Βγαίνει από το lockdown η ΑΟΖ-Δεν μετατίθεται ο στόχος για το 2025

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες, τόσο στο Υπουργείο Ενέργειας όσο και από τις αδειοδοτημένες εταιρείες στην Κυπριακή ΑΟΖ, που μετά από μια παύση σχεδόν 18 μηνών, ετοιμάζονται να επιστρέψουν για τη συνέχιση του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενημερώνοντας την επιτροπή Ενέργειας για το στάδιο που βρίσκονται οι προετοιμασίες, η Νατάσα Πηλείδου, εξήγησε την προηγούμενη εβδομάδα, πως πριν το τέλος του χρόνου, τέλη Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της ΑΟΖ, και ειδικότερα στο κοίτασμα Γλαύκος. Επίσης το Υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές και με τις υπόλοιπες εταιρείες, έτσι ώστε να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος Νοεμβρίου μπαίνει ξανά γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

Τι πρέπει να γίνει στην ΑΟΖ

Την άνοιξη του 2020 πριν μας χτυπήσει την πόρτα η πανδημία, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, προετοιμάζονταν για ένα θερμό καλοκαίρι με πολλές γεωτρήσεις σε όλα σχεδόν τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Είναι ενδεικτικό πως είχαν προγραμματιστεί συνολικά οκτώ γεωτρήσεις, όσες δηλαδή έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί.

Η πανδημία ωστόσο καθυστέρησε και πήρε αρκετά πίσω τον προγραμματισμό. Ειδικότερα, σε ότι αφορά το οικόπεδα 10 και το κοίτασμα «Γλαύκος», η Exxon Mobil προγραμματίζει δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για να επιβεβαιώσει τις ανακαλύψεις που είχαν ανακοινωθεί το 2019. Υπενθυμίζεται ότι το οικόπεδα 10 σύμφωνα με τα δεδομένα που προέκυψαν μετά την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, κρύβει φυσικό αέριο συνολικής εκτιμώμενης ποσότητας πέντε με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Οι δύο νέες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένεται να επιβεβαιώσουν αυτή τη σημαντική ποσότητα και παράλληλα να ξεκλειδώσουν τις εργασίες, για τα επόμενα στάδια, μέχρι την εξόρυξή του.

Σε ότι αφορά την κοινοπραξία ENI-Total, η οποία δραστηριοποιείται σε επτά συνολικά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, σε κάποια και με τη συμμετοχή της Kogas, κορυφαία προτεραιότητα είναι η διεξαγωγή επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο έξι. Πρόκειται για το πολλά υποσχόμενο κοίτασμα «Καλυψώ 1», το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3800 μέτρων περίπου. Στο εν λόγω κοίτασμα δεν υπήρξαν ακριβείς ανακοινώσεις για την υπολογιζόμενη ποσότητα, ωστόσο η ακολουθία που εντοπίστηκε διαθέτει εξαιρετικά χαρακτηριστικά.

Επίσης ENI και Total είχαν προ κορωνοϊού εντάξει στον προγραμματισμό τους, ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο τρία, η οποία αν και θα πραγματοποιείτο το 2018, αναβλήθηκε μετά τα γνωστά γεγονότα με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 από τουρκικό πολεμικό πλοίο, που προσπάθησε να το εμβολίσει, καθώς κατευθυνόταν στον στόχο «Σουπιά».

Υπενθυμίζεται ότι από το 2020 η Total μπήκε συνδιαχειρίστρια και στα οικόπεδα, δυο, επτά, οκτώ και εννέα και μαζί με την ΕΝΙ, αναμένεται το επόμενο διάστημα να αναπρογραμματίσουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες και στα υπόλοιπα οικόπεδα.

Έρχονται εξελίξεις για Αφροδίτη

Σε ότι αφορά το οικόπεδο 12 και το κοίτασμα «Αφροδίτη», κινητικότητα παρατηρείται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατό πιο σύντομα, ώστε να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα, ενώ την επόμενη εβδομάδα, θα τρέξουν και οι εξελίξεις σε σχέση με τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο για υγροποίηση στην Αίγυπτο.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός προγραμματισμός του Υπουργείου Ενέργειας, ήταν η εξαγωγή του φυσικού αερίου από το εν λόγω οικόπεδο εντός του 2025, στόχος πάντως που σύμφωνα με τους ιθύνοντες παραμένει εφικτός. Εξάλλου μετά την εξαγορά της Noble Energy από τον αμερικανικό κολοσσό Chevron, το Υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε συζητήσεις, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει πως δεν θα αλλάξουν οι προτεραιότητες της εν λόγω εταιρείας. Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ερευνητική γεώτρηση που πραγματοποιήθηκε στο κοίτασμα Αφροδίτη, τα αποθέματα φυσικού αερίου ανέρχονται σε 4,45 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Άλλωστε, το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί με τη γειτνιάσει της «Αφροδίτης» με το κοίτασμα του Ισραήλ «Ισάι», εμμέσως επιλύθηκε με την υπουργό Ενέργειας και τον Ισραηλινό ομόλογό της, να δίνουν τη σκυτάλη στις εμπλεκόμενες εταιρείες για να προσπαθήσουν από μόνες τους να εξεύρουν μια εμπορική συμφωνία, που θα είναι αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η σημαντικότερη, ωστόσο, εξέλιξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», αφορά την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, αφού η κα. Πηλείδου και ο Αιγύπτιος ομόλογος της συμφώνησαν όπως συνέλθει η τεχνική επιτροπή για την κατασκευή του αγωγού στις 15 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα συμφωνήθηκε όπως υπογραφεί τους προσεχείς μήνες το Μνημόνιο Συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Αιγύπτου. Η επιτροπή για την κατασκευή του αγωγού, θα συνεδριάσει στο Κάιρο για να εξετάσει διάφορα σενάρια αναφορικά με τη χωρητικότητα, τις τεχνικές προδιαγραφές, τις οικονομικές πτυχές και την πορεία του αγωγού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσαμπουκάδες και προκλήσεις χωρίς τέλος-Το μακρύ ποινολόγιο των Τούρκων

Τουρκικές απειλές

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα παρακολουθούν από στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την επανέναρξη των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε αυτό το πλαίσιο ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, εξήγγειλε πως εάν ξεκινήσουν οι εργασίες από τις νόμιμα αδειδοτημένες εταιρείες, τότε θα ξεκινήσουν και οι τουρκικές γεωτρήσεις.

«Είναι αδιανόητο», είπε ο Οκτάι, «Τόσο η «τδβκ» όσο και η Τουρκία να έχουν δεμένα τα χέρα τους και το έχουμε δηλώσει με σαφήνεια. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε κι εμείς εργασίες γεώτρησης. Αυτή θα ήταν η απάντηση. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλη απάντηση», είπε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.

Στον ίδιο τόνο και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, απειλώντας πως, «εάν παραβιάσουν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο θα αναλάβουμε δράση», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη “εμείς είπαμε να πραγματοποιήσουμε τη Διάσκεψη της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες, με πρόταση του Προέδρου μας. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας με κανέναν τρόπο”.

Για αυτό το ζήτημα, η Λευκωσία αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να προβεί στα ανάλογα διαβήματα, τόσο προς την ΕΕ όσο και προς τον ΟΗΕ, με στόχο την αποτροπή νέων παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πριν από περίπου έξι μήνες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, συνέχιζε τις παράνομες έρευνες του εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ τα τουρκικά γεωτρύπανα παραμένουν σε καθεστώς αναμονής, μέχρι να λάβουν οδηγίες από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα