Του χρόνου με… υγεία η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Προβληματισμός και βροχή τροπολογιών
11:51 - 06 Δεκεμβρίου 2021
Αναβολή για τον Ιανουάριο παίρνει η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού στην επιτροπή Εσωτερικών, οι προβληματισμός, οι ενστάσεις και η πρόθεση για κατάθεση σειράς τροπολογιών, υποχρέωσε τον πρόεδρο της Επιτροπής, να μεταβάλει τον αρχικό προγραμματισμό για ψήφιση των τριών Νομοσχέδιών εντός Δεκεμβρίου.
Την αναβολή ζήτησαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι, οι οποίοι υπέδειξαν πως δεν είναι έτοιμοι για την κατάθεση των τροπολογιών. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιτροπής το Δημοκρατικό Κόμμα και η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, κατέθεσαν σειρά τροπολογιών, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα, θα συνεδριάσουν τις επόμενες ημέρες για να μελετήσουν το ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ότι αφορά το επόμενο βήμα για τη Μεταρρύθμιση, η επιτροπή Εσωτερικών θα κατατεθούν οι τροπολογίες μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, οι οποίες θα συζητηθούν στις 13 Ιανουαρίου.
Σημεία αιχμής παραμένει ο αριθμός των δήμων και το ζήτημα των δημοψηφισμάτων. Η αναβολή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Άριστου Δαμιανού, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία του για την κατάθεση προφορικών τροπολογιών, οι οποίες όπως είπε διαφέρουν από τη φιλοσοφία της Μεταρρύθμισης, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν συζητήθηκε το θέμα για πέντε δήμους, υποδεικνύοντας πως αν κάποιοι καταθέσουν τέτοιες προτάσεις, τότε η Μεταρρύθμιση θα οδηγηθεί στις ελληνικές καλένδες.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της επιτροπής, απεύθυνε έκκληση προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες, να αναλογιστούν την κρισιμότητα της Μεταρρύθμισης και να κλείσουν τα αυτιά τους σε καρεκλοκέντραυρους, «που δεν θέλουν να αφήσουν τις καρέκλες τους, πρέπει να προχωρήσουμε για το δημόσιο συμφέρον», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Σύκας, δήλωσε πως η Μεταρρύθμιση θα γίνει παρά τις αντιδράσεις, όσων νομίζουν ότι τα βασίλεια τους θα διαλυθούν. Βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, επιμένουμε στους 17 δήμους και απορρίπτουμε τα δημοψηφίσματα. «Θέλουμε να συζητήσουμε με τον υπουργό διάφορα θέματα, όπως το θέμα των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα για τις αρμοδιότητες τους. Η Μεταρρύθμιση είναι αδήριτη ανάγκη», κατέληξε ο κ. Σύκας.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε ότι ήταν εξαιρετική συνεδρία, αφού ξεκαθάρισαν τα δεδομένα, έστω και με την προφορική κατάθεση τροπολογιών. «Ο χρόνος δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για να προχωρήσει η Μεταρρύθμιση», είπε.
Από την πλευρά του ο Μαρίνος Μουσιούττας υπενθύμισε πως υπήρξε δέσμευση για να πήγαινε το Νομοσχέδιο στην Ολομέλεια προς ψήφιση. «Κι ενώ έβαιναν όλα καλώς, σήμερα τρία κόμματα δήλωσαν πως δεν είναι έτοιμα να υλοποιήσουν αυτό για το οποίο είχαμε δεσμευθεί. «Λόγω του ότι αποτελούσαν την πλειοψηφία των κομμάτων, η επιτροπή δεν είχε άλλο τρόπο για να βάλει νέες συνεδρίες για να συζητήσει νέες τροπολογίες και μετά εάν και εφόσον καταλήξουμε, θα προχωρήσει στη ψήφιση. Η δική μας η άποψη ήταν η δέσμευση που δώσαμε και εμάς οι θέσεις μας είναι καταγεγραμμένες και δόθηκαν και προφορικά και γραπτώς».
Εξάλλου, όπως έγραψε από την Κυριακή ο REPORTER, Δημοκρατικός Συναγερμός, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, αλλά και οι Οικολόγοι, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την τροπή που πήρε το Νομοσχέδιο που αφορά τη Μεταρρύθμιση των Δήμων. Ειδικότερα, ο έντονος προβληματισμός έγκειται στον μεγάλο αριθμό (20) των νέων οντοτήτων που προβλέπονται από τη Μεταρρύθμιση, με τις ηγεσίες των εν λόγω κομμάτων να προσανατολίζονται σε μια νέα πρόταση για τουλάχιστον τους μισούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τραπέζι πρόταση για πέντε αντί είκοσι δήμους-Προβληματισμός για Μεταρρύθμιση
Η νέα αυτή εξέλιξη, αναμένεται να πυροδοτήσει μια σειρά εξελίξεων, αφού υπήρξε αρχικά η δέσμευση από μέρους της Βουλής για άμεση ψήφιση των Νομοσχεδίων, μάλιστα εντός 2021, όταν αναβάλλονταν οι δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η εξέλιξη, θα προκαλέσει τις επόμενες ημέρες την αντίδραση μιας σειράς δημάρχων, χωρίς να αποκλείονται και παραιτήσεις, γεγονός που θα δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους, τόσο στο κόμματα όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρό σημαία ή επαναστροφή-Κρίνεται το μέλλον της Μεταρρύθμισης στην Εσωτερικών