Λαβρόφ σε Χριστοδουλίδη: Εκτιμούμε τις απόψεις σας για την ανατολική Μεσόγειο
14:16 - 21 Οκτωβρίου 2021

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην Μόσχα είναι στο πλαίσιο του εντατικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ καλωσορίζοντας τον Κύπριο ομόλογο του.
«Με χαρά σας καλωσορίζουμε στην Μόσχα. Η επίσκεψη σας αποτελεί συνέχεια του τακτικού, εντατικού διαλόγου μας για διμερείς και περιφερειακές καθώς και διεθνείς υποθέσεις», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ.
Υπενθύμισε ότι «είχαμε μια χρήσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην Νέα Υόρκη αλλά για ευνόητους λόγους, ήταν μικρής διάρκειας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το διπλωματικό ντεμαράζ, το μήνυμα στους Ευρωπαίους και ο ρόλος της Μόσχας
Σήμερα, συνέχισε ο κ. Λαβρόφ , «θα συζητήσουμε λεπτομερώς πώς υλοποιούνται οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών καθώς και άλλων Υπουργείων.
«Εκτιμούμε τις απόψεις σας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μέσης Ανατολής στο σύνολο της», συμπλήρωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα οι διαβουλεύσεις του Υπουργού Εξωτερικών @Christodulides με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey #Lavrov στη Μόσχα. pic.twitter.com/JU4sjDr8rn
— Cyprus MFA (@CyprusMFA) October 21, 2021
Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του Κύπριου υπουργού υπογράφηκε το «Στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την τριετία 2022-2024», καθώς και η «Συμφωνία για συνεργασία κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων σε καταστάσεις διαχείρισης κρίσεων».
«Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκεται η συζήτηση οδών περαιτέρω εμβάθυνσης του πολιτικού διαλόγου, της υλοποίησης των συμφωνιών, που έχουν νωρίτερα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων κατά την τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Πούτιν και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη στις 30 Ιουλίου 2020. Θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της διάδοσης της νέας λοίμωξης του κορονοϊού. Θα αποτιμηθεί η αποκατάσταση των επιχειρηματικών και τουριστικών επαφών μετά την επανέναρξη της τακτικής αεροπορικής συγκοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών στις 28 Ιουνίου τρέχοντος έτους», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.
#τώρα
— Cyprus MFA (@CyprusMFA) October 21, 2021
Υπογραφή Στρατηγικού Πλαισίου Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας (2022–24) και Συμφωνίας μεταξύ κυβερνήσεων 🇨🇾-🇷🇺 για Συνεργασία στο πλαίσιο Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων σε Περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων@Christodulides #Lavrov
🇨🇾🇷🇺 pic.twitter.com/jEKS6Hrwgs