Κλειδώνουν αναβολή εκλογών, ξεκλειδώνουν Μεταρρύθμιση-Ρυθμιστές οι τρεις μεγάλοι

Τελικές αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στις δύο εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε στην επιτροπή Εσωτερικών την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών, λαμβάνουν τα κόμματα, με την πλάστιγγα να γέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της αναβολής των εκλογών. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Νουρής πρότεινε στους βουλευτές δύο εναλλακτικές επιλογές. Η πρώτη προβλέπει την αναβολή των εκλογών, την παραμονή των σημερινών τοπικών αρχών μέχρι το 2024 και τη διεξαγωγή των εκλογών τον Μάιο του 2024, παράλληλα με τις Ευρωεκλογές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην… πιλάντζα το μέλλον των εκλογών-Θρίλερ για γερά νεύρα, οργιώδες παρασκήνιο

Η δεύτερη εναλλακτική που κατατέθηκε, προβλέπει την κανονική διεξαγωγή των εκλογών με θητεία, όμως, δυόμισι χρόνων για τις νέες τοπικές αρχές που θα εκλεγούν και την διεξαγωγή των εκλογών για τους νέους δήμους με τα νέα δεδομένα που θα προβλέπει η Μεταρρύθμιση, παράλληλα με τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024. 

Σε αυτό το δεύτερο σενάριο ο υπουργός Εσωτερικών έθεσε και μια βασική προϋπόθεση η οποία, προκάλεσε τον προβληματισμό κάποιων κομμάτων, αφού αφορά τα στενά χρονοδιαγράμματα για την ουσία της Μεταρρύθμισης και την έγκριση των Νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα. Δηλαδή η επιτροπή Εσωτερικών θα πρέπει εντός δύο εβδομάδων περίπου, να συζητήσει, να καταλήξει και να στείλει προς ψήφιση στην Ολομέλεια τα εν λόγω Νομοσχέδια. 

Το κλειδί για ποιο εκ των δύο εναλλακτικών θα προωθηθεί, κρατούν επί της ουσίας τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή το ΑΚΕΛ και το Δημοκρατικό Κόμμα. Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, το όλο ζήτημα εξετάστηκε σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου την περασμένη Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να ληφθεί τελική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα, σε νέα συνεδρία των συλλογικών οργάνων του κόμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αίσθηση που επικρατεί, είναι πως υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος κάνουν δεύτερες σκέψεις και φαίνεται να ευνοούν την αναβολή των εκλογών, θεωρώντας πως παρά το γεγονός ότι η διεξαγωγή εκλογών στην ώρα τους αποτελεί θέση αρχής, σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, ωστόσο υπό τις περιστάσεις, λόγω και των ειδικών συνθηκών που προκύπτουν, τόσο από την ανάγκη για να προχωρήσει η Μεταρρύθμιση, όσο κι από την κόπωση των πολιτών από τις συνεχόμενες εκλογές , αλλά και τις συνθήκες της πανδημίας, ίσως να είναι σοφότερη η επιλογή της αναβολής. 

Τίποτα ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, πριν να υπάρξει τελική κατάληξη στο ΑΚΕΛ, αφού και στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν λογικά και ορθά επιχειρήματα για την κανονική διεξαγωγή των εκλογών. 

Πάνω κάτω τα ίδια δεδομένα ισχύουν και στο Δημοκρατικό Κόμμα. Όπως έγραψε ο REPORTER την περασμένη εβδομάδα, τα μέλη της Γραμματείας του ΔΗΚΟ εμφανίσθηκαν μοιρασμένα ανάμεσα στο σενάριο της αναβολής ή όχι των εκλογών. Το σίγουρο είναι πως στο Δημοκρατικό Κόμμα, δεν πρόκειται να στηρίξουν την εναλλακτική που δόθηκε για διεξαγωγή των εκλογών για μισή θητεία, αφού θεωρούν πως κάτι τέτοιο δεν θα εξυπηρετήσει τίποτα και κανένα και θα προκαλέσει δυστοκία και στην εξεύρεση κατάλληλων υποψηφίων για δυόμισι χρόνια που θα κληθούν να προετοιμάσουν τους δήμους για την εφαρμογή της Νομοθεσίας το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα δύο το ΔΗΚΟ για το θέμα αναβολής των εκλογών-Οι επικρατέστερες τάσεις

Το όλο θέμα παραπέμφθηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, όπου μετά από μαραθώνια συζήτηση, την περασμένη Δευτέρα εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος να χειριστεί προσωπικά το θέμα και λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις εντός του Εκτελεστικού Γραφείου, να δώσει τη γραμμή που θα ακολουθηθεί. Σε ότι αφορά τις τάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν όπως και στη Γραμματεία υπέρ και των δύο απόψεων με μικρή υπεροχή της τάσης υπέρ της αναβολής. 

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, ξεκάθαρη θέση για τις εναλλακτικές Νουρή έχουν πάρει ΕΔΕΚ και Οικολόγοι. Σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ η θέση του κόμματος είναι πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν και οι νέες τοπικές αρχές να έχουν θητεία πέντε ετών, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον κυκεώνα του εσωκομματικού εμφυλίου, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού για παράδειγμα ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, ο οποίος εκπροσωπεί το κόμμα στην επιτροπή Εσωτερικών, δεν απέκλεισε ο ίδιος να στηρίξει την πρόταση για αναβολή των εκλογών. 

Από την άλλη πλευρά, οι Οικολόγοι, εξέτασαν το θέμα σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής και αποφάσισαν να ταχθούν υπέρ της εναλλακτικής πρότασης που κατέθεσε ο Νίκος Νουρής, δηλαδή υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των εκλογών με τα νέα τοπικά συμβούλια να έχουν μισή θητεία. «Τασσόμαστε υπέρ της τροποποίησης της κείμενης νομοθεσίας ώστε η θητεία των νεοεκλεγέντων να είναι μόνο 2,5 χρόνια, ώστε να μπορούν να διεξαχθούν οι νέες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ταυτόχρονα με τις εκλογές για ανάδειξη των 6 αντιπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ώρα εκλογών ή ώρα Μεταρρύθμισης-Τα διλήμματα και τα σενάρια ενώπιον της Βουλής

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ, δεν έχουν τοποθετηθεί οριστικά επί τους ζητήματος. Σε ότι αφορά το ΕΛΑΜ, το πιθανότερο είναι σύμφωνα με πληροφορίες, να ταχθούν υπέρ της διεξαγωγής των βουλευτών, ενώ σε ότι αφορά τη ΔΗΠΑ, η τελική απόφαση θα ληφθεί εφόσον διασφαλιστεί πρώτα η συζήτηση και η καταληκτική ημερομηνία ψήφισης των Νομοσχεδίων από τη Βουλή. 

Με αυτά τα δεδομένα κι από τη στιγμή που τα μικρότερα κόμματα, δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις και δεν έχουν δημιουργήσει ένα δυνατό μπλοκ που θα μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις, είναι ξεκάθαρο ότι υπεύθυνα για την τροπή που θα πάρουν τα πράγματα είναι τα τρια μεγαλύτερα κόμματα. Με δεδομένη τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ότι συναινεί και στις δύο εναλλακτικές που προτάθηκαν από τον Νίκο Νουρή, αναλόγως της τελικής απόφασης ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, θα διεξαχθούν ή όχι οι δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου. 

Άρχισαν τα όργανα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο διάστημα και η συζήτηση που άρχισε ήδη δειλά δειλά, σε σχέση με την ουσία των Νομοσχεδίων και τα μεγάλα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Δύο εξ αυτών είναι το θέμα των συναινέσεων και το ζήτημα των τοπικών δημοψηφισμάτων που απαιτεί η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Για το θέμα οι Οικολόγοι που συνεδρίασαν την περασμένη Κυριακή, σημειώνουν στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής πως αφουγκράζονται τις ανησυχίες των δήμων και απαιτούν την διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για διαμόρφωση των νένων δήμων, αναλόγως της λαϊκής βούλησης. Ανάλογη θέση με αυτή των Οικολόγων είχαν εκφραστεί και στο πλαίσιο της συζήτησης στην προηγούμενη σύνθεση της επιτροπής Εσωτερικών, από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα, ο Νίκος Νουρής κατέθεσε την εναλλακτική της διεξαγωγής ενός Παγκύπριου δημοψηφίσματος, αφού εάν αποφασισθεί να διεξαχθούν τοπικά δημοψηφίσματα, υπάρχει ο κίνδυνος, εάν κάποιος δήμος ψηφίσει κατά της Μεταρρύθμισης, να τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το εγχείρημα. 

Δεύτερο καυτό ζήτημα είναι αυτό των συνενώσεων. Ήδη χθες επανήλθε ο Δήμος Γεροσκήπου ο οποίος επαναφέρει τις διαφωνίες του για τη συνένωση του με τον Δήμο Πάφου και προτείνει εναλλακτικές επιλογές. Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ο δήμος εκφράζει τη θέλησή του για τη δημιουργία Δήμου Ανατολικής Πάφου με τον Δήμο Γεροσκήπου ως επικεφαλής.  Υπενθυμίζει την ίδια ώρα,  ότι κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών είχε καταλήξει στη σύσταση είκοσι δήμων (όχι δεκαεπτά, όπως ήταν η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών). Ανάμεσα στους δήμους αυτούς ήταν και ο δήμος Ανατολικής Πάφου. Τέλος, ο δήμος Γεροσκήπου καλεί  το Υπουργείο Εσωτερικών όπως αναθεωρήσει την αρνητική του στάση έναντι του δήμου Γεροσκήπου και να λάβει σοβαρά υπόψη του τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Ένα τρίτο ζήτημα, για το οποίο έχουν ενδοιασμούς τα μικρότερα κόμματα, είναι το προτεινόμενο πλαίσιο διεξαγωγής των εκλογών και ανάδειξης των μελών των διευρυμένων δήμων. Τα μικρότερα κόμματα, μεταξύ των οποίων η Δημοκρατική Παράταξη και το Κίνημα Οικολόγων, θεωρούν πως με το προτεινόμενο σύστημα, θα αναδεικνύονται εκπρόσωποι μόνο από τα δύο-τρια μεγάλα κόμματα και για αυτό προκρίνουν την απλή αναλογική. Και τα τρία ζητήματα που αναφέρονται πιο πάνω, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν όταν αρχίσει στην επιτροπή Εσωτερικών η συζήτηση για την ουσία των Νομοσχεδίων και αφού πρώτα ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τις εκλογές του Δεκεμβρίου. 

Δειτε Επισης

Απίστευτη ιστορία-Όταν χρειάστηκε μπουλντόζα για να βρεθεί ο σταυρός των Θεοφανείων στην Ελλάδα
ΒΙΝΤΕΟ: Επιβάτης επιτέθηκε σε αεροσυνοδό με αφορμή μια κονκάρδα-σύμβολο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη
Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Ηλεία
Ζητά αμεροληψία στις εκθέσεις Γκουτέρες η Λευκωσία-«Αποδείξαμε το σεβασμό μας στην ειρηνευτική δύναμη»
Βλέπει διευρυμένη διάσκεψη εντός Μαρτίου ο Πρόεδρος-Κρατά κλειστά τα χαρτιά του για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα
Καταργήθηκε η θανατική ποινή στην Ζιμπάμπουε-Χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Αποχαιρέτησε τον Σημίτη η Μέτσολα-«Ξεχωριστή η παρακαταθήκη του στην ελληνική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή»
Εισφορά σαράντα χιλιάδων στη ΔΕΑ από την Ελλάδα
ΒΙΝΤΕΟ: Τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων-Μήνυμα για εορτασμό στην ελεύθερη Αμμόχωστο το 2026 από ΠτΔ
Σκληρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών-Η Μόσχα υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κουράχοβε