Ανακατανέμει την τράπουλα ο Κολοκασίδης-Η δεξαμενή ψήφων και ποιους επηρεάζει

Νέα δεδομένα και ανακατανομή της τράπουλας προκαλεί η εξαγγελία της υποψηφιότητας του νομικού Γιώργου Κολοκασίδη για την προεδρία της Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι ο κ. Κολοκασίδης, όπως και ο ίδιος τόνισε στην ομιλία του, η υποψηφιότητά του έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με πολύ συγκεκριμένες θέσεις στο Κυπριακό και φιλοδοξεί να αντιπροσωπεύσει, αλλά και να εμπνεύσει συγκεκριμένη μερίδα του πληθυσμού, με τους βασικούς πυλώνες, όπως ξεδιπλώθηκαν κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, να είναι το θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς και το Κυπριακό. 

Για το θέμα της διαφθοράς ο κ. Κολοκασίδης έκανε εκτενείς αναφορές, ενώ δεν παρέλειψε να υποδείξει πως δεν ελλείπει από τα σκάνδαλα το στοιχείο της έπαρσης του κομματικού κόσμου ο οποίος πίστεψε ότι μπορεί να ελέγξει τα πάντα, δίνοντας το στίγμα πως πρόκειται για μια υποψηφιότητα που ούτε επιδιώκει, ούτε θα κυνηγήσει τη στήριξη κομμάτων. «Κάποιος πρέπει να πληρώσει τον λογαριασμό που άφησε το αμαρτωλό σύστημα και συνοδοιπόροι επιχειρηματίες. Υπάρχουν δύο κόσμοι. Ο κόσμος των πολιτών και υπάρχει και ο κόσμος του συστήματος. Εκείνοι αυθαιρετούν και εμείς οι πολίτες πληρώνουμε τον λογαριασμό. Έτσι θέλουμε την πολιτεία μας;» διερωτήθηκε.

Για το Κυπριακό ο Γιώργος Κολοκασίδης, εκτίμησε πως σήμερα αντιμετωπίζουμε δεδομένα που όχι μόνο δεν διαφέρουν από το σχέδιο Ανάν αλλά συνιστούν και χειροτέρευση. Αναφερόμενος στην ΔΔΟ, είπε πως «δεν είναι απλώς μια ταμπέλα. Είναι για όλα αυτά τα στοιχεία που τη συνθέτουν που δεν μπορούμε να τη δεχθούμε. Όχι διότι έχουμε αλλεργία σε μια ονομασία. Και αν πούμε ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε εγγυημένες πλειοψηφίες, μας απαντούν ‘μα αυτό είναι η δικοινοτικότητα΄. Αν πούμε ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε συνιστώντα κρατίδια με τόσες εξουσίες εις βάρος του κεντρικού κράτους, θα μας απαντήσουν ‘μα αυτό είναι η διζωνικότητα’ κοκ. Και βεβαίως όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με άξονες Κυπριακό και διαφθορά ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ο Κολοκασίδης

Το παρελθόν

Ο Γιώργος Κολοκασίδης, είναι πολύ καλά γνωστός σε όσους δρουν στον πολιτικό στίβο τις τελευταίες δεκαετίες. Η έντονη διαφωνία για τη θέση αρχής, όπως την είχε καταθέσει τον Μάιο του 2011, ήταν αυτή που τον οδήγησε εκτός ΔΗΚΟ, μετά τη ρήξη με τον τότε πρόεδρο του κόμματος Μάριο Καρογιάν. Υπενθυμίζεται ότι όντας αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του με την απόφαση του Μάριου Καρογιάν να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, στηριζόμενο από το ΑΚΕΛ.

Θεωρώντας πως μια συνεργασία με το ΑΚΕΛ θα ήταν επιζήμια για το κόμμα και την πορεία του Κυπριακού, διαφώνησε και τις επόμενες ημέρες διαγράφηκε με συνοπτικές διαδικασίες από το κόμμα. Για την ιστορία, λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο το κόμμα αποφασίζει να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση Χριστόφια για τους χειρισμούς του Κυπριακού. Στις Προεδρικές του 2013 μετά από έντονες συζητήσεις και διαφωνίες, το εγχείρημα για κοινό υποψήφιο του κεντρώου χώρου εγκαταλείπεται και το ΔΗΚΟ πιάνεται από το άρμα του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος είναι και ο νικητής των εκλογών. Ο Γιώργος Κολοκασίδης, ωστόσο στηρίζει ανοικτά την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα και μαζί του μια σημαντική μερίδα στελεχών του ΔΗΚΟ, μεταξύ των οποίων ήταν και οι σημερινοί βουλευτές του Ζαχαρίας Κουλίας και Χρίστος Σενέκκης.

Μετά τις Προεδρικές Εκλογές, τα εσωκομματικά προβλήματα του ΔΗΚΟ, οδηγούν το κόμμα σε Εκλογικό Συνέδριο τον Δεκέμβριο του 2013, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο να επικρατεί του Μάριου Καρογιάν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή επιστροφή όλων όσων στελεχών διαφώνησαν με τους χειρισμούς του κ. Καρογιάν  και βρέθηκαν εκτός ΔΗΚΟ. Μια από τις πρώτες πολιτικές πράξεις του Νικόλα Παπαδόπουλου ήταν η αποκατάσταση του Γιώργου Κολοκασίδη με τον δεύτερο να να αποφασίζει τη διακοπή της δικαστικής διαδικασίας που βρισκόταν σε εξέλιξη, αφού είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη μετά τη διαγραφή του.

Ωστόσο, παρά τις προτάσεις, τις παραινέσεις και τις προτροπές από τη σημερινή ηγεσία του ΔΗΚΟ, να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή, ο κ. Κολοκασίδης επέλεξε συνειδητά να κρατήσει αποστάσεις, περιοριζόμενος πλέον σε δημόσιες παρεμβάσεις μέσω της τακτικής αρθρογραφίας του και εμφανίσεων σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, κυρίως για το μείζων θέμα του Κυπριακού αλλά και τα ζητήματα διαφθοράς.

Τα σημερινά δεδομένα

Αναμφίβολα ο Γιώργος Κολοκασίδης μπορεί να απέχει σχεδόν μια γεμάτη δεκαετία από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, ωστόσο διαθέτει ακόμη πολιτικό εκτόπισμα. Το ζήτημα είναι αν αυτό είναι ικανό να τον καταστήσει ως μέρος του παιχνιδιού, από τη στιγμή μάλιστα που η υποψηφιότητα του έχει αντιομοσπονδιακά χαρακτηριστικά και δεν τυγχάνει, μέχρι στιγμής της στήριξης από κανένα κόμμα.

Εάν θα μιλούσαμε για στήριξη κομμάτων στην υποψηφιότητα Κολοκασίδη, τότε από το κάδρο αποκλείονται με συνοπτικές διαδικασίες τρία κόμματα. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ λόγω του χάσματος που προκαλούν οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο Κυπριακό, αλλά και από τη ΔΗΠΑ λόγω του παρελθόντος και τις κακές σχέσεις του κ. Κολοκασίδη με τον Μάριο Καρογιάν.

Από εκεί και πέρα απομένουν ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι. Σε άλλες εποχές που τα κόμματα του Ενδιάμεσου χώρου διερευνούσαν το ενδεχόμενο μιας κοινής υποψηφιότητας που θα έμπαινε σφήνα στα δύο μεγάλα κόμματα, μια υποψηφιότητα Κολοκασίδη θα μπορούσε να πέσει στο τραπέζι. Ωστόσο σήμερα, θα ήταν εκτός του πλαισίου που έχουν τα ίδια τα κόμματα θέσει. Κι αυτό διότι ήδη οι ηγεσίες του ΔΗΚΟ και τις ΕΔΕΚ ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους το προηγούμενο διάστημα πως ο μεγάλος στόχος τους δεν είναι άλλος από το να βρίσκονται στη διακυβέρνηση της χώρας το 2023.

Αμφότερα τα κόμματα γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με ένα κοινό υποψήφιο του Ενδιάμεσου, αφενός επειδή έχει δοκιμαστεί σε τρεις συναπτές εκλογικές διαδικασίες και απέτυχε και αφετέρου διότι αναγνωρίζουν πως τα κουκιά με βάση και τα ποσοστά τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, δεν βγαίνουν.  Από εκεί και πέρα, το Κίνημα Οικολόγων μετά και από τη διεύρυνση με νέα στελέχη και την απομάκρυνση του Γιώργου Περδίκη από την προεδρία, βρίσκεται σε φάση αναθεώρησης των θέσεων του στο Κυπριακό.

Όποιες κι αν είναι, πάντως, οι τελικές αποφάσεις των κομμάτων του Ενδιάμεσου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ένα κομμάτι της βάσης, ειδικά του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, αλλά ενδεχομένως και κομμάτων που έμειναν εκτός βουλής στις τελευταίες βουλευτικές, θα ακολουθήσει και θα στηρίξει την υποψηφιότητα Κολοκασίδη. Μια υποψηφιότητα που όπως και ο ίδιος τόνισε πολλάκις κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, προέρχεται από πολίτες και απευθύνεται στους πολίτες.

Το διακύβευμα για τα κόμματα του Ενδιάμεσου, είναι ποιο θα είναι αυτό το ποσοστό που θα ακολουθήσει τον Γιώργο Κολοκασίδη, την ώρα που αυτά θα έχουν κάνει επιλογές, ενδεχομένως ανάμεσα από τα δύο μεγάλα κόμματα, με τα οποία οι διαφορές τους στο Κυπριακό είναι καταγεγραμμένες. Τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο σύνθετα, αν τελικά υπάρξει απόφαση για στήριξη παραδείγματος χάριν του Νικόλα Παπαδόπουλου από την Εζεκία Παπαιώαννου, αφού οι πάλαι ποτέ στενοί συνεργάτες, που βρέθηκαν απέναντι στον Μάριο Καρογιάν τις εποχές που ήταν πρόεδρος του ΔΗΚΟ, θα βρεθούν απέναντι στις Προεδρικές.

Πολλοί μπορεί να θεωρούν πως η υποψηφιότητα Κολοκασίδη, προκαλεί πονοκέφαλο μόνο στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο ανάλογες ανησυχίες προκαλεί και στην ΕΔΕΚ, όχι μόνο για τις σχεδόν ταυτόσημες θέσεις στο Εθνικό Πρόβλημα, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι στη στενή ομάδα συνεργατών του Γιώργου Κολοκασίδη βρίσκονται πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο των Σοσιαλιστών, όπως ο Γιώργος Αγαπίου και ο Γιάννος Ευσταθίου.

Παράλληλα, η υποψηφιότητα Κολοκασίδη προκαλεί προβληματισμό και σε άλλους εν δυνάμει υποψηφίους, όπως για παράδειγμα αυτή του υπουργού Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδη. Αναμφίβολα μια υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, αντλεί δυναμική από ένα ευρύ φάσμα του κεντρώου και δεξιού  ακροατηρίου και μια δεύτερη υποψηφιότητα από έναν ανεξάρτητο και εκτός του κομματικού χάρτη υποψηφίου, χωρίς αναντίλεκτα συρρικνώνει και την δική του δυναμική.

Βέβαια δεν χωράει αμφιβολία, πως είναι πολύ νωρίς για να μετρηθούν οι δυναμικές του κάθε υποψηφίου, αφού δεν υπάρχει ολοκληρωμένη η εικόνα ενόψει των Προεδρικών εκλογών. Το επόμενο διάστημα όταν θα ξεκαθαρίσει το θέμα Χριστοδουλίδη και όταν το ΔΗΚΟ που σήμερα αμφιταλαντεύεται μεταξύ δεξιάς και αριστεράς αποφασίσει προς τα που θα πορευθεί, τότε η εικόνα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη και ο κάθε υποψήφιος θα γνωρίζει που αρχίζει και που τελειώνει η δυναμική της υποψηφιότητάς του.

Δειτε Επισης

Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό