Άλλη διάσταση από ΥΠΕΞ για επιστροφή σε Ενιαίο κράτος-«Δεν θα κατατεθεί πρόταση»

Διαφορετική διάσταση στο ζήτημα της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος υπέδειξε πως δεν υπήρχε, ούτε θα υπάρξει κατάθεση της πρότασης, τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και προς την άλλη πλευρά.  

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως ουδέποτε τέθηκε θέμα αλλαγής του επιδιωκόμενου στόχου για τη λύση του Κυπριακού, ενώ παράλληλα τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας, με την γραπτή δήλωσή του, απάντησε στις συγκεκριμένες αναφορές του κατοχικού ηγέτη για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το Σύνταγμα του 1960.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως ο στόχος παραμένει η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από Ενιαίο σε Ομόσπονδο κράτος και πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής του επιδιωκόμενου στόχου. «Όποια προσπάθεια γίνει θα γίνει στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε παράλληλα την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς και την προσήλωση της προς τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με... Κληρίδη απαντά σε Αναστασιάδη ο Τατάρ-«Φούσκα η πρόταση για Σύνταγμα '60»

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα στο κρατικό ραδιόφωνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε πως πρόκειται για μια πρόταση η οποία πλέον βρίσκεται στο τραπέζι και θα απασχολήσει και τις επαφές του Προέδρου το επόμενο διάστημα.

Στο Αφγανιστάν στραμμένη η προσοχή του ΟΗΕ
Εξάλλου χθες ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για ενδεχόμενη κάθοδο στην περιοχή της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ,  απάντησε πως «πρέπει να βλέπουμε γενικότερα όχι μόνο το τι γίνεται στην Κύπρο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Βλέπουμε καθημερινά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν» είπε και πρόσθεσε πως οι δηλώσεις που έκανε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος «έχουν στρέψει την διεθνή προσοχή και ειδικότερα από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, στην σχεδόν αποκλειστική ανασκόπηση με τα γεγονότα στο Αφγανιστάν».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός απάντησε ότι «σε σχέση με μια ενδεχόμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είτε ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τον ΓΓ του ΟΗΕ, ή ακόμα και με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, έχουμε μεταφέρει επίσημα ως Κυπριακή Δημοκρατία στον ίδιο τον ΓΓ, την άποψη και την επιθυμία μας για την ανάγκη πραγματοποίησης μιας τέτοιας συνάντησης, η οποία ευελπιστούμε ότι θα μπορεί να οδηγήσει και σε θετικά αποτελέσματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη Νέα Υόρκη με... ληγμένο διαβατήριο το Κυπριακό

Εξήγησε επίσης ότι «για μας θετικά αποτελέσματα δεν είναι τίποτε άλλο  από την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με προοπτική θετικής κατάληξης».

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον μιλούμε για τριμερή ή πενταμερή συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε όποια συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προτίθεται να καλέσει, είτε δηλαδή ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τον ΓΓ ή ακόμα και με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, μια συνάντηση που θα οδηγήσει, που θα έχει στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών».

Επανέλαβε επίσης ότι «αυτή μας την επιθυμία, αυτή την ανάγκη για πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης, την έχουμε μεταφέρει στο υψηλότερο επίπεδο, στον ίδιο τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές, σιωπή και αμηχανία-Αιφνιδίασε τους πάντες με την πρότασή του ο Πρόεδρος

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα