Διαφορετικές προσεγγίσεις για αποτελέσματα της τριμερούς-Η ανάγνωση των κομμάτων

Διαφορετικές προσεγγίσεις, σε σχέση με τα αποτελέσματα της τριμερούς που έλαβε χώρα χθες στη Νέα Υόρκη, κυριαρχούν ανάμεσα στα κόμματα, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να εκφράζει την ικανοποίηση του για τη στάση που κράτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα του ενδιάμεσου να εκφράζουν τον προβληματισμό τους.   

Σε δηλώσεις του σήμερα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε πως, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ήταν απόλυτα ξεκάθαρος για το πλαίσιο λύσης του κυπριακού που δεν είναι άλλο από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όπως καθορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και απόλυτα ξεκάθαρος για τους 13 λόγους που υπάρχει αυτή η κατάσταση στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής και της τουρκικής προκλητικότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φιλί της ζωής με διορισμό ειδικού απεσταλμένου-Ο απόηχος της τριμερούς

«Το χθεσινό γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα έχει κάτι θετικό», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως, «για εμένα αρκετά θετικό είναι το ότι αναμένεται ο διορισμός αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για να συνεχίσει το έργο της κ. Λουτ. Χρειαζόμαστε τον διάλογο γιατί είναι μόνο μέσα από τον διάλογο που μπορούμε να σπάσουμε τα αδιέξοδα. Χωρίς να αλλάζουμε τους στόχους μας, πρέπει όπως το απέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δηλώνουμε πάντα την ετοιμότητα μας για τον διάλογο, όπως επίσης και να δώσουμε σημασία σε μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης που βελτιώνουν το κλίμα το οποίο είναι απαραίτητη η βελτίωσή του στην προσπάθεια να έχουμε ένα ουσιαστικό διάλογο για την επίλυση του κυπριακού».

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, ανέφερε πως «το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε τις χαμηλές προσδοκίες που υπήρχαν, ένεκα πρώτα και κύρια της τουρκικής αξίωσης για λύση δύο κρατών και αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας». Η προοπτική να συζητούμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αντί επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών έχοντας υπόψη τις εμπειρίες του παρελθόντος, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποφέρει αποτέλεσμα και σίγουρα δεν αποτρέπει από μόνη της και χωρίς διαπραγματευτική διαδικασία επί της ουσίας τα τετελεσμένα που προωθεί η κατοχική δύναμη και την ολέθρια πορεία προς την οριστική διχοτόμηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Κουκουμάς πρόσθεσε πως «απέναντι σε αυτή τη στάση της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς θα έπρεπε να είναι η αταλάντευτη και ευλαβική προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο και στις συγκλίσεις, με στόχο να συνεχίσουμε τις συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν το 2017. Αυτό υποδείκνυε άλλωστε εδώ και μερικά χρόνια ο ΓΓ του ΟΗΕ. Αντ’ αυτού επιλέχθηκε ο νεφελώδης δρόμος των «νέων ιδεών» και της αναίρεσης συγκλίσεων, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου».

«Το ΑΚΕΛ επιμένει ότι μία επιλογή έχουμε. Να προστατεύσουμε το διαπραγματευτικό κεκτημένο και να επιμείνουμε στη θέση για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στη λύση, την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδα μας», καταλήγει το κόμμα της Αριστεράς.

Θετικά και αρνητικά στοιχεία, εντοπίζει το ΔΗΚΟ στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του κόμματος, σημειώνεται πως, «ο διορισμός Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό, εις αντικατάσταση της Τζειν Χολ Λούτ, δύναται να αποτελέσει μία θετική εξέλιξη εάν διανοίξει μια προοπτική για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, νοούμενου ότι, (α) η συζήτηση θα διεξαχθεί στη συμφωνημένη βάση λύσης όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Σ.Α. του Ο.Η.Ε. και (β) η προσπάθεια του ειδικού απεσταλμένου δεν θα είναι να «τετραγωνίσει τον κύκλο» μεταξύ του ενός κράτους και της χωριστής κυριαρχίας δύο κρατών».

Δυστυχώς, συνεχίζει στην ανακοίνωση του το Δημοκρατικό Κόμμα, «η επιμονή του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη λύση «δύο κρατών» και τις χωριστές κυριαρχίες όπως επίσης και η απουσία στις αναφορές και στις διατυπώσεις των Ηνωμένων Εθνών στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αυτή τη διαδικασία».

«Επομένως τα κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν:

  • Ποιο είναι το «κοινό έδαφος» που αναζητούν τα Η.Ε.; Η συνομοσπονδία;
  • Εάν αρχίσουν οι επαφές, σε ποια βάση θα συζητούν τα δυο μέρη; Μεταξύ της απαράδεκτης τουρκικής απαίτησης για δύο κράτη και της ομοσπονδίας;
  • Θα είναι η συνομοσπονδία δύο κρατών ο «τετραγωνισμός του κύκλου»;

Οι δηλώσεις Τατάρ δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι, ενόσω η Τουρκία δεν έχει να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε κόστος από τη μη λύση του Κυπριακού, ούτε βιάζεται, ούτε λύση θέλει», καταλήγει η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Με την σειρά του το ΕΛΑΜ, σημείωσε πως, «όπως είχαμε προβλέψει από χθες, η τριμερής «άτυπη» συνάντηση, δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Είχαμε τονίσει ότι θα πραγματοποιηθεί χωρίς προσδοκίες και θα έδινε την ευκαιρία στον ηγέτη της κατοχής, σαν ισότιμος, να θέσει τις παράλογες του αξιώσεις και απαιτήσεις, χωρίς να τεθεί ενώπιον των ευθυνών του, γεγονός που έχει επαληθευτεί».

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο ανέφερε πως, «δεν συμβιβάζεται με την εισβολή του ’74, την εισβολή στην περίκλειστη Αμμόχωστο και την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, γι’ αυτό τονίζει την αναγκαιότητα το Κυπριακό να τοποθετηθεί στην ορθή του διεθνή διάσταση».

«Οι τριμερείς ή οι πενταμερείς διασκέψεις δεν υποβοηθούν στην επίλυση, τουναντίον· γι’ αυτό επιβάλλεται να οδηγήσουμε το Κυπριακό σε διεθνή διάσκεψη, όπως ορίζουν σχετικά ψηφίσματα»,καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, υποδεικνύει πως, «η εμπλοκή σε ατέρμονες συζητήσεις για τη συνομολόγηση ΜΟΕ εκτρέπει το κυπριακό από τη σωστή του βάση, ως προβλήματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση πρόσθετων ωφελημάτων προς το κατοχικό καθεστώς».

«Την ίδια στιγμή υποβοηθάει την παράταση των αδιεξόδων χωρίς να επιρρίπτονται στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς οποιεσδήποτε ευθύνες ή επιπτώσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ειδικός απεσταλμένος, ΜΟΕ και βλέπουμε-Επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο στην τριμερή

Είναι ώρα να εξετάσουμε σοβαρά την υιοθέτηση ηχηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αναφέρει από την πλευρά της η Δημοκρατική Παράταξη και προσθέτει πως, «το αποτέλεσμα της χθεσινής τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, μεταξύ Αναστασιάδη και Τατάρ, επιβεβαίωσε δυστυχώς, ότι το Κυπριακό, βρίσκεται πλέον ενώπιον του φάσματος ενός νέου αδιεξόδου».

«Μια εξέλιξη για την οποία ασφαλώς, την ευθύνη φέρει η Τουρκία και ο εγκάθετος της στα κατεχόμενα, που εμμένουν στις απαράδεκτες θέσεις τους για κυριαρχική ισότητα και ύπαρξη δήθεν δύο κρατών, στην Κύπρο. Μια προκλητική στάση, η οποία επαληθεύτηκε ακόμη και για το θέμα του διορισμού του Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα σημειώνει πως, «οι τουρκικές αξιώσεις, ξεκάθαρα κινούνται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου και ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Είναι για αυτό το λόγο, που εμείς, ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, επισημάναμε από την αρχή την ανάγκη όπως η πλευρά μας, παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, οι οποίες είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το συμφωνημένο πλαίσιο διαπραγμάτευσης».

Τονίσαμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, «επίσης την ανάγκη, όπως η Λευκωσία, υπενθυμίσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες, την υποχρέωση του, όπως παραμείνει προσηλωμένος στους όρους εντολής που έχει λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά στη διαδικασία και ασφαλώς, τη βάση των συνομιλιών».

«Ο δρομολογούμενος διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα κινηθεί αυστηρά εντός των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί μια θετική εξέλιξη που μπορεί να κρατήσει ενός είδους διαδικασία εν ζωή, ωστόσο, αυτή η εξέλιξη από μόνη της πόρρω απέχει από το να είναι επαρκής».

Η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, επαναλαμβάνει τη θέση για μελέτη και υιοθέτηση ουσιαστικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς για την ώρα, η μέθοδος αυτή, φαίνεται να αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο και να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστική διαπραγμάτευση και επίτευξη μιας συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στο Κυπριακό.

«Τέλος, αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη όπως, με την επιστροφή του στην Κύπρο, συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο και προβεί σε ενδελεχή ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών του στη Νέα Υόρκη, καθώς και για τους όρους εντολής του νέου Ειδικού Απεσταλμένου, του Γ.Γ. του ΟΗΕ», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΠΑ.

Δειτε Επισης

Αναμένει από τον Τατάρ να ανταποκριθεί επίσημα στις προτεινόμενες ημερομηνίες για συνάντηση η Κυβέρνηση
Τον Ιούνιο το συνέδριο του ΑΚΕΛ με απευθείας εκλογή ΓΓ-«Στοίχημα η ανάκαμψη του κόμματος»
Εξακολουθεί να στηρίζει λύση εντός παραμέτρων των ΗΕ η Βρετανία-Απαντητική επιστολή του Foreign Office
Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε την Κύπρο ο Ακάρ-«Δεν θα υποχωρήσουμε»
Προανήγγειλε συνάντηση ηγετών τον Γενάρη ο Τατάρ, τον Μάρτη στην Ελβετία η διευρυμένη-«Το κύριο μας θέμα η κυριαρχία»
Πρωτοφανείς οι παράλογες διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα για το FIR-Ενέκρινε το ΥΠΑΜ για υπερπτήσεις των Γάλλων
Τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα
Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου