Στην… πιλάντζα το μέλλον των εκλογών-Θρίλερ για γερά νεύρα, οργιώδες παρασκήνιο
06:54 - 11 Σεπτεμβρίου 2021
Ανατροπές μέχρι και την τελευταία στιγμή, επιφυλάσσει το ζήτημα της αναβολής ή όχι των δημοτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αφού εντός των κομμάτων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διεξάγονται διαβουλεύσεις με στόχο να καταλήξουν στην τελεσίδικη θέση που θα λάβουν την ερχόμενη Πέμπτη στην επιτροπή Εσωτερικών, όπου δεσμεύθηκαν να απαντήσουν στον Νίκο Νουρή, για το τι μέλλει γενέσθαι.
Στην προσπάθεια να αποκρυπτογραφήσει κανείς τις τάσεις εντός των κομμάτων, κατανοεί πως υπάρχουν διαφορετικές σχολές σκέψης, διαφορετικές προτεραιότητες ανάμεσα στα στελέχη και διιστάμενες απόψεις με ισχυρά επιχειρήματα για την κάθε πλευρά. Αυτός είναι και ο λόγος που αλλού πιο ξεκάθαρα και αλλού πιο διακριτικά, τα κόμματα αποφεύγουν να τοποθετηθούν απόλυτα επί του ζητήματος. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, όπου αναλόγως με το ποιο στέλεχος τοποθετείται, ανάλογη είναι και η θέση του στο ζήτημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα κόμματα η μπάλα-Κλειδώνουν οι εκλογές, εάν κλειδώσουν τη Μεταρρύθμιση
Ανοικτός και στις δύο προτάσεις
Ξεκινώντας όμως από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, εντός του κόμματος δεν υπάρχουν ισχυρές απόψεις υπέρ ή κατά της αναβολής των εκλογών. Πρώτο μέλημα στην παρούσα φάση, είναι να προχωρήσει απρόσκοπτα η ψήφιση και η εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αντληθούν χωρίς απρόοπτα τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κάτι τέτοιο εξάλλου, θα ενισχύσει και την φαρέτρα έργων και πράξεων της Κυβέρνησης και της Πινδάρου για το τι πέτυχε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη στα 10 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ενόψει και των Προεδρικών Εκλογών, αφού θα πιστωθεί ακόμα μια σημαντική Μεταρρύθμιση.
Είναι για αυτό το λόγο που ο Αβέρωφ Νεοφύτου, έστειλε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, πως ο ΔΗΣΥ είναι ανοικτός σε όποια από τις δύο προτάσεις που κατέθεσε ως εναλλακτική ο Νίκος Νουρής, είτε δηλαδή για αναβολή, είτε για διεξαγωγή των εκλογών για μισή θητεία. Συνεπώς και οι δύο προτάσεις ξεκινούν με 17 ψήφους από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ.
Αγκάθι η προϋπόθεση Νουρή
Από την άλλη πλευρά στο ΑΚΕΛ, διαφώνησαν εξ αρχής με την πρόταση για αναβολή των εκλογών και κατέθεσαν την αντιπρόταση για διεξαγωγή των εκλογών, με τις νέες τοπικές αρχές να έχουν θητεία μέχρι τον Μάιο του 2024, δηλαδή για δυόμισι χρόνια. Ο Νίκος Νουρής υιοθέτησε αυτή την πρόταση και την έφερε ως εναλλακτική, ωστόσο σύμφωνα με τον Άριστο Δαμιανού, η προϋπόθεση που τέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, για συζήτηση και ψήφιση των Νομοσχεδίων εντός Σεπτεμβρίου, δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, λόγω στενότητας χρόνου. Συνεπώς, η κατάσταση στο ΑΚΕΛ παραμένει ρευστή. Αν και το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, δεν λήφθηκε τελική απόφαση. Αν το ΑΚΕΛ ξεπεράσει τις επιφυλάξεις για το ζήτημα του χρόνου και στηρίξει το δεύτερο σενάριο για διεξαγωγή εκλογών για μισή θητεία, από τη στιγμή που θα υπάρχουν και οι θετικές ψήφοι του Δημοκρατικού Συναγερμού, ανεξαρτήτως από το τι θα πράξουν τα υπόλοιπα κόμματα, τότε αυτή η πρόταση περνά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική απόφαση για το τι θα υποστηρίξει τελικά η Εζεκία Παπαϊωάννου, αναμένεται να ληφθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Πολιτικό Γραφείο, λίγες ώρες πριν τη συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκλογές τον Δεκέμβρη με προϋποθέσεις-Οι εναλλακτικές και τα χρονοδιαγράμματα
Διάφορες τάσεις στους μικρούς
Ωστόσο, η Κυβέρνηση μπορεί να πετύχει την εφαρμογή της αρχικής της πρότασης, δηλαδή της αναβολής των εκλογών με τη στήριξη κάποιων, εκ των υπολοίπων κομμάτων πλην του ΑΚΕΛ. Κι αυτό διότι, όπως έγραψε και χθες ο REPORTER εντός του ΔΗΚΟ, υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο σε επίπεδο Γραμματείας όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, το κόμμα χωρίστηκε στα δύο, με κάποια στελέχη να ευνοούν την αναβολή και κάποια άλλα την κανονική διεξαγωγή των εκλογών.
Την περασμένη Τρίτη, όταν συνεδρίασε η Γραμματεία του κόμματος, καταγράφηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι δύο τάσεις ανάμεσα στα μέλη, αφού και στην ψηφοφορία που ακολούθησε της συζήτησης, εκ των δέκα συμμετεχόντων πέντε ψήφισαν υπέρ της αναβολής και πέντε κατά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να επικρατήσει η άποψη που είχε εκφράσει ο πρόεδρος του κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος τάχθηκε κατά της αναβολής των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ανάμεσα στα τρία σενάρια, δηλαδή, (α) αναβολή των εκλογών, (β) διεξαγωγή των εκλογών για μισή θητεία για τα νέα δημοτικά συμβούλια και (γ) διεξαγωγή των εκλογών για θητεία πέντε ετών, τις λιγότερες πιθανότητες για να τύχει στήριξης από το Δημοκρατικό Κόμμα, λαμβάνει το δεύτερο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα δύο το ΔΗΚΟ για το θέμα αναβολής των εκλογών-Οι επικρατέστερες τάσεις
Στο Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούν πως μια τέτοια λύση δεν θα εξυπηρετούσε τίποτα και κανένα, αντιθέτως θα δημιουργούσε προβλήματα, αφού θα έκανε δυσκολότερο και το εγχείρημα για να βρεθούν ικανοί και άξιοι υποψήφιοι για να συμπληρώσουν τις θέσεις στα ψηφοδέλτια, αφού το γεγονός ότι η θητεία θα είναι για μόλις δυόμισι χρόνια, θα τους έκανε να ξανασκεφτούν την εμπλοκή τους με τα κοινά. Συνεπώς οι επιλογές στην παρούσα φάση είναι, αν το κόμμα θα ταχθεί υπέρ της αναβολής, ή εάν θα επιμείνει στη θέση της Γραμματείας για διεξαγωγή εκλογών πενταετίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το όλο θέμα θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από τα συλλογικά όργανα του κόμματος, έτσι ώστε μέχρι την Πέμπτη να είναι ξεκάθαρη η στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην επιτροπή Εσωτερικών, όπου ο Νίκος Νουρής, περιμένει να ακούσει τις αποφάσεις των κομμάτων.
Στελέχη του κόμματος που μίλησαν στον REPORTER, εξήγησαν πως τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού οι διιστάμενες απόψεις ανάμεσα στα μέλη της Γραμματείας είναι καταγεγραμμένες και τις επόμενες μέρες θα επιχειρηθεί μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο και κλίμα συναίνεσης να βρεθεί η χρυσή τομή, από τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν έχει πολύ έντονη άποψη για το θέμα και είναι ανοικτός για να ακούσει τα επιχειρήματα και των δύο στρατοπέδων πριν επανατοποθετηθεί για το ζήτημα. Το όλο ζήτημα, θα τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην επικείμενη συνεδρία του Εκτελεστικού που συγκλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ώρα εκλογών ή ώρα Μεταρρύθμισης-Τα διλήμματα και τα σενάρια ενώπιον της Βουλής
Διγλωσσία στην ΕΔΕΚ
Ακόμα πιο ξεκάθαρη είναι η διάσταση απόψεων στην ΕΔΕΚ, όπου χθες σχεδόν ταυτόχρονα μιλούσαν σε δύο τηλεοπτικά κανάλια ο πρόεδρος του κόμματος και ο βουλευτής Λευκωσίας Κωστής Ευσταθίου για το ίδιο θέμα. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε την επίσημη θέση όπως αυτή εκφράστηκε και στα τέλη Αυγούστου σε ανακοίνωση του κόμματος, κατά της αναβολής και υπέρ της διεξαγωγής εκλογών για πέντε χρόνια, ενώ ο Κωστής Ευσταθίου ο οποίος εξάλλου είναι και μέλος στην επιτροπής Εσωτερικών, δήλωσε πως, το όλο ζήτημα δεν είναι άσπρο ή μαύρο και εξέφρασε την άποψη πως παρά τη θέση αρχής ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται, σε αυτή την περίπτωση μοιάζει προτιμότερο να αναβληθούν οι εκλογές και να επεκταθεί η θητεία των σημερινών συμβουλίων και παράλληλα να δοθεί χρόνος 2-3 μηνών για να υπάρξει κατάληξη στα Νομοσχέδια.
Με άλλα λόγια, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, αναγνώρισε πως δεν υφίσταται η πρόταση για διεξαγωγή εκλογών με πλήρη θητεία και ζήτησε να δοθεί χρόνος, μέσω της αναβολής για να συζητηθούν ουσιαστικά και ολοκληρωμένα τα Νομοσχέδια, αφού παράλληλα κατέδειξε τον κίνδυνο, αν η Βουλή τρέξει για να ολοκληρώσει τη συζήτηση τους σε δέκα μέρες, τότε κάποια κόμματα να αναγκαστούν να καταψηφίσουν, γιατί δεν θα υπάρξουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις.
Το κόμμα των Σοσιαλιστών, το οποίο βρίσκεται και στη δίνη της εσωστρέφειας λόγω του επικείμενου Εκλογικού Συνεδρίου, δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί στη Βουλή με διαφορετικές απόψεις, αν δεν υπάρξει συλλογική απόφαση των οργάνων του κόμματος, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.
Καίει η ουσία τη ΔΗΠΑ
Την ίδια ώρα, από την πλευρά της Δημοκρατικής Παράταξης, το μείζον αυτή την ώρα δεν είναι αν θα γίνουν ή όχι εκλογές, αλλά να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα, η Μεταρρύθμιση. Ήδη το κόμμα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του ενώπιον του Νίκου Νουρή, σημειώνοντας πως στα Νομοσχέδια υπάρχουν ζητήματα που επιβάλλεται να επανεξεταστούν και να τροποποιηθούν, χωρίς να αλλοιώνεται η κεντρική φιλοσοφία της Μεταρρύθμισης. Στο θέμα αναβολής ή όχι των εκλογών, δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση και το κόμμα θα τοποθετηθεί αναλόγως των εξελίξεων. Σε περίπτωση που υπάρχει ρεύμα για αναβολή των εκλογών, για τη ΔΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία ένσταση για να τη στηρίξουν, εάν διασφαλίζεται ταυτόχρονα η προώθηση της Μεταρρύθμισης. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για διεξαγωγή των εκλογών, θα ήθελαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η ψήφιση και κατ΄ επέκταση η υλοποίηση της Μεταρρύθμισης και η άντληση του ποσού από το ταμείο ανάκαμψης, αφού και τα δύο πιο πάνω σημαντικά σημεία θεωρούνται τόσο από τον πρόεδρο, όσο και από τους βουλευτές , εξίσου σημαντικά για τον τόπο
Θέλει εκλογές το ΕΛΑΜ, το σκέφτονται οι Οικολόγοι
Θέλοντας αφενός να εκμεταλλευτεί το υπέρ του μομέντουμ και αφετέρου να υπηρετήσει τη θέση αρχής ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται στην ώρα τους, στο ΕΛΑΜ παραμένουν στην αρχική τους θέση, πως οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν κανονικά, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το παράθυρο για θητεία δυόμισι ετών. Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τα συλλογικά όργανα του κόμματος τις επόμενες ημέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Οικολόγοι οι οποίοι βλέπουν με θετικό μάτι την διεξαγωγή εκλογών με τις νέες τοπικές αρχές να έχουν μειωμένη θητεία, ωστόσο η οριστική απόφαση του κόμματος, αναμένεται να ληφθεί πριν από τη συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών.
Τα σενάρια
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, εάν τελικά διασκεδαστούν οι ανησυχίες που το ΑΚΕΛ εκφράζει για την προϋπόθεση Νουρή, που έθεσε στην πρόταση που το ίδιο το κόμμα της αντιπολίτευσης αντιπρότεινε, τότε ανεξάρτητα με το τι θα πράξουν τα μικρότερα κόμματα, με τις ψήφους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, η εν λόγω πρόταση για εκλογές με μισή θητεία περνά.
Την ίδια ώρα υπάρχουν προοπτικές και για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ψήφοι (29) για να περάσει η αρχική πρόταση της Κυβέρνησης για αναβολή των εκλογών. Με δεδομένες τις 17 ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ και υπό προϋποθέσεις τις τέσσερις τις ΔΗΠΑ, και τις ψήφους ενδεχομένως όλης ή μέρους των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΔΗΚΟ και τις ΕΔΕΚ, με βάση και τις τάσεις που παρουσιάζονται πιο πάνω, τότε επιτυγχάνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή.
Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να προβεί σε σίγουρες προβλέψεις από σήμερα, από τη στιγμή που στα πλείστα κόμματα οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγο πριν ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής Εσωτερικών την ερχόμενη Πέμπτη.