Το… άσυλο του Γκάνι, οι σκοπιμότητες των Τούρκων και οι κίνδυνοι για την Κύπρο

Ερωτήματα για τη σκοπιμότητα του χθεσινού δημοσιεύματος της Γενί Σαφάκ, εγείρονται σχετικά με τα κίνητρα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, να στείλει τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Αφγανιστάν στην Κύπρο, με το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα μετά την κατάληψη και της πρωτεύουσας της χώρας από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Η Γενί Σαφάκ αποτελεί το εκφραστικό όργανο της Κυβέρνησης Ερντογάν και έχει αποδείξει πολλάκις πως κάθε δημοσίευμά της έχει σκοπό να ικανοποιήσει απώτερους στόχους του Τούρκου Προέδρου και της τουρκικής διπλωματίας γενικότερα. Η Γενί Σαφάκ, είναι η εφημερίδα στην οποία προαναγγέλλονται οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσε ως γραφείο Τύπου για τις κινήσεις των τουρκικών ερευνητικών σκαφών Barbaros και Oruc Reis, αλλά και για τις κινήσεις των γεωτρύπανων Fatih και Yavuz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκικά ΜΜΕ φέρουν τον Αφγανό Πρόεδρο να καταφεύγει στην Κύπρο για άσυλο

To χθεσινό της δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται πληροφορίες, αποκαλύπτει ότι ο Αφγανός Πρόεδρος που διέφυγε τον Δεκαπενταύγουστο από την Καμπούλ και σήμερα φιλοξενείται προσωρινά στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα για πολιτικό άσυλο στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν η πληροφορίες που επικαλούνται οι Τούρκοι ευσταθούν, θα πρόκειται για μια εξέλιξη που από κάθε άποψη θα δημιουργήσει πονοκεφάλους στη χώρα μας.

Ο  Ασράφ Γκάνι με την απόφαση του να φυγαδευτεί από τη χώρα, έχασε κάθε έρεισμα, τόσο ανάμεσα στους Αφγανούς που τον στήριζαν όσο και διεθνώς, αφού την ώρα της κρίσης εγκατέλειψε, ένα διαλυμένο κρατικό μηχανισμό για να διασωθεί ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειας του. Το γεγονός μάλιστα, ότι μετέφερε μαζί του πάνω από 169 εκ. δολάρια από τα κρατικά ταμεία, (σ.σ. πράγμα που ο ίδιος διαψεύδει), τον καθιστά persona non grata για τους Αφγανούς που ήδη απαιτούν να τα επιστρέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το παίζουν... σωτήρες του Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν-«Δεν ήρθαμε να εκδικηθούμε»

Για τον Γκάνι η Κύπρος, ενδεχομένως να μοιάζει ιδανικός προορισμός αφού πρόκειται για μια χώρα που βρίσκεται εντός της Ε.Ε. και του διασφαλίζει κάθε δικαίωμα που ο ίδιος και η οικογένεια του δικαιούνται με το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα και την ίδια ώρα γεωγραφικά αποτελεί το πιο κοντινό σημείο της Ε.Ε. από την πατρίδα του.

Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα είχε να κερδίσει απολύτως τίποτα από την παρουσία του στην Κύπρο. Αντιθέτως θα είχε να χάσει πολλά, από τη στιγμή που ο Γκάνι είναι κόκκινο πανί για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αφού στο πρόσωπο του συγκεντρώνεται το μέγεθος της αποτυχίας της κυβέρνησης του, έχοντας στη διάθεση του τεράστια κεφάλαια και την αμερικανική τεχνογνωσία, να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος και να αποβάλει κάθε ίχνος διαφθοράς. Αντιθέτως, με τα όσα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύουν πως ο αφγανικός κρατικός μηχανισμός, ήταν βουτηγμένος από την κορφή μέχρι τα νύχια μέσα στα σκάνδαλα και τη διαφθορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τραγωδία του Αφγανιστάν, η ευκαιρία του Ερντογάν και οι κίνδυνοι για την Κύπρο

Η Κυβέρνηση πάντως, έσπευσε να διαψεύσει το εν λόγω δημοσίευμα, τονίζοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως ο Ασράφ Γκάνι δεν έχει καταθέσει ανάλογο αίτημα, ούτε στην Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά ούτε σε κάποια από τις Πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό. Στο μεταξύ στο εν λόγω δημοσίευμα δεν δόθηκε συνέχεια, αφού κανένα άλλο τουρκικό μέσο ή μέσο των ΗΑΕ, ασχολήθηκε, καταγράφοντας νέες πληροφορίες για τις προθέσεις του Αφγανού Προέδρου και της οικογένειας του που τον συνοδεύει.

Πάντως, ακόμα και αν οι πληροφορίες των Τούρκων ευσταθούν και ο Γκάνι θα καταθέσει σχετικό αίτημα τις επόμενες ημέρες, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να χειριστεί το όλο ζήτημα με πολύ λεπτούς χειρισμούς, από τη στιγμή που μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε επιπλέον πονοκεφάλους και θα έστρεφε τα φώτα του ενδιαφέροντος, στην Κύπρο για τους λάθος λόγους, δημιουργώντας παράλληλα τεράστιες ανάγκες για την διασφάλιση της ασφάλειάς του.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης επικεντρώνεται σε ένα άλλο ζήτημα που εγείρεται μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και αφορά το ζήτημα των νέων μεταναστευτικών ροών που αναμένεται να δημιουργηθούν. Εξάλλου ο Κορνήλιος Κορνηλίου που εκπροσώπησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη Τρίτη, εξέφρασε αφενός την ετοιμότητα της Κύπρου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης να συμβάλει στην εκκένωση του Αφγανιστάν από Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα και αφετέρου εξέφρασε τους φόβους της Κυπριακής Δημοκρατίας για νέα έξαρση των μεταναστευτικών ροών τις επόμενες εβδομάδες, από Αφγανούς πολιτικούς πρόσφυγες που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη χώρα τους με κάθε μέσο.

Τόσο το ζήτημα του Ασράφ Γκάνι όσο και το θέμα των μεταναστευτικών ροών, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης που παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναλόγως αναμένεται να αντιδράσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Αφγανές μητέρες πετούν τα μωρά τους σε στρατιώτες για να γλιτώσουν

Δειτε Επισης

«Σκάνδαλα που αφορούν δημόσιο χρήμα, πρέπει να τιμωρούνται, έτσι θα ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη»
Διαδοχικά τα επεισόδια στις Φυλακές-Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο κελί του στην πτέρυγα 1Α
BINTEO: Σφοδροί βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στα περίχωρα της Βηρυτού-Χτύπησαν τη μεγαλύτερη αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ
Οι Φυλακές μυρίζουν μπαρούτι και οι φύλακες εκ των υστέρων στο ψάξιμο για... (απο)δράσεις
Εξήραν το σημαντικό ρόλο της ΚΔ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί Γερουσιαστές
Νέος αναβρασμός στις Κεντρικές Φυλακές-Συμπλοκές σε δύο πτέρυγες, αναφορές για τραυματίες
Εκτιμήσεις για τρέχουσα συγκυρία και «τελευταίο μίλι» από ομιλητές συνεδρίου ΑΚΕΛ για Κυπριακό
Στόχος το καλό αποτέλεσμα στην τριμερή-Μηδενική η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς
Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 18 μήνες
Με αύξηση καμερών και ενίσχυση περιπολιών αντικαθιστούν το φράκτη-Δικαιωμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι