Στον αστερισμό συνεργασιών, αναζητώντας τη συνεννόηση-Οι σκέψεις των κομμάτων
06:56 - 04 Σεπτεμβρίου 2021
Σήκωσαν μανίκια και έπιασαν δουλειά οι βουλευτές των κομμάτων, γνωρίζοντας το δύσκολο έργο που τους περιμένει στη Βουλή, όπου έχουν να ανέβουν ένα βουνό από Νομοσχέδια τα οποία θα πρέπει, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν από την Κυβέρνηση, να εγκριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα οι ηγεσίες των κομμάτων συνεχίζουν τον προγραμματισμό τους για τις δημοτικές εκλογές, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού όλων, βρίσκονται και οι Προεδρικές Εκλογές σε 19 μήνες.
Είναι κοινώς αποδεκτό πως το επόμενο διάστημα, αποτελεί καμπή για την παραπέρα πορεία του τόπου, αλλά και των ίδιων των κομμάτων, αφού αφενός το εύρος της συνεργασίας και κατ΄ επέκταση της επιτυχίας που θα έχει η προσπάθεια στη Βουλή, και η τύχη που θα έχει η πρόταση Νουρή για ακύρωση των δημοτικών εκλογών, (σ.σ. ή αν δεν περάσει οι συμμαχίες που θα γίνουν στις δημοτικές), θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις επικείμενες συνεργασίες για τις Προεδρικές.
Τα κόμματα ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες αυτό τον μαραθώνιο που ξεδιπλώνεται μπροστά τους. Αλλού επικρατεί ηρεμία και καταστρώνονται τα πλάνα για τη συνέχεια, ενώ αλλού τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα με σημαντικές εσωκομματικές διαδικασίες να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον προσκόμματα στον προγραμματισμό και την εκπόνηση ενός μακρόπνοου πλάνου με ορίζοντα το 2023.
Προεκλογικό σαφάρι δημοτικών ή προεδρικών;
Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, τρέχουν οι διαδικασίες σε ότι αφορά τις δημοτικές εκλογές, με το κόμμα να δέχεται αιτήσεις για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του, για θέσεις δημοτικών συμβούλων. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, οι επόμενες τοπικές αρχές, αν γίνουν οι εκλογές, να έχουν θητεία με ημερομηνία λήξης τον Μάιο του 2024. Αυτή η υποσημείωση, κάνει τους επίδοξους πολιτευτές με το κόμμα, να σκέφτονται δύο και τρεις φορές αν πρέπει να διεκδικήσουν μια θέση στα ψηφοδέλτια.
Εξάλλου, υπάρχει καταγεγραμμένη η θέση του ίδιου του Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι το κόμμα θα συναινέσει στην πρόταση Νουρή για αναβολή των εκλογών, αν και γνωρίζει πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη στήριξη και από άλλα κόμματα στη Βουλή. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του κόμματος, συνεχίζει την προεκλογικού τύπου περιοδεία του σε κάθε γωνιά της Κύπρου, όπου συναντά, τοπικές αρχές, επιχειρηματίες και εργαζόμενους κι από τους τρεις τομείς της οικονομίας.
Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αν οι εξορμήσεις του κ. Νεοφύτου συνδέονται με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ή αποτελούν επένδυση για το μέλλον και ειδικότερα για τις Προεδρικές του 2023. Άλλωστε, εντός και εκτός του κόμματος, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το ποιος θα αποτελέσει το πρόσωπο, που θα διεκδικήσει τη διαδοχή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αναμφίβολα, οι μεγάλες και οι μικρές νίκες του Αβέρωφ, τόσο στην εκλογική όσο και στην πολιτική αρένα του τόπου, είναι ικανά να του δώσουν το χρίσμα. Την ίδια ώρα όμως, η παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη δίπλα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα τελευταία οκτώ χρόνια, τον καθιστούν εν δυνάμει υποψήφιο για τη διαδοχή του Νίκου Αναστασιάδη, με τον ίδιο να μην κρύβει, πώς κάτι τέτοιο τον ενδιαφέρει.
Όλα αυτά βέβαια στην παρούσα φάση δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά μια σεναριολογία, η οποία όσο ζυγώνει το 2022, θα εντείνεται. Το μόνο σίγουρο στην παρούσα φάση, είναι πως ο ΔΗΣΥ θα δυσκολευθεί αρκετά να δημιουργήσει συμμαχίες ή συνεργασίες με άλλα κόμματα για τις προεδρικές, αφού κανένα εκ των κομμάτων που βρίσκονται στη Βουλή, δεν δείχνουν διατεθειμένα να συνεργαστούν με το κυβερνών κόμμα.
Σε αναζήτηση συμμαχιών
Στην αντίπερα όχθη, τα δεδομένα στο ΑΚΕΛ είναι πολύ διαφορετικά. Από το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνεται φορτικά πως ο μεγάλος στόχος για το κόμμα δεν είναι άλλος από την απομάκρυνση του ΔΗΣΥ από την εκτελεστική εξουσία και σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείουν συνεργασίες με άλλα κόμματα.
Η νέα ηγεσία έχει ενώπιον της σημαντικά διλήμματα, στα οποία ενδεχομένως πρέπει να απαντήσει την επόμενη εβδομάδα. Από τη μια η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, μπορεί να επουλώσει σε κάποιο βαθμό τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι βουλευτικές, αφού το κόμμα διαθέτει τους μηχανισμούς και τα πρόσωπα για να πετύχει τη διατήρηση των τοπικών αρχών που έχει και σήμερα και να επανεκλέξει ικανοποιητικό αριθμό δημοτικών συμβούλων που θα θεωρείτο επιτυχία για το κόμμα.
Από την άλλη πλευρά μια νέα εκλογική διαδικασία με την εσωστρέφεια που κάθε φορά τη συνοδεύει, θα έφερνε και την ανάλογη φθορά σε μια ηγεσία που προσπαθεί να προσαρμοστεί και να κλείσει τις τρύπες που διαπιστώθηκαν στη διάρκεια του προσυνεδριακού και συνεδριακού διαλόγου. Την τελευταία φορά που υπήρξε τοποθέτηση επί του ζητήματος της αναβολής, υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος τάχθηκαν εναντίον, καταθέτοντας την εναλλακτική πρόταση για τοπικές αρχές δυόμιση χρόνων.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται ο προγραμματισμός για τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων του κόμματος για τις δημοτικές εκλογές. Ήδη οι επαρχιακές επιτροπές έπιασαν δουλειά και αφού κατήρτισαν το πλάνο, ξεκίνησαν διεργασίες με άλλα κόμματα, σε μια προσπάθεια συνεργασίας εκεί και όπου είναι εφικτό. Η προσπάθεια δεν είναι άλλη από την αναβίωση σε ένα βαθμό της τριμερούς συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα και την ΕΔΕΚ, σε δήμους όπου μπορεί να στηριχθεί αυτό το εγχείρημα και υπάρχει πρόσφορο έδαφος συνεργασίας, από τα κάτω προς τα πάνω, δηλαδή από τις τοπικές κοινωνίες προς τις ηγεσίες των κομμάτων.
Ήδη όπως έγραψε ο REPORTER από την προηγούμενη εβδομάδα στη Λευκωσία, οι ζυμώσεις βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και εντός Σεπτεμβρίου, αναλόγως και των αποφάσεων στη Βουλή, θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Στο ΑΚΕΛ θα ήθελαν η διαδικασία για εξεύρεση των δημάρχων που θα στηριχθούν να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό πιο σύντομα γίνεται, για να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος η οποία ούτως ή άλλως θα πραγματοποιηθεί μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια.
Βάρος στην κοινωνική πολιτική
Το επόμενο διάστημα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της σε μια σειρά κοινωνικοοικονομικών ζητημάτων, με εστίαση στα εργασιακά, την ακρίβεια και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με συγκεκριμένες προτάσεις. Εξάλλου μετά και τις αποφάσεις του Συνεδρίου τον περασμένο Ιούλιο, τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και Καταστατικό Συνέδριο, το οποίο θα συζητήσει και θα αποφασίσει για τις καταστατικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα του κόμματος.
Σε ότι αφορά τις Προεδρικές Εκλογές, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι από την Εζεκία Παπαϊωάννου, θα αναζητηθούν συνεργασίες που θα δημιουργούν προοπτικές νίκης, έναντι του δεξιού υποψηφίου. Αν και το προηγούμενο διάστημα, οι κατά τα άλλα άριστες σχέσεις με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, «πληγώθηκαν» λόγω των γνωστών γεγονότων με την εκλογή προέδρου της Βουλής, η νέα ηγεσία του κόμματος, ρίχνει νέες γέφυρες επικοινωνίας και συνεννόησης, τόσο με το ΔΗΚΟ όσο και με την ΕΔΕΚ, ενώ από την εξίσωση δεν πρέπει να βγαίνουν ούτε οι Οικολόγοι.
Σε ότι αφορά το πρόσωπο που θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη για την «αλλαγή», αυτό δεν αναμένεται να είναι κάποιος κομματικός από το ΑΚΕΛ ή το ΔΗΚΟ αλλά ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, αφού όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος, η θέση αυτή που υπήρχε με τον Άντρο Κυπριανού στη θέση του Γενικού Γραμματέα, δεν μεταβλήθηκε επί Στέφανου Στεφάνου.
Ίδια δεδομένα και στο ΔΗΚΟ
Λίγο πολύ τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για το ΔΗΚΟ, το οποίο πάντως, τοποθετήθηκε για το θέμα της αναβολής των δημοτικών εκλογών, δια στόματος Πανίκκου Λεωνίδου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, προκαταλαμβάνοντας τις τελικές αποφάσεις του κόμματος, επανέλαβε τη θέση υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών.
«Είμαστε υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών εκτός εάν υπάρξει νέα απόφαση μετά από συζήτηση εντός των οργάνων του ΔΗΚΟ», είπε, συμπληρώνοντας πως οι λόγοι που για τους οποίους το κόμμα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών συνεχίζουν να ισχύουν. Παράλληλα συνεχίζονται και οι διεργασίες ενόψει των δημοτικών εκλογών, με τα δεδομένα να γέρνουν προς σύναψη συμμαχιών με κόμματα εκεί και όπου υπάρχει δυνατότητα. Στο ΔΗΚΟ θα ήθελαν να δουν, υποστηριζόμενους από το κόμμα δημάρχους να εκλέγονται σε περισσότερους δήμους, ενώ με την πραγματοποίηση των εκλογών, θα λυθεί και το πρόβλημα μη εκπροσώπησής του κόμματος, σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων εκεί και όπου για διαφορετικούς λόγους σύμβουλοι αποχώρησαν από την δημοτική ομάδα.
Θέλει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ
Πολύ πιο ήρεμα, κυλούν τα πράγματα στο ΕΛΑΜ, όπου το κόμμα, τάχθηκε ανοικτά υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο κόμμα θέλουν να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ, που τους επιτρέπει να φιλοδοξούν πως αν πραγματοποιηθούν εκλογές, θα έχουν αρκετά μεγαλύτερη εκπροσώπηση στις αρχές αυτοδιοίκησης απ΄ότι σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος που για πρώτη φορά από τη δημιουργία του το κόμμα, εργάζεται πολύ πιο εντατικά, απ΄ ότι σε προηγούμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Μάλιστα στο ΕΛΑΜ φιλοδοξούν ότι σε κάποιες κοινότητες όπου κόμμα, κατέγραψε εντυπωσιακά ποσοστά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, θα γίνει κατορθωτή η εκλογή δικών του κοινοταρχών.
Σε σχέση με τις προεδρικές, στο ΕΛΑΜ γνωρίζουν πολύ καλά πως οι πιθανότητες για συνεργασίες ήταν παραδοσιακά περιορισμένες, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημερινά δεδομένα, είναι πολύ διαφορετικά από ότι σε προηγούμενες εκλογές. Στο ΕΛΑΜ αναζητούν την ιδανικότερη φόρμουλα για να καταγράψουν ένα σημαντικό ποσοστό. Σε αυτό το πλαίσιο, το ερώτημα που δεν απαντήθηκε μέχρι στιγμής, είναι αν θα κατέλθουν στις προεδρικές με κομματικό υποψήφιο, ενδεχομένως τον αρχηγό τους, Χρίστο Χρίστου ή αν θα αναζητηθεί ένα πρόσωπο από τον ευρύτερο πατριωτικό χώρο που θα μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης και για παραδοσιακούς ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.
Εσωστρέφεια και σκάνδαλα
Στην πιο δυσμενή θέση από όλα τα κόμματα βρίσκεται η ΕΔΕΚ με τις εσωκομματικές διαμάχες να τρώνε από τις σάρκες του πάλαι ποτέ υπερήφανου κόμματος του Βάσου Λυσσαρίδη. Η διαγραφή Παπαδάκη, το σκάνδαλο με τις επιταγές Κουττούκη, οι φωνές για μη λειτουργία των κομματικών οργάνων, οι αλληλοκατηγορίες Βαρνάβα-Σιζόπουλου και το τελευταίο επεισόδιο με το μητρώο του κόμματος, είναι μόνο ένα μέρος του εσωκομματικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΔΕΚ και θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου που είναι προγραμματισμένο το Συνέδριο.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα συμβεί μέχρι τότε στο κόμμα των Σοσιαλιστών. Το χειρότερο όμως είναι πως δεν μπορεί να προβλεφθεί και η επόμενη ημέρα μετά το Συνέδριο, αφού όποιος κι αν είναι ο νικητής, θα έχει να διαχειριστεί ένα διασπασμένο και πληγωμένο κόμμα.
Σε ότι αφορά τα σοβαρά ζητήματα που εν μέσω αυτής της κατάστασης το κόμμα καλείται να διαχειριστεί, θέση της ΕΔΕΚ είναι εναντίον της πρότασης Νουρή για αναβολή των εκλογών. Συνεπώς το κόμμα πέραν από τις διαδικασίες για το Εκλογικό Συνέδριο του κόμματος, εάν δεν περάσει η πρόταση Νουρή, θα κληθεί να διαχειριστεί και μια εκλογική διαδικασία. Τέλος αν και είναι πρώιμες οι οποιεσδήποτε σκέψεις για τις Προεδρικές Εκλογές, κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του την Πέμπτη ο Μαρίνος Σιζόπουλος, προέβη σε μια δήλωση που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Όπως είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, η ΕΔΕΚ το 2023 θα πρέπει να είναι με την πλευρά τον νικητών, να φύγει από την αντιπολίτευση και να γίνει συμπολίτευση.
Κτίζονται οι δομές
Σε πολλά επίπεδα είναι οι διεργασίες της ΔΗΠΑ, η οποία αφενός επιθυμεί και εργάζεται σε επίπεδο βουλής να δει μια σειρά από Μεταρρυθμίσεις να παίρνουν τον δρόμο τους, με τους σωστούς όρους και αφετέρου, επιχειρεί να στήσει τις δομές του κόμματος που θα επιτρέψουν την πιο εύρυθμη λειτουργία της τα επόμενα χρόνια και θα διασφαλίσουν την συνέχιση και τη διατήρηση της στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής του τόπου.
Σε σχέση με το πρώτο σκέλος των Μεταρρυθμίσεων η ΔΗΠΑ βλέπει θετικά και υποστηρίζει τις επικείμενες Μεταρρυθμίσεις που θα απασχολήσουν τη Βουλή, (Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δικαιοσύνης, Ηλεκτρισμού και διαφθοράς), θέτοντας παράλληλα κάποιες προϋποθέσεις που αφενός δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία των Μεταρρυθμίσεων και αφετέρου, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος θα διευκολύνουν την εφαρμογή τους. Η προσπάθεια των βουλευτών του κόμματος, θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα και σε άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα που αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες πολιτικής της ΔΗΠΑ προεκλογικά, μεταξύ των οποίων είναι η κοινωνική πολιτική, ο φορέας στεγαστικής πολιτικής, η αειφόρος ανάπτυξη και το περιβάλλον και η αγροτική πολιτική.
Σε ότι αφορά το σκέλος των εκλογών, στη ΔΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά πως η πορεία του κόμματος στο μέλλον, είναι άμεσα συνυφασμένη με το κτίσιμο των κομματικών δομών. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο ο Μάριος Καρογιάν όσο και κάποια στελέχη, ευνοούν τον προγραμματισμό Συνεδρίου τον ερχόμενο Νοέμβριο, το οποίο θα είναι και Εκλογικό και Καταστατικό, ώστε να δημιουργηθούν κι επίσημα οι δομές και τα όργανα του κόμματος.
Εξάλλου, έντονες είναι και οι διεργασίες σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής τελικές αποφάσεις, εν αναμονή και των αποφάσεων της Βουλής, ωστόσο ο μεγάλος στόχος δεν είναι άλλος από τις Προεδρικές του 2023, όπου η ΔΗΠΑ θέλει να διασφαλίσει, ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και θα παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκακιέρα.
Σε ρυθμούς Συνεδρίου και οι Οικολόγοι
Πολύ πιο ήρεμα κυλούν τα πράγματα στους Οικολόγους, που επίσης έχουν ενώπιον τους, το Φθινόπωρο, ένα Εκλογικό Συνέδριο που θα εκλέξει την ηγεσία και τα όργανα του κόμματος. Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος, χωρίς ανθυποψήφιο, ενώ αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο προσώπων στις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας.
Τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα για το τι συμβαίνει στα ενδότερα του κόμματος, ωστόσο τουλάχιστον από τα υφιστάμενα πρόσωπα της ηγετικής πυραμίδας, διαψεύδονται κατηγορηματικά, που σημειώνουν πως πρόκειται για ανακρίβειες, υπερβολές και παραποίηση της πραγματικότητας.
Ένα ζήτημα που απασχολεί τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, είναι η επόμενη ημέρα του Γιώργου Περδίκη στο Κίνημα. Ο ίδιος από τότε που αποχώρησε από τη θέση του Προέδρου παρέμεινε κοντά και είχε ενεργό ρόλο και στην διαμόρφωση των ψηφοδελτίων των βουλευτικών. Αυτό αναμένεται να συνεχίσει να πράττει και τα επόμενα χρόνια, ωστόσο στο Συνέδριο θα ξεκαθαρίσει εάν θα το πράττει θεσμοθετημένα, μέσα από κάποιο τίτλο που θα του δοθεί. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται το Εκλογικό Συνέδριο να τιμήσει με τον τίτλο του Επίτιμου προέδρου τον Γιώργο Περδίκη ο οποίος υπηρέτησε από τα κοινοβουλευτικά έδρανα το κόμμα για μια εικοσαετία.