Τουρκικά ΜΜΕ φέρουν τον Αφγανό Πρόεδρο να καταφεύγει στην Κύπρο για άσυλο

Την πρόθεση του παραιτηθέντα Προέδρου του Αφγανιστάν ο οποίος φυγαδεύτηκε από τη χώρα, μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, για να ζητήσει άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία, αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, ο Ασράφ Γκάνι, εξετάζει τις επιλογές του για τη χώρα από την οποία θα ζητήσει πολιτικό άσυλο και η Κύπρος είναι μια εξ αυτών.

Ο Γκάνι ο οποίος κατηγορείται ότι έφυγε, εγκαταλείποντας τον στρατό και την κυβέρνηση του με τα μέλη της οικογένειας του, βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που τον φιλοξενούν μέχρι να αποφασίσει για τον επόμενο του προορισμό. Ο Γκάνι κατηγορείται ακόμα, ότι αποχωρώντας από το Προεδρικό μέγαρο, είπε στους συνεργάτες του πως πάει σε μια σύσκεψη και κουβάλησε μαζί του 169 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Χρήματα που ανήκουν στα κρατικά ταμεία του Αφγανιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι Ταλιμπάν βγάζουν λεφτά από... ναρκωτικά και απαγωγές-Πού θα στραφούν για οικονομική βοήθεια

Μαζί με τον Γκάνι βρίσκονται τα μέλη της οικογένειας του, αλλά και άλλοι δύο στενοί τοου συνεργάτες. Ο Γκάνι φαίνεται ότι αφού αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο με ελικόπτερο στις 15 Αυγούστου, στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο και στη συνέχεια, ενώ έγινε γνωστό πως θα καταφύγει στο Τατζικιστάν, τελικά κατέληξε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, θέλουν τον Γκάνι τις επόμενες ημέρες να καταθέτει επίσημο αίτημα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για να βρει πολιτικό άσυλο στην Κύπρο. Πάντως κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στον REPORTER, υπέδειξαν πως μέχρις στιγμής, δεν υπήρξε κανένα τέτοιο αίτημα, αλλά ούτε εκδήλωση σχετικής πρόθεσης από το περιβάλλον του Αφγανού Προέδρου. Όπως αναφέρει και σε γραπτή δήλωση του ο Μάριος Πελεκάνος, ούτε στην Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά ούτε και σε κάποια από τις Πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό έχει κατατεθεί ανάλογο αίτημα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η τραγωδία του Αφγανιστάν, η ευκαιρία του Ερντογάν και οι κίνδυνοι για την Κύπρο

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων  ανακοίνωσε επίσης χθες ότι ο Γκανί και η οικογένειά του κατέφυγαν στη χώρα. Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται: «Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει ότι τα ΗΑΕ καλωσορίζουν τον Πρόεδρο Γκανί και την οικογένειά του. Ο Γκανί και η οικογένειά του έγιναν δεκτοί στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους ».

Την ίδια ώρα, μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου που επίσης εγκατέλειψαν κακήν κακώς την Καμπούλ, βρήκαν καταφύγιο στο Αζερμπαϊτζάν, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν θα σχηματίσουν μια νέα Κυβέρνηση που θα αντισταθεί στους Ταλιμπάν.

Πάντως στην Καμπούλ επικρατεί οργή και αγανάκτηση για τη στάση του Γκάνι. Μιλώντας στο BBC, η Elay Erşad, πρώην Αφγανή βουλευτής, είπε ότι ο Ghani έφυγε από το αφγανικό Προεδρικό Μέγαρο στις 15 Αυγούστου με ελικόπτερο, λέγοντας ότι "θα παρευρεθεί στη συνάντηση του Υπουργείου Άμυνας" και ότι έμαθε αργότερα ότι εγκατέλειψε τη χώρα. Η Erşad, ο οποίος περιέγραψε τον Gani ως "δειλό", είπε ότι δεν πίστευε ότι θα επέστρεφε, αλλά αν το έκανε, ήθελε να την κοιτάξει στα μάτια και να πει: "Έμεινα εδώ ως γυναίκα, αλλά εσύ γλίτωσες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το παίζουν... σωτήρες του Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν-«Δεν ήρθαμε να εκδικηθούμε»

Ο Πρέσβης του Αφγανιστάν στη Ντουσάνμπε, Μοχάμεντ Ζαχίρ Άγκμπαρ, χαρακτήρισε τη διαφυγή του Γκανί ως «προδοσία του κράτους και του έθνους». Ο Άγκμπαρ δήλωσε ότι ο Γκανί πήρε μαζί του 169 εκατομμύρια δολάρια από το κρατικό ταμείο, ωστόσο ο ίδιος θα υποβάλει αίτηση στην Ιντερπόλ για να συλληφθεί και να οδηγηθεί σε διεθνές δικαστήριο προκειμένου να φέρει πίσω τα χρήματα που ανήκουν στον λαό.

Ο ίδιος ο Γκάνι διέψευσε τα διεθνή δημοσιεύματα αλλά και τον πρέσβη του Τατζικιστάν που έλεγαν ότι πήρε μαζί του σε ελικόπτερο 169 εκατομμύρια δολάρια. «Ηρθα μόνο με τα ρούχα μου, ούτε τα βιβλία μου δεν πήρα μαζί» υποστήριξε. Στο βίντεο εμφανίζεται κουρασμένος και ταλαιπωρημένος. Σύμφωνα με το Skynews υποστήριξε ότι θα γυρίσει στη χώρα. 

Δειτε Επισης

Τα παράλληλα αφηγήματα του Κυπριακού, η προσέγγιση της Τουρκίας και οι σκοπιμότητες Τατάρ
«Σκάνδαλα που αφορούν δημόσιο χρήμα, πρέπει να τιμωρούνται, έτσι θα ανακτήσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη»
Εξήραν το σημαντικό ρόλο της ΚΔ ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή οι Αμερικανοί Γερουσιαστές
Εκτιμήσεις για τρέχουσα συγκυρία και «τελευταίο μίλι» από ομιλητές συνεδρίου ΑΚΕΛ για Κυπριακό
Στόχος το καλό αποτέλεσμα στην τριμερή-Μηδενική η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς
Με αύξηση καμερών και ενίσχυση περιπολιών αντικαθιστούν το φράκτη-Δικαιωμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι
Ικανοποίηση Ε. Χαραλαμπίδου για αλλαγή στάσης ΚΣ ΟΑΣΕ ως προς τη Μ. Ανατολή
Τη σημαντικότητα δημόσιων επενδύσεων για Κύπρο υπογράμμισε η Χ. Ερωτοκρίτου
Στη σημασία της Πολιτικής Συνοχής αναφέρθηκε ο Α. Καυκαλιάς στη Βουδαπέστη
Συνέχιση συνεργασίας για μεταναστευτικό συμφώνησαν Υφ. Μετανάστευσης-Πρόεδρος ΕΔΕΚ