Θέλει να αλλάξει τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία στα κατεχόμενα η Τουρκία

Ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστζερί, δήλωσε πως είναι καιρός να αναθεωρηθεί ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία στα κατεχόμενα, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Ο κ. Μπαστζερί έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε πάνελ με θέμα «τουρκοκυπριακή ιστορία και εκπαίδευση», που διοργανώθηκε στα κατεχόμενα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Τουρκίας, το Ανώτερο Ινστιτούτο Πολιτισμού «Ατατούρκ» και την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία.

Ο Μπαστζερί, δηλώνοντας ότι το χάσμα στη διδασκαλία της ιστορίας στα κατεχόμενα  πρέπει να εξαλειφθεί, είπε ότι «δυστυχώς, βλέπουμε ότι το κενό που δημιουργήθηκε στη διδασκαλία της ιστορίας στην τδβκ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, για διάφορους λόγους, αποξενώνει τις νέες γενιές από ηθικές και εθνικές αξίες».

Ανάφερε ακόμα ότι  οι συζητήσεις, που θα γίνουν στο πάνελ θα βοηθήσουν στην εξέταση της ιστορικής εκπαίδευσης στην «τδβκ» από αυτήν την οπτική και θα βοηθήσει το «υπουργείο εθνικής παιδείας» για τα βήματα, που πρέπει να γίνουν σε αυτό το θέμα.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, επέκρινε όσους αντέδρασαν στις δηλώσεις του "πρέσβη" της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστζερί, ο οποίος δήλωσε πως είναι καιρός να αναθεωρηθεί ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία στα κατεχόμενα.

«Βάζω την υπογραφή μου κάτω από κάθε πρόταση του πρέσβη. Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις εκείνων που δεν αισθάνονται άνετα με τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι "το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να δημιουργηθεί με βάση την επιστήμη και τα ιστορικά γεγονότα και ότι τα σημερινά προβλήματα υπάρχουν ως αποτέλεσμα κάποιων που ενέργησαν στην βάση των δικών τους προκατειλημμένων  πολιτικών πεποιθήσεων".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί