Το Συνέδριο του 2001, οι… χρόνιες ασθένειες και η προφητική συμβουλή του γιατρού

Είκοσι χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2001, έμελλε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ΕΔΕΚ. Ο φυσικός ηγέτης της παράταξης, φανερά πικραμένος για τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισε μια μερίδα στελεχών, αποχώρησε, όχι όπως ο ίδιος θα ήθελε παραδίδοντας για πρώτη φορά τα ηνία του κόμματος που οραματίστηκε, ίδρυσε και υπηρέτησε για πάνω από τρεις δεκαετίες.  

Το Κίνημα που τότε έφερε το όνομα ΚΙΣΟΣ, λόγω μιας συνεργασίας με μικρές οργανώσεις, μάζευε τα συντρίμμια του, μετά και την εκλογική αποτυχία των βουλευτικών του Μάιου, όπου απώλεσε μια έδρα και σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις βουλευτικές του 1996. «Τώρα αξιωματούχοι διαπιστώνουν ότι ευθύνομαι για τις αποτυχίες του Κινήματος. Η κρίση είναι δική σας και την ετυμηγορία σας θα δεχθώ», είπε ο Βάσος Λυσσαρίδης, προσθέτοντας πως στις εκλογές έκανε στο «ακέραιο το καθήκον» του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με σπασμένα φρένα στον πιο απότομο κατήφορο της ιστορίας της

Η αιτία της αποτυχίας αλλού πρέπει να αναζητηθεί, είπε ο κ. Λυσσαρίδης, παραθέτοντας μια σειρά λόγων για την αποτυχία, όπως τη διγλωσσία, την υπονόμευση συνεδριακών αποφάσεων, την εσωστρέφεια, την άθλια οργανωτική κατάσταση. «Η εκλογική αποτυχία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές μετατράπηκε σε πανικό», και αυτό είπε, «δεν συμβιβάζεται με τον χαρακτήρα ενός Εδεκίτη».

Σε εκείνες τις εκλογές το κόμμα θα περνούσε για πρώτη φορά σε κάποιον που θα αναλάμβανε το βαρύ φορτίο να συνεχίσει το έργο του Βάσου Λυσσαρίδη. Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν 2484 σύνεδροι, εξέλεξαν τον Γιαννάκη Ομήρου με 1564 ψήφους έναντι 892 του ανθυποψηφίου του Τάκη Χατζηδημητρίου. 

Η ρήξη Τάκη Χατζηδημητρίου-Γιαννάκη Ομήρου ήταν θέμα χρόνου. Παρά τα όσα λέχθηκαν κατά τη νικητήρια ομιλία Ομήρου στο Συνέδριο για άμεση αξιοποίηση του στο κόμμα, ο Τάκης Χατζηδημητρίου το 2004, με αφορμή τη διαφωνία του με τη θέση του κόμματος για το Σχέδιο Ανάν, διαγράφηκε. Σε εκείνο το Συνέδριο της 21-22ης Ιουλίου του 2001, ο Μαρίνος Σιζόπουλος εκλέγηκε πρώτος Αντιπρόεδρος με 1568 ψήφους. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγους μήνες νωρίτερα ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, καθώς έχασε την έδρα για λίγες δεκάδες ψήφους από τον Νίκο Νικολαΐδη, με τον ίδιο πάντως να θεωρεί μέχρι σήμερα πως υπήρξε νοθεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σιζόπουλος προκαλεί Ομήρου, ΕΔΕΚ κατά 607... Βαθαίνει ο εμφύλιος

20 χρόνια μετά...

Σήμερα 20 χρόνια μετά, οι ίδιες πληγές που άφηνε πίσω του εκείνο το Συνέδριο, δηλαδή της απουσίας του ηγέτη που θα ενέπνεε και θα ένωνε, παραμένουν ανοικτές. Ο Γιαννάκης Ομήρου, που ποτέ δεν έσπασε τη σιωπή του για να εξηγήσει, έστω στα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος, τι ήταν αυτό που τον ανάγκασε να παραιτηθεί αιφνιδιαστικά το 2015, καταφέρετε εναντίον του Μαρίνου Σιζόπουλου ο οποίος τον διαδέχθηκε.

Ο ανθυποψήφιος του Σιζόπουλου πριν από έξι χρόνια, είναι ο βασικός αντίπαλος του και σήμερα. Τα όσα συνέβησαν τον Φεβρουάριο του 2015 και τα όσα ακολούθησαν στο Συνέδριο, αποτελούν ένα μέρος της ιστορίας, που σήμερα εξελίσσεται με τον πιο άσχημο τρόπο σε ένα πόλεμο που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να χαρακτηριστεί πραγματικός εμφύλιος. 

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί πως στο Εκλογικό Συνέδριο του 2015, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, αν και δεν ήταν βουλευτής, κατάφερε να επικρατήσει του Γιώργου Βαρνάβα, ενώ κατά την τελετή ανακήρυξης του, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ, με τους Γιαννάκη Ομήρου, Γιώργο Βαρνάβα, Νίκο Νικολαΐδη, Ρούλα Μαυρονικόλα και Φειδία Σαρίκα, απουσίαζε, υποδηλώνοντας και το τι θα ακολουθούσε. Σταδιακά, για διαφορετικούς λόγους, όλα τα πιο πάνω μέλη αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα. Ο μόνος που επανεμφανίστηκε ήταν ο Γιώργος Βαρνάβα, όταν πριν από τις βουλευτικές του 2021, ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Αμμόχωστο, για να αποχωρήσει λίγους μήνες πριν τις εκλογές, λόγω διαφωνιών του με την ηγεσία για ένα συγκεκριμένο υποψήφιο. 

Οι πληγές στην ΕΔΕΚ, δεν έκλεισαν ποτέ. Κι αν ο Τάκης Χατζηδημητρίου του 2004 τράβηξε τον δρόμο του, ο Γιώργος Βαρνάβα έμεινε σε ακτίνα βολής και σήμερα διεκδικεί την προεδρία του Κινήματος. Την στάση, τόσο του Γιώργου Βαρνάβα όσο και του Μαρίνου Σιζόπουλου, όλα αυτά τα χρόνια θα την κρίνει ο κόσμος της ΕΔΕΚ και όσοι τελικά θα συμμετέχουν στις εργασίες του Συνεδρίου στο τέλος Οκτωβρίου. Ένας εκ των δύο, εάν δεν υπάρξουν κοσμογονικές εξελίξεις, την 1η Νοεμβρίου θα κληθεί να αναλάβει ένα κόμμα διασπασμένο που αναμφίβολα βρίσκεται στην πιο άσχημη καμπή της πορείας του. 

Δεν είναι τυχαίο, ότι ιστορικά στελέχη της ΕΔΕΚ που παρακολουθούν τις εξελίξεις από απόσταση, εξέφρασαν στον REPORTER την απογοήτευση τους και εξέφρασαν την απορία γιατί τα δύο στρατόπεδα σκοτώνονται για ένα κουφάρι που οι ίδιοι δολοφόνησαν, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταδείξει πως όποιος και να είναι ο νικητής των εσωκομματικών εκλογών, οι πρωταγωνιστές του εμφυλίου κατάφεραν ηθελημένα ή άθελα να διασπάσουν, να σμικρύνουν και να γελοιοποιήσουν την ιστορία δεκαετιών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή απάντηση Ομήρου για συνέντευξη Σιζόπουλου σε REPORTER-«Ψεύδεται ασύστολα»

Για πολλούς Εδεκίτες η πηγή των σημερινών δεινών για το κόμμα, έχει την αφετηρία της 20 χρόνια πίσω, στο ιστορικό Συνέδριο του κόμματος που ο Βάσος Λυσσαρίδης παρέδιδε το κόμμα στη νέα γενιά. Εξάλλου, ο ίδιος σαν να ήξερε τι θα συζητούσαν 20 χρόνια μετά, αποχαιρετώντας τα μέλη του κόμματος τους είπε. «Έχετε μια περήφανη ιστορία, ταρακουνήσατε όχι μόνο το σύνολο του κυπριακού Ελληνισμού αλλά το πανελλήνιο, μην επιτραπεί σε κανένα να πλαστογραφήσει την ιστορία».

Τόσο ο Γιώργος Βαρνάβα, όσο και ο Γιαννάκης Ομήρου στην παρέμβαση τους την Δευτέρα, αλλά και εκατοντάδες μέλη του κόμματος, κατηγορούν τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ότι κατείχε παράνομα το μητρώο και αφού διέγραψε πολλούς που διαφωνούσαν μαζί του, προχώρησε σε πλαστογραφία, εγγράφοντας νέα μέλη. Από την άλλη πλευρά, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απαντά στα πυρά, διερωτώμενος, με ποιο σκεπτικό θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το μητρώο που κατέχει η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων, είναι πλαστογραφημένο, και δεν είναι πλαστογραφημένες οι 2-3 εκδοχές του μητρώου που κατέχουν παράνομα όσοι τον κατηγορούν. 

Μπορεί ο γιατρός στη δήλωση του να εννοούσε την ιστορία και όσα τραγικά συνέβησαν στην Κύπρο με το πραξικόπημα και την Εισβολή και τους αγώνες που ο ίδιος και οι σύντροφοι του έδωσαν, εντούτοις η δήλωση του, που συνόδεψε την παράδοση του κόμματος στη νέα γενιά, μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Τα παιδιά του, αυτούς για τους οποίους είπε πως, «αν είχα την ευκαιρία και πάλι αυτή τη ζωή θα διάλεγα και δεν θα την άλλαζα με όλους τους θρόνους του κόσμου και την αγάπη σας και φιλία σας με όλα τα πλούτη του κόσμου», σήμερα βλέπουν την μεγαλύτερη παρακαταθήκη του κόμματος, το μητρώο των περήφανων μελών του να γίνεται βορρά στα χέρια αυτόκλητων υπερασπιστών της ΕΔΕΚ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΣιζόπουλος: Στόχος τους να χτυπηθώ προσωπικά, πού ήταν τόσα χρόνια ο Βαρνάβα;

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα