Η επιστροφή των πειρατών στην ΑΟΖ, το τεστ αντοχής και οι ισορροπίες που άλλαξαν
06:53 - 10 Οκτωβρίου 2021
Πριν ακόμα καλά καλά μπει ξανά σε τροχιά υλοποίησης το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου και τα γεωτρύπανα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη επιστρέψουν για να πιάσουν δουλειά, η Τουρκία επέστρεψε στην γνωστή πλέον πειρατική τακτική της παρενόχλησης και της δημιουργίας προσκομμάτων σε όποιον βρίσκεται απέναντι της στις περιοχές που αμφισβητεί.
Η περίπτωση του Nautical Geo μπορεί επικοινωνιακά να έτυχε υποβάθμισης από τη Λευκωσία, αφού και οι έρευνες που πραγματοποιεί δεν έχουν σχέση με κάποια γεώτρηση αλλά με το μεγαλεπήβολο έργο του EastMed που βρίσκεται στα προκαταρκτικά στάδια, ωστόσο αποτελεί μιας πρώτης τάξεως δοκιμασία στην οποία η Άγκυρα υποβάλλει, όχι μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Kρεσέντο προκλήσεων και αλαζονεία από Άγκυρα-Πρόκριμα η υπόθεση του Nautical Geo
Κι αυτό διότι, αφενός το Nautical Geo πριν εκδιωχθεί από την κυπριακή ΑΟΖ με τη δύναμη των απειλών από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, είχε εκδιωχθεί κι από τα ανοικτά της Κρήτης, ενώ η μίσθωση του έγινε από την κοινοπραξία των χωρών για κατασκευή του EastMed, με χρήματα των Βρυξελλών. Υπενθυμίζεται ότι το Nautical Geo προσεγγίστηκε ενώ πραγματοποιούσε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ την περασμένη Κυριακή, από φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τις έρευνες που πραγματοποιούσε και να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λάρνακας.
Η Navtex που εκδόθηκε για τις έρευνες του είχε διάρκεια μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο εδώ και μια εβδομάδα παραμένει καθηλωμένο στο αγκυροβόλιο του λιμανιού. Η Τουρκία με αυτό τον τρόπο πέτυχε για ακόμη μια φορά να φέρει προσκόμματα και να κάνει ακόμα ένα βήμα στην παγίωση των τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού όπως θα δείτε και στον χάρτη που ακολουθεί, ο χώρος των ερευνών του Nautical Geo ήταν νότια της Κύπρου στην οριοθετημένη ΑΟΖ, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Ωστόσο η Τουρκία αμφισβητεί τα συγκεκριμένα θαλάσσια σύνορα, θεωρώντας πως η Τουρκική υφαλοκρηπίδα, εφάπτεται με τις ΑΟΖ των συγκεκριμένων χωρών, περιορίζοντας την κυπριακή ΑΟΖ σε μια στενή ακτογραμμή γύρω από την Πάφο, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Η παρενόχληση και η καθήλωση του Nautical Geo, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, από τη στιγμή που τους προσεχείς μήνες θα επιστρέψουν στην κυπριακή ΑΟΖ τα γεωτρύπανα των εταιριών για να συνεχίσουν τις έρευνες, που άφησαν στη μέση λόγω της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ExxonMobil, έχει καταρτίσει σχετικό χρονοδιάγραμμα και καλώς εχόντων των πραγμάτων περί τα τέλη Νοεμβρίου το ερευνητικό γεωτρύπανο, που ήδη έχει μισθωθεί θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Οικόπεδο δέκα της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο για το συγκεκριμένο Οικόπεδο δεν αναμένεται να υπάρξει έντονη αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, πρώτων διότι πρόκειται για μια αμερικανική εταιρία με την Ουάσιγκτον να έχει ήδη δείξει δείγματα γραφής για το πόσο ευαίσθητη είναι όταν πλήττονται τα συμφέροντα ενεργειακών κολοσσών της χώρας και δεύτερον διότι το Οικόπεδο δέκα με βάση τους χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας και των παράλογων τουρκικών χαρτών για το μέγεθος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, είναι εκτός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει φαντάσματα ο Τσαβούσογλου-«Τα πλοία προσπαθούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας»
Αντιθέτως ο πονοκέφαλος, τόσο στη Λευκωσία όσο και στις έδρες των εταιριών, αφορά τις έρευνες που προγραμματίζουν Eni και Total στα οικόπεδα που δραστηριοποιούνται από κοινού. Μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστεί ημερομηνία επανέναρξης των εργασιών, ωστόσο υπολογίζεται ότι μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου τα γεωτρύπανα θα έχουν πιάσει δουλειά. Τα συγκεκριμένα οικόπεδα ωστόσο εμπίπτουν μέσα στις τουρκικές αξιώσεις και πλέον το θέμα πέραν από ζήτημα των εταιρειών ανάγεται και σε άκρως πολιτικό, αφού με την συμμετοχή και της γαλλικής Total πλέον τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά.
Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, πως όταν οι Τούρκοι εμβόλιζαν το SAIPEM 12000 για να μην πραγματοποιήσει έρευνες στο οικόπεδο τρία της κυπριακής ΑΟΖ, το εν λόγω τεμάχιο άνηκε αποκλειστικά στην ιταλική ΕΝΙ. Ωστόσο μετά και από τον τελευταίο γύρο αδειοδότησης και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΕΝΙ, TOTAL και Υπουργείου Ενέργειας, η γαλλική εταιρεία δραστηριοποιείται, όχι μόνο στο οικόπεδο τρία, αλλά σε όλα τα οικόπεδα που προηγουμένως διαχειριζόταν αποκλειστικά η ΕΝΙ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντησε με αντι-navtex η Λευκωσία στις προκλήσεις της Άγκυρας
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δηλαδή, οι ισορροπίες έχουν μεταβληθεί και μένει να διαφανεί στην πράξη αν οι εν λόγω απόφαση για συμμετοχή και των Γάλλων στην κοινοπραξία των επίμαχων οικοπέδων, θα αποτρέψει τις πειρατικές ενέργειες των Τούρκων ή αν δεν τις αποτρέψει, θα υπάρξει αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο, από Ρώμη και Παρίσι.
Το γεωτρητικό πρόγραμμα των επόμενων μηνών, τίθεται πλέον κάτω από μια σειρά νέων ευμετάβλητων δεδομένων, που εν πολλοίς θα καθορίσουν και το ποσοστό επιτυχίας του σε βάθος χρόνου. Τα δεδομένα αυτά είναι:
- Ο στόχος ώστε η Κύπρος να μέχρι το 2025 να έχει προχωρήσει στην εξαγωγή δικού της φυσικού αεριού από το κοίτασμα Αφροδίτη
- Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν καθορίσει ένα πλάνο για νέες και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις
- Τα νέα δεδομένα σε σχέση με τις νέες κοινοπραξίες στα οικόπεδα που δραστηριοποιείτο αποκλειστικά η ΈΝΙ στο παρελθόν, αναμένεται να διαφανεί, εάν θα βοηθήσουν, ώστε να μπει φρένο στις τουρκικές προκλήσεις
- Η Τουρκία έχει δείξει με το καλημέρα πως δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα και θα συνεχίσει να δρα ως πειρατής
- Η Ε.Ε. μετά και τα τελευταία Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που αφορούσαν την Τουρκία, φαίνεται πως έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους από την αποθράσυνση της Άγκυρας με τα μέτρα χάδι και αναμένεται ότι θα επανεξετάσουν τη στάση τους
- Η Λευκωσία παραμένει αδύναμη μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις και συνεχίζει μέσω της διπλωματικής οδού να ασκεί πιέσεις στην άλλη πλευρά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει από το lockdown η ΑΟΖ-Δεν μετατίθεται ο στόχος για το 2025
Στην μεγάλη εικόνα της ανατολικής Μεσόγειο, θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός, πως τα τουρκικά γεωτρύπανα κατά τη διάρκεια των ερευνών τους στην κυπριακή ΑΟΖ το 2019 και το 2020, δεν ανακάλυψαν απολύτως τίποτα. Το γεγονός αυτό φόρτωσε την ΤΡΑΟ και το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας με επιπλέον πίεση για εντοπισμό κάποιου κοιτάσματος. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε που το βάρος της πετρελαϊκής εταιρίας της Τουρκίας, έχει πέσει στη Μαύρη Θάλασσα, όπου πραγματοποιούνται ερευνητικές γεωτρήσεις από το Fatih, Yavuz και το Kanuni. Και το ερευνητικό σκάφος Barbaros βρίσκεται για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα διαθέσιμο για προκλήσεις στη ανατολική Μεσόγειο να είναι μόνο το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.
Ωστόσο με βάση τη Navtex που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, για λογαριασμό του Oruc Reis δεσμεύθηκε θαλάσσια περιοχή, ανοικτά της Αττάλειας απέναντι από την Κερύνεια. Σύμφωνα με τους Τούρκους το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στην συγκεκριμένη περιοχή για έρευνες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, εκτός κι αν μεταφερθούν κάποια από τα πλοία που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία να μην εξαγγείλει κάποια παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ωστόσο στην περιοχή μας παραμένουν τα πλοία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, που ακόμα και την περασμένη εβδομάδα, παρενόχλησαν το Nautical Geo.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόλεμος νεύρων από Άγκυρα-Aγνοούν τις ΗΠΑ, στήνουν πανηγύρι για Nautical Geo