Ψηφίζεται στις 24 Φεβρουαρίου η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Έκτακτη συνεδρία τη Δευτέρα

Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών, σε σχέση με το θέμα των συνενώσεων και των δημοψηφισμάτων, που παραμένουν τα δύο μεγάλα αγκάθια της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών που διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν όλες σχεδόν οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί. 

Πρόκειται συνολικά για 85 τροπολογίες που κατατέθηκαν από τα κόμματα εκ των οποίων κάποιες ενσωματώθηκαν μετά από τη ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των μελών της επιτροπής. Σε ότι αφορά τις τροπολογίες που αφορούν το ζήτημα των συνενώσεων και το θέμα των δημοψηφισμάτων, τα μέλη της επιτροπής, όρισαν νέα έκτακτη συνεδρία για την ερχόμενη Δευτέρα.  Η νέα συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στις δέκα το πρωί, θα είναι τρίωρη και θα έχει ως μοναδικά θέματα συζήτησης τις συνενώσεις και τα δημοψηφίσματα. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επιτροπής ο πρόεδρος της, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε πως «ολοκληρώσαμε την προτελευταία συνεδρία, διεξήλθαμε σχεδόν το σύνολο των τροπολογιών σε ένα κλίμα συνεργασίας. Δεν ήταν επαρκής ο χρόνος για να ολοκληρώσουμε. Τη Δευτέρα θα ξεκαθαρίσει το θέμα των συνενώσεων και τα δημοψηφίσματα καθώς και ο τρόπος εκλογής των αντιδημάρχων. Επίσης θα ξεκαθαρίσει ένα θέμα που τέθηκε σήμερα για μερική αύξηση των δημοτικών συμβούλων. Θα υπάρξουν τροπολογίες στην Ολομέλεια, αλλά ο μεγάλος όγκος έχει ολοκληρωθεί. Αποφασίσαμε νε προτείνομε στην πρόεδρο της Βουλής να ψηφιστούν στις 24 Φεβρουαρίου τα Νομοσχέδια». 

Ερωτηθείς για τη θέση του ΑΚΕΛ, σε σχέση με τις συνενώσεις, ο κ. Δαμιανού, υπενθύμισε πως η θέση παραμένει για 18 νέους δήμους συν δύο που παραμένουν στη σημερινή τους μορφή. 

Από την πλευρά του εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Νίκος Σύκας εξέφρασε την ικανοποίηση του, «για το γεγονός ότι ακόμα μια φορά σε ένα πλαίσιο συναίνεσης και συναντίληψης αλλά και σε κλίμα καθολικής έγνοιας και διεξήλθαμε πέραν των 60 τροπολογιών. Τη Δευτέρα θα συζητήσουμε τις τελευταίες εκκρεμότητες. Ως ΔΗΣΥ, πιστεύουμε ότι οι Μεταρρυθμίσεις είναι αδήριτη ανάγκη. Με αυτή τη νοοτροπία θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Είναι ξεκάθαρα για μας οι Δήμοι 17», δήλωσε.

Πάντως ο κ. Σύκας άφησε ανοικτό ενδεχόμενο για περισσότερους από 17 δήμους, λιγότερους όμως από 20, εάν υπάρξει κλίμα συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων, ενώ την ίδια ώρα υπενθύμισε την θέση του κόμματος, πως, «δημοψήφισμα σημαίνει τουμπάρισμα της Μεταρρύθμισης».  

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, χαρακτήρισε το κλίμα της συνεδρίας εξαιρετικό, ενώ σημείωσε πως, «καταφέραμε να υπάρξει θετική κατάληξη σε αρκετά ζητήματα που προτείναμε με τις τροπολογίες μας. Δεν τελειώσαμε, υπάρχουν εκκρεμούντα ζητήματα που θα τα συζητήσουμε στην επόμενη συνεδρία. Και σε αυτά τα ζητήματα ευελπιστώ ότι θα υπάρξουν συγκλήσεις. 

Εμείς ως ΔΗΚΟ, συνέχισε ο κ. Λεωνίδου, θα συνεχίσουμε σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Σε σχέση με τη θέση του ΔΗΚΟ για τις συνενώσεις, ο κ. Λεωνίδου, υπέδειξε πως το θέμα δεν είναι ο αριθμός 17 ή 19. «Δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Εξάλλου η Κυβέρνηση προτείνει 17. Δεν ανατρέπεται η βιωσιμότητα αν αυξηθούν οι δήμοι πέραν των 17, όπως μας είπαν και οι ειδικοί». 

Σε σχέση με τα δημοψηφίσματα, ο κ. Λεωνίδου, υπενθύμισε πως  η θέση του ΔΗΚΟ είναι καταγεγραμμένη υπέρ των δημοψηφισμάτων. «Αν συνεχιστεί το καλό κλίμα θα πρέπει ο καθέ ένας να κάνει τις δικές του υποχωρήσεις», κατέληξε ο κ. Λεωνίδου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επιτροπής ο Μαρίνος Μουσιούττας εκ μέρους της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, δήλωσε πως, «έχουμε διεξέλθει σχεδόν όλες τις τροπολογίες. Κάποιες ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο κάποιες όχι. Και έχει το κάθε κόμμα και ο κάθε βουλευτής το αναφαίρετο το δικαίωμα να τις προωθήσει στην Ολομέλεια».

Οσο αφορά τις δύο ακανθώδεις τροπολογίες αφέθησαν λόγω χρόνου, ο κ. Μουσιούττας σημείωσε πως θα συζητηθούν στην έκτακτη συνεδρία της Δευτέρας, η οποία θα έχει μοναδικό αντικείμενο αυτές τις δύο τροπολογίες. «Θεωρώ ότι προχωρήσαμε μέσα στα πλαίσια που έχουμε θέσει και έχει καθοριστεί ως ημερομηνία ψήφισης στην Ολομέλεια η 24η Φεβρουαρίου. Άρα τη Δευτέρα τελειώνουμε ως επιτροπή και το θέμα θα προωθηθεί ενώπιον της Ολομέλειας, για ψήφιση, τροποποίηση ή καταψήφιση την ημέρα της κρίσεως στην Ολομέλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17
Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση Μενελάου και Ονάρ για τα σημεία διέλευσης
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
«Ιστορική» χαρακτήρισε ο ΠτΔ την απόφαση για έγκριση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη
Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος