Το αδιέξοδο της Μεταρρύθμισης, οι δύο δρόμοι του ΥΠΕΣ και η ευθύνη των κομμάτων
06:36 - 26 Ιουλίου 2021
Σε επικίνδυνες ατραπούς και νέους μπελάδες κινδυνεύει να μπει η Κύπρος, αφού με την αδράνεια που επιδείχθηκε από την Κυβέρνηση για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συνενοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πριν τις Βουλευτικές εκλογές, στάθηκε αδύνατο να περάσουν τα σχετικά Νομοσχέδια από την Ολομέλεια, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση πως η Μεταρρύθμιση πρέπει να ψηφισθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να υιοθετηθεί το 2024.
Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή και με βάση την τελευταία συζήτηση που έγινε στη Βουλή πριν από τις βουλευτικές εκλογές, είναι πως οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα διεξαχθούν κανονικά, με τους νέους δημάρχους και τους υπόλοιπους τοπικούς άρχοντες να έχουν μπροστά τους μια κανονική θητεία πέντε χρόνων. Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, τότε η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της οποίας παρεμπιπτόντως όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της θα τιναχθεί στον αέρα και η Κύπρος θα χάσει πολύ σημαντικά κονδύλια εκατομμυρίων για την εφαρμογή της.
Το κράτος και δη το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν ενώπιον τους δύο επιλογές για το τι μέλλει γενέσθαι, ούτως ώστε η Μεταρρύθμιση να μην τεθεί σε κίνδυνο. Η πρώτη επιλογή είναι, το Υπουργείο Εσωτερικών να πάει με πρόταση στη Βουλή η οποία θα προνοεί την αναβολή των εκλογών του Δεκεμβρίου, επεκτείνοντας αυτόματα και την θητεία των παρουσών τοπικών αρχών για ακόμη δυόμιση χρόνια. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως οι Δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι κοινοτικές αρχές που θα αναδειχθούν μέσα από τις εκλογές του 2024, θα εκλεγούν με τα νέα δεδομένα που θα δημιουργεί η Μεταρρύθμιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιοι έλαβαν… θέση για τις εκλογές και ποιοι αποχωρούν από τους Big-10 δήμους
Η δεύτερη πρόταση που έχει την επιλογή να καταθέσει η Κυβέρνηση, θα προνοεί ότι οι εκλογές του Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν κανονικά, με την υποσημείωση ότι η θητεία των Τοπικών Αρχών που θα αναδειχθούν θα είναι μόνο για δυόμιση χρόνια και το 2024 θα πραγματοποιηθούν νέες εκλογές για να εκλεγούν οι τοπικές αρχές που θα εφαρμόσουν τη Μεταρρύθμιση.
Ήδη υπήρξε τεράστια ολιγωρία, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα για το συγκεκριμένο θέμα και πλέον λόγω των διακοπών του καλοκαιριού οι όποιες αποφάσεις τοποθετούνται χρονικά εντός Σεπτεμβρίου, όταν θα επαναρχίσουν οι εργασίες της Βουλής. Αυτό συνεπάγεται πως τα χρονικά περιθώρια θα στενέψουν αφού τα κόμματα θα κληθούν να ψηφίσουν για ενδεχόμενη αναβολή των δημοτικών εκλογών μόλις τέσσερις μήνες πριν τη διεξαγωγή τους, την ώρα μάλιστα που κάποιοι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει να τρέχουν την προεκλογική τους καμπάνια.
Το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών που θα πρέπει να παρουσιάσει στη Βουλή την πρόταση του. Επίσης, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα ίδια τα κόμματα, με κάποια εξ αυτών να καλοβλέπουν το ενδεχόμενο για αναβολή των εκλογών, ώστε να προλάβουν να ανασυνταχθούν μετά από το κακό εκλογικό αποτέλεσμα που είχαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
Πάντως κάποιοι βουλευτές έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για την αναβλητικότητα που επιδείχθηκε από όλους τους εμπλεκομένους, με αποτέλεσμα μια από τις πιο σημαντικές Μεταρρυθμίσεις να βρίσκεται στα συρτάρια και η χώρα να κινδυνεύει να χάσει κονδύλια αρκετών εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σίγουρο είναι πως με βάση τα σχετικά μνημόνια μεταξύ Κύπρου και Ε.Ε. η Μεταρρύθμιση θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το 2024, έτσι ώστε να αρχίσει η εξοικονόμηση χρημάτων που σήμερα βγαίνουν από τον κρατικό κορβανά για ενίσχυση των Δήμων που βρίσκονται προ του φάσματος της χρεωκοπίας, αλλά και κονδυλίων που με τη συνένωση Δήμων και τη συμπλεγματοποίηση θα εξοικονομηθούν, ενώ θα βελτιώσουν και την καθημερινότητα των δημοτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To colpo grosso Νουρή με το δημοψήφισμα και τα γκρίζα σημεία της πρότασής του
Υπενθυμίζεται πως το θέμα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζητήθηκε τελευταία φορά πριν το κλείσιμο της Βουλής τον περασμένο Μάιο, με τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, να εκφράζουν επιφυλάξεις και να προτείνουν αλλαγές που σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών θα αλλοίωνε τη φιλοσοφία της Μεταρρύθμισης. Σήμερα ωστόσο, αν και δεν υπήρξαν επίσημες τοποθετήσεις, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναθεώρηση της στάσης τους, αφού οι πολίτες έστειλαν το μήνυμα, μέσα και από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, πως επιζητούν Μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους και όχι σκληρό αντιπολιτευτικό λόγο και τοξικό κλίμα που κάνει την ήδη βεβαρυμμένη καθημερινότητα τους ακόμη χειρότερη.
Η χαλάρωση των αντιστάσεων της αντιπολίτευσης και η συναινετική τάση που αναμένεται να επικρατήσει, τόσο στην Επιτροπή Εσωτερικών όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ξεκλειδώσει, έστω και αργά, την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, είτε με επέκταση της θητείας των εν ενεργεία δημοτικών αρχών, είτε με εκλογή νέων τοπικών αρχών με μειωμένη θητεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι βουλευτικές βάζουν σε περιπέτειες τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης