Βλέπει επικοινωνιακές κινήσεις ΠτΔ πίσω από την αφαίρεση διαβατηρίων από Τ/κ το ΑΚΕΛ
19:16 - 23 Αυγούστου 2021
Επικοινωνιακά παιχνίδια βλέπει το ΑΚΕΛ σε σχέση με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης ως απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ την ίδια ώρα τα πλείστα κόμματα χαιρετίζουν την απόφαση για ανάκληση των διαβατηρίων από «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους.
Με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, αναφέρει πως, «οι σημερινές αποφάσεις του Υπουργικού καταδεικνύουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του επιδίδονται σε ενέργειες που περισσότερο είναι επικοινωνιακές κινήσεις με αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο, παρά πρωτοβουλίες που μπορούν να αναχαιτίσουν τους διχοτομικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας σε βάρος της πατρίδας μας».
Σημείωσαν επίσης ότι «ακόμα και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ υποστήριξε σήμερα ότι η αφαίρεση διαβατηρίων από τον ηγέτη και στελέχη του ψευδοκράτους θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα».
Σε σχέση με την κατάθεση 5ης Διακρατικής Προσφυγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ, το κόμμα του ΑΚΕΛ αναφέρει πως, «είναι αναμφίβολα σημαντικό να εξαντλούμε κάθε ρεαλιστική δυνατότητα που μας παρέχεται προκειμένου να επιφέρουμε πολιτικό και νομικό κόστος στην Τουρκία. Δεδομένου ότι έχουν ήδη προηγηθεί άλλες τέσσερις προσφυγές της Δημοκρατίας ενάντια στην Τουρκία, αναμένουμε να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το νομικό υπόβαθρο της νέας αυτής διακρατικής προσφυγής και ποιο κόστος αναμένεται ότι θα επιφέρει στην κατοχική δύναμη για τις νέες παράνομες ενέργειες της».
Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ υποδεικνύει, πως δεν πρέπει να καλλιεργούνται οι όποιες ψευδαισθήσεις ότι τα νομικά μέσα από μόνα τους μπορούν να μας απαλλάξουν από την κατοχή.
«Είναι η ώρα που όλοι -και πρώτος ο Νίκος Αναστασιάδης- πρέπει να αναλογιστούν πού οδηγούνται τα πράγματα και ποια θα είναι η επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χρονοτριβή, παλινωδίες και επικοινωνιακή πολιτική. Ο μόνος δρόμος για να αναχαιτίσουμε νέα τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την κατοχή και τη διχοτόμηση είναι η λύση του Κυπριακού, στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Εδώ θα έπρεπε να επικεντρωθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες -πειστικές και αποφασιστικές- με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Αυτό ακριβώς στοχεύει η πρόταση που κατέθεσε εδώ και μήνες το ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο για το πώς να δράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά το επόμενο διάστημα».
Ικανοποίηση κομμάτων
Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ, «εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι έστω και τώρα, υλοποιείται μια από τις πλέον πολυσυζητημένες και σημαντικές εισηγήσεις της Νέας Στρατηγικής του 2017 (σελ.36). Συγκεκριμένα η Νέα Στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου περιελάμβανε την σταθερή θέση του Δημοκρατικού Κόμματος για «αφαίρεση του διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους «ψευδο-υπουργούς και τους ανώτατους αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος καθότι είναι αδιανόητο οι προπαγανδιστές της διχοτόμησης να ταξιδεύουν με διαβατήρια της Κ.Δ.».
Παράλληλα αναφέρει ότι, «η πρόκληση πολιτικού και διπλωματικού κόστους στην τουρκική πλευρά, με τρόπο που η μη λύση να της προκαλεί συνεχή φθορά είναι εξαιρετικής σημασίας ως τακτική άσκησης πίεσης για αλλαγή της απαράδεκτης τουρκικής στάσης. Αυτό ωστόσο απαιτεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική η οποία θα εφαρμόζεται με συνέπεια, μέχρι την επίτευξη του στόχου της. Στο πλαίσιο αυτό το ΔΗΚΟ εισηγείται και την αναστολή λειτουργίας του οδοφράγματος της Δερύνειας».
Με ανακοίνωση του το Ε.ΛΑ.Μ ανέφερε πως «όταν τα απαιτούσε το Ε.ΛΑ.Μ. μας έλεγαν ακραίους, ΚΛΕΙΣΤΕ και τα οδοφράγματα»
Πρόσθεσε πως, «μας ικανοποιεί που έστω και μετά από χρόνια, κάποια κόμματα και η ίδια η Κυβέρνηση, ασπάστηκαν τις θέσεις μας, γιατί αυτό είναι προς όφελος των δικαίων του Ελληνισμού της Κύπρου».
Σημείωσε επίσης, «προς την σωστή κατεύθυνση η σημερινή απόφαση του Υπουργικού συμβουλίου να αφαιρέσει από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και από άλλους τουρκοκύπριους «αξιωματούχους» τις ταυτότητες, τα διαβατήρια και άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό αποτελούσε πάγια θέση του Ε.ΛΑ.Μ. από την μέρα ίδρυσης του».
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο καλεί την Κυβέρνηση «να αξιοποιήσει όλες τις προτάσεις μας που έχουν κατατεθεί στο Προεδρικό, εγκαταλείποντας άμεσα το εσφαλμένο δόγμα του κατευνασμού. Η Κυβέρνηση πρέπει επίσης οριστικά να κλείσει τα οδοφράγματα της κατοχής και να προχωρήσει στην λήψη μιας σειράς άλλων, επιπρόσθετων μέτρων, που θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά απέναντι στην διάνοιξη της περίκλειστης Αμμοχώστου».
«Ορθά προχωρούμε σε ανάκληση των διαβατηρίων μελών του ψευδοκράτους», αναφέρει η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση της, η οποία εκφράζει ικανοποίηση για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Όπως αναφέρει, «το συγκεκριμένο μέτρο που κινείται προς την ορθή κατεύθυνση υπενθυμίζουμε πως ζητούσαμε να εφαρμοστεί από το 2017. ‘Επισημαίνουμε την ίδια ώρα πώς επιβάλλεται να ληφθούν και άλλα μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν πολιτικό και οικονομικό κόστος στο κατοχικό καθεστώς, το οποίο συνεχίζει τις προκλήσεις με τον εποικισμό της Αμμοχώστου και την προώθηση λύσης δύο κρατών στο νησί».
Με τη σειρά της η Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, θεωρεί πως «η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε αφαίρεση των ταξιδιωτικών εγγράφων του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ καθώς και άλλων αξιωματούχων του ψευδοκράτους ήταν ένα επιβεβλημένο βήμα, υπό τις περιστάσεις».
Ανέφερε επίσης, ότι «η προκλητικότατη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος, και ειδικότερα του κ. Τατάρ, σε σχέση την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αλλά και η συνεχής υπονόμευση της οντότητας και κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ανοχής και υπομονής».
Την ίδια ώρα, «δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η αφαίρεση ταξιδιωτικών εγγράφων από αριθμό Τουρκοκυπρίων, όσο δικαιολογημένη και αν είναι, ενδέχεται να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια της Άγκυρας για νέα διεθνή προπαγάνδα περί της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων αλλά και για διευκόλυνση της στρατηγικής της για πλήρη αφομοίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Γι΄ αυτό πρέπει όλοι συλλογικά να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την καλύτερη διαχείριση των όποιων ενδεχομένων».
Τέλος, ανέφερε πως «εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η μόνη οδός για την Κύπρο, είναι η οδός του ορθολογισμού. Ενός ορθολογισμού, που συνεπάγεται ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση επίτευξης μιας λύσης που θα τερματίζει οριστικά την κατοχή και θα επιτρέπει στο λαό μας να ζει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, σε ένα λειτουργικό, βιώσιμο και ομόσπονδο κράτος, το οποίο και θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».