Σταθερός στη θέση για 17 Δήμους ο Νουρής, συγκρατημένα αισιόδοξος για Μεταρρύθμιση
16:37 - 25 Νοεμβρίου 2021
Οι συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων είναι το όχημα μετάβασης στη νέα τάξη πράγματων, στη νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και για μάς σκοπό έχουν να δώσουν βιώσιμες οντότητες, που θα μπορούν να σταθούν σε βάθος χρόνου και να δίνουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, δήλωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλυτη η εξίσωση της ελ. Αμμοχώστου-Οι διαφορές κομμάτων και Κυβέρνησης για Τ.Α.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών αναφορικά με το θέμα των συζητήσεων για τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ότι «φτάσαμε σε ένα σημείο στο οποίο πλέον έχουμε ασχοληθεί με αυτά, που δημοσιογραφικά ονομάστηκαν ως ‘αγκάθια’».
Ενημέρωσε ότι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή τα θέματα που συζητήθηκαν είναι των δημοψηφισμάτων, αλλά και των συνενώσεων. «Η εκτίμηση της Κυβέρνησης είναι ότι και για τα δυο θέματα έχουν να καταγραφεί σημαντικά βήματα προόδου», όπως είπε ο κ. Νουρής.
Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως οι συζητήσεις εμπίπτουν εντός του χρονικού περιθωρίου που έχει οριστεί «για να μπορέσουμε», όπως είπε, «να φτάσουμε στην Ολομέλεια ει δυνατόν με κοινές θέσεις».
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των δημοψηφισμάτων, ανάφερε ότι έχουν εισακουστεί οι επιχειρηματολογίες, υπογραμμίζοντας πως για το συγκεκριμένο θέμα η Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση.
Εξήγησε πως ιδιαίτερα «αυτή την χρονική στιγμή θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι παράδοξο, να τίθεται έναν τέτοιο θέμα». Πρόσθεσε ότι υποστηρίζεται και από τον Γενικό Εισαγγελέα, ότι δεν μπορεί να τεθεί τη δεδομένη στιγμή το συγκεκριμένο θέμα και ανάφερε πως το ενδεχόμενο για ξεχωριστά τοπικά δημοψηφίσματα εγκυμονεί κινδύνους για τη μεταρρύθμιση.
Από μέρους του Υπουργείου δόθηκαν απαντήσεις στους προβληματισμούς γιατί δεν προκρίνουμε το συγκεκριμένο θέμα, είπε ο Υπουργός.
Πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τις συνενώσεις, θεωρεί πως κινείται σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη ότι αφορά σε ένα εξαιρετικά ‘ακανθώδες’ θέμα, όπως έχει χαρακτηριστεί και δημοσιογραφικά, είπε ο κ. Υπουργός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπάνε αυγά ή χαλούν τη συνταγή της Μεταρρύθμισης-Στα βαθιά η Βουλή για Τ.Α.
Συμπλήρωσε πως για το θέμα των συνενώσεων υπάρχουν πολλά αιτήματα, διάφορες απόψεις και ενστάσεις. Υπάρχουν όμως, ανέφερε, «και συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία εάν και εφόσον σταθούμε στη βάση των κριτηρίων και της τεχνοκρατικής προσέγγισης, στη βάση των οποίων κατατέθηκε η κυβερνητική πρόταση, θεωρούμε ότι διευκολύνεται η κατάληξη σε μια κοινή πρόταση».
«Ως Κυβέρνηση δεν είμαστε δογματικοί για το θέμα των συνενώσεων και δεν ήταν για μας το πρώτο θέμα», είπε.
«Είναι όμως το όχημα μετάβασης στη νέα τάξη πράγματων, στη νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε.
«Είναι για αυτό τον λόγο που η έννοια των συνενώσεων έχει σκοπό για μας να δώσει βιώσιμες οντότητες, οι οποίες θα μπορούν να σταθούν σε βάθος χρόνου και βεβαίως να δώσουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.
Αφού χαρακτήρισε ως εποικοδομητική τη σημερινή συζήτηση σημείωσε πως κάποια θέματα δεν ήταν εύκολα. Έδωσε ως παράδειγμα το «τεράστιο θέμα της οικονομικής παραμέτρου», για το οποίο η Ένωση Δήμων είχε δικαίωμα αρνησικυρίας, και το οποίο συζητήθηκε, όπως είπε, κατά την προηγούμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.
Με εξαντλητική συζήτηση μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, και με το Υπουργείο Οικονομικών, μπορέσαμε, είπε ο Υπουργός, να κάνουμε όλες εκείνες τις διευθετήσεις και συνεννοήσεις, ώστε τόσο το κεφάλαιο της οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων όσο και θέματα αρμοδιοτήτων, τα οποία διασφαλίζουν τη διοικητική και την οικονομική αυτονομία τους, να έχουν κλείσει.
Δήλωσε πως «αυτό είναι ακριβώς δείγμα της συναίνεσης που επικρατεί και μεταξύ της Κυβέρνησης και των Κοινοβουλευτικών κομμάτων».
«Δράττομαι της ευκαιρίας καταληκτικά να πω ότι, με τέτοιο επίπεδο συζήτησης που επικρατεί στην Επιτροπή Εσωτερικών, δηλώνω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι, εντός χρονοδιαγραμμάτων θα έχουμε ολοκληρώσει αυτό το πολύ δύσκολο έργο», είπε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αριθμό των συνενώσεων απάντησε ότι θα αποφασίσει η Βουλή σημειώνοντας πως η θέση της Κυβέρνησης είναι σταθερή «ότι όσο αποκλίνουμε από την αρχική πρόταση που κατατέθηκε μετά από συζητήσεις και αφορά 17 οντότητες, πρέπει να μετρούμε τεχνοκρατικά πλέον την κάθε διαφοροποίηση, γιατί ενδεχόμενα να εγκυμονεί κινδύνους βιωσιμότητας των νέων οντοτήτων».
Ερωτηθείς αν θα αλλάξουν και τα σενάρια των συνενώσεων, ο Υπουργός απάντησε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Βουλής αν επιθυμούν με τροπολογίες να προβούν σε τροποποιήσεις και πρόσθεσε ότι ήδη κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων προέβη σε τροποποίηση της κυβερνητικής πρότασης.
Εναπόκειται στα κοινοβουλευτικά κόμματα αν θέλουν να κάνουν πρόσθετες διαφοροποιήσεις, κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.