Παίζει τα ρέστα του ο Αβέρωφ-Και επίθεση και πρόσκληση στον Χριστοδουλίδη
14:04 - 07 Ιανουαρίου 2022
Τη φράση πως η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, ήρθε να επιβεβαιώσει με την αιφνιδιαστική πρόταση που υπέβαλε προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε μια στιγμή, που όλοι θεωρούσαν πως τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι ο εκλεκτός του ΔΗΣΥ για τις εκλογές, την ώρα που ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα προετοίμαζε μια δική του υποψηφιότητα που θα ανακοινωθεί, ενδεχομένως την άνοιξη, η σημερινή του πρόταση, ήρθε να ανατρέψει τα πάντα, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, να παίζει τα ρέστα του.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η φημολογία για μια πιθανή υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, δεν κρύφτηκε. Επιτέθηκε ανοικτά στον υπουργό Εξωτερικών και τον κατηγόρησε για μια σειρά από ζητήματα. Μίλησε για φυγομαχία, υπόγειο πόλεμο, προσπάθεια να εκβιαστούν οι αποφάσεις του ΔΗΣΥ», από τον υπουργό Εξωτερικών. Άφησε αιχμές παράλληλα πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κρύβεται, θέλει να συνεχίσει να πατά σε δύο βάρκες και να μην εκφράζει τις απόψεις του για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την κοινωνία, μένοντας στο απυρόβλητο και διατηρώντας τη δημοφιλία του.
Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να είναι στη δήλωση του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Με την πρόταση του ουσιαστικά, σφίγγει ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Υπενθυμίζεται πως αυτή η τακτική, δηλαδή να σφίξει τον κλοιό γύρω από τον υπουργό Εξωτερικών, δεν ξεκίνησε τώρα. Μια σειρά δηλώσεων, τόσο από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος όσο και από τον αναπληρωτή πρόεδρο, έφεραν προκάλεσαν μια αλληλουχία γεγονότων που έφεραν τον ΔΗΣΥ να ανοίγει το κεφάλαιο προεδρικές πριν την ώρα του. Η απόφαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου, ήταν το επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας. Η σημερινή πρόταση Αβέρωφ, όμως είναι το κερασάκι στην τούρτα, αφού δημιουργεί ένα πλέον βαρυσήμαντο δίλημμα στον κ. Χριστοδουλίδη. Τυχών απόρριψη της πρότασης Αβέρωφ για να υποβάλει υποψηφιότητα μέσω του κόμματος και να αποφασίσει η βάση, αναιρεί από τον ίδιο το βασικό επιχείρημα για τον λόγο που δεν πάει μέσω των κομματικών διαδικασιών.
Από την άλλη αποδοχή της πρότασης Αβέρωφ, αμέσως τον βγάζει εκτός από τα χρονοδιαγράμματα που ο ίδιος έχει θέσει για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του εντός Μαρτίου και την ίδια ώρα, αφενός τον στέλνει πρόωρα εκτός Κυβέρνησης, αφετέρου τον εμπλέκει σε μια πρόωρη προεδρολογία, στην οποία μάλιστα αν χάσει, χάνει παράλληλα και τη δυναμική που ενδεχομένως να ανέπτυσσε ως ανεξάρτητος υποψήφιος.
Πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του Νίκου Χριστοδουλίδη που έχει μπροστά του ακριβώς 48 ώρες για να αποφασίσει πως θα απαντήσει και τι θα πράξει, αναφορικά με την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η πρόταση Αβέρωφ σε Χριστοδουλίδη-Παραιτείται εάν υποβάλει υποψηφιότητα
Όσα είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου
Αναφέροντας ότι στόχος του είναι να αποφύγει το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου πρότεινε στον Νίκο Χριστοδουλίδη να ακολουθήσουν τη συμβουλή του Γλαύκου Κληρίδη: « η «τενέκκα», η κάλπη δηλαδή, είναι πάντα η καλύτερη και η σωστή και η αξιόπιστη δημοσκόπηση».
Πρότεινε σε περίπτωση που τη Δευτέρα, σεβαστεί το κόμμα του και καταθέσει την υποψηφιότητά του εντός του ΔΗΣΥ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως θα πράξει κι ο ίδιος, να ανοίξει η διαδικασία για το σύνολο των 51.000 μελών του κόμματος προκηρύσσοντας έκτακτη εκλογική συνέλευση και ο νικητής να είναι και Πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας για το 2023. Όπως είπε θα ήταν αντικαταστατικό να ανοίξει η διαδικασία μόνο για την υποψηφιότητα για τις προεδρικές.
«Γι’ αυτό, εάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποβάλει υποψηφιότητα τη Δευτέρα, δηλώνω ότι θα παραιτηθώ αμέσως από την Προεδρία του ΔΗΣΥ, προκηρύσσοντας ταυτόχρονα την Έκτακτη Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για την εκλογή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Να ψηφίσει η βάση, να ψηφίσουν και τα 51.000 μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού. Να κάνουμε αυτό που δεν έκανε κόμμα στις δεκαετίες της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.
Πρόσθεσε ότι ο νικητής της εσωκομματικής αναμέτρησης θα είναι και Πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος του ΔΗΣΥ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ. Νεοφύτου είπε επίσης ότι η εξουσία έχει και την ανάλογη ευθύνη και ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη και έχει υποχρέωση για τη συνοχή της παράταξης.
«Δεν μένω κολλημένος στην καρέκλα. Είμαι μπαρουτοκαπνισμένος πολιτικός. Οι εκλογικές μάχες είναι στο αίμα μου. Έτσι έμαθα. Να δίνω εκλογικές μάχες. Είμαι σίγουρος, είμαι βέβαιος για αυτό: Η παράταξή μας δεν μπορεί να μετατρέπεται σε παιγνίδι κανενός», είπε.
Πρόσθεσε ότι μια τέτοια διαδικασία τού δίνει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει τη στήριξη της βάσης του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ δίνει και στον Νίκο Χριστοδουλίδη την ευκαιρία να διεκδικήσει μια θέση ηγεσίας και μεγάλης ευθύνης, απαραίτητη για την όποια διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος της Δημοκρατίας.
Συμπλήρωσε ότι παρέχει ταυτόχρονα το πλαίσιο να ακουστούν επιτέλους, θέσεις. Για το Κυπριακό, την οικονομία, το μεταναστευτικό, τη διαφθορά, τα κοινωνικά ζητήματα.
«Τόσα χρόνια, τις δικές μου απόψεις και θέσεις τις καταθέτω καθημερινά. Γι’ αυτό άλλωστε έχω αποκτήσει αντιπάθειες και πολλούς επικριτές. Όμως κανείς δεν θα μου κάνει κριτική ότι δεν έχω άποψη. Θα είναι όμως και ένα βήμα για τον Νίκο Χριστοδουλίδη να εκφράσει τις δικές του απόψεις, τις δικές του πολιτικές», είπε.
Ο ηττημένος, πρόσθεσε, από το ίδιο βράδυ θα σταθεί δίπλα στον νικητή, σαν μια γροθιά, «για να κερδίσουμε τις εκλογές και το 2023». Εξέφρασε θλίψη αφού όπως είπε, ο πόλεμος του ψιθύρου που βιώνει εδώ και πολλούς μήνες η παράταξη, όχι μόνο τη ζημιώνει, αλλά αναπτερώνει και τις προσδοκίες της αντιπολίτευσης. «Μόνος κερδισμένος από μια τέτοια διαδικασία θα είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός αλλά και ο τόπος μας», ανέφερε.
Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να δεχθεί να είναι Πρόεδρος αυτής της ιστορικής παράταξης και, την ίδια ώρα, να τίθεται από τον οποιονδήποτε θέμα αμφισβήτησης για το εάν είναι άξιος και αποδεκτός ως υποψήφιος από τη βάση του κόμματός του.
Περαιτέρω ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι οι προεδρικές εκλογές δεν είναι διαγωνισμός δημοφιλίας. Είναι θέμα αντίληψης, όπως είπε, πολιτικής κατεύθυνσης και - κυρίως – ικανοτήτων για να κουμαντάρει κάποιος τη χώρα.
«Ο κόσμος σήμερα είναι εξαιρετικά πολύπλοκος, σε κάθε πεδίο, σε κάθε επίπεδο. Και σε έναν ωκεανό γεμάτο καρχαρίες, δεν μπορεί να είσαι χρυσόψαρο. Στις πολύπλευρες ιδιότητες που απαιτεί η Προεδρία, πιστεύω ότι ανταποκρίνομαι πλήρως. Είναι γι’ αυτό που φιλοδοξώ να υπηρετήσω τη χώρα από το ύπατο αξίωμα», ανέφερε.
Σκοτεινή μάχη ψιθύρου
Εδώ και μήνες, ο Δημοκρατικός Συναγερμός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μάχη ψιθύρου, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.
«Μια `σκοτεινή` μάχη που γίνεται με αυτό τον τρόπο, ακριβώς για να αποφεύγουν κάποιοι την οποιαδήποτε αντιπαράθεση με καθαρούς, δημοκρατικούς, πολιτικούς όρους. Για να μην εκτίθενται και να μην τοποθετούνται σε κανένα ζήτημα. Να μην αποκαλύπτονται επισήμως, για να μπορούν να πατούν ταυτόχρονα και στις δύο βάρκες: τόσο της κομματικής νομιμοφροσύνης, όσο και της ανεξάρτητης `αντισυστημικής` πορείας», είπε. Κυρίαρχος στόχος αυτής της προσπάθειας, συμπλήρωσε, είναι να εκβιάσει τις αποφάσεις του ΔΗΣΥ.
«Και υπηρετώ ένα κόμμα που δεν μπορεί να είναι υπό εκβιασμό του οποιουδήποτε. Με αποκλειστικό όπλο την απειλή της διάσπασης. Κάτι που - κατά τη γνώμη μου - αποτελεί ύβρη για την ιστορική μας παράταξη», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι ο ίδιος, ως Πρόεδρος αυτής της ιστορικής παράταξης δεν νομιμοποιείται να δεχθεί ούτε την υπονόμευση, ούτε και τη διάσπαση του Δημοκρατικού Συναγερμού και δεν μπορεί να παρακολουθεί αδιάφορος «την αναβίωση των όσων ζήσαμε το 2003».
«Γνωρίζω ότι στα διάφορα που μου προσάπτουν, είναι ότι ελέγχω καταστάσεις για να πετυχαίνω πάντα τους στόχους μου. Για τις εσωκομματικές διαδικασίες υποστηρίζουν ότι ελέγχω την ψηφοφορία στο Ανώτατο Συμβούλιο και γι’ αυτό ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποφεύγει να θέσει υποψηφιότητα εντός του κόμματος», είπε.
Αναφέροντας ότι αυτό αποτελεί προσβολή για τα περίπου 2.000 προβεβλημένα και εκλεγμένα στελέχη του κόμματός, σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι που κορυφαίες πολιτικές αποφάσεις είναι αρμοδιότητα του Ανωτάτου Συμβουλίου. Με αυτούς του κανόνες, όπως είπε, ο Γιαννάκης Μάτσης αναμετρήθηκε με τον Γλαύκο Κληρίδη το 1992 και μετά ο ΔΗΣΥ, σαν μια γροθιά, κέρδισε για πρώτη φορά την Προεδρία της Δημοκρατίας. Με τους ίδιους κανόνες, συμπλήρωσε, η Ελένη Θεοχάρους αναμετρήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη το 2012 και πάλι μετά, «σαν μια γροθιά, κερδίσαμε και πάλι».
«Σε αντίθεση όμως με το 2003 όταν διασπαστήκαμε και δυστυχώς χάσαμε», εξήγησε.
«Από την άλλη όμως, για μένα, ποτέ δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και για κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται, όσο δύσκολο και αν είναι και θέλω να ομολογήσω κάτι: όσο δυσκολεύει το πρόβλημα τόσο πεισμώνω να βρίσκω πάντα λύσεις. Και για τον τόπο και για την παράταξή μας. Εξάλλου και στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν ποτέ αδιέξοδα», τόνισε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει μια σχέση που πάει πίσω δεκαετίες, είναι Πρόεδρος της Κύπρου και ένα άνθρωπος που υπηρέτησε τον ΔΗΣΥ για 17 χρόνια. «Αλίμονο να μην κουβεντιάζω αυτά τα ζητήματα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ερωτηθεί κατά πόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα, απέφυγε να προκαταλάβει τέτοιες θέσεις και να στηριχθεί σε υποθέσεις, επαναλαμβάνοντας ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ότι θα πρέπει να πάνε στη βάση. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι μπορεί και έχει πιθανότητες να τον κερδίσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Δεν είμαι πρωτάρης στην πολιτική. Όμως αυτό θα είναι το καλό του κόμματος. Εγώ θέλω αυτό που θέλει και η βάση του κόμματος και ο μόνος τρόπος είναι να πάμε στη βάση, εν γνώσει μου ότι μπορεί και να χάσω τις εκλογές», είπε.