καθόλα σεβαστές, αν λάμβαναν υπόψη και τις πανάκριβες μελέτες που έγιναν και που έχουν ως κεντρικό συμπέρασμα πως όσο λιγότεροι δήμοι, τόσο το καλύτερο από οικονομικής και αναπτυξιακής πλευράς, αλλά και παράλληλα, της βιωσιμότητας και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Αντίθετα ο βασικός λόγος για τον οποίο τα κόμματα, όχι μόνο καθυστερούν, αλλά κυρίως συνεχώς προσθέτουν αντί να αφαιρούν δήμους, έχει να κάνει με τις πιέσεις που δέχονται από τους ψηφοφόρους και τα τοπικά τους στελέχη. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό του ΑΚΕΛ στη Δερύνεια. Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Αραδίππου. 

Κι αυτό διότι, την ώρα που το κυβερνών κόμμα επιμένει πως οι δήμοι δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 17, με τροπολογία που κατέθεσε ζητά όπως ο Δήμος Αραδίππου να μη συνενωθεί με τον Δήμο Λάρνακας, αλλά με γειτονικές κοινότητες, στέλνοντας το μήνυμα και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις που έτσι κι αλλιώς επιμένουν στους 20 δήμους πως και οι δικές τους κόκκινες γραμμές μπορούν να ικανοποιηθούν. Γι αυτό το ενδεχόμενο ακόμα και των 21 δήμων είναι ορατό. 

Παρά τα παχιά λόγια και τις μεγάλες κουβέντες για την αποφασιστικότητα και το κλίμα ομοψυχίας στην επιτροπή Εσωτερικών, η ουσία παραμένει πως σε άλλη μια συνεδρία, τη χθεσινή, δεν έγινε αυτό που ανακοινώθηκε πως θα γίνει. Υπενθυμίζεται πως είχε ανακοινωθεί πως η συνεδρία της προηγούμενης Πέμπτης θα ήταν η τελευταία και σε αυτή οι βουλευτές θα καλούνταν να τοποθετηθούν επί των τροπολογιών και όσες εγκρίνονταν θα ενσωματώνονταν στο Νομοσχέδιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικά αλισβερίσια και πιέσεις αλλάζουν τα φώτα στη Μεταρρύθμιση

Τελικά λόγω χρόνου, όπως ανακοινώθηκε, καθορίστηκε η χθεσινή έκτακτη συνεδρία, στην οποία θα ολοκληρωνόταν η συζήτηση και οι βουλευτές τελικά θα ψήφιζαν για τις συνενώσεις. Μετά κι από τη χθεσινή, σχεδόν πεντάωρη συνεδρία, τα κόμματα δεν κατέληξαν, ούτε ψήφισαν και έδωσαν νέα παράταση με νέα συνεδρία στις δέκα του μήνα. Με αυτόν τον τρόπο κι από τη στιγμή μάλιστα που οι συνεδρίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών για τους δημοσιογράφους, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες είναι οι τελικές θέσεις των κομμάτων και που κολλά το όλο εγχείρημα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση και καταγράφηκαν κάποιες τάσεις, που όμως δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσουν ούτε στην επόμενη έκτακτη συνεδρία στις δέκα του μήνα, παρά μόνο στην Ολομέλεια που ορίσθηκε για ψήφιση των τριών Νομοσχεδίων της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις 24 Φεβρουαρίου. 

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη Λευκωσία παραμένει το μεγάλο αγκάθι του τι μέλλει γενέσθαι με τον Στρόβολο, αφού ΔΗΣΥ και αντιπολίτευση διαφωνούν. Ο ΔΗΣΥ επιμένει στη συμπερίληψη του Στροβόλου στον μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσίας, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν στην παραμονή του Στροβόλου ως αυτόνομου δήμου. Βέβαια ενώπιον των βουλευτών υπάρχει και η τροπολογία βάσει της οποίας, ο Στρόβολος θα ενσωματωθεί με τους δήμους Λακατάμιας και Τσερίου και τον συνοικισμό Ανθούπολης. Το όλο θέμα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει στην Ολομέλεια, αφού κάποιοι βουλευτές ζήτησαν χρόνο για να διαβουλευθούν με τα κόμματά τους. Η δεύτερη εκκρεμότητα της Λευκωσίας είναι η Αγλαντζιά, με το ΑΚΕΛ να επιμένει για τη συνένωση της με τους δήμους Λατσιών και Γερίου και όχι με τον μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσίας. Φαίνεται όμως, τουλάχιστον στην παρούσα φάση πως η πρόταση του ΑΚΕΛ, δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλειδώνουν οι αποφάσεις για την Τ.Α.-Τα ακανθώδη ζητήματα στο τραπέζι

Το άλλο μεγάλο αγκάθι της Μεταρρύθμισης, παραμένει η ελεύθερη Αμμόχωστος, με το ΑΚΕΛ να επιμένει στην αναγκαιότητα να μην συνενωθεί ο ακριτικός και ημικατεχόμενος δήμος της Δερύνειας με το Παραλίμνι. Αυτό θα σήμαινε αυτόματα την ύπαρξη τριών δήμων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, κάτι που θα σήμαινε casus belli για την Κυβέρνηση. Το σενάριο που στην παρούσα φάση, επίσης φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία, είναι αυτό των δύο δήμων, με την Αγιά Νάπα να συνενώνεται με τέσσερις γειτονικές κοινότητες και το Παραλίμνι και τη Δερύνεια να συνθέτουν ένα νέο δήμο. 

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι τελικές προτάσεις της επιτροπής Εσωτερικών σε σχέση με την πρόταση του ΔΗΣΥ για την Αραδίππου, την τροπολογία της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας για τα Πολεμίδια αλλά και τις εξελίξεις στην Πάφο όπου μέχρι στιγμής φαίνεται πως το αίτημα για τη μη συνένωση της Γεροσκήπου με τον Δήμο Πάφου δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία. Από την άλλη πλευρά, το αίτημα των Πεγιωτών για να μη ενταχθούν στον δήμο δυτικής Πάφου η Χλώρακα και η Έμπα φαίνεται πως τυγχάνει ευνοϊκής προσέγγισης, τουλάχιστον σε επίπεδο επιτροπής Εσωτερικών.

Αυτά και άλλα πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συνενώσεις αναμένεται ότι θα απασχολήσουν και τη επόμενη έκτακτη συνεδρία που ορίσθηκε για τις 10 του μήνα, αν και όπως όλα δείχνουν ο τελικός αριθμός των δήμων θα οριστικοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας. 

Πάντως σε ότι αφορά το θέμα των δημοψηφισμάτων, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ επιμένουν στη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, κάτι που βρίσκει εντελώς αντίθετη την Κυβέρνηση. Εκτός απροόπτου το Νομοσχέδιο που θα οδηγηθεί προς έγκριση στις 24 Φεβρουαρίου, θα συμπεριλαμβάνει πρόνοια για τοπικά δημοψηφίσματα, ωστόσο δεν αποκλείεται η εν λόγω πρόνοια να αφαιρεθεί με κατάθεση σχετικής τροπολογίας, αφού η δυναμικότητα των κομμάτων στην επιτροπή Εσωτερικών, είναι διαφορετική από την δυναμικότητα των κομμάτων στην Ολομέλεια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοιγοκλείνει από το 13 μέχρι το 21 η βεντάλια του αριθμού των Δήμων

Δειτε Επισης

Παγωμένη η Γερμανία από την επίθεση-Ερευνούν τους τρεις που πανηγύριζαν όταν ο 50χρονος έριχνε το αυτοκίνητο στην αγορά
Το άγνωστο παρασκήνιο κι οι πιέσεις για το ιατροδικαστικό πόρισμα για τα νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα
Στο Νοσοκομείο τρεις ανήλικοι έπειτα από συμπλοκή στη Λεμεσό
Χειροπέδες σε 57χρονο-Οδηγούσε μεθυσμένος και συγκρούστηκε μετωπικά με περιπολικό στη Λεμεσό
Απειλές Τραμπ και για τη διώρυγα του Παναμά–Αν πέσει σε «λάθος χέρια» θα πάρουμε τον έλεγχο
Η Τουρκία προειδοποιεί τη Συρία-Θα κάνουμε ότι χρειαστεί στο θέμα των κουρδικών πολιτοφυλακών
Καζάνι που βράζει η Γερμανία μετά την φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στο Νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση ένα πρόσωπο μετά από πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία
«Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»-Συγκλονίζουν νέες μαρτυρίες μετά την επίθεση στο Μαγδεμβούργο