Άλυτη η εξίσωση της ελ. Αμμοχώστου-Οι διαφορές κομμάτων και Κυβέρνησης για Τ.Α.
09:30 - 25 Νοεμβρίου 2021
Τα ακανθώδη ζητήματα που εκκρεμούν για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζητά σε σημερινή της συνεδρία η επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, τα μέλη της οποίας επιχειρούν να κλείσουν το ζήτημα των συνενώσεων και τον αριθμό των καινούριων δήμων, αλλά και το ζήτημα των δημοψηφισμάτων για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.
Σε ότι αφορά το ζήτημα των δημοψηφισμάτων, Δημοκρατικός Συναγερμός και Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία, διαφώνησαν με τη θέση των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγων για Τοπικά Δημοψηφίσματα, σημειώνοντας πως εάν συμφωνηθεί τελικά να γίνει δημοψήφισμα, αυτό να είναι Παγκύπριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπάνε αυγά ή χαλούν τη συνταγή της Μεταρρύθμισης-Στα βαθιά η Βουλή για Τ.Α.
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, υπέδειξε στους βουλευτές πως η διενέργεια δημοψηφισμάτων είναι αντισυνταγματική και για το θέμα υπάρχει και παλαιότερη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Μάλιστα πρόσθεσε πως λήφθηκε γνωμάτευση και από το Κογκρέσο της Ε.Ε για την ΤΑ, το οποίο έδωσε ξεκάθαρη απάντηση πως αν γίνει, θα πρέπει να είναι Ενιαίο και όχι Τοπικό.
«Εάν θα μιλάμε για 70-80 δημοψηφίσματα υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος τορπιλισμού της Μεταρρυθμιστικής διαδικασίας. Θέλω να προβληματίσω με τις υποδείξεις ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και το Κογκρέσο έδωσαν τις συγκεκριμένες ερμηνείες. Ακούσαμε τις θέσεις των κομμάτων και φέραμε πρόταση η οποία απορρίφθηκε από τη Βουλή και τώρα θεωρούμε πως είναι λάθος και το ένα δημοψήφισμα γιατί θα θέσει σε κίνδυνο τη Μεταρρύθμιση», είπε στους βουλευτές ο υπουργός.
Στον Νίκο Νουρή, απάντησε ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως, «εκεί και όπου είναι σιωπηρό το Σύνταγμα, δεν σημαίνει ότι υπάρχει παράβασή του. Με όλο τον σεβασμό στον Γενικό Εισαγγελέα, ο ίδιος χθες αποφάσισε ότι μπορεί να θεωρήσει ποινικά κολάσιμο κάτι που θα κάνει ένας εξάχρονος και επτάχρονος (σ.σ. αναφέρεται στα μέτρα για την πανδημία).
Λαμβάνοντας τον λόγο ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, ζήτησε να λάβει περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το τι προτείνουν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι για τα δημοψηφίσματα, ενώ απηύθυνε το ερώτημα εάν ζητούν να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα μέχρι τον Δεκέμβρη του 2023. Για να λάβει θετική απάντηση από τον Άριστο Δαμιανού, πως επί της ουσίας αυτό προτείνου. Σε ότι αφορά το θέμα των δημοψηφισμάτων, θέση έλαβαν και οι Δήμοι και οι Κοινότητες, με την Ένωση Δήμων να είναι κατά και τις κοινότητες υπέρ των δημοψηφισμάτων.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής, είπε πως θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ουσία και όχι πότε θα παραδοθεί η Μεταρρύθμιση. «Αποφασίσαμε αναβολή των εκλογών. Γιατί φοβόμαστε ότι θα μας γυρίσουν την πλάτη; Δεν απαξιώνουμε τη θέση κανενός αλλά δεν μπορείς να κάνεις δήμο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων. Να πας σε συνενώσεις με 50-60 χιλιάδες ανθρώπους χωρίς να τους ρωτήσεις;», διερωτήθηκε.
«Θέσαμε εκτενώς τις απόψεις μας, και πως αντιλαμβάνεται την πολιτική πτυχή του ζητήματος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία μας για τη νομική πτυχή. Το πολιτικό μας δίκαιο δεν υποστηρίζει τέτοιου είδους αποφάσεις», τόνισε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σταθερός στη θέση για 17 Δήμους ο Νουρής, συγκρατημένα αισιόδοξος για Μεταρρύθμιση
Οι συζήτηση για τους Δήμους της Επαρχίας Λευκωσίας
Στη συνέχεια οι βουλευτές πέρασαν στο εξίσου δύσκολο θέμα των συνενώσεων με τον Άριστο Δαμιανού, να επισημαίνει πως έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια να αποτυπωθεί το περιεχόμενο των σεναρίων. «Είναι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες, τα σενάρια», είπε χαρακτηριστικά, με τη συζήτηση να ξεκινά από την Επαρχία Λευκωσίας και τις συνενώσεις για τις οποίες υπάρχουν διαφορές.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε τη μεθοδολογία που προτάθηκε για οποιοδήποτε σενάριο, τονίζοντας πως χρησιμοποιήθηκε επιστημονική προσέγγιση, πέραν των ειδικών θεμάτων. «Το πρώτο θέμα είναι της πληθυσμιακής πυκνότητας, που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το δεύτερο είναι τα οικονομικά κριτήρια, έτσι ώστε οι οντότητες να είναι βιώσιμες. Το τρίτο είναι τα γεωγραφικά κριτήρια».
Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών προέβη σε μια αναδρομή για το θέμα των συνενώσεων. Από τους 14 δήμους πήγαμε στους 17. Χρειάστηκαν πρόσθετες συγκολλητικές ενότητες για να πληρούν αυτά τα κριτήρια. Επίσης πρέπει στις νέες οντότητες να αποφεύγονται οι κοινωνικές ανισότητες. Να μην παρεξηγηθεί αυτό, είναι επιστημονική αναφορά. Επιπλέον λήφθηκαν υπόψη ιστορικά και πολιτιστικά κριτήρια», εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών.
Μπαίνοντας στην ουσία της συζήτησης για τις συνενώσεις, ο Άριστος Δαμιανού, υπέδειξε πως στη Λευκωσία θα δημιουργηθεί ο μητροπολιτικός δήμος με τους, Δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς. Ο Δήμος Στροβόλου που αρχικά συμπεριλαμβανόταν σε αυτό τον Δήμο, πλέον θα μείνει εκτός και θα παραμείνει αυτόνομος.
Την ίδια ώρα ο κ. Δαμιανού σημείωσε πως ο Δήμος Αγλαντζίας πρότεινε να μείνει ξεχωριστός δήμος και να ενωθεί με το Γέρι και τα Λατσιά, τονίζοντας πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, υιοθετεί αυτή την πρόταση.
Με παρέμβαση του ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, τόνισε πως θέση του κόμματος του είναι η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για 17 δήμους.
Σε ότι αφορά το αίτημα της Αγλαντζιάς, ο Γιώργος Λουκαϊδης υπέδειξε πως δεν προκύπτει επίδραση, ούτε αύξηση των δήμων, αφού η Αγλαντζιά φεύγει από τη Λευκωσία και πάμε με άλλους δύο δήμους,, συνεπώς δεν θα αυξηθεί ούτε ο αριθμός των δήμων, ενώ πληροί και τα πληθυσμιακά κριτήρια.
Ερωτηθείς από τον Πανίκο Λεωνίδου του ΔΗΚΟ, εάν το ΥΠΕΣ υιοθετεί αυτή την πρόταση για την Αγλαντζιά, ο Νίκος Νουρής σημείωσε πως θεωρούν πως η Αγλαντζιά είναι ένας αστικός και πως στο ενδεχόμενο του σεναρίου που δόθηκε, παραβιάζεται το ανόμοιο του μεγέθους. «Το κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης μας, είναι ότι ο Δήμος Λευκωσίας θα έχει πέραν από τα πολιτιστικά έργα και τις δημόσιες υπηρεσίες, και τα πανεπιστήμια. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό του. Εάν δεν συμβεί αυτό θεωρούμε ότι θα είναι καταστροφικό», εξήγησε ο ΥΠΕΣ και πρόσθεσε πως, «αφήσαμε τον Στρόβολο εκτός από το Δήμο Λευκωσίας γιατί μας είπαν οι επιστήμονες ότι είναι ο μόνος που πληροί τα κριτήρια για να μείνει μόνος του.
Ο Πανίκος Λεωνίδου εκ μέρους του δίκαιο, χαρακτήρισε λογικό αυτό που προτείνει η Κυβέρνηση, δηλαδή την παραμονή της Αγλαντζιάς με τον Δήμο Λευκωσίας, ωστόσο επεσήμανε πως παραμένουν ανοικτοί σε προτάσεις.
Ο Μαρίνος Μουσιούττας από την πλευρά του, εξήγησε πως υπάρχουν δύο σενάρια για τη Λευκωσία. Το ένα είναι οι Δήμοι Λευκωσίας, Έγκωμης, Αγλαντζιας και Αγίου Δομετίου και ο Στρόβολος μόνος του ή ο Στρόβολος με Τσέρι, Λακατάμια και Ανθούπολη. Άρα δύο ή τρεις δήμοι με Λατσιά και Γέρι. «Αυτές είναι οι προτάσεις μας», εξήγησε ο κ. Μουσιούττας.
Από τους Οικολόγους ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου σημείωσε πως η πρόταση για να πάει η Αγλαντζιά με τα Λατσιά και το Γέρι έχει πολύ μεγάλη σημασία και οι Οικολόγοι θα τη στηρίξουν, ενώ πρότεινε και το όνομα, Δήμος Αθαλάσσας.
Σε παρέμβαση του ο Άριστος Δαμιανού, είπε πως, «να με θυμηθείτε πως αυτός ο Δήμος με βάση την πρόταση μας, θα είναι η νέα Λευκωσία. Κλείνω όμως το θέμα γιατί τουλάχιστον σήμερα δεν υπάρχει πλειοψηφία. Στο μεταξύ το ΔΗΚΟ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τον Δήμο Στροβόλου, ενω σε εκκρεμότητα παρέμεινε και το ζήτημα της Αγλαντζιάς.
Στη συνέχεια συνόψισε τους Δήμους της Επαρχίας Λευκωσίας οι οποίοι είναι οι εξής:
-Δήμος Λευκωσίας (Λευκωσία, Έγκωμη, Άγιος Δομέτιος, Αγλαντζιά
-Δήμος Στροβόλου
-Δήμος Λακατάμιας (Λακατάμια, Τσέρι, Ανθούπολη)
-Δήμος Λατσιών και Γερίου
-Δήμος Ιδαλίου (Δάλι, Αλάμπρα, Νήσου, Λύμπια, Πέρα Χωριό, Ποταμιά
Αγκάθι η Δυτική Λεμεσός
Σε ότι αφορά την Επαρχία Λεμεσού, η συζήτηση στην επιτροπή Εσωτερικών εστιάστηκε στις ενστάσεις που υπάρχουν από κοινότητες σε σχέση με την ένταξη τους στον υπό σύσταση δήμο της δυτικής Λεμεσού, ενώ συζήτηση υπήρξε και για το στάτους της Αγίας Φύλας.
Στη Λεμεσό προτείνεται:
Δήμος Λεμεσού, με έδρα τη Λεμεσό, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς, καθώς και την κοινότητα Τσερκέζ Τσιφτλίκ, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λεμεσού∙
Δήμος Ανατολικής Λεμεσού, με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, καθώς και τις κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Μουτταγιάκας, Αρκούντας, Φοινικαριών, Αρμενοχωρίου και Μαθηκολώνης, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ανατολικής Λεμεσού∙
• Η Μαθηκολώνη προστέθηκε ύστερα από αίτημά της.
• Ο Άγιος Τύχωνας αποδέχεται μόνο εφόσον γίνει δημοψήφισμα.
• Το Αρμενοχώρι διαφωνεί.
Δήμος Πολεμιδιών, με έδρα τα Πολεμίδια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Κάτω Πολεμιδιών και την κοινότητα Άνω Πολεμιδιών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πολεμιδιών∙
Δήμος Δυτικής Λεμεσού, με έδρα τον Ύψωνα, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Ύψωνα και τις κοινότητες Ασώματου, Σωτήρας, Ερήμης, Κολοσσίου, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου, Επισκοπής και Καντού, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Λεμεσού∙
Σε παρέμβαση του ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, υπέδειξε πως στη Λεμεσό θα πρέπει να υπάρχουν μόνο τρεις δήμοι με τα Πολεμίδια να συμπεριλαμβάνονται στον δήμο Λεμεσού. Σε ότι αφορά το Δήμο της ανατολικής Λεμεσού, ο πρόεδρος της επιτροπής εξήγησε πως στον εν λόγω δήμο εξέφρασε την επιθυμία της να συμπεριληφθεί και η Μαθηκολώνη, ενώ το Αρμενοχώρι ζήτησε να μη συμμετέχει. Σε ότι αφορά τις ενστάσεις του Αγίου Τύχωνα που ζητά να γίνει δημοψήφισμα, για να συμμετάσχει, ο Νίκος Νουρής τονισε πως ο Άγιος Τύχωνας είναι η επέκταση της παραλιακής Λεμεσού, και εάν δεν συμμετέχει στο εν λόγω σχήμα, τότε τίθεται θέμα βιωσιμότητας του Δήμου. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Κυβέρνηση αυτή η συνένωση», τόνισε.
Σε ότι αφορά τις κοινότητες Τραχωνίου, Ακρωτηρίου και Επισκοπής που δεν θέλουν να συμμετέχουν στις συνενώσεις, ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, υπέδειξε πως ο Ύψωνας μέχρι πριν από οκτώ χρόνια ήταν κοινότητα και διερωτήθηκε πως μια κοινότητα θα βοηθήσει τις υπόλοιπες κοινότητες για να είναι βιώσιμες. «Εμάς η άποψή μας είναι πως ο Ύψωνας πρέπει να συνενωθεί με τα Πολεμίδια», είπε ο κ. Κιτρομηλίδης.
Σε παρέμβαση του ο Νίκος Νουρής και αναφερόμενές στη συζήτηση και τα «θέλω» των τοπικών αρχών, υπέδειξε πως, «κάποιος είπε ότι η Επισκοπή θέλει να μείνει μόνη. Μόνος του δεν μένει κανένας. Αν θα μείνει ο κάθε ένας μόνος του, να πάμε σπίτι μας και κανεί. Είναι οξύμωρο να μιλάμε για δημοψηφίσματα και να αποφασίζουμε μόνοι μας δαμε ποιος μπαίνει και ποιος όχι. Για το θέμα της δυτικής Λεμεσού, αν φύγει η Επισκοπή, δημιουργείται θέμα αποκοπής, γιατί θα μείνουν αναγκαστικά εκτός και άλλες περιοχές. Αν αποφασίσει η Βουλή κάτι τέτοιο θα μελετήσουμε και θα κάνουμε νέα πρόταση.
Οι βουλευτές αποφάσισαν πως οι δήμοι της Λεμεσού θα παραμείνουν ως έχουν με μοναδική εκκρεμότητα τον δήμο της δυτικής Λεμεσού, ο οποίος θα εξεταστεί τη Δευτέρα.
Κατά πλειοψηφία απόφαση για την Αραδίππου
Πιο απλά φαίνεται να είναι τα πράγματα στην Επαρχία Λάρνακας, όπου ουσιαστικά μοναδική εκκρεμότητα, είναι το αίτημα του δήμου Αραδίππου να μην συνενωθεί με τον δήμο Λάρνακας.
Ειδικότερα οι τέσσερις δήμοι που προτείνονται είναι:
Δήμος Λάρνακας, με έδρα τη Λάρνακα, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λάρνακας, Αραδίππου και Λιβαδιών, καθώς και την κοινότητα Ορόκλινης, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λάρνακας∙
Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού, με έδρα τη Δρομολαξιά, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, καθώς και την κοινότητα Περβολιών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού ∙
Δήμος Λευκάρων, με έδρα τα Λεύκαρα, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Λευκάρων και τις κοινότητες Βάβλας, Δελίκηπου, Κάτω Δρυ, Κάτω Λευκάρων και Κόρνου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λευκάρων∙
Δήμος Αθηαίνου, με έδρα την Αθηαίνου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Αθηαίνου και την κοινότητα Αβδελερού, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηαίνου∙
Με πλειοψηφία των βουλευτών του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ και της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασίας, αποφασίστηκε πως παρά τις αντιδράσεις της Αραδίππου ο δήμος Λάρνακας να παραμείνει ως προτείνεται από το Νομοσχέδιο.
Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε εναλλακτικό σενάριο, προτείνοντας αν τελικά η Αραδίππου δεν συνενωθεί με τον δήμο Λάρνακας, θα μπορούσε να παραμείνει ανεξάρτητη οντότητα και να συνενωθούν μαζί τους οι κοινότητες Κελιών, Τρούλλων και η Ορόκλινη.
Σε ότι αφορά τις ενστάσεις που κατέθεσαν κάποιες κοινότητες όπως τα Κάτω Λεύκαρα που επιθυμούν να παραμείνουν κοινότητα, ο Κάτω Δρυς αλλά και ο Δελίκηπος. Σε σχέση με τον Κάτω Δρύ, ο Νίκος Νουρής, υπέδειξε πως αν ο Κάτω Δρυς θέλει να εξαιρεθεί, να εξαιρεθεί. Ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο Κάτω Δρυς και όχι η Μεταρρύθμιση. Στον ίδιο τόνο και για τον Δελίκηπο, ο υπουργός Εσωτερικός, είπε πως η συγκεκριμένη κοινότητα έχει τεράστια έκταση αλλά ελάχιστους κατοίκους. Εάν θέλουν να αφήσουν την κοινότητα τους, κοινότητα των 57 διερωτώμαι αν θα πρέπει να λειτουργήσουμε εμείς προστατευτικά, με όλο το σεβασμό.
Η Βουλή πάντως αποφάσισε πως θα ακολουθήσει διάλογος με τις δύο κοινότητες, έτσι ώστε να αποφασισθεί εάν θα συμμετέχουν τελικά στη Μεταρρύθμιση.
Πολλές εκκρεμότητες στην Πάφο, διαφωνούν κόμματα και Κυβέρνηση
Σε ότι αφορά τον δήμο Πάφου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή Εσωτερικών αναδύθηκαν αρκετά προβλήματα που έχουν να κάνουν με όλους τους υπό σύσταση δήμους της Επαρχίας, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Γεροσκήπου για να συνενωθεί με την Πάφο, της άρνησης της Πέγειας να συνενωθεί με την Χλώρακα και της Έμπας αλλά και την άρνηση των κοινοτήτων του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς να ενωθούν με τον δήμο της περιοχής.
Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν ενώπιον της επιτροπής είναι τα εξής
Δήμος Πάφου, με έδρα την Πάφο, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πάφου και την κοινότητα Κονιών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πάφου. Η κοινότητα Κονιών ωστόσο διαφωνεί και θέλει να ενταχθεί στον Δήμο Ανατολικής Πάφου.
Δήμος Ανατολικής Πάφου, με έδρα τη Γεροσκήπου, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αχέλειας, Τίμης, Αγίας Μαρινούδας, Αγίας Βαρβάρας, Αναρίτας και Μανδριών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ανατολικής Πάφου∙
Ο Δήμος Γεροσκήπου συμφωνεί με τη δημιουργία Δήμου Ανατολικής Πάφου, όπως προτείνεται. Το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε τη συνένωση με τον Δήμο Πάφου. Οι κοινότητες Αγίας Μαρινούδας, Αγίας Βαρβάρας, Αναρίτας και Μανδριών, οι οποίες εντάχθηκαν με απόφαση της Επιτροπής, επίσης διαφωνούν.
Δήμος Δυτικής Πάφου, με έδρα την Πέγεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Πάφου∙
Ο Δήμος Πέγειας διαφωνεί με την ένταξη της Έμπας και της Χλώρακας στον νέο δήμο. Δεν θα έφερε ένσταση να ενταχθούν επιπροσθέτως η Τάλα, η Κοίλη, η Ακουρσός, ο Κάθηκας και οι Αρόδες, οι οποίες εντάσσονται σε τοπικά συμπλέγματα, όπως προτείνεται. Αρχικά διαφωνούσαν οι κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας και στη συνέχεια η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου ενημέρωσε ότι αποδέχονται τη συνένωση.
Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, με έδρα την Πόλη Χρυσοχούς, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις κοινότητες Αργάκας, Μακούντας, Χρυσοχούς, Γουδίου, Πελαθούσας, Κινούσας, Νέου Χωριού, Στενής, Περιστερώνας και Λυσού, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς∙
Οι κοινότητες Μακούντας, Χρυσοχούς, Γουδίου, Κινούσας, Νέου Χωριού, Στενής, Περιστερώνας και Λυσού δεν αποδέχονται. Οι κοινότητες Νέου Χωριού, Στενής, Περιστερώνας και Λυσού εντάχθηκαν με απόφαση της Επιτροπής.
Στην επιτροπή Εσωτερικών, σε ότι αφορά τον μητροπολιτικό δήμο, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ συμφώνησαν με το αίτημα των Κονιών, με τον Μαρίνο Μουσιούτα, ωστόσο της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, να προκρίνει το αρχικό σενάριο της Κυβέρνησης ώστε η Γεροσκήπου να μείνει με την Πάφο και κατ΄ επέκταση με τα Κονιά.
Ο Νίκος Νουρής με παρέμβαση του, σημείωσε πως είναι πολλά τα επιχειρήματα, έτσι ώστε να είναι ένας ενιαίος δήμος, υπενθυμίζοντας πως Πάφος και Γεροσκήπου πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας. «Αλλά», πρόσθεσε, «ο δήμος Γεροσκήπου είναι ένας πολύ δαπανηρός δήμος, αφού η Πάφος δίνει 329 ευρώ κατά κεφαλή για υπηρεσίες ενώ η Γεροσκήπου 420, λόγω του γεγονότος ότι είναι λιγότεροι κάτοικοι.
«Τα βρίσκουν στα κονδύλια και τα πήραν μαζί μέσω του προγράμματος της ΕΕ. Όταν τους ρώτησα πως είναι εντάξει όταν συνεργάζεστε για να τα παίρνετε, αλλά δεν θέλετε να είστε μαζί, μου απάντησαν ότι δεν μπορούσαν από μόνοι τους να πάρουν επιχορήγηση και έπρεπε να συνεργαστούν Αυτό καταδεικνύει γιατί αυτοί οι δύο δήμοι θα πρέπει να είναι μαζί», είπε ο υπουργός.
Σε ότι αφορά την εισήγηση να μείνει μόνη της η Γεροσκήπου, ο υπουργός Εσωτερικών το χαρακτήρισε αν συμβεί ως ένα πολύ μεγάλο λάθος. Ο πρόεδρος της επιτροπής επισήμανε πως υπάρχει πλειοψηφία που ευνοεί τους δύο δήμους, με τον υπουργό να διερωτάται ποια είναι αυτή η πλειοψηφία, αφού μόνο το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ συμφωνούν.
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε πως η ολοκληρωμένη εισήγηση της Κυβέρνησης, είναι η δημιουργία τριών δήμων, με την Πάφο και τη Γεροσκήπου μαζί, τον δήμο δυτικής Πάφου και τον δήμο Πόλεως Χρυσοχούς.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, υπέδειξε πως αν γίνουν μετακινήσεις κοινοτήτων χωρίς τεκμηρίωση θα υπάρξουν αλυσιδωτά προβλήματα. «Η Πέγεια και η Αγία Νάπα», εξήγησε ο υπουργός, μετατράπηκαν σε δήμους γιατί είχαν οικονομική επιφάνεια. Η Πέγεια έχει πληθυσμό δύο χιλιάδες και διαθέτει εννέα χιλιάδες οικίες και τουριστικά καταλύματα. Με βάση τις εισηγήσεις μας, ο πληθυσμός θα ανέλθει σε 16 χιλιάδες κατοίκους. Διπλασιάζονται οι οικίες, τριπλασιάζονται τα υποστατικά. Θα γίνει ένας πολύ μεγάλος δήμος, ο οποίος θα έχει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ακόμα και από τον δήμο Πάφου-Γεροσκήπου. Αν αφαιρεθούν οι κοινότητες, θα δημιουργήσουν στρέβλωση στον δήμο Πέγειας».
«Από ότι αντιλαμβάνομαι», συνέχισε, «φέρει ένσταση η Πέγεια για την Έμπα και τη Χλώρακα, επειδή έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό και πιθανών να έχουν μεγάλη εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο».
Απαντώντας ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε πως, «δεν είναι έτοιμη η επιτροπή Εσωτερικών να προβεί σε τόσο δραστικές δράσεις. Να το μεταφέρουμε στα κόμματα και να το δούμε τη Δευτέρα. Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία. Η πρόταση παραμένει ως έχει υπό την αίρεση των τροπολογιών και των διαδικασιών των επόμενων ημερών».
Ανοικτά ζητήματα υπήρξαν και για τον δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, αφού πλην της Αργάκας, όλες οι υπόλοιπες κοινότητες, αρνήθηκαν να συμμετέχουν στον υπό σύσταση δήμο. Υπό το φως των πολλών εκκρεμοτήτων, ο πρόεδρος της επιτροπής, ανέφερε πως η πρόταση θα παραμείνει ως έχει και θα εξεταστούν οι περεταίρω αλλαγές στην επόμενη έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα.
Δύσκολη εξίσωση η Ελ. Αμμόχωστος, παραμένουν οι διαφορές
Ακόμα πιο σύνθετα και δύσκολα είναι τα δεδομένα στην περιοχή ελεύθερης Αμμοχώστου, αφού τα «θέλω» των τοπικών κοινωνιών, αποτελούν μια δύσκολη εξίσωση για Κυβέρνηση και κόμματα που προσπαθούν να εξισορροπήσουν ανάμεσά στα οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν μέσα από τις σχετικές μελέτες και το έντονο τοπικιστικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τις θέσεις των τοπικών αρχόντων της περιοχής.
Με βάση το σημείωμα που ετοιμάστηκε η τελική πρόταση προνοεί τη δημιουργία τριών δήμων ως εξής:
Δήμος Αγίας Νάπας, με έδρα την Αγία Νάπα, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας, καθώς και την κοινότητα Λιοπετρίου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αγίας Νάπας, με τους εν λόγω δήμους να συμφωνούν.
Δήμος Παραλιμνίου όπως είναι σήμερα
Δήμος Δερύνειας, με έδρα τη Δερύνεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Δερύνειας και τις κοινότητες Φρενάρους και Αχερίτου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δερύνειας. Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Δερύνειας συμφωνεί με τη δημιουργία του νέου δήμου, όπως προτείνεται, ενώ τη διαφωνία τους εξέφρασαν πέντε δημοτικοί σύμβουλοι. Οι κοινότητες Φρενάρους και Αχερίτου διαφωνούν.
Στην πρόταση όπως κατατέθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής, αντέδρασε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος επεσήμανε πως ο ΔΗΣΥ προκρίνει την δημιουργία δύο Δήμων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπως προνοείτο και στο Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο Νίκος Γεωργίου του ΔΗΣΥ, υπογράμμισε πως η δημιουργία του δήμου Δερύνειας, αντικρούει κάθε παράμετρο, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι αντιδράσεις από το Φρέναρος και την Αχερίτου.
Απαντώντας ο Άριστος Δαμιανού, υπενθύμισε πως το σενάριο των τριών δήμων προκρίνεται από την πλειοψηφία της επιτροπής, σημειώνοντας πως το Παραλίμνι, όπως και ο Στρόβολος μπορεί να διατηρηθεί μόνος του. «Για τη Δερύνεια, εάν γίνουν δεκτά τα επιχειρήματα που τέθηκαν, ισχύει ότι ισχύει και για την Αθηένου. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας ενάντια στην κατάργηση του δήμου Δερύνειας.
Στην δική του τοποθέτηση ο υπουργός Εσωτερικών, υπενθύμισε πως, «η πρόταση της Κυβέρνησης προνοούσε δύο δήμους. Ο Δήμος που θα είχε μέσα το Παραλίμνι και την Αγία Νάπα θα εξοικονομούσε επτά εκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα ίσως ανά το Παγκύπριο. Ο δεύτερος θα εξοικονομούσε ένα εκατομμύριο. Αντιλαμβάνομαι», συνέχισε ο Νίκος Νουρής, «ότι υπάρχει πολιτικό θέμα με την κατεχόμενη Αμμοχωστο. Ένα από τα σενάρια που βάλαμε, ήταν αυτό που προκρίνεται, δηλαδή η δημιουργία δήμου Αγίας Νάπας με τη Σωτήρα και το Λιοπέτρι».
Ωστόσο, πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, «αυτό θα οδηγήσει σε αφανισμό κάποιους. Η Δερύνεια εάν συνενωθεί με το Φρέναρος και την Αχερίτου, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και ο δήμος δεν θα είναι βιώσιμος. Επίσης δημιουργείται ακόμα ένα πρόβλημα και μένουν μετέωρες περιοχές όπως η Άχνα και το Αυγόροου.
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Νουρής, υπέδειξε πως το Παραλίμνι δεν είναι Στρόβολος, συνεπώς προκρίνει τη λύση με τη δημιουργία δύο δήμων, έναν της Αγίας Νάπας με τη Σωτήρα και το Λιοπέτρι και έναν με το Παραλίμνι, τη Δερύνεια και τις υπόλοιπες κοινότητες της περιοχής.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε πως τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρία της Δευτέρας.