Διατηρεί ελπίδες για τριμερή στη Νέα Υόρκη η Λευκωσία-Επιδιώκει πιέσεις σε Τατάρ
10:49 - 07 Σεπτεμβρίου 2021
Την ελπίδα ότι μετά την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στις 30 Αυγούστου, θα υπάρξει κάποια πίεση προς την τ/κ πλευρά για να πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, σημειώνοντας παράλληλα ότι εκείνο που είναι δεδομένο είναι η συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Πελεκάνος είχε ερωτηθεί από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της δικής μας πλευράς, σε συνέχεια της συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Omega το βράδυ της Δευτέρας και της αναφοράς του ότι προσπάθεια της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για μια κοινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη προσέκρουσε στην άρνηση του Τ/κ διαπραγματευτή Εργκιούν Ολγκιούν να διαβουλευθεί με τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκαθαρίζει μια κι έξω την πρόταση του ο Πρόεδρος-«Ουσία και όχι σχήμα λόγου»
«Ο Πρόεδρος έχει στείλει μια επιστολή, όπως είπε χθες στη συνέντευξή του, στις 30 Αυγούστου στον Γενικό Γραμματέα, στην οποία δηλώνει την ετοιμότητα για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένεται η απάντηση.
Εκείνο που είναι δεδομένο, πρόσθεσε, «είναι η συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος με τον ΓΓ στη Νέα Υόρκη». Επομένως, σημείωσε, «ακόμα και να μην προκύψει οτιδήποτε μέχρι τότε, ουσιαστικά έχουμε ένα δεδομένο, που είναι η συνάντηση. Εμείς εκφράσαμε την ετοιμότητά μας και περιμένουμε», είπε.
Σε ερώτηση αν γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες για να καμφθεί αυτή η άρνηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι «διπλωματικές διεργασίες πάντα γίνονται και πάντα θα γίνονται».
«Το θέμα είναι - όπως είπε χθες ο Πρόεδρος - όταν η κ. Λουτ έχει αρνητική απάντηση από τον διαπραγματευτή τους να έρθει να κάνει μια κοινή συνάντηση με τον διαπραγματευτή μας, πόσο μάλλον να αναμένουμε να δεχθεί ο Τατάρ να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο», επισήμανε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκικοί παραλογισμοί, βρετανικοί τακτικισμοί, καυτό Φθινόπωρο
Εν πάση περιπτώσει, εμείς στείλαμε την επιστολή στον ΓΓ, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια πίεση για να γίνει αυτή η συνάντηση, αλλά ίδωμεν».
Σε σχόλιο ότι στην επιστολή του ο Πρόεδρος δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για την πρότασή του για επαναφορά το Σύνταγμα το ‘60, ο κ. Πελεκάνος απάντησε ότι «εκείνο που είπε ο Πρόεδρος χθες στο Omega νομίζω είναι αρκετά ξεκάθαρο. Ο Πρόεδρος είπε ότι θα αναλύσει το σκεπτικό της πρότασης του στον Γενικό Γραμματέα» των Ηνωμένων Εθνών.
«Έτσι κι αλλιώς, είχαμε δηλώσει από την ημέρα που είχε πραγματοποιηθεί η προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ότι ο Πρόεδρος θα αναφερθεί σε αυτή την πρόταση και φυσικά στο γεγονός ότι έχει απορριφθεί ήδη από τους Τουρκοκύπριους», είπε, προσθέτοντας ότι «χθες έγινε μια πιο συγκεκριμένη αναφορά από τον Πρόεδρο».
Αναφερόμενος στην επιστολή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος ουσιαστικά δηλώνει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση».
Δηλώνει στην επιστολή, πρόσθεσε, «ότι η πλευρά μας θεωρεί ότι μια τέτοια συνάντηση θα βοηθήσει προσπάθειες, που καταβάλλονται για επανέναρξη της διαδικασίας».
Υπενθύμισε ότι υπάρχει και ιστορικό, αφού κάτι παρόμοιο έγινε και στις περιπτώσεις των συναντήσεων της Νέας Υόρκης και του Βερολίνου το 2017 και το 2019, που αυτές οι συναντήσεις είχαν κάποια κατάληξη.
Επίσης, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει τη θετική μας ανταπόκριση όσον αφορά τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου. Κάτι, πρόσθεσε, «που είχε προτείνει ο ΓΓ το δεχθήκαμε εμείς και δεν το δέχθηκε η άλλη πλευρά».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «στην επιστολή κάνει αναφορά τη βάση της συμφωνίας - πλαίσιο της λύσης, που ουσιαστικά προκύπτει από τη συμφωνία του Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί τον Νοέμβριο του 2019 στο Βερολίνο, η οποία καθορίζει το πλαίσιο της λύσης, δηλαδή ότι προκύπτει από την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, τις επιτευχθείσες συγκλίσεις, τα έξι σημεία του ΓΓ στο Κραν Μοντανά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τατάρ: Δεν θα μπούμε στο παιχνίδι της ομοσπονδίας