Οι «νάρκες» που πάτησε στο διάβα του ο Προδρόμου προκαλώντας... σαματά
07:05 - 18 Σεπτεμβρίου 2021
Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται, τις τελευταίες ημέρες, το Υπουργείο Παιδείας, για τους χειρισμούς τους, σε σημαντικά θέματα που ταλάνιζαν τον τομέα της εκπαίδευσης. Από τη μία η οδηγία για σκίσιμο της σελίδας, από το βιβλίο Αγγλικών της Β’ Λυκείου, επειδή έκανε αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ και από την άλλη η υπόθεση δίωξης του καθηγητή τέχνης, Γιώργου Γαβριήλ, έθεσε τον Πρόδρομο Προδρόμου, ως τον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου, στο επίκεντρο.
Από την αρχή του διορισμού του Πρόδρομου Προδρόμου στη θέση του υπουργού, είχε στρέψει όλα τα βλέμματα στο Υπουργείο Παιδείας, αφού όλοι περίμεναν να δουν τον τρόπο που θα χειριστεί τα ζητήματα, που αποτελούσαν καυτές πατάτες για το Υπουργείο. Ο τρόπος που επέλεξε να χειριστεί το ζήτημα που προέκυψε με τον καθηγητή τέχνης, Γιώργο Γαβριήλ, ο οποίος προκάλεσε σάλο με τους πίνακες που ζωγράφισε, οδήγησε στο να ανοίξει ένα από τα μεγαλύτερα μέτωπα για το Υπουργείο, ενώ προκάλεσε και έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να δέχεται πυρ ομαδόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα ο Προδρόμου, άλλα ο Σαββίδης... Μπαλάκι η ευθύνη για την δίωξη του Γαβριήλ
Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας, εναντίον του καθηγητή, μετά τον σάλο που προκλήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τους πίνακες που ζωγράφιζε. Μάλιστα, ο καθηγητής βρέθηκε αντιμέτωπος με πειθαρχική δίωξη, ενώ κινδύνευε με απόλυση. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας, ενδεχομένως να μην φέρει την απόλυτη ευθύνη, αφού κάποιοι υποδεικνύουν πως ο τελικός λόγος είναι στην Νομική Υπηρεσία η οποία είναι αυτή που αποφασίζει κατά πόσο προκύπτουν ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα, ο Πρόδρομος Προδρόμου έχει βρεθεί στο στόχαστρο και δέχεται πυρά από πολιτεία και κοινωνία, αφού ακόμη και όσοι είχαν διαφωνήσει με τον τρόπο που εκφραζόταν ο καθηγητής, τάχθηκαν υπέρ του, καταδικάζοντας την εν λόγω απόφαση.
Σε τοποθέτησή του, ο υπουργός Παιδείας είχε αναφέρει πως «αυτή ήταν η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας και πρέπει να τη σεβαστούμε», για να τον αδειάσει ο Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος υπέδειξε πως «η νομική υπηρεσία εξετάζει ποινικές ευθύνες αποκλειστικά», προσθέτοντας πως «η δίωξη για πειθαρχικά θέματα αφορά την αρμόδια αρχή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέμβαση Υπουργικού για αναστολή δίωξης Γαβριήλ-Με το γάντι ευθύνη σε Σαββίδη
Τελικά, ένα χρόνο μετά το σάλο με τους πίνακες, έπειτα από παρέμβαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η πειθαρχική δίωξη κατά του καθηγητή ανεστάλη. Όπως αναφέρει η Κυβέρνηση «το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας, όπως προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων για τις προθέσεις της Κυβέρνησης απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προς άμεσο τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης του συγκεκριμένου Διευθυντή Γυμνασίου».
Μία εβδομάδα νωρίτερα, το Υπουργείο Παιδείας βρισκόταν και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων, αφού ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που έφτασε στους καθηγητές αγγλικών, λίγες ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, το εν λόγω email, καλούσε τους καθηγητές των αγγλικών της Β’ Λυκείου να σκίσουν μία σελίδα, από το ένα εκ των τριών βιβλίων διδασκαλίας, αφού γινόταν αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ και μάλιστα τον ηρωοποιούσε. Λίγες μόνο ώρες μετά, ήρθε επίσημη οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο καλούσε τα σχολεία να αποσύρουν το βιβλίο, αφού κρίθηκε ακατάλληλο για την εκπαιδευτική διαδικασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Mea culpa από Προδρόμου για το βιβλίο αγγλικών-«Λάθος χειρισμός λόγω επείγοντος»
Ο υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του, παραδέχθηκε το λάθος που έγινε, με την οδηγία, αποδίδοντας το σε λανθασμένους χειρισμούς λόγω επείγοντος. Μάλιστα, υπέδειξε πως δεν σκίζονται σελίδες από βιβλία, ενώ σημείωσε πως τα βιβλία ενδεχομένως να προορίζονταν για μία περιοχή της Τουρκίας και από λάθος να έφτασαν στην Κύπρο. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, δε, ότι έχει διαταχθεί έρευνα για να διαπιστωθεί ποιος έδωσε την οδηγία να σκιστεί η σελίδα από το βιβλίο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ρίχνει σε λειτουργούς, διέταξε έρευνα ο Προδρόμου για τo σκίσιμο της σελίδας
Η οδηγία που εστάλη στους καθηγητές, έχει προκαλέσει σάλο, με τον εκπαιδευτικό κόσμο να κάνει λόγο για σάπια μυαλά, χαρακτηρίζοντας την απόφαση απαράδεκτη, ενώ τοποθετήθηκαν και τα πολιτικά κόμματα.
Τα δύο αυτά περιστατικά, δεν είναι τα μοναδικά που έχουν θέσει το Υπουργείο Παιδείας και τον Πρόδρομο Προδρόμου στο κέντρο του προβολέα. Από την ημέρα ανάληψής του, ο υπουργός κλήθηκε να αντιμετωπίσει διαφορετικές καταστάσεις, που προκλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και κάποιες εξ αυτών είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμενε.
Η ειδική εκπαίδευση στο περιθώριο
Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέλαβε τα ηνία ενός καυτού Υπουργείου, σε μία δύσκολη χρονική περίοδο, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων τετραμήνου, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα ξέσπασε και η πανδημία του κορωνοϊού. Η Κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, αφού έπρεπε να κλείσουν τα σχολεία και να αναπτυχθεί σύστημα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Από τον Μάρτιο του 2020 και για τους επόμενους δύο μήνες, τα παιδιά παρέμειναν στο σπίτι και έκαναν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης. Από τις αρχές Μαΐου, του ίδιου χρόνου, άρχισε η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες, με την αρχή να γίνεται από την Γ’ Λυκείου, δεδομένου των επερχόμενων Παγκύπριων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο σκαμνί το Υπ. Παιδείας για την ειδική εκπαίδευση-Κινούνται νομικά γονείς
Δύο εβδομάδες αργότερα, επέστρεψαν οι υπόλοιποι μαθητές, ωστόσο όχι όλοι. Το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα ήταν υπεύθυνη να αποφασίσει ποια παιδιά θα επέστρεφαν στα σχολεία και ποια όχι. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γονιών παιδιών με αναπηρίες, οι οποίοι προέβησαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, έξω από το Υπουργείο Παιδείας, φωνάζοντας υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών τους. Μάλιστα, οι γονείς είχαν δηλώσει έτοιμοι να κινηθούν νομικά, κατά του Υπουργείου Παιδείας, για την εν λόγω απόφαση.
Λίγες ημέρες αργότερα, το θέμα έληξε, όταν δόθηκε η άδεια να επιστρέψουν όλα τα παιδιά με αναπηρία στα σχολεία, τα οποία δεν ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασαν γονείς παιδιών με αναπηρίες έξω από το Υπ. Παιδείας-«Έχετε αποτύχει» (pics&vid)
Η καθυστερημένη στήριξης στους ανθρώπους του πολιτισμού
Η πανδημία του κορωνοϊού, που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή όλων μας, την άνοιξη του 2020 είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από τα σχολεία, να κλείσουν τα θέατρα και οι χώροι όπου εργάζονται οι καλλιτέχνες, καθώς επίσης και να σταματήσουν οι παραγωγές. Αποτέλεσμα αυτού, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, τραγουδιστές και άλλοι άνθρωποι του πολιτισμού, να παραμένουν για αρκετούς μήνες χωρίς δουλειά. Αυτό που προκάλεσε την αντίδρασή τους, αλλά και την αντίδραση του κοινού, ήταν η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού, να δοθεί οικονομική στήριξη προς αυτούς τους ανθρώπους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με τύμπανα στο ΥΠΠΑΝ ηθοποιοί και καλλιτέχνες-Αποδοκιμασίες και χοροί (pics&vid)
Από τον Μάιο του 2020, όταν ανακοινώθηκε η παροχή έκτακτου επιδόματος, ύψους 900 ευρώ, σε όλους τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του πολιτισμού, το οποίο θα κάλυπτε την τριμηνία που έμειναν αδρανείς. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή του. Αυτό οδήγησε τους καλλιτέχνες να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν. Έτσι, με τύμπανα και πανό, πραγματοποίησαν πορεία από το πάρκο του Αγίου Δημητρίου και έφτασαν μέχρι την πύλη του Υπουργείου Παιδείας, όπου παρέδωσαν υπόμνημα στο Υπουργείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις επικρίσεις για το επίδομα στους ανθρώπους του πολιτισμού ο Πρόδρομος
Το σήριαλ με τα μονά θρανία
Σεπτέμβριος του 2020. Ημερομηνία ορόσημο, αφού από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε το σήριαλ με τα μονά θρανία. Το Υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει πως εκεί και όπου χρειάζεται, θα αντικαθιστούσαν τα διπλά θρανία με μονά, ώστε να μπορέσουν να υπάρχουν αποστάσεις στις τάξεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρ και μανία ο Προδρόμου με τις επικρίσεις για τα θρανία-Ύψωσε τους τόνους
Ωστόσο, με λίγες ώρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2020-2021, το γύρο του διαδικτύου έκαναν οι εικόνες των συνενωμένων θρανίων, προκαλώντας και πάλι έντονες αντιδράσεις. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είχαν εκφράσει, τότε, την αγανάκτησή τους, ενώ γονείς είχαν αναφέρει πως τέτοιου είδους τοποθετήσεις θρανίων, δεν λάμβαναν υπόψη τα παιδιά με αναπηρίες.
Τελικά, λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2021-2022, τα πράγματα έχουν μπει σε ένα σχετικά καλό δρόμο, παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν και πάλι ελλείψεις. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι οι δηλώσεις του υπουργού, κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων για τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, που ούτε λίγο, ούτε πολύ έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στις σχολικές εφορίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα νέα θρανία στα σχολεία στην εποχή του κορωνοϊού (pics)
Η επιτροπή πολιτισμού… χωρίς γυναίκες
Τον Οκτώβριο του 2020 ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, είχε συστήσει συμβουλευτική επιτροπή, από προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς του πολιτισμού, ώστε να τον συμβουλεύει στη διαμόρφωση μίας πρότασης πολιτικής για τον πολιτισμό, στις προετοιμασίες για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και στην πρόταση για θεσμική κατοχύρωση της ιδιότητας του καλλιτέχνη και του εργαζόμενου στην πολιτιστική δημιουργία.
Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο, αναφερόταν πως στη δεκαεξαμελής συμβουλευτική ομάδα, συγκαταλέγονταν τόσο πανεπιστημιακοί με σχετική ειδίκευση όσο και προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Το αξιοσημείωτο ήταν πως, ανάμεσα στα δεκαέξι ονόματα που ανακοινώθηκαν, μόνο ένα ήταν γυναικείο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημόσια κατακραυγή του Υπουργείου, τόσο από πολιτικά πρόσωπα και ανθρώπους του πολιτισμού, όσο και από το κοινό. Κάποιοι εξ αυτών καλούσαν τον υπουργό σε παραίτηση. Για το θέμα τοποθετήθηκε μέχρι και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος ζήτησε την επανεξέταση τη σύνθεση της Επιτροπής.
Το Υπουργείο Παιδείας, λίγες μέρες αργότερα, ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση της επιτροπής, στην οποία προστέθηκαν εννέα γυναίκες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημόσια κατακραυγή για την επιτροπή πολιτισμού του Προδρόμου-Μέχρι και ο ΔΗΣΥ ζητά επανεξέταση
Οι κουβερτούλες των μαθητών στα σχολεία
Μία δήλωση του Πρόδρομου Προδρόμου, από την Βουλή το Νοέμβριο του 2020, ήταν αρκετή να προκαλέσει και πάλι έντονες αντιδράσεις. Αυτή τη φορά αναφέρθηκε σε κάποιες εισηγήσεις που είχαν κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας, ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετώπιζαν με ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα, το κρύο τον Δεκέμβριο στα σχολεία.
Ο υπουργός ανέφερε πως είχαν γίνει κάποιες εισηγήσεις και υπήρχαν κάποιες σκέψεις, για να βρεθούν κάποιοι τρόποι να προμηθευτούν τα παιδιά μικρότερων ηλικιών, κάποια θερμαντικά μέσα και συγκεκριμένα κάποιες κουβερτούλες. Ο κ. Προδρόμου είχε τονίσει πως επρόκειτο για μία εισήγηση, που θα εξέταζε το Υπουργείο, δεδομένου των αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες των ημερών εκείνων.
Η δήλωση ήταν ικανή για να προκληθεί ένας νέος μικρός σάλος, διχάζοντας τις απόψεις, καθώς υπήρχαν οι μεν, που κατέκριναν τις εν λόγω δηλώσεις, ωστόσο υπήρχαν και οι δε, που είχαν εντοπίσει κάποια λογική στην εισήγηση. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως το σύστημα με τις κουβέρτες στις τάξεις, εφαρμόστηκε στην Γερμανία, ένα μήνα πριν την δήλωση του κ. Προδρόμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αύξηση προϋπολογισμού του ΥΠΠΑΝ λόγω μετάβασης στη ψηφιακή εποχή
Πανικός με το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ζωντανή μετάδοση
Με το αριστερό μπήκε το 2021 για τον Πρόδρομο Προδρόμου, αφού μία λάθος κίνηση την ώρα που ήταν σε ζωντανή μετάδοση, στο Sigma, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί στο στόχαστρο ποικίλων σχολίων. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας, ενώ μιλούσε για την αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων, σε κάποια στιγμή θεάθηκε να βάζει στο στόμα του το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που κρατούσε από την αρχή της σύνδεσης.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή των πολιτών, αφού θεώρησαν απαράδεκτο, ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου που είναι αρμόδιο για την παιδεία, να καπνίζει σε ζωντανή σύνδεση.