Κεντροδεξιά εσωστρέφεια, κεντροαριστερά πολυκοσμία...

Παρατεταμένη στασιμότητα, τουλάχιστον σε ότι αφορά την εικόνα που παρουσιάζεται δημόσια, αλλά και έντονες διαβουλεύσεις, πλούσιο παρασκήνιο και παιχνίδια τακτικής, συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων εβδομάδων, χωρίς να αναμένεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, πάντα σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές.  

Μπορεί συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι να έσπευσαν να ανοίξουν από νωρίς τη συζήτηση για τις Προεδρικές του 2023, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες, ωστόσο η μη τροφοδότηση της συζήτησης με συγκεκριμένες αποφάσεις ή ενέργειες και η επανάληψη των ήδη διατυπωμένων θέσεων από όλες τις πλευρές, ατόνησε και το ενδιαφέρον των πολιτών.

Στο παρασκήνιο ωστόσο οι εξελίξεις τρέχουν σε όλο το φάσμα του πολιτικού τόξου και παρά τα όσα δηλώνονται ή δεν δηλώνονται δημόσια για τις Προεδρικές, οι σχεδιασμοί των κομμάτων, ειδικά στους δύο μεγάλους, βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Όσο κι αν λέγεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από συζήτηση με τη βάση, οι ηγεσίες των κομμάτων, έχουν καταστρώσει τους σχεδιασμούς, τους και όπου δεν έχει ληφθεί απόφαση για το τελικό όνομα του εκλεκτού, έχει καταρτιστεί μια μικρή λίστα με ονόματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι… κόκκινες γραμμές που ξεθωριάζουν μπροστά στη νομή της εξουσίας

Ξεκινώντας από τον Δημοκρατικό Συναγερμό τα πράγματα είναι εξαιρετικά σύνθετα. Ο πρόεδρος του κόμματος μπορεί να μην έχει δηλώσει δημόσια και ξεκάθαρα την πρόθεση του να διεκδικήσει την προεδρία, ωστόσο τόσο οι ενέργειες του όσο και οι συνεργάτες του επιβεβαιώνουν, πως η πρόθεση υπάρχει και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται και οι ανάλογες ενέργειες και προετοιμασίες. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν και οι δηλώσεις από πλευράς του ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα έχει δικό του υποψήφιο στις Προεδρικές, ενώ παρουσιάζεται αποφασισμένος, να διασκεδάσει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις και ενστάσεις κατά καιρούς ακούγονται για το πρόσωπο του.

Μεγάλος στόχος του Αβέρωφ Νεοφύτου, που σε μεγάλο βαθμό θα γύρει και την πλάστιγγα υπέρ της δικής του υποψηφιότητας, ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί της κεντροδεξιάς, δεν είναι άλλος από το να πείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου για να συμπορευτούν με τη δική του υποψηφιότητα. Αν κάποιος πει με σιγουριά πως γνωρίζει τι θα πράξει τελικά το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ ή η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα λέει ψέματα. Για αυτό το λόγο οι διεργασίες και οι επαφές, όχι απαραίτητα σε ανώτατο κομματικό επίπεδο, είναι καθημερινό φαινόμενο, με τις τάσεις και τις απόψεις, τουλάχιστον στην παρούσα φάση να διίστανται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέοι καιροί, νέα ήθη-Ανοίγματα για να ανάψει δεξί φλας ο Νικόλας

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου γνωρίζει πολύ καλά πως το πρόκριμα είναι να έχει δίπλα του δυνάμεις του Ενδιάμεσου χώρου, αφενός για να αυξήσει τις προοπτικές νίκης του ιδίου και ταυτόχρονα να αφαιρέσει δυναμική από άλλους υποψηφίους που θα στοχεύσουν στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων. Κάπου εδώ κουμπώνει και η έντονη παραφιλολογία των τελευταίων εβδομάδων που θέλει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να είναι υποψήφιος. Στελέχη της Πινδάρου, διαβλέπουν τον κίνδυνο να επαναληφθεί η ιστορία του 2003, και προς τούτο προβαίνουν σε κάποιες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου, ήταν και η παρέμβαση του τέως υπουργού Οικονομικών και αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη που έσπευσε προ εβδομάδων να αποκαλύψει το περιεχόμενο ιδιωτικής συζήτησης του ιδίου με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τελευταίος, τους διαβεβαίωσε πως δεν θα κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

Με τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών να κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του και από τη μια να μην επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τις πληροφορίες που τον θέλουν να προετοιμάζεται για εξαγγελία της υποψηφιότητας του τους πρώτους μήνες του 2021 και από την άλλη με τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού να διαβλέπουν την καταιγίδα που έρχεται, η σεναριολογία φουντώνει με αποτέλεσμα να προκαλείται και ενός είδους εσωστρέφεια στη δεξιά πολυκατοικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλος πολιτικός στόχος του Αβέρωφ η συνεργασία με το ΔΗΚΟ το 2023

Στην αντίπερα όχθη από διαφορετική βάση και με διαφορετικά δεδομένα εξελίσσεται η συζήτηση ενόψει των Προεδρικών στο ΑΚΕΛ. Κι αυτό διότι υπάρχει καταγεγραμμένη η θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος πως ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος για τις εκλογές, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως στην ποιότητα, την εκλεξιμότητα που θα πρέπει να έχει ο εκλεκτός του κόμματος για τις Προεδρικές του 2023. Και μπορεί από την ίδια την Εζεκία Παπαϊωάννου να μην υπάρχουν διαρροές σε ότι αφορά την ονοματολογία, ωστόσο παρατηρείται ένας συνωστισμός προθύμων υποψηφίων που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, που εμφανίζονται έτοιμοι να κατέλθουν στον στίβο. Ήδη υπάρχει η κατατεθειμένη υποψηφιότητα του Μάριου Ηλιάδη, ενώ ο Αχιλλέας Δημητριάδης συνεχίζει τον διάλογο με την κοινωνία και σύντομα αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση εάν θα είναι τελικά υποψήφιος.

Την ίδια ώρα η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, εξέφρασε τον προβληματισμό της για την κατάσταση, δηλώνοντας πως το σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφια, λόγω και των πιέσεων που δέχεται. Παράλληλα το όνομα του Γιώργου Παμπορίδη συνεχίζει να κυκλοφορεί σε πολιτικά πηγαδάκια, χωρίς ωστόσο ο ίδιος μέχρι στιγμής να έχει εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση, ενώ στον ίδιο χώρο βρίσκονται και άλλες προσωπικότητες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, όπως ο Μανώλης Χριστοφίδης και ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Το ζήτημα για το ΑΚΕΛ, ωστόσο, δεν είναι εάν θα επιλέξει κάποιον εξ αυτών των ονομάτων, αλλά πρώτον, εάν η επιλογή που θα γίνει θα πληροί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τέθηκαν και θα υπάρχει δυνατότητα να πείσει και άλλους κομματικούς σχηματισμούς, όπως για παράδειγμα το Δημοκρατικό Κόμμα και τους Οικολόγους να τη στηρίξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα
Το βιολί του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος-«Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα για λύση δύο κρατών»
Δίνουν πίστωση τριών μηνών σε Υφ. Καινοτομίας για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ οι ΕΟΑ-Ζητούν λήψη άμεσων μέτρων
Συναντίληψη μεταξύ Χαρτσιώτη-ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής
Συγχαρητήριο μήνυμα Ερντογάν προς ψευδοκράτος για επέτειο παράνομης ανακήρυξης
Υπό έρευνα Βρετανός βουλευτής για παράτυπη προώθηση συμφερόντων ψευδοκράτους