Τα ανοιχτά μέτωπα των Επιτροπών της Βουλής και οι κυριότεροι στόχοι για το 2022

Μπόλικη δουλειά περιμένει τους βουλευτές με την επανέναρξη των εργασιών των Επιτροπών της Βουλής, με το νέο έτος, αφού τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν σε όλους τους τομείς, είναι πάρα πολλά, με κάποια από αυτά να κρίνεται επιτακτική ανάγκη να κλείσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το συντομότερο δυνατό.

Μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια έφθασαν κοντά στην ολοκλήρωση της συζήτησής τους και ως εκ τούτου οι Επιτροπές θα πρέπει να τα οδηγήσουν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση, αφού κάποια απ’ αυτά σχετίζονται άμεσα με την άντληση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ άλλα αφορούν τον εκσυγχρονισμό νομοθετημάτων που χρήζουν αλλαγής.

Υπάρχουν επίσης στα σκαριά προτάσεις νόμου που είτε συζητούνται, είτε αναμένεται να συζητηθούν και οι οποίες έχουν στόχο την διευκόλυνση της της ζωής των πολιτών, σε τομείς που εντοπίζονται προβλήματα.

Ο REPORTER επικοινώνησε με τους προέδρους των Επιτροπών της Βουλής, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν για τον κυριότερο στόχο τους, ενόψει του 2022.

Χάρης Γεωργιάδης (Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων)

H Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων εξασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο στην εξωτερική πολιτική και έχει εγγράψει για παρακολούθηση σημαντικά θέματα πολιτικής στην ΕΕ, όπως η μεταναστευτική πολιτική, η Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, η φορολογικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα παρακολουθεί με ειδικές ακροάσεις τα θέματα τις τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Για το 2022 ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμμετοχή στις εργασίες της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, ενώ η επιτροπή έχει και την ευθύνη της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και των επαφών με κοινοβούλια τρίτων χωρών.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων επίσης, στο πλαίσιο της νομοθετικής της εργασίας έχεις ως αρμοδιότητα την μελέτη όλων των συνθηκών, συμβάσεων ή διεθνών συμφωνιών που κατατίθεντο στη βουλή για κύρωση.

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού)

Στόχος μας είναι η έγκαιρη εξέταση όλων των νομοθετημάτων και η οδήγησή τους στην Ολομέλεια, στη σωστή τους μορφή.

Μαρίνος Σιζόπουλος (Επιτροπή Άμυνας)

Έχουμε τρεις στόχους. Ο πρώτος είναι να ενισχύσουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, με την απόκτηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων, τα οποία να αναβαθμίζουν το αξιόμαχο της Ε.Φ. και την επιχειρησιακή της ικανότητα. Ο δεύτερος μας στόχος είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία των καλυτέρων δυνατών συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της Εθνικής Φρουράς. Το τρίτο είναι να ρυθμίσουμε όλες εκείνες τις διαδικασίες, ώστε κατά τρόπο διαφανή, αντικειμενικό και αξιοκρατικό να υπάρχει ανέλιξη των στελεχών της Εθνικής Φρουράς.

Παύλος Μυλωνάς (Επιτροπή Παιδείας)

Ο στόχος της Επιτροπής είναι πολλαπλός. Πρέπει να λύσει όσα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στην Παιδεία. Ένας άλλος μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού. Ο προσωπικός μου στόχος είναι να συνενωθούν οι πολιτικές δυνάμεις για να πετύχουμε το Εθνικό Σχέδιο Παιδείας το συντομότερο δυνατό. Μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Παιδεία καλύπτονται όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Παιδείας. Πρέπει η εκτελεστική, η νομοθετική εξουσία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να κάτσουν σε ένα διάλογο που δεν θα έχει τέλος, για να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό στο Εθνικό Σχέδιο.

Μαρίνος Μουσιούττας (Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων)

Στόχος μας είναι να συμβάλουμε δημιουργικά έτσι ώστε τα διάφορα νομοθετήματα που αφορούν την Επιτροπή Εμπορίου, να προχωρούν απρόσκοπτα για συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια. Φυσικά, σαν Επιτροπή δεν θα είναι παθητικός ο ρόλος μας. Εκεί και όπου βλέπουμε να υπάρχουν καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και μη συντονισμός μεταξύ των τμημάτων, παρεμβαίνουμε και θα παρεμβαίνουμε, ώστε να επιλύονται τα θέματα που υπάρχουν και να προχωρούμε. Ήδη αυτή την πρακτική ακολουθήσαμε σε κάποια νομοθετήματα και υπήρξε αποτέλεσμα, άρα με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε. Επίσης ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε διάφορους χώρους που αφορούν την Επιτροπή, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και δρόμους, ώστε να έχουμε κατ’ ίδιαν άποψη τι συμβαίνει κι επί τόπου.

Κυριάκος Χατζηγιάννης (Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού)

Η Επιτροπή έχει αρκετούς πυλώνες. Όσον αφορά στην Ενέργεια, συνεχίζουμε. Ανοίγονται διάφορα κεφάλαια, με τις νέες πολιτικές. Είναι προτεραιότητα το θέμα της ενέργειας, με όλες τις παραμέτρους. Επίσης, ξεκινήσαμε με θέματα τουρισμού. Ξεκινήσαμε με τα στατιστικά στοιχεία και θα πρέπει να δούμε ενδεχομένως προβλήματα στην νομιμοποίηση αναπτύξεων στον τουριστικό τομέα. Θα δούμε τις τρέχουσες επενδύσεις και τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων. Με τη βιομηχανία, ήδη ξεκινήσαμε εβδομαδιαία επίσκεψη σε βιομηχανικές περιοχές, για να δούμε τα προβλήματα. Στις 18/1 θα έχουμε συνεδρίαση στη Βουλή, για τα προβλήματα βιοτεχνικών και βιομηχανικών ζωνών/περιοχές. Σκοπός είναι να εναρμονιστούν τα καθεστώτα των βιοτεχνικών και βιομηχανικών περιοχών. Κάθε εβδομάδα θα έχουμε ένα θέμα από κάθε πυλώνα. Τα νομοσχέδια και η νομική εργασία πάντα τυγχάνουν προτεραιότητας.

Γιαννάκης Γαβριήλ (Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων)

Τα σημαντικότερα είναι τα θέματα που αφορούν τον κλάδο της γεωργοκτηνοτροφίας και ιδιαίτερα την κατοχύρωση ως ΠΟΠ του χαλουμιού, για τα οποία δημιουργούνται τεράστια προβλήματα. Έχουμε τα νομοθετικά που πρέπει να προχωρήσουν, αλλά ταυτόχρονα έχουμε να ελέγξουμε και τι μέτρα λαμβάνει το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Εμπορίου, όσον αφορά την εμπορία και διάθεση του χαλουμιού. Τι μέτρα στήριξης αναμένεται να πάρει το Υπουργείο, ιδιαίτερα μέσα από το σχέδιο αγροτικής πολίτικής, για το οποίο θα ζητήσουμε να μας πουν τι έγινε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εάν δεν ληφθούν υπόψη τα κυπριακά δεδομένα, τότε ο Κύπριος αγρότης παύει να είναι αγρότης.

Ανδρέας Καυκαλιάς (Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων)

Οι κυριότεροι στόχοι είναι δύο, τους οποίους έχουμε ήδη αναδείξει με τη νέα σύνθεση της Επιτροπής. Πρόκειται για τα θέματα που αφορούν τις κοινωνικές παροχές και στις παροχές των επιδομάτων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο εκσυγχρονισμός των νομοθεσιών, αλλά την ίδια ώρα και η βελτίωση των διαδικασιών, ώστε ο κόσμος που αιτείτε είτε προς το ΤΚΑ, είτε στο ΕΕΕ, να παίρνει απαντήσεις και ότι δικαιούται, όχι στο χρόνο που σήμερα καταγράφεται. Να σπάσουμε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Το δεύτερο, αφορά στα ζητήματα με τη ρύθμιση των εργασιακών ζητημάτων, είτε αυτό ονομάζεται κατώτατος μισθός, είτε ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που έχουμε μπροστά μας και θα κάνουμε δυναμικές παρεμβάσεις και σε αυτό το ζήτημα.

Νίκος Τορναρίτης (Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως)

Έχουμε ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα, το οποίο οφείλουμε να εκπληρώσουμε. Πρόγραμμα το οποίο έχει άμεση σχέση και με την άντληση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και με την εφαρμογή του Κράτους Δικαίου που πρέπει να έχουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όλοι συμφωνούν ότι η Δικαιοσύνη καταρρέει στην Κύπρο. Όλοι συμφωνούν ότι ο πολίτης δεν βρίσκει Δικαιοσύνη, γιατί Δικαιοσύνη που αργεί δεν είναι Δικαιοσύνη. Απ’ εκεί και πέρα, όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να θωρακίσουμε το θεσμικό μας πλαίσιο, σε σχέση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Έλεγχος και λογοδοσία δηλαδή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι σχεδιασμοί για τον επόμενο χρόνο είναι, πρώτον, η σύσταση της Αρχής κατά της Διαφθορά, αφού θέλουμε να παραδώσουμε στην κοινωνία μια αρχή με δυνατές εξουσίες και ανεξαρτησία. Αυτό είναι ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της Επιτροπής Νομικών.

Το δεύτερο, αφορά το νομοσχέδιο για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, το οποίο επίσης είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης. Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο και εύχομαι και ελπίζω μέσα στο Γενάρη, αυτά τα δύο θα ψηφιστούν και θα περάσουν από την Ολομέλεια της Βουλής. Έχουμε επίσης την Δικαστηριακή μεταρρύθμιση, στην οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από άλλες εξουσίες της Δημοκρατίας.

Εύχομαι και ελπίζω να βρούμε κοινές συνιστάμενες και κοινές συναινέσεις, για να προχωρήσουμε στο μεγάλο βήμα της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων και της Δικαιοσύνης, ούτως ώστε να πάψει να υπάρχει και το μεγάλο backlog των υποθέσεων, που οδηγεί στην αργοπορία εκδίκασης. Επίσης, έχουμε επτά νομοσχέδια για το Οικογενειακό Δίκαιο, τα οποία εκσυγχρονίζουν πλήρως την νομοθεσία, υπέρ των παιδιών και υπέρ της Δικαιοσύνης. Έχουμε ακόμα το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείου, που είναι σε προχωρημένο σημείο η συζήτηση και αυτά θα περάσουν το επόμενο έτους. Επιπλέον, υπάρχει ο εκσυγχρονισμός του νόμου για τις Φυλακές, αλλά και πέραν των εκατό εγγεγραμμένων θεμάτων που βρήκαμε αναλαμβάνοντας την Επιτροπή Νομικών.

Εύχομαι και ελπίζω ότι ενόψει των Προεδρικών Εκλογών θα λειτουργήσουμε υπεύθυνα, μακριά από μικροκομματικές επιδιώξεις και έχοντας πάντοτε ως προμετωπίδα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει να λειτουργήσουμε με συναίνεση, υπεύθυνα και να φέρουμε αποτελέσματα για την κοινωνία.

Σάββια Ορφανίδου (Επιτροπή Υγείας)

Καταρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι προεδρεύω της Επιτροπής, λόγω της απουσίας του Ευθύμιου Δίπλαρου στο εξωτερικό. Οι προτεραιότητές μας ενόψει της νέας χρονιάς είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των περί επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών. Επίσης να συνεχίσουμε την κατ’ άρθρο συζήτηση για την ίδρυση της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση. Ευελπιστούμε ακόμα ότι θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη δημιουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Νοσοκομείων, που είναι πάρα πολύ σημαντικά για μας, αφού το θεωρούμε προτεραιότητα. Αναμένουμε ακόμα να κατατεθεί το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τα κέντρα αποκατάστασης, που επίσης έχει ξεκινήσει συζήτηση. Τέλος, αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα Κλινικά Εργαστήρια, ενώ θα ολοκληρωθεί και η πρόταση νόμου για κατοχύρωση του επαγγέλματος των μουσικοθεραπευτών, που είναι μια πρόταση της πλειοψηφίας της Επιτροπής. Έχουμε κι άλλα αυτεπάγγελτα θέματα των μελών της Επιτροπής, τα οποία θα εξεταστούν.

Ζαχαρίας Κουλίας (Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών)

Η Επιτροπή Ελέγχου εξετάζει όλες τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή. Η δουλειά μας είναι οι εκθέσεις του Ελεγκτή κατά κύριο λόγο και κάποια άλλα παρεμφερή θέματα  που εγγράφονται από διάφορους συναδέλφους, τα οποία δεν είναι πολλά.

Νίκος Κέττηρος (Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων, Παθόντων)

Ο πρώτος μας στόχος είναι να πετύχουμε απάμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός κόσμος. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από το 1974 και τα πλείστα από αυτά θα επιλυθούν μόνο με λύση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στα προβλήματα που υπάρχουν και στους προσφυγικούς συνοικισμούς και στις τ/κ συνοικίες, αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως η αποζημίωση της απώλειας χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών. Ελπίζω αυτή τη χρονιά που θα είναι προεκλογική, να μην το χρησιμοποιήσουν κάποιοι, όπως έκαναν στο παρελθόν, προς άγραν ψήφων.

Αξίζει σεβασμού ο προσφυγικός κόσμος και θα πρέπει να τον έχει. Την ίδια ώρα, πρέπει να είμαστε ίσως πιο αποτελεσματικοί στα ζητήματα που αφορούν την πίεση που ασκούμε για τις αναδομήσεις στους προσφυγικούς οικισμούς. Σε αυτές τις αναδομήσεις περιλαμβάνω και την εγκατάσταση ανελκυστήρων στις πολυκατοικίες που δεν τοποθετήθηκαν, με αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποί μας να ζουν εγκλωβισμένοι. Υπάρχουν επίσης και τα ζητήματα των επιδιορθώσεων στις τ/κ κατοικίες, αλλά και να βρεθεί κάποιος πιο δίκαιος τρόπος για την διάθεση των τ/κ περιουσιών στους δικαιούχους.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τους εγκλωβισμένους μας, οι οποίοι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα, αλλά και τα θέματα των αγνοουμένων. Εντοπίζω αρκετά προβλήματα σε ότι αφορά στους συγγενείς των αγνοουμένων, όπως τις συζύγους και τα παιδιά τους που δεν έχουν την αντιμετώπιση που θα έπρεπε από το κράτος. Για τους αιχμαλώτους και τους παθόντες του 1974 πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία και να τους δοθεί τιμητικό επίδομα. Πολλοί άφησαν την ψυχή τους στον Πενταδάκτυλο, κάποιοι άφησαν και τας κομμάτια τους στον Πενταδάκτυλο και το κράτος πρέπει να τους αντιμετωπίσει μεγαλύτερο σεβασμό.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου (Επιτροπή Περιβάλλοντος)

Το πιο σπουδαίο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το θέμα της διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων, αλλά και της διαχείρισης των αποβλήτων από κατεδαφίσεις. Επίσης, θα ψηφιστεί σύντομα και η απαγόρευση της πλαστικής τσάντας, οπότε θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ καλή ενημέρωση στον κόσμο, γιατί αναμένεται να δυσκολέψει πολλούς. Χρειάζεται να γίνει εκστρατεία για να ενημερωθεί ο κόσμος. Έχουμε επίσης τη συζήτηση του νόμου και των κανονισμών που θα εισάξουν το pay as you throw στη ζωή μας. Θα είναι αδίκημα δηλαδή αν δεν ανακυκλώνεις το χαρτί και θα πρέπει να έχουμε κάδο έξω από το σπίτι, όπως έχει όλη η Ευρώπη με τα αποφάγια και τα κατάλοιπα κουζίνας. Θα παίρνουμε τις μπουκάλες εκεί που πρέπει και όσα μένουν και είναι σκουπίδια, θα τα βάζουμε σε ειδική σακούλα που θα παίρνουμε από τις υπεραγορές και θα είναι ακριβή.

Δημήτρης Δημητρίου (Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως)

Ο βασικότερος στόχος είναι να καταλήξουμε τους πρώτους μήνες με το Πόθεν Έσχες, με τον έλεγχο των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Επίσης να καταλήξουμε με το lobbying μαζί με την Αρχή αμέσως μόλις μπούμε στη χρονιά και στη συνέχεια να δούμε τους θεσμούς του κράτους. Υπάρχει εξάλλου και μια πρωτοβουλία που αναλάβαμε μαζί με την κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου, για τα check and balances (θεσμικά αντίβαρα) του Συντάγματος μας και τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν σήμερα, λόγω του δικαίου της ανάγκης και λόγω του ιδιόμορφου Συντάγματος που έχουμε.

Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν προτάσεις νόμου που βελτιώνουν τον τρόπο εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία. Μεταξύ αυτών η δική μου που αφορά τις εξετάσεις για την κλίμακα Α9, είτε του συνάδελφου Μαρίνου Μουσιούττα, που αφορά εξετάσεις κάθε δύο χρόνια, αντί κάθε χρόνο, όπως και προτεραιοποίηση των επιλογών των υποψηφίων, για να μην αλλάζουν τμήμα λίγους μήνες μετά που εισήχθησαν στη Δημόσια Υπηρεσία. Τέλος, θέλουμε να καταφέρουμε να δώσουμε το βάρος στους θεσμούς της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα στη Βουλή των αντιπροσώπων.

Λίνος Παπαγιάννης (Ad Hoc Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος)

Οι τρομερά χαμηλοί δείκτες υπογεννητικότητας, οι αυξημένες ροές παράνομων μεταναστών και η γήρανση του πληθυσμού με οδηγεί στο να έχω ως μοναδικό στόχο στην Επιτροπή, τη λήψη αποφάσεων, για επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, στη γη των προγόνων μας.

*Σημειώνεται ότι δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν για να μιλήσουν για τους στόχους τους η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα