Τουρκικοί παραλογισμοί, βρετανικοί τακτικισμοί, καυτό Φθινόπωρο

Σε μια ανούσια συζήτηση που κόστισε αρκετή ενέργεια, που μπορούσε να καταναλωθεί για τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν τις τελευταίες εβδομάδες στο Κυπριακό, επιδόθηκε η πολιτική ηγεσία, η οποία περισσότερο ήταν για λαϊκή κατανάλωση και δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τίποτα, κανέναν και πουθενά, την ώρα που οι εξελίξεις στο Κυπριακό άρχισαν να τρέχουν.

Τόσο η διαχείριση σε κυβερνητικό επίπεδο όσο κι από τα κόμματα, δεν ήταν η πρέπουσα. Λάθη έγιναν εκατέρωθεν με τη διγλωσσία της Κυβέρνησης να ξεπερνά κάθε προηγούμενο, δίνοντας στο πιάτο την ευκαιρία στα κόμματα που βρήκαν πρόσφορο έδαφος για ανέξοδη αντιπολίτευση.

Οι πιο αντικειμενικοί παρατηρητές του Κυπριακού εντόπισαν ένα μεγάλο κίνδυνο από την επίμαχη γραπτή δήλωση του Προέδρου, που μελλοντικά ενδεχομένως να ορθωθεί μπροστά μας, αφού με μια πρόταση εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δίνει το δικαίωμα στον Γενικό Γραμματέα, να μοιράσει τις ευθύνες μετά από επικείμενο ναυάγιο, εξισώνοντας τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις για λύση δύο κρατών, με μια πρόταση που έγινε στο πλαίσιο μιας απάντησης στα πολλά παράλογα που λέει καθημερινά ο Ερσίν Τατάρ.

Κλείνοντας το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι καταπληκτικό ότι 10 μέρες μετά την έκδοση της γραπτής δήλωσης του Προέδρου, όπου προσκαλούσε τον κατοχικό ηγέτη στην επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, αν ήταν πρόταση, πρόταση-απάντηση ή σχήμα λόγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπουν το δέντρο χάνουν το δάσος-Ένα μοναδικό… επίτευγμα του Εθνικού Συμβουλίου

Τα σοβαρά... 

Το κρίσιμο ζήτημα που αυτή την ώρα έχει να αντιμετωπίσει σε διπλωματικό επίπεδο η Κυβέρνηση, είναι τις προχωρημένες ιδέες που οι Βρετανοί περιφέρουν στο Τρίγωνο Λευκωσία-Νέα Υόρκη-Άγκυρα, με στόχο να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στο Κυπριακό. Πρόκειται για προτάσεις που το λιγότερο που μπορεί να λεχθεί, είναι πως πρόκειται για ανθελληνικές θέσεις που εξυπηρετούν στο μέγιστο τους τουρκικούς σχεδιασμούς σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο αφορά τη βάση λύσης του Κυπριακού αφού πρόκειται για προτάσεις που, είναι εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ, φλερτάροντας με συνομοσπονδιακές μορφές λύσεις, οι οποίες σερβίρονται σε ομοσπονδιακό περιτύλιγμα. Το δεύτερο είναι η προσπάθεια που γίνεται μέσω αυτών των προτάσεων να προκληθεί χάος στο Κυπριακό, επανανοίγοντας κεφάλαια που είχαν συμφωνηθεί και κλείσει εδώ και χρόνια με τις συγκλίσεις να είναι καταγεγραμμένες.

Τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά δηλώνει και υιοθετεί τη θέση και των Ηνωμένων Εθνών, ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναρχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντανά, οι Βρετανοί επιχειρούν να επαναφέρουν ζητήματα όπου υπήρχαν συγκλίσεις και όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε τεράστιες υποχωρήσεις για να επιτευχθούν, προς όφελος της Άγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη Νέα Υόρκη με... ληγμένο διαβατήριο το Κυπριακό

Μια εξ αυτών των συγκλίσεων είναι αυτή που αφορά τη διαδοχή του κράτους, δηλαδή από που θα δημιουργηθεί το νέο κράτος. Η καταγεγραμμένη σύγκλιση καταγράφει πως δεν θα γίνεται αναφορά στο τελικό κείμενο της λύσης, ούτε ότι δημιουργείται από τις δύο οντότητες (θέση των Τ/κ), αλλά ούτε ότι αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας (θέση της ΚΔ), και πως το συμπέρασμα θα εξαγόταν μέσα από την συνέχιση της εκπροσώπησης της Κύπρου στην Ε.Ε. και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, ως συνέχεια του σημερινού νόμιμου κράτους.

Σήμερα οι Βρετανοί ξανανοίγουν το συγκεκριμένο κεφάλαιο, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις που εξέφραζε πριν από δύο δεκαετίες ο Ντενκτάς για δύο οντότητες που συνομιλούν για να εξεύρουν λύση και από αυτές τις οντότητες θα δημιουργηθεί το νέο κράτος. Οι συγκεκριμένες θέσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του διαπραγματευτή όσο και του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίοι προέβησαν σε διαβήματα προς το Λονδίνο, λαμβάνοντας την απάντηση πως πρόκειται για μια προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και για να προχωρήσει η διαδικασία.

Το πιο επικίνδυνο, ωστόσο, είναι πως το διαπραγματευτικό κενό που εντόπισαν οι Βρετανοί, μοιάζει να είναι το τελειωτικό χτύπημα στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα, αφού ακόμα και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, βλέπουν το βρετανικό πλαίσιο ως μια λύση που γεφυρώνει τις διαφορές των δύο πλευρών. Το βλέπουν δηλαδή ως μια απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου, όπως θα έλεγε και ο ΓΓ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ επιχείρησε να υιοθετήσει μέρος του βρετανικού πλαισίου και να το περιλάβει στην πρόσφατα εκδοθείσα έκθεση του Γενικού Γραμματέα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, αφού υπήρξε δυναμική αντίδραση κάποιων εκ των πέντε χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε συνδυασμό βέβαια με το υπόλοιπο περιεχόμενο των εν λόγω προτάσεων, που προβλέπουν μεταξύ άλλων «αυτοδιοικούμενες περιοχές», «δύο κράτη εντός και εκτός χωρίς κυριαρχία του ενός επί του άλλου», δημιουργούν ένα απαράδεκτο κράμα που ούτε κατ΄ ελάχιστο δεν εξυπηρετεί την προσπάθεια για δίκαιη, ευρωπαϊκή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Θερμό Φθινόπωρο

Οι εξελίξεις πάντως άρχισαν να τρέχουν από την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να απευθύνεται με επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην οποία του επαναλαμβάνει ουσιαστικά την ετοιμότητα για μια τριμερή συνάντηση (Γκουτέρες, Αναστασιάδη, Τατάρ) στη Νέα Υόρκη «που θεωρούμε ότι θα είναι κάτι το υποβοηθητικό στη διαδικασία», δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πρόσθεσε πως στην επιστολή του Προέδρου επαναλήφθηκε πως βάση της λύσης πρέπει να είναι τα ψηφίσματα των ΗΕ, οι Συμφωνίες Κορυφής και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το σημαντικό είναι ότι εμείς εκφράσαμε και γραπτώς τη βούλησή μας να συμμετέχουμε σε μια τριμερή συνάντηση, κατέληξε η ίδια πηγή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευτική ομάδα και Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησαν την προσπάθεια προετοιμασίας του κρίσιμου ταξιδιού στο τέλος του μήνα στη Νέα Υόρκη, όπου εκτός απροόπτου ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες, όπου αναμένεται αφενός να επαναλάβει την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αφετέρου να του ξεκαθαρίσει πως παρεμβάσεις και προτάσεις, παρόμοιες με αυτές που γυροφέρνουν οι Βρετανοί τους τελευταίους μήνες, δεν μπορούν να γίνουν ούτε αποδεκτές, ούτε ανεκτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αβεβαιότητα στο Κυπριακό, το εσωτερικό μέτωπο και το στοίχημα Αναστασιάδη

Δειτε Επισης

Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
ΒΙΝΤΕΟ: Άκουσε τα κάλαντα από τις ένοπλες δυνάμεις ο ΠτΔ-Η έκπληξη της χορωδίας της Εθνικής Φρουράς
Θέλουν την παρέμβαση ΥΠΕΞ και ΗΕ για λύση μετά τα επεισόδια στη Δερύνεια οι αγροτικές οργανώσεις
Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία