Στη μέγγενη των κομμάτων η Μεταρρύθμιση της ΤΑ-Οριστικές αποφάσεις τον Σεπτέμβρη
06:40 - 16 Αυγούστου 2021
Σε θέσεις μάχης βρίσκονται τα κόμματα ενόψει των προγραμματισμένων για τον Δεκέμβριο εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τις παραινέσεις της Κυβέρνησης για αναβολή των εκλογών, λόγω της Μεταρρύθμισής που θα πρέπει να προηγηθεί, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να καταφέρει να αντλήσει τα σημαντικά χρηματικά ποσά που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα που έχουν υποδειχθεί.
Ειδικότερα, τρία Νομοσχέδια θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή ώστε τη Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και χωροταξικού σχεδιασμού να προχωρήσει. Πρόκειται για το Νομοσχέδιο του «Περί κοινοτήτων τροποποιητικού Νόμου του 2020» που κατατέθηκε στη Βουλή στις 13 Μαρτίου του 2020 και υπάρχει δέσμευση προς την Ε.Ε για ψήφιση του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, του «Περί Δήμων τροποιητικού Νόμου του 2020» που επίσης κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2020 στη Βουλή και πρέπει να εγκριθεί μέχρι το 2021 και του «Περί επαρχιακών συμπλεγμάτων Νόμου του 2015 που κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2015 και υπάρχει δέσμευση για να εγκριθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2024.
Τα δύο πρώτα Νομοσχέδια που θα πρέπει να εγκριθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, περιλαμβάνουν το σύνολο της Μεταρρύθμισης των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μεταξύ άλλων προβλέπουν, συνένωση Δήμων, ενώ προνοείται η συγχώνευση κοινών υπηρεσιών, η ενοποίηση της ύδρευσης, της αποχέτευσης και των στερεών αποβλήτων, εισάγεται η έννοια της διοικητικής αυτοτέλειας, ενώ δίνονται λύσεις στα προβλήματα βιωσιμότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αδιέξοδο της Μεταρρύθμισης, οι δύο δρόμοι του ΥΠΕΣ και η ευθύνη των κομμάτων
Αν και στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες, ώστε τα δύο Νομοσχέδια να εγκριθούν και η Μεταρρύθμιση να προχωρήσει, επιμέρους ζητήματα, που έκαναν τις αντιστάσεις των κομμάτων άκαμπτες κυρίως διότι ακολουθούσαν βουλευτικές εκλογές και ήθελαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα ψηφοφόρων τους, δεν επέτρεψε να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία. Η διενέργεια ή όχι δημοψηφισμάτων, ο χαρακτήρας των δημοψηφισμάτων, αν θα ήταν δηλαδή ένα ενιαίο ή πολλά τοπικά, ο αριθμός των δήμων που θα δημιουργηθούν, η δυνατότητα των νέων δημοτικών αρχών να λειτουργούν και ως πολεοδομικές αρχές, ήταν μόνο μερικά από τα προσκόμματα που υποχρέωσαν τη Μεταρρύθμιση να καθυστερήσει.
Μετά από τις διακοπές του καλοκαιριού, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, η Κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει στα κόμματα κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας της επιτροπής Εσωτερικών τον Σεπτέμβριο την αναβολή των εκλογών, έτσι ώστε να προχωρήσει το Νομοθετικό έργο για τη Μεταρρύθμιση και οι εκλογές να γίνουν σε περίπου 18 μήνες με τα νέα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια που θα αναλάβουν να το πράξουν εφαρμόζοντας τη Μεταρρύθμιση.
Ωστόσο, μια τέτοια πρόταση δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την πλειοψηφία ανάμεσα στα κόμματα. Η δεύτερη επιλογή που σύμφωνα με πληροφορίες σκέφτεται σοβαρά και το ΑΚΕΛ, είναι η διεξαγωγή των εκλογών τον ερχόμενο Δεκέμβριο με τα νέα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια να έχουν περιορισμένη θητεία περίπου 18 μηνών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιοι έλαβαν… θέση για τις εκλογές και ποιοι αποχωρούν από τους Big-10 δήμους
Αμφότερα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, ωστόσο τα κόμματα συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς να προετοιμάζονται για τις επικείμενες εκλογές. Στον ΔΗΣΥ, ήδη η διαδικασία για υποβολή ενδιαφέροντος από μέλη και φίλους του κόμματος για να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ και στο ΑΚΕΛ, όπως ανέφεραν στον REPORTER, στελέχη της Εζεκία Παπαϊωάννου εργάζονται και προετοιμάζονται ενόψει των εκλογών με δεδομένο ότι αυτές θα γίνουν.
Μετά και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου, τα κόμματα προσμετρούν στις αποφάσεις τους και τι επιτάσσει το κομματικό συμφέρον. Κόμματα τα οποία είδαν ένα σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων να τους γυρίζει την πλάτη, χρειάζονται χρόνο ώστε να αναδιοργανωθούν και να διορθώσουν τα λάθη που έγιναν, ώστε να μην οδηγηθούν σε ακόμα μια εκλογική αποτυχία.
Αυτό το στοιχείο, αναμένεται να παίξει το δικό του ρόλο στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν τα επτά κόμματα της Βουλής θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους για το ζήτημα. Πάντως υπάρχουν καταγεγραμμένες οι επίσημες θέσεις τουλάχιστον του ΔΗΣΥ, της ΔΗΠΑ και της ΕΔΕΚ για τη στάση που θα κρατήσουν σε σχέση με την αναβολή των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και Οικολόγους, δεν υπήρξε ακόμη τελική απόφαση των οργάνων τους.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και σε ενδεχόμενη πρόταση αναβολής των εκλογών, θα ταχθεί υπέρ. Υπέρ αναμένεται να ταχθούν, εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτουν και οι τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Παράταξης, που θεωρούν επιτακτική ανάγκη την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην αντίπερα όχθη θέση της ΕΔΕΚ είναι πως για την ΕΔΕΚ οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνουν κανονικά τον Δεκέμβριο και να είναι πενταετούς διάρκεια η θητεία όσων εκλεγούν. Μάλιστα οι Σοσιαλιστές τάσσονται εναντίον στη διασύνδεση διασύνδεση των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις ευρωεκλογές. «Αν όντως θέλουμε να μειώσουμε τον αριθμό εκλογικών διαδικασιών ας ταυτίσουμε τις βουλευτικές με τις ευρωεκλογές που έχουν το ίδιο εκλογικό πλαίσιο», σημειώνει η ΕΔΕΚ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To colpo grosso Νουρή με το δημοψήφισμα και τα γκρίζα σημεία της πρότασής του