Η πρόθεση Αναστασιάδη για προσφυγή στο Ανώτατο, η παγίδα και η πολιτική πτυχή

Τις πρώτες ημέρες του 2022, αναμένεται ότι θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση με το αν θα προσφύγει τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλούμενος το Άρθρο 139 του Συντάγματος και ζητώντας να εξεταστεί η απόφαση της Βουλής, σε σχέση με την ακύρωση της μετατροπής των τεσσάρων συνεργάτιδων του στο Προεδρικό, σε αορίστου χρόνου.  

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω θέμα προέκυψε κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022, από τη Βουλή, όπου με τροπολογία, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων και της Δημοκρατικής Παράταξής-Συνεργασίας, ουσιαστικά δέσμευσαν το κράτος, ότι οι τέσσερις υπάλληλοι με το πέρας της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2023, θα απομακρυνθούν από τη δημόσια υπηρεσία.

Παρά την ενόχληση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε πως η εν λόγω προσφυγή, δεν θα θέσει σε κίνδυνο και τον προϋπολογισμό, τον οποίο θα υπογράψει, ωστόσο σε σχέση με την απόφαση για τις τέσσερις συνεργάτιδές του, θεωρεί ότι με αυτή την απόφαση της η Βουλή, ουσιαστικά επεμβαίνει στις εξουσίες της Εκτελεστικής Εξουσίας και το Άρθρο 39 περιλαμβάνει πρόνοιες που αφορούν τη συγκεκριμένη πτυχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντός ημερών αποφασίζει ο Πρόεδρος για σύγκρουση εξουσιών στον προϋπολογισμό

Εάν και εφόσον ο Νίκος Αναστασιάδης τελικά προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, επί της ουσίας θα αναμένει μια απόφαση, η οποία θα διασαφηνίζει και θα οριοθετεί τις εξουσίες της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής εξουσίας. Παράλληλα θέση του Προεδρικού, είναι πως το επίδικο διάστημα που λήφθηκε η απόφαση για να μετατραπεί το καθεστώς εργασίας τους σε αορίστου χρόνου, βρισκόταν σε ισχύ Νομοθεσία, που έδινε στο κράτος αυτό το δικαίωμα, ενώ είχαν γνωμοδοτήσει θετικά τόσο ο Διευθυντής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσο και ο προϊστάμενος της Δημόσιας Υπηρεσίας. Την ίδια ώρα το Προεδρικό παρέπεμψε, καταδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο τη δυσφορία του Προέδρου της Δημοκρατίας για το εν λόγω ζήτημα και στην μετατροπή οκτώ έκτακτων υπαλλήλων της Βουλής σε αορίστου χρόνου επί της προεδρίας του Μάριου Καρογιάν.

Νομικοί κύκλοι, ωστόσο που κλήθηκαν να σχολιάσουν την πρόθεση του Προέδρου να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, υπέδειξαν πως στην όλη υπόθεση επισέρχεται ένα τεκμήριο ταυτόχρονος αποδοκιμασίας και επιδοκιμασίας από τον Νίκο Αναστασιάδη προς τη Βουλή. Κι αυτό διότι, την ίδια ώρα ο Πρόεδρος προσφεύγει στο Ανώτατο καταγγέλλοντας τη Βουλή, υπογράφει και τον προϋπολογισμό, επιδεικνύοντας την ικανοποίηση του, γεγονός που εκτιμάται ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους Δικαστές του Ανωτάτου.

Δεδομένου του χρόνου που χρειάζεται το Ανώτατο για να εξετάσει τις προσφυγές που βρίσκονται ενώπιον του, δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν σημαντικές καθυστερήσεις και η υπόθεση να τελεσιδικήσει ακόμα και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραχωρήσει τη θέση του στον διάδοχό του. Η επικρατούσα άποψη, είναι πως με την εν λόγω προσφυγή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ουσιαστικά θα αφήσει παρακαταθήκη στους διαδόχους του, με ένα δεδικασμένο που θα οριοθετεί τον χώρο δράσης και λήψεως αποφάσεων που αφορούν την Εκτελεστική Εξουσία, από τη Βουλή.

Ωστόσο μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο νομικός Σίμος Αγγελίδης, εξέφρασε τη διαφωνία του, υποδεικνύοντας πως το Ανώτατο κρίνει τα δεδομένα της συγκεκριμένης απόφασης, συνεπώς το Δικαστήριο, υπογράμμισε, δεν θα οριοθετήσει γενικότερα τη διαφορά, αλλά μόνο το συγκεκριμένο ζήτημα της προστριβής.

Σημειώνεται πως το Άρθρο 139 του Συντάγματος προβλέπει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει οριστικά και αμετάκλητα σε θέματα προσφυγών που γίνονται που αφορούν σύγκρουση ή αμφισβήτησης εξουσίας ή αρμοδιότητας που προκύπτει μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και οποιονδήποτε άλλων αρχών του κράτους συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο συγκεκριμένο Άρθρο έγινε επίκληση αρκετές φορές στο παρελθόν, όχι μόνο από την Εκτελεστική Εξουσία, αλλά και από ημικρατικούς οργανισμούς, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και τμήματα της δημόσιάς υπηρεσίας που στράφηκαν εναντίον των αποφάσεων της Βουλής.

Πάντως όποια κι αν είναι η τελική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η καταχώρηση της προσφυγής, θα πρέπει να γίνει 30 ημέρες από την ημερομηνία που προέκυψε η αμφισβήτηση, που στην προκειμένη περίπτωση θεωρείται η ημερομηνία ψήφισης του προϋπολογισμού στις 17 Δεκεμβρίου. Συνεπώς η όποια ενέργεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρέπει να αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Η πολιτική διάσταση

Πέραν από τη νομική που τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει, αναλόγως και των αποφάσεων του Νίκου Αναστασιάδη, υπάρχει πλέον καταγεγραμμένη και η πολιτική διάσταση του ζητήματος. Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκονται εκείνα τα πρόσωπα που θεωρητικά ανήκουν στον ευρύτερο πολιτικό χώρο της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, και εδώ και αρκετά χρόνια, είτε είναι διορισμένοι σε διάφορα αξιώματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή κατέχουν θέσεις συμβούλων μετά από διορισμό σε διάφορα Υπουργεία και τη δημόσια υπηρεσία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το άκκαμα Αναστασιάδη, τα νεύρα σε ΔΗΠΑ-Συνεργασία και… παρενέργειες σε Αβέρωφ

Μετά από τις διαρροές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες για δυσφορία από πλευράς Προεδρικού, το θέμα έλαβε διαστάσεις, όταν στελέχη της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, εξέφρασαν την έκπληξη τους με τα όσα τους καταλογίζονται από το Λόφο, υποδεικνύοντας πως το κόμμα τους δεν δίνει λευκή επιταγή σε κανένα και πως θα συνεχίσουν να πολιτεύονται με τη φιλοσοφία ότι στηρίζουν ό,τι θεωρούν ορθό και καταψηφίζουν ό,τι θεωρούν λανθασμένο. Μάλιστα υπενθύμιζαν τις φορές που έβαλαν πλάτες στην Κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, τόσο πέρυσι με τα γνωστά γεγονότα κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού όσο και αργότερα με την ανάδειξη της Αννίτας Δημητρίου στη θέση της προέδρου της Βουλής, αλλά και κατά καιρούς με τη ψήφιση ή καταψήφιση τροπολογιών σε Νομοσχέδια που κατέθεσαν Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αντίστοιχα.

Το μικρό χρονικό διάστημα που έχει μπροστά της η παρούσα Κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία της, δεν αφήνει περιθώρια για απομακρύνσεις, συνεπώς δεν θα πρέπει να αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, που θα αγγίζουν τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία το επόμενο διάστημα. Ωστόσο η κόντρα που σιγοβράζει, δεν αποκλείεται να επηρεάσει τα δεδομένα σε σχέση με τις συνεργασίες και τις πιθανές συμμαχίες ενόψει των Προεδρικών Εκλογών. Συνεπώς σε εξίσου δύσκολη θέση, βρίσκεται και η Πινδάρου και δη ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ Προεδρικού και Καρογιάν, ώστε να εξαντλήσει τις πιθανότητες για να πετύχει μια εκλογική συνεργασία με τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία. 

Από την άλλη κι ενώ οι πληροφορίες θέλουν μέλη και στελέχη του κόμματος, να παροτρύνουν τον Μάριο Καρογιάν να κοιτάξει και προς άλλες κατευθύνσεις, από το Προεδρικό, υποδεικνύεται πως οι διορισμένοι στην Κυβέρνηση που πρόσκεινται στο κόμμα του Μάριου Καρογιάν, έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να δηλώσουν την προσήλωση τους στον Νίκο Αναστασιάδη και στο έργο που τους έχει αναθέσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραβούν γραμμή, διαχωρίζουν τη θέση τους οι διορισθέντες της ΔΗΠΑ στην Κυβέρνηση

Δειτε Επισης

Αναφορές Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του-«Προσδοκώ στην επίτευξη λύσης»
Η Τουρκία επιχειρεί υφαρπαγή της ΑΟΖ, με ανταλλάγματα στη Συρία-Παραστάσεις Λευκωσίας σε Δαμασκό
Ευχές Προέδρου για τα Χριστούγεννα-«Μαζί αλλάζουμε την Κύπρο, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας»
Μηνύματα για το Κυπριακό στην εγκύκλιο Αρχιεπισκόπου-«Ψευδαίσθηση ότι η κινητικότητα προωθεί μια ορθή λυση»
Οι Τούρκοι κάνουν χάρτες για ΑΟΖ με τη Συρία λες και η Κύπρος δεν υπάρχει
Απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας το Προεδρικό-«Θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο»
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»
Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας
Χρονιά αλλαγών για ΤΑ το 2025-Καθορίζονται καθήκοντα αντιδημάρχων, ανοίγει ζήτημα χορηγιών σε δήμους
Η αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ, τα πάθη με ελαφρύ ύπνο και η καθυστέρηση στις εκλογές