Το παρελθόν της «Επιτροπής», το επείγον δίλημμα για Βαρωσιώτες και η άλλη άποψη

Tην ώρα που το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει τους πολίτες που δικαιούνται να επιστρέψουν στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, μέσω αιτήματος τους στην «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας», να μην το πράξουν, ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης παραθέτει τη δική του θέση επί του συγκεκριμένου ζητήματος, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του Εθνικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε κατεύθυνση στους Βαρωσιώτες το Εθνικό-Προβληματισμός και ομοψυχία

Ο κ. Δημητριάδης καλεί τους πρόσφυγες να καταχωρήσουν αίτημα στην «Επιτροπή», βασιζόμενος σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί με μια τέτοια κίνηση δεν αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος, αφού η «Επιτροπή» ανήκει στην Τουρκία και ο δεύτερος είναι γιατί δεν χρειάζεται μέσα από τη διεκδίκηση της περιουσίας τους, να μείνουν μόνιμα στην πόλη τους.

Κληθείς από τον REPORTER να αναφερθεί στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» και πότε αυτή συστάθηκε, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε πως αυτή δημιουργήθηκε από την Τουρκία, στα κατεχόμενα, το 2005 και σκοπός της ήταν να δημιουργηθούν εσωτερικά ένδικα μέσα, διότι δεν υπήρχαν προηγουμένως.

«Αυτή η "Επιτροπή" αποφασίσθηκε ότι συνάδει με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την απόφαση Δημόπουλος, το 2010 και η αποτελεσματικότητα της θα κριθεί σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Οπότε, η "Επιτροπή" αυτή πήρε τη βούλα της συμβατότητάς της με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 2010, με την υπόθεση Δημόπουλος. Η λογική της είναι ότι πριν πάει ένας Κύπριος στο ΕΔΑΔ, όπως έγινε στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, έπρεπε πρώτα να εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα και αυτό το τουρκικό εσωτερικό ένδικο μέσο ήταν η "Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας".

Παράλληλα, τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας που εκδίδει το κυπριακό Κτηματολόγιο είναι αυτά που περιγράφουν τον ιδιοκτήτη της περιουσίας. Αυτό διαπιστώθηκε στην υπόθεση Λοϊζίδου, όπου το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η κ. Λοϊζίδου παρόλη την κατοχή, ήταν η ιδιοκτήτης των συγκεκριμένων περιουσιών και προχώρησε να επιδικάσει αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ανήμπορη Κύπρος, ο καθωσπρεπισμός των... φίλων μας και τα δόντια του Σουλτάνου

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, το Δικαστήριο θεώρησε ότι αυτό που υπάρχει στα κατεχόμενα, είναι μια υποτελής τοπική διοίκηση. «Υποτελής, γιατί εξαρτάται από την Τουρκία πολιτικά, νομικά και οικονομικά. Τοπική, διότι δεν έχει διεθνή προσωπικότητα και διοίκηση. Είναι ένα σύστημα διοίκησης το οποίο υπάρχει στα κατεχόμενα, αλλά δεν έχει διεθνή αναγνώριση και είναι ουσιαστικά εξάρτημα της Τουρκίας. Αυτό αποφασίστηκε στην Λοϊζίδου και επιβεβαιώθηκε σε άλλες 32 ατομικές υποθέσεις και στην τέταρτη διακρατική προσφυγή. Το κατά πόσον ήταν αποτελεσματική ή όχι ή αν αυτές οι θεραπείες δίδονται ή όχι, είναι αντικείμενο εξέτασης. Είχαμε την υπόθεση Ιωάννου, όπου το Δικαστήριο είπε ότι δεν ήταν αποτελεσματική αυτή η θεραπεία λόγω αυτών των καθυστερήσεων και έχουμε τώρα ακόμα δύο υποθέσεις, μια με το Βαρώσι και μια με την Τύμπου, όπου η αποτελεσματικότητα της "Επιτροπής" εξετάζεται, μαζί με το θέμα ΕΒΚΑΦ, στην υπόθεση του Βαρωσιού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δένδιας: Καταπάτησαν με βάρβαρο τρόπο τα ψηφίσματα, ο Αττίλας κινήθηκε πάλι

Η θέση του για το τι πρέπει να πράξουν οι πρόσφυγες

Σε σχέση με τις προσφυγές που έχει ενώπιόν της η «Επιτροπή», μέχρι στιγμής, τόνισε πως αυτές ξεπερνούν τις έξι χιλιάδες, με τις αποζημιώσεις που έχουν συμφωνηθεί να ξεπερνούν τα 320 εκατομμύρια Στερλίνες, από τα οποία καταβλήθηκαν πέραν των 200 εκατομμυρίων.

«Αυτό που εγώ σήμερα εισηγούμαι για το Βαρώσι, άποψη την οποία εκφράζω τα τελευταία 32 χρόνια, είναι να διεκδικήσουν οι Βαρωσιώτες την επιστροφή στις περιουσίες τους. Πρώτον, καταχωρώντας την αίτηση στην "Επιτροπή" Ακίνητης Ιδιοκτησίας, δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης, διότι η "Επιτροπή" ανήκει στην Τουρκία.  Δεύτερο και πιο σημαντικό, διεκδικώντας αυτή την περιουσία, δεν χρειάζεται να πας να ζήσεις στο Βαρώσι».

«Η διεκδίκηση της επιστροφής είναι μια νομική διαδικασία και είναι σημαντικό να καταγραφεί αυτή η διεκδίκηση αυτών που θέλουν. Όπως ανακοινώθηκε, υπάρχουν 33 αιτήσεις σε αυτή την περιοχή που θα ανοίξουν, όπου φαίνεται ότι θα αποκατασταθούν στους ιδιοκτήτες, αυτές οι περιουσίες. Πρέπει εδώ να μελετήσουμε το θέμα, γιατί το ΕΒΚΑΦ πλέον δεν υπάρχει σε αυτή την περιοχή και είναι πάρα πολύ σημαντικό να διαβάσουμε τι λέει αυτή η απόφαση, γιατί ξαφνικά αποκόπηκε ένα κομμάτι της πόλης, το οποίο κατά διαβολική σύμπτωση δεν ανήκει στο ΕΒΚΑΦ. Αυτό θα αποφασιστεί για τρίτη φορά στην υπόθεση που κάνουμε στο ΕΔΑΔ και στην οποία αναμένεται να βάλουμε τις απόψεις μας μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μετά θα απαντήσει η τουρκική πλευρά και ελπίζω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία να αλλάξει την υποτονική της διάθεση σε αυτή την υπόθεση και να κάτσει κάτω σοβαρά να μελετήσει το θέμα και να βάλει τις παρατηρήσεις που έβαζε παλιά και ο μακαρίτης Αλέκος Μαρκίδης και ο μακαρίτης Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, που έστελναν με κασόνια τα έγγραφα στο Στρασβούργο και όχι 2,5 σελίδες όπως έκανε μέχρι τώρα η Κυβέρνηση», συνέχισε ο κ. Δημητριάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ισχυρή παρέμβαση Μπλίνκεν για Βαρώσια-«Προκλητικές και απαράδεκτες οι τουρκικές ενέργειες»

«Το δίλημμα για τους Βαρωσιώτες είναι επείγον»

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα υπάρχει η φήμη ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι δικαιούχοι δεν διεκδικήσουν την περιουσία τους, τότε οι Τούρκοι θα θεωρήσουν ότι δεν ενδιαφέρονται και θα θεωρήσουν την περιουσία εγκαταληφθείσα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Δημητριάδη, «ο τρόπος που οι Τ/κ πήραν τις περιουσίες μας, ήταν ότι τις εγκαταλείψαμε το ’74, μετά τον πόλεμο. Κατά το σύνταγμα της υποτελούς διοίκησης, όλες οι εγκαταληφθείσες περιουσίες, περιέρχονται στην κυριότητα της διοίκησης στα κατεχόμενα. Οπότε με αυτή τη λογική πήραν τις περιουσίες μας και τις έδωσαν όπου ήθελαν. Αυτή η λογική θα εφαρμοστεί και στην περιοχή που έχει ανοίξει τώρα. Μας λένε ελάτε στις περιουσίες σας, εμείς δεν κάνουμε αίτηση στην "Επιτροπή", άρα κατά τη δική τους αντίληψη οι περιουσίες αυτές έχουν εγκαταλειφθεί. Άρα τις παίρνουν και τις κάνουν ότι θέλουν».

Αυτό είναι, εξήγησε, το επείγον στο Βαρώσι. «Ήταν στρατιωτική ζώνη και δεν υπήρχε χρήστης, άρα αυτές οι περιουσίες πρέπει να επιστραφούν στους Ε/κ. Εάν οι Ε/κ δεν κάνουν αίτηση, οι Τούρκοι δεν θα καταγράψουν την απαίτηση και δεν θα θεωρούν ότι θέλουν τις περιουσίες τους. Το δίλημμα για τους Βαρωσιώτες είναι επείγον, γιατί αφού μας άνοιξαν το 3,6%, είναι πολύ λογικό να ανοίξει και το υπόλοιπο και να δοθεί σε Τούρκους επιχειρηματίες γης και να το αξιοποιήσουν εκείνοι όπως θεωρούν ορθό. Πράγμα απαράδεκτο και κατά παράβαση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβληματισμός Βαρωσιωτών από τις εξαγγελίες-«Να πάω και να διοικεί ο Τούρκος;»

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα