Πυρά Στέφανου σε Πρόεδρο για το Κυπριακό-Ολοκληρώθηκε η πορεία στο οδόφραγμα Δερύνειας

Ήρθαμε για να τροφοδοτήσουμε την ελπίδα για λύση, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να σβήσει, δήλωσε την Κυριακή ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στο πλαίσιο της πορείας για λύση και επανένωση, αναφέροντας πως το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερή του φάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ψυγείο τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2023 το Κυπριακό

Ο κ. Στεφάνου είπε πως για την έξοδο από τα αδιέξοδα και για την επίτευξη λύσης δεν αρκεί να καταγγέλλουμε την Τουρκία και την παράνομη κατοχή της. "Επιβάλλεται να υποδεικνύουμε είπε, πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να χειριστεί την κατάσταση και ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλάβει έτσι ώστε να σπρώξει τα πράγματα -όσο περνά από το δικό της χέρι- για τη διάρρηξη του αδιεξόδου", επεσήμανε.

Είναι θέση μας, ανέφερε, την οποία επιβεβαιώνουν οι τελευταίες εξελίξεις, ότι πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή να επιδιώκουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις. Αυτή ήταν και η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για τέσσερα χρόνια. Αυτό είναι το κοινό έδαφος που σήμερα αναζητείται. Αν δεν επιμείνουμε σ’ αυτή τη θέση το αδιέξοδο απλά θα ενισχύεται, δεδομένων των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Είναι γνωστό, είπε, ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί -και ασκεί κριτική- στον Ν. Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του και για τις λεγόμενες «νέες ιδέες». Αυτές ακυρώνουν, ανέφερε, βασικές συγκλίσεις και συγκρούονται με τη θέση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν.

Είναι άποψή μας, είπε ο Στέφανος Στεφάνου, ότι η πολιτική του Προέδρου αφήνει χώρο στην Τουρκία χωρίς πολιτικό κόστος να προωθεί τη διχοτόμηση και να ανατροφοδοτεί το αδιέξοδο. Αυτή η κατάσταση δίνει ευκαιρία σε τρίτους να προωθούν κι αυτοί «νέες ιδέες» εκτροχιάζοντας τη λύση προς τη συνομοσπονδία ανέφερε και τόνισε πως η κριτική μας στον Ν. Αναστασιάδη δεν είναι από διάθεση αντιπολίτευσης αλλά είπε είναι  στάση πατριωτικής ευθύνης έναντι της πατρίδας μας και του λαού μας, πρόσθεσε.

Είναι κραυγή αγωνίας, ανέφερε, για τις εξελίξεις και τη ζοφερή προοπτική που διαμορφώνεται. Ναι, εμείς αγωνιούμε είπε, άλλοι μπορεί να βολεύονται από τη σταδιακή διολίσθηση στη διχοτόμηση. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε μ’ αυτή, γιατί γνωρίζουμε ότι η διχοτόμηση αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνων. Τέτοια κληρονομιά δεν θέλουμε -και δεν έχουμε δικαίωμα- να αφήσουμε στις επόμενες γενιές, σημείωσε.

Το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερή του φάση κι αυτό, πιστέψτε με, είπε, δεν είναι σχήμα λόγου. "Είναι η στυγνή και εφιαλτική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται από το παρατεταμένο αδιέξοδο και το διαπραγματευτικό κενό. Από την επιμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών είπε και από την έκνομη διάνοιξη μέρους της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τη δημιουργία νέων τετελεσμένων σ’ αυτήν", ανέφερε.

Ακόμα και η δυστοκία στην έκδοση ανακοινωθέντος για την τριμερή στη Νέα Υόρκη και στον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ αποτυπώνει το μέγεθος του αδιεξόδου, είπε ο κ. Στεφάνου.

Μου είναι πολύ εύκολο, αλλά και απολύτως ειλικρινές, ανέφερε, να μιλώ ώρες ολόκληρες για την άνευ προηγουμένου αδιαλλαξία και την εν γένει διχοτομική συμπεριφορά της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ. Το ΑΚΕΛ δεν παραλείπει ευκαιρίας να το κάνει, γιατί οι αιτίες των προβλημάτων και οι παρανομίες πρέπει να καταγγέλλονται ανέφερε και τόνισε πως η σημερινή πορεία άλλωστε έχει κι αυτό τον χαρακτήρα.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως "μας ενώνουν, μας πεισμώνουν και μας εμπνέουν οι προοπτικές να ξαναδούμε την πατρίδα μας ενωμένη, χωρίς συρματοπλέγματα διαχωρισμού".

Είναι τραγικό, είπε, η πορεία προς την οριστική διχοτόμηση του τόπου μας να μας βρίσκει καθισμένους αναπαυτικά στους καναπέδες των σπιτιών μας. Και είναι τραγικό επίσης ν’ αφήσουμε τη μνήμη να ξεθωριάζει καθώς παραδινόμαστε στη λήθη.

Το Βαρώσι μάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ανέφερε, όμως τα μηνύματα έρχονται από παντού. Από κάθε γωνιά της κατεχόμενης γης μας και από κάθε σημείο της ελεύθερης Κύπρου: Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ενώσουμε τις φωνές μας και να απαιτήσουμε λύση, επανένωση, ειρήνη.

Η πορεία για τη λύση και την επανένωση που πραγματοποιούμε, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, θέλουμε να δείξει ξανά τον δρόμο σε όσους επιμένουν να οραματίζονται μια κοινή πατρίδα στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφει ο ΟΗΕ.

Θέλουμε, είπε, να δείξει ξανά τον δρόμο σε όσους ξέρουν ότι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών μας είναι να ξαναζήσουμε σε μια ελεύθερη, κοινή πατρίδα, την οποία να συνδιαχειρίζονται οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Πρόσθεσε πως αυτό είναι το δικό μας όραμα και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Ποτέ δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση, συνέχισε.

"Στον αγώνα για λύση και επανένωση, με τη μισή μας καρδιά εδώ και την άλλη μισή πίσω από τα οδοφράγματα, περπατήσαμε μαζί τον δρόμο της ελπίδας για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Μαζί θα συνεχίσουμε να περπατούμε τον ίδιο δρόμο ανέφερε και τόνισε πως αυτή η πατρίδα μάς ανήκει, είναι δική μας. Δικαιούμαστε να την οραματιζόμαστε -και να τη θέλουμε- ολόκληρη, λεύτερη, ειρηνική και ευημερούσα", είπε ο κ. Στεφάνου.

«Το μέλλον της Κύπρου είναι η ειρήνη και η ευημερία»

Στη δική του ομιλία, ο συμπρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σίρντεβαν ανέφερε πως το μέλλον της Κύπρου δεν είναι η διχοτόμηση αλλά η ειρήνη και η ευημερία.

Υπογράμμισε πως η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα στην Τουρκία - ένα υποψήφιο μέλος της ΕΕ - ότι πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει τη λύση και την επανένωση της Κύπρου. Ότι η κατοχή της Κύπρου – αλλά και οποιασδήποτε άλλης χώρας εν προκειμένω - στον 21ο αιώνα, αποτελεί αναχρονισμό και πρέπει να τερματιστεί.

Είπε, ακόμη, πως η παραβίαση του στάτους κβο στο Βαρώσι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ "και η Ομάδα μας την έχει καταδικάσει επανειλημμένα. Αυτές οι ενέργειες και οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Το Βαρώσι πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους του", τόνισε.

"Περπάτησα μαζί σας και ένοιωσα τη θέληση και την αποφασιστικότητά σας να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή σας απαιτώντας λύση και επανένωση. Σας υπόσχομαι ότι αυτή είναι η φωνή που θα μεταφέρω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", είπε ο κ. Σίρντεβαν.

Πρόσθεσε πως "εμείς στην Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια την κατάσταση στο Κυπριακό" και σημείωσε πως "οι σύντροφοι του ΑΚΕΛ μας ενημερώνουν και μας προειδοποιούν για τις ανησυχητικές εξελίξεις και μαζί ενεργούμε υπέρ της λύσης και της επανένωσης". 

 "Η απειλή της μόνιμης διαίρεσης που πλανάται πάνω από την Κύπρο θα ήταν μια καταστροφική προοπτική για την Κύπρο και το λαό της – και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους - αλλά και για τους λαούς αυτής της ταραγμένης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής" ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν απαράδεκτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση" και ανέφερε πως πιστεύει ακράδαντα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνη απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως και απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος,  αλλά όχι απλώς για να εκφράσει την αλληλεγγύη της, που είναι το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει.

Kοινή ανακοίνωση Ε/κ και Τ/κ φορέων

Στο μεταξύ κοινή ανακοίνωσή εξέδωσαν δεκάδες ελληνοκυπριακοί και τουρκοκυπριακοί φορείς, που συμμετείχαν την Κυριακή στην πορεία για λύση και επανένωση.

Η κοινή ανακοίνωση εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας «Ενωμένη Κύπρος» και σε αυτήν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως "είναι κοινή η απόφαση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στην Κύπρο, καθώς και στο εξωτερικό, να κινητοποιηθούν και με αποφασιστικότητα να υπερβούν την αρνητική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί από την σημερινή ηγεσία και στις δύο πλευρές για να απαιτήσουν άμεσα και συγκεκριμένα θετικά βήματα για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων πάνω στη συμφωνημένη βάση για επανένωση".

Επίσης οι οργανώσεις αναφέρουν πως "συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να κάνει ότι είναι δυνατό για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας με βάση των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μέχρι το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα και το πλαίσιο 6 σημείων που προτάθηκε τότε".

Εξάλλου, ως ουσιώδη βήματα για τη βελτίωση του κλίματος των διαπραγματεύσεων οι φορείς ζητούν: "άμεσο μορατόριουμ σε όλες τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που τείνουν να επιδεινώσουν την επικρατούσα ασταθή κατάσταση στην περιοχή θέτοντας τέλος στη στρατιωτικοποίηση από όλα τα μέρη, τη λήψη πρακτικών μέτρων για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για μια δικοινοτική τεχνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των κλειστών περιοχών της Αμμοχώστου με σκοπό την επιστροφή της στους πριν το 1974 κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη διευκόλυνση των επαφών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων της διακίνησης μέσω των οδοφραγμάτων και της δικοινοτικής συνεργασίας σε σχέση με τις προκλήσεις που προκαλεί η πανδημία".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναμένει από τον Τατάρ να ανταποκριθεί επίσημα στις προτεινόμενες ημερομηνίες για συνάντηση η Κυβέρνηση
Τον Ιούνιο το συνέδριο του ΑΚΕΛ με απευθείας εκλογή ΓΓ-«Στοίχημα η ανάκαμψη του κόμματος»
Εξακολουθεί να στηρίζει λύση εντός παραμέτρων των ΗΕ η Βρετανία-Απαντητική επιστολή του Foreign Office
Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε την Κύπρο ο Ακάρ-«Δεν θα υποχωρήσουμε»
Προανήγγειλε συνάντηση ηγετών τον Γενάρη ο Τατάρ, τον Μάρτη στην Ελβετία η διευρυμένη-«Το κύριο μας θέμα η κυριαρχία»
Πρωτοφανείς οι παράλογες διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα για το FIR-Ενέκρινε το ΥΠΑΜ για υπερπτήσεις των Γάλλων
Τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα
Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου