Με 10 σημεία απαντά στο ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση-«Να αποδεχτούμε όσα αξιώνει ο Τατάρ;»

Νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε το ζήτημα αφαίρεσης διαβατηρίων από τον Τατάρ και άλλους 13 «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους, με το Προεδρικό να βγαίνει στην αντεπίθεση, μετά τη δριμεία κριτική της Εζεκια Παπαϊωάννου, για την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κατοχικό ηγέτη για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απάντησε στις κατηγορίες που εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε την άποψη πως  «μ’ αυτό τον τρόπο ο Ν. Αναστασιάδης το μόνο που πετυχαίνει είναι την ενίσχυση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, γεγονός το οποίο αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της διχοτομικής πολιτικής της Τουρκίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πυρά ΑΚΕΛ σε Αναστασιάδη-«Ενισχύει το αδιέξοδο στο Κυπριακό...»

Στην απάντηση της Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων επαναλβμάνεται η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για προσήλωσή του σε λύση που θα θα βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ τονίζεται πως η απάντηση και η πρόταση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για εφαρμογή του Συντάγματος του 1960 σαφέστατα απαντά στις προκλήσεις του κ. Τατάρ πως τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ελληνοκυπριακό κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάτησε τη νάρκη του Αναστασιάδη και τώρα τρέχει ο Τατάρ

Τα 10 σημεία της απάντησης προς το ΑΚΕΛ
1.
Η διαστρέβλωση και ο μηδενισμός παραμένει πάγια τακτική ενός κόμματος που κόπτεται τάχα για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

2. Η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει σε δύο σημεία την προσήλωση του σε λύση που θα βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

3. Η απάντηση και η πρόταση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για εφαρμογή του Συντάγματος του 1960 σαφέστατα απαντά στις προκλήσεις του κ. Τατάρ πως τάχα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ελληνοκυπριακό κράτος.

4. Η πρόσκληση για αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, όπως το Σύνταγμα του 1960 προβλέπει, όχι μόνο δεν αναιρεί ή εκφεύγει των Συμφωνιών Κορυφής και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, αλλά αντιθέτως αποτελεί μια πρωτοβουλία που δίδει την ευκαιρία επανέναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου, χωρίς το προαπαιτούμενο που θέτει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά για αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων, κάτι που θα εξυπηρετήσει τον στόχο τους για δημιουργία δυο ανεξαρτήτων κρατών.

5. Πόσο αλήθεια αντιφατικό είναι για το ΑΚΕΛ, να καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για επανέναρξη του διαλόγου και από την άλλη, αντί να ακούσει τα όσα προβάλουν οι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, να αντιπολιτεύονται κάθε απόφαση της Κυβέρνησης που στόχο έχει την αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης.

6. Πόσα ψήγματα αξιοπιστίας μπορεί να διαθέτει το ΑΚΕΛ όταν κατά την 28χρονη διακυβέρνηση ή συγκυβέρνηση με τους εκάστοτε Προέδρους που επέλεγε δεν επέτυχε αυτό που σήμερα ισχυρίζεται ότι επιδιώκει;

7. Συνειδητοποιούν επιτέλους  ότι η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδιαλλαξία και στους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας;

8. Πώς μπορεί να επιτύχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων  όταν ο κ. Τατάρ και η Τουρκία αξιώνουν πως για να παρακαθήσουν σε νέες συνομιλίες θα πρέπει πρώτα η ελληνοκυπριακή πλευρά να αναγνωρίσει την κυριαρχική οντότητα του τουρκοκυπριακού «λαού». όπως ισχυρίζεται ο κ. Τατάρ;

9. Τι επιτέλους εισηγούνται; Να αποδεχτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα όσα αξιώνουν  Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία;

10. Πιστεύουν αλήθεια πως με τις προτάσεις περαιτέρω υποχωρήσεων που υπέβαλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  θα αλλάξει στάση η Τουρκία ή ο κ. Τατάρ;

«Θέλουμε για τελευταία φορά να τονίσουμε», συνεχίζει ο Μάριος Πελεκάνος, «πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει αυστηρά προσηλωμένος στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στα ψηφίσματα των ΗΕ, στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για εξεύρεση λύσης που θα διασφαλίζει ένα κράτος χωρίς εξαρτήσεις, απαλλαγμένο από ένα αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων, που θα διασφαλίζει λειτουργικότητα και διάρκεια προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απασφάλισε κατά Τατάρ ο Πρόεδρος-«Αυτός έλεγε πως η πατρίδα μας είναι η Τουρκία»

Και προσθέτει: «Είναι καιρός  να συνειδητοποιήσουν όλοι πως υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις, που αντιβαίνουν ακόμα και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις διακηρυγμένες αρχές λύσεις του Κυπριακού, αλλά και τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων».

«Ας αφουγκραστούν, επιτέλους, και τις φωνές των τουρκοκυπριακών προοδευτικών δυνάμεων που επιδιώκουν την απεξάρτηση από όσα η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλει εις βάρος του συνόλου των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας», υποδεικνύει καταληκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έγινε... Τούρκος ο Τατάρ με τα διαβατήρια-Θίχτηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα του

Επανήλθε το ΑΚΕΛ

Ο Χάρης Πολυκάρπου, εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ επανήλθε, καλώντας την Κυβέρνηση, να μην προσπαθεί να θολώσει τα νερά και ας απαντήσει στο ζήτημα που υπάρχει μπροστά μας, ενώ διερωτάται, «ποια λύση προκρίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Τη λύση δυο κρατών με την οποία κατά καιρούς βολιδοσκοπούσε παράγοντες στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, την επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 ή τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ;», σημειώνει.

Και προσθέτει: «Ενόσω ο Πρόεδρος δεν ξεκαθαρίζει, διαλύει και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας. Άλλωστε δεν χρειάζεται το ΑΚΕΛ για να λεχθεί ότι ο Πρόεδρος δεν πείθει. Το έχει κάνει ήδη ο διαπραγματευτής του κ. Μαυρογιάννης».

«Επειδή οι Κυβερνώντες είναι εθισμένοι στα ψέματα ισχυρίζονται ότι η πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ προβλέπει περαιτέρω υποχωρήσεις. Ουδέν αναληθέστερο. Η πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, για δημιουργία δυναμικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, στηρίζεται στα όσα λέει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Για αυτό και είναι αξιόπιστη, σε αντιδιαστολή με τα όσα λέει ο Προέδρος που δεν έχουν ίχνος αξιοπιστίας», υπέδειξε ο κ. Πολυκάρπου.

«Το ΑΚΕΛ απορρίπτει κατηγορηματικά την αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας. Ωστόσο αυτός που δίνει άπλετο χώρο στην Τουρκία να θέτει το ζήτημα δεν είναι άλλος από τον N. Αναστασιάδη με την ακινησία και τις αντιφάσεις του στο Κυπριακό».

«Επαναλαμβάνουμε ότι η πολιτική κρίνεται από τα αποτελέσματα της. Είναι επί ημερών Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ που η οριστική διχοτόμηση μάς κτυπά την πόρτα. Αυτό φαίνεται να μην ανησυχεί τον Πρόεδρο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Η πρώτη ανακοίνωση του ΑΚΕΛ
Νωρίτερα σήμερα, σε δηλώσεις του το μέλος τους πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, ανέφερε ότι «ο Αναστασιάδης το μόνο που πετυχαίνει είναι την ενίσχυση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, γεγονός το οποίο αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της διχοτομικής πολιτικής της Τουρκίας».

Παράλληλα, ανέφερε πως «οι δηλώσεις δε του Προέδρου για επιστροφή στην εφαρμογή του Συντάγματος του ’60 δύο πράγματα εξυπηρετούν:

α) Τη διάλυση των τελευταίων ψηγμάτων αξιοπιστίας που του έχουν απομείνει διεθνώς σχετικά με τη βούλησή του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 και επίτευξη λύσης επανένωσης.

β) Την εγκατάλειψη της συμφωνημένης βάσης λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, γεγονός που απευθείας οδηγεί στην οριστική διχοτόμηση με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται για την Κύπρο και τον λαό μας.

Η πολιτική δεν κρίνεται από τις προθέσεις, τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες. Κρίνεται από τα αποτελέσματά της. Κι αυτό που καταγράφεται επί ημερών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, είναι η συνεχής διολίσθηση προς την οριστική διχοτόμηση και μάλιστα με τον διεθνή παράγοντα να θεωρεί συνυπεύθυνο τον Νίκο Αναστασιάδη».

Δειτε Επισης

Οι Τούρκοι κάνουν χάρτες για ΑΟΖ με τη Συρία λες και η Κύπρος δεν υπάρχει
Απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας το Προεδρικό-«Θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο»
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»
Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας
Χρονιά αλλαγών για ΤΑ το 2025-Καθορίζονται καθήκοντα αντιδημάρχων, ανοίγει ζήτημα χορηγιών σε δήμους
Η αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ, τα πάθη με ελαφρύ ύπνο και η καθυστέρηση στις εκλογές
Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»