Στήνουν αυτοκρατορία drones με αιχμή του δόρατος τη βάση στο Λευκόνοικο

Στα ψηλά και επισκιασμένο από τις απαράδεκτες ανακοινώσεις σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, πέρασε η σύντομη αναφορά κατά τις πρώτες ώρες της παρουσίας του Ερντογάν στην ψευδοβουλή, για τον εξοπλισμό του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα και τη δημιουργία βάσης για drones.

Ήδη εδώ και κάποιους μήνες τουρκικά drones Bayraktar TB2, βρίσκονται μόνιμα σταθμευμένα στην αεροπορική βάση του Λευκονοίκου που μετά από κάποια χρόνια εγκατάλειψης αρχίζει να επαναλειτουργεί για τις ανάγκες των νέων εξοπλισμών του τουρκικού στρατού. Ειδικότερα με βάση αεροφωτογραφίες της περιοχής, επιβεβαιώνεται πως οι Τούρκοι προχώρησαν στη δημιουργία μικρών στεγασμένων χώρων για τη φύλαξη των drones. ενώ σε δορυφορικές εικόνες φαίνονται δύο από αυτά σταθμευμένα στο σημείο.  

Οι εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο

Όπως δήλωσε εξάλλου ο Τατάρ, τα συγκεκριμένα drones έχουν εγκατασταθεί στο Λευκόνοικο και θα μπορούν μέσα σε λίγες ώρες, να ελέγχουν τι συμβαίνει στην περιοχή, σε μια έκταση που θα εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι τα παράλια της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται πάντως, πως φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα, πριν από την παρουσία του Ερντογάν στην Κύπρο, έκαναν λόγο για εγκαίνια της συγκεκριμένης βάσης από τον Τούρκο Πρόεδρο κάτι που ωστόσο τελικά δεν έγινε, ενδεχομένως για αποφυγή αντιδράσεων που θα υπήρχαν από χώρες της περιοχής, όπως είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ, που επηρεάζονταν άμεσα από το εν λόγω ζήτημα.

Αεροφωτογραφία της βάσης το 2019
Αεροφωτογραφία της βάσης τον περασμένο Μάιο

Το ζήτημα των drones σε κυπριακό έδαφος, είναι εξαιρετικά σοβαρό και αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς δυνάμεων. αν κανείς μελετήσει πως εξελίχθηκαν στρατιωτικές επιχειρήσεις του πρόσφατου παρελθόντος στις οποίες η Τουρκία τα χρησιμοποίησε ως αιχμή του δόρατος. Τα Bayraktar TB2 μαζί με τα drones Akinci ήταν η βασική αιτία που οι Αρμένιοι, υποχρεώθηκαν σε μια ταπεινωτική ήττα μετά από αγώνες δεκαετιών στα βουνά του Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν.

Τα ίδια drones άλλαξαν τον ρουν του πολέμου στη Λιβύη, όπου μετά από συνεχόμενες νίκες ο στρατός του Χαφτάρ υποχρεώθηκε να συνθηκολογήσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Τα συγκεκριμένα drones καθόρισαν τις νίκες της Τουρκίας στις δύο εισβολές, που η χώρα πραγματοποίησε κατά των Κούρδων στις αυτόνομες περιοχές τους και στη Συρία.

Στιγμιότυπο από την πρώτη άφιξη τουρκικού drone στη βάση τον Δεκέμβριο του 2019

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις τεράστιες δυνατότητες των συγκεκριμένων πολεμικών μηχανών, που κατέστησαν την Τουρκία πρωτοπόρα στην αμυντική βιομηχανία με εξαγωγές σε χώρες του εξωτερικού ακόμα και εντός του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τον περασμένο μήνα η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», δημοσίευσε εκτενές ρεπορτάζ για τα συγκεκριμένα drones, κάνοντας ειδική μνεία στις μεγάλες τους δυνατότητες και το χαμηλό κόστος κατασκευής τους. Μάλιστα σημειώνει πως τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκευάζονται με προσιτή ψηφιακή τεχνολογία, η οποία έχει τη δυνατότητα να καταστρέφει άρματα μάχης αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά και συστήματα αεράμυνας και το έχει αποδείξει στην πράξη στους πολέμους στη Συρία τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Μάλιστα φιλοξενεί δήλωση του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος σε συναφές συνέδριο έφερε τα τουρκικά drones ως παράδειγμα για τη μεταβολή της πολεμικής ισχύος στην Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Πρέπει να δούμε τα μαθήματα των άλλων. Δείτε πώς λειτουργεί η Τουρκία στη Λιβύη, όπου χρησιμοποιεί UAV Bayraktar TB2 από τα μέσα του 2019», είπε τότε ο Γουάλας.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, έχουν παραχθεί πάνω από 160 μη επανδρωμένα αεροσκάφη με κάποια εξ αυτών να έχουν πουληθεί στο Κατάρ, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ τους επομένους μήνες αναμένεται πως η Πολωνία θα είναι η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα προμηθευτεί drones.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα drones παρουσιάζονται ως τα καλάσνικοφ του 21ου αιώνα, αφού ειδικοί, συσχετίζουν το μέγεθος της «τουρκικής επανάστασης» με τον τρόπο που το ΑΚ-47 καθόρισε τους πολέμους τον 20ο αιώνα, όντας μια φθηνή και αξιόπιστη επιλογή.

Το TB-2 αποτελεί πλέον τη ραχοκοκαλιά των εναέριων επιχειρήσεων της Άγκυρας, αφού μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο 24.000 ποδιών αυτόνομα για 24 ώρες και βασίζεται σε σταθμούς ελέγχου εδάφους για επικοινωνία. Τα περισσότερα από 75 TB-2 που χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές δυνάμεις σήμερα πετούν συνολικά περίπου 6.000 ώρες το μήνα και έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά στα αφτιά και τα μάτια του τουρκικού στρατού, τόσο στο πεδίο των Κούρδων του PKK, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ενδεικτικό της δράσης τους στην περιοχή μας ήταν και το δημοσίευμα από το Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας τον Φεβρουάριο του 2019, όταν ένα drone Bayraktar κατέγραψε εικόνες από τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ τον Φεβρουάριο του 2019.
 

Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει ποιες θα είναι ακριβώς οι αποστολές που θα λάβουν τα συγκεκριμένα drones, αλλά και πόσα εξ αυτών θα σταθμεύουν μόνιμα στην Κύπρο. Είναι γνωστό, ωστόσο, πως στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου πραγματοποιούνται διάφορες εργασίες, ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν ακόμα περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ δεν αποκλείεται στην αεροπορική βάση να φιλοξενηθούν και μη επανδρωμένα Akinci τα οποία θεωρούνται πολύ πιο επιθετικά από τα TB2.

Σε σχέση με τα Akinci, πριν από ακριβώς ένα χρόνο ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν που είναι και ο εμπνευστής της τουρκικής επανάστασης των drones, ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με ουκρανική εταιρία, σύντομα θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν το τελειοποιημένο μοντέλο του Akinci, το οποίο θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία σε ώρες πτήσης. Το Akinci έχει άνοιγμα φτερών 20 μέτρα, βάρος έως 4.500 κιλά, θα μπορεί να μένει στον αέρα περισσότερες από 24 ώρες και θα φθάνει σε επιχειρησιακό ύψος έως 12.200 μέτρα, επιδόσεις που είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με εκείνες του τωρινού drone TB2.

Το Akinci διαθέτει, επίσης, ηλεκτρονικό ραντάρ (AESA), συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και δορυφορικών επικοινωνιών και είναι σε θέση να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον σταθμό εδάφους. Μπορεί να εφοδιαστεί με διάφορα οπλικά συστήματα, όπως καθοδηγούμενες βόμβες ακριβείας (Roketsan MAM-L), πυραύλους Cirit και ΜΑΜ-C, κυρίως όμως τον νέο πύραυλο «Κρουζ» αέρος-εδάφους Roketsan SOM-B2 με ακτίνα δράσης 250 χιλιομέτρων. Η πρώτη δοκιμή του πυραύλου «Κρουζ» SOM-B2 ήταν επιτυχής στις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να αποτελέσει το σημαντικότερο οπλικό σύστημα του drone Akinci, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να χρησιμοποιείται από τον τουρκικό στρατό εντός του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο οραματιστής γαμπρός του Ερντογάν, το drone Akinci και οι δολοφονίες αμάχων

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Κολλημένες εδώ και μήνες οι πειθαρχικές για το θανατηφόρο του 2012-Ο πρώην μετατόπισε το βάρος στο νυν Αρχηγό
«Λιώνει με η εικόνα να θυμούμαι τα τρία μου μωρά να κλαίσειν τζαι να θέλουν τη μάμα τους... Θωρώ τα στον ύπνο μου»
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί