Τσαμπουκάδες και προκλήσεις χωρίς τέλος-Το μακρύ ποινολόγιο των Τούρκων

Ακόμη μια σταγόνα στο ποτήρι της οργής και της υπομονής, ήταν η προκλητική κίνηση των Τούρκων στην περιοχή της Τηλλυρίας, τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπου πυροβόλησαν κατά σκάφους της Λιμενικής, λίγες ημέρες πριν από την κάθοδο του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα.

Μιλώντας στον REPORTER o Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, Νίκος Κλεάνθους, με αφορμή την προκλητική κίνηση από την τουρκική ακταιωρό που άνοιξε πυρ, ανέφερε ότι «το πρόβλημα είναι της γενικής αστυνόμευσης και τα ελλιπή μέτρα που έχει η Δημοκρατία. Δεν γίνεται να λειτουργείς ένα σταθμό της Λιμενικής με ένα άτομο και τον αστυνομικό σταθμό με επίσης ένα άτομο, ενώ έχουμε τόσα προβλήματα. Έπρεπε να είναι η βάση εδώ της Λιμενικής και του Στρατού. Ο κίνδυνος είναι στα Βόρεια παράλια και δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι για προστασία. Υπάρχει ένα σκάφος μονάχα, με ένα άτομο. Τι μπορεί να κάνει μόνος του; Πρέπει να ενισχυθούν οι σταθμοί, για να μπορεί να γίνεται σωστή αστυνόμευση. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι δεν υπάρχει στελέχωση στους σταθμούς μας».

Ένα τέτοιο περιστατικό ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουν στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας. Όπως σημείωσε ο κ. Κλεάνθους, «δεν είναι η πρώτη φορά που ζούμε κάτι τέτοιο… Παρενοχλούν ακόμη και ψαράδες παρενοχλούν, έρχονται βγάζουν ανενόχλητοι τους λαθρομετανάστες και τους ξεφορτώνουν κανονικά δίπλα μας και άλλα πολλά. Είναι φαινόμενα που τα βλέπουμε καθημερινώς και είναι πράγματα που δεν αλλάζουν δυστυχώς, γιατί δεν τολμά κανένας να τα αλλάξει, είναι διαχρονικά προβλήματα. Είναι από το 64’ και όχι από το 74’ που έχουμε τους Τούρκους από πάνω μας, αλλά σφυρίζουν όλοι αδιάφορα. Όλες οι βάσεις μας βρίσκονται στα Νότια παράλια της Κύπρου και έχουμε μια περιοχή στον Βορρά, στον Πύργο Τηλλυρίας, μέσα στα μάτια των Τούρκων και δυστυχώς, έχουμε ένα αστυνομικό στην ξηρά και ένα στη θάλασσα. Έπρεπε να ήταν κάστρο εδώ… Κυνηγούσαν το σκάφος μέχρι 100 μέτρα από την είσοδο στο λιμάνι. Την επόμενη φορά θα μπουν στο λιμάνι και θα κατεβούν κανονικά… Είναι απίστευτα πράγματα… Στείλαμε επιστολές, ακόμη και στη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης και την καλέσαμε να έρθει να δει τα προβλήματα. Είναι πολιτικές αποφάσεις αυτά τα θέματα όμως».

Και να ήταν μόνο αυτό... 

Νωπή είναι ακόμη στη μνήμη μας ακόμη μια τουρκική πρόκληση σε διεθνή ύδατα, που σημειώθηκε πριν από μερικές μόλις βδομάδες. Συγκεκριμένα, ένοπλοι Τούρκοι είχαν μπουκάρει σε ψαροκάικο Κυπρίων, που βρισκόταν σε διεθνή ύδατα είκοσι ναυτικά μίλια από τον Απόστολο Ανδρέα και αφού έκαναν παράνομες έρευνες οι Τούρκοι, προκάλεσαν μάλιστα και ζημιές.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα», Άριστο Αριστείδου, σε κάποια στιγμή και ενώ το ψαροκάικο «Μπουμπουλίνα» βρισκόταν σε διεθνή ύδατα για ψάρεμα, προσεγγίστηκε από τουρκική ακταιωρό η οποία ανέκοψε την πορεία της. Στη συνέχεια, Τούρκοι στρατιώτες ανέβηκαν στο ψαροκάικο και αφού απομόνωσαν το προσωπικό, άρχισαν έρευνες. Τα πέντε μέλη του αλιευτικού και ο ίδιος ο κ. Αριστείδου οδηγήθηκαν στην πλώρη όπου τους τέθηκε αριθμός ερωτήσεων, όπως γιατί βρίσκονται εκεί, γιατί η τράτα φέρει ελληνική σημαία και γιατί υπάρχουν σε αυτήν τόσες πολλές κεραίες.

«Τους είπαμε ότι είμαστε ευρωπαϊκό σκάφος και ήρθαμε να αλιεύσουμε και όταν διερωτηθήκαμε γιατί δεν παρενόχλησαν και τα ιταλικά αλιευτικά που βρίσκονται στην περιοχή, αυτοί δεν απάντησαν και γελούσαν», ανέφερε ο Άριστος Αριστείδου. Ο καπετάνιος και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας οδηγήθηκαν στην καμπίνα και εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη της τουρκικής ακτοφυλακής άρχισαν να πραγματοποιούν ελέγχους στις καλωδιώσεις των κεραιών και να τοποθετούν κάποιο βύσμα, πριν τελικά αποχωρήσουν από το αλιευτικό.  

Με αφορμή και το πρόσφατο προκλητικό γεγονός των Τούρκων, ο κ. Αριστείδου, μίλησε στον REPORTER, για τη γενική κατάσταση που επικρατεί τόσο στη θάλασσα αλλά και στη ξηρά, με τις προκλητικές ενέργειες που δεχόμαστε.

«Στις 17 Σεπτεμβρίου του 2018, ήταν η τελευταία ημέρα που αλίευσα σε διεθνή ύδατα. Με συνέλαβαν με το σκάφος μου, με ταλαιπώρησαν δεκαπέντε ημέρες στα ψευδοδικαστήρια του ψευδοκράτους. Το σκάφος μου αλίευε σε δεκατριάμιση ναυτικά μίλια από τις ακτές, βάση των διεθνών κανονισμών της ΕΕ. Κοινοτικό σκάφος δικαιούται να αλιεύει και τα δικά μας είναι κοινοτικά. Με τίμημα 132 χιλιάδες κατάφερα στο τέλος, να απελευθερώσω το πλήρωμα και να πάρω το σκάφος μου πίσω. Η ημερομηνία που έγινε η σύλληψή μου όμως, έχει τον λόγο της. Διότι τα αλιευτικά της Τουρκίας, αρχίζουν στις 15 Σεπτεμβρίου. Στις 16 αλιεύουν και στις 17 παραδίδουν ψάρι. Πάνε στα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου και το περνούν στις ελεύθερες περιοχές. Έπρεπε να συλληφθώ εγώ γιατί όταν έβαζα εγώ ψάρι στην αγορά με δυο σκάφη, που ήμουν ο μόνος, οι Τούρκοι έμποροι έπαιρναν τηλέφωνο τους δικούς τους εμπόρους που συνεργάζονταν και έπρεπε να με φύγουν εμένα από τη μέση, για να βρίσκονται εκείνοι στην αγορά. Και εκ τότε κάνουν το δικό τους εμπόριο ψαριών, μόνοι, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς».

Όπως υπέδειξε ο κ. Αριστείδου, «αυτοσκοπός των Τούρκων, είναι να στείλουν το μήνυμα ότι πέριξ της Κύπρου είναι η τουρκική ΑΟΖ, να κάνουν επίδειξη του κράτους τους, αλλά πέραν αυτών είναι και το οικονομικό κέρδος που έχουν. Δυστυχώς, δεν παίρνει μέτρα η δική μας Κυβέρνηση για να τους αντιμετωπίσουμε και το ίδιο ισχύει και για την αλίευση ψαριών. Πρέπει να τους στερήσει πράγματα και ακόμη με οικονομικό κόστος. Πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι περισσότεροι στην πράσινη γραμμή και να μην περνάνε παράνομα προϊόντα και να κυκλοφορούν στη δική μας αγορά».

Πριν από δυο χρόνια περίπου, ακόμη ένα επεισόδιο έντασης από τον κατοχικό στρατό, είχε σημειωθεί στο ακριτικό χωριό της Δένειας. Συγκεκριμένα, Τουρκοκύπριοι, εισήλθαν κανονικά με τα αγροτικά τους οχήματα στα χωράφια των Ελληνοκυπρίων για να θερίσουν, στη θέα μάλιστα Τούρκων στρατιωτών οι οποίοι ήταν οπλισμένοι.  Φέρνοντας στη μνήμη του το συγκεκριμένο περιστατικό, με αφορμή και αυτό που έγινε στην Τηλλυρία, ο Κοινοτάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, εξέφρασε στον REPORTER το θυμό του αλλά και ταυτόχρονα, την απογοήτευσή του. 

«Οι Τούρκοι είναι ξεκάθαρο ότι είναι προκλητικοί και την προκλητικότητά τους, τη συνδυάζουν εκάστοτε, με την πολιτική που θέλουν να εφαρμόσουν. Δηλαδή, εάν θέλουν να εφαρμόσουν μια πολιτική, ξεκινούν με τις προκλήσεις γιατί μας βρίσκουν εμάς που ήμαστε αρκετά αδύνατοι και θεωρούν ότι με τις προκλητικές ενέργειες, θα περάσει πάντα το δικό τους. Προς το παρών, στη Δένεια δεν έχει περάσει το δικό τους. Είμαστε αποφασισμένοι εμείς να μην περάσει γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή. Μένουμε στη Δένεια και θα μείνουμε ότι και να συμβεί. Κάτι που πρέπει να αντιληφθούν και οι Τούρκοι, αλλά και η δική μας η πλευρά. Η δική μας η πλευρά, πρέπει να κατανοήσει το θέμα με τα συρματοπλέγματα, που δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να εγκλωβιστεί η Δένεια, εντός της νεκρής ζώνης».

Οι Τούρκοι εφαρμόζουν αυτές τις προκλητικές ενέργειες για να πετύχουν τους σκοπούς τους, υπογράμμισε ο κ. Παναγιώτου. «Το 1974, δυο μέρες μετά την τουρκική προέλαση, Κυριακή 18 Αυγούστου, ήρθαν να πάρουν τη Δένεια, όπως πήραν το Βαρώσι και τη Μόρφου. Εδώ, έτυχε η μοίρα, να υπάρχουν 15 στρατιώτες και πέντε-έξι άλλοι άνθρωποι, για να δώσουν τη δική τους μάχη. Είχαν απώλειες οι Τούρκοι και έφυγαν από εδώ. Ωστόσο, έχουν το μένος οι Τούρκοι να πιάσουν τη Δένεια, αλλά δεν θα την πάρουν».

Όπως σημείωσε ο Κοινοτάρχης της Δένειας, «τα προβλήματα ήταν πάντοτε με τους Τούρκους. Και μετά το 74’, οι Τούρκοι έκαναν ληστρικές ενέργειες στην κοινότητα, έκλεβαν ζώα, πρόβατα, κατσίκες, κοτόπουλα από τα σπίτια. Δεν γνωρίζω το επόμενο βήμα των Τούρκων, αλλά όποιο και να είναι, εμάς θα μας βρουν εδώ. Φτάνει πλέον να πηγαίνουμε πίσω, δεν αντέχουμε… Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να φανεί η Κύπρος και ο Ελληνισμός, που πρέπει να αντισταθεί… Δυστυχώς εμείς τους ενθαρρύνουμε τους Τούρκους, που δεν αντιδράμε…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χρονιά ορόσημο για τα ενεργειακά το 2018-Τα σημαντικότερα γεγονότα

Παρεμπόδιση του SAIPEM στη Σουπιά

Η Τουρκία προσπάθησε με κάθε τρόπο να θέσει εμπόδια ακόμη και στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με συνεχείς προκλήσεις που ξεκίνησαν με τις παράνομες έρευνες του Barbaros στις αρχες της προηγούμενης δεκαετίας και κορυφώθηκαν με τις παράνομες γεωτρήσεις του Fatih  και του Yavuz πριν δυο χρόνια, απέδειξαν πως ειναι διατεθειμένοι να φτάσουν στα ακρα. Τον Φεβρουάριο του 2018 εξέδωςαν νέες NAVTEX, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, που στην ουσία περικύκλωσαν την Κύπρο.

Οδηγώντας μάλιστα την κατάσταση στα άκρα η Τουρκία δέσμευσε την θαλάσσια περιοχή του Οικοπέδου 3 όπου ήταν προγραμματισμένο να κατευθυνθεί το γεωτρύπανο της ENI SAIPEM 1200. Στην περιοχή έσπευσαν και φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού από τις αρχές Φεβρουαρίου εμπόδισαν τον καπετάνιο του SAIPEM 12000 να φτάσει στον στόχο Σουπιά.

Η Τουρκία δημιούργησε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση που ανάγκασε την Κυβέρνηση να φτάσει το θέμα μέχρι και την Κομισιόν και τα Ηνωμένα Έθνη. Η προδιαγραφόμενη αποχώρηση του γεωτρύπανου από την περιοχή επιβεβαιώθηκε λίγες ημέρες αργότερα

Τις επόμενες ημέρες ο σταθμός της Αττάλειας αντάλλαξε AntiNAVTEX με τον σταθμό της Λάρνακας, χωρίς ωστόσο να αλλάξει οτιδήποτε.

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία παρέμειναν στην περιοχή και ανάγκασαν το SAIPEM 12000 να αποχωρήσει άπραγο.

Έκαναν μανούβρες και απειλούσαν

Το τι πραγματικά συνέβη στο Οικόπεδο 3 της ΑΟΖ αποκάλυψε ο απερχόμενος τότε Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

«Καθοδόν προς το οικόπεδο 3 και τον στόχο «Σουπιά», τουρκικά πολεμικά σκάφη έφεραν προσκόμματα στο SAIPEM 1200. «Δεν απείλησαν μόνο τον καπετάνιο του SAIPEM μέσω ασυρμάτου. Του έκαναν μανούβρες τις οποίες ο καπετάνιος προσπαθούσε να ελίσσεται μεταξύ των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Εκεί που δεν πήγαινε άλλο, ο καπετάνιος σταμάτησε και ενημέρωσε την εταιρία του.

«Η ΕΝΙ έδωσε εντολή στον καπετάνιο να μην γυρίσει πίσω και να φύγει. Όταν ξανά-ξεκινήσει θα πάει προς τη «Σουπιά». Η ΕΝΙ δεν ανησυχεί. Αυτές οι εταιρίες είναι συνηθισμένες σε τέτοιου είδους παρενοχλήσεις» είπε ο κύριος Κασουλίδης.

Πόλεμος εντυπώσεων

Τις επόμενες ημέρες μετά την αναβολή της γεώτρησης της ΕΝΙ, Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι αποπειράθηκαν να μεγιστοποιήσουν το ζήτημα φτάνοντας μέχρι το σημείο να κάνουν λόγο για μυστικές συναντήσεις του Κουντρέτ Οζερσάι στην έδρα της ιταλικής εταιρείας στη Ρώμη με τον Προέδρο της Claudio Descalzi.

Η εταιρία διέψευσε την είδηση που μεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενώ λίγο αργότερα και οι ίδιοι οι Τούρκοι, που ανέδειξαν την επίσκεψη Οζερσάι σε πολύ σημαντικό γεγονός θέλοντας έτσι να κεφαλαιοποιήσουν στο έπακρο σε πολιτικό επίπεδο τα τετελεσμένα που δημιούργησε η Τουρκία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, τα άλλαξαν, επισημαίνοντας πως τελικά ο Οζερσάι συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Εταιρίας.

Το θέμα έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αν και δεν έλαβε μέτρα κατά της Τουρκίας στις 23 Φεβρουαρίου έστειλε ξεκάθαρα και αυστηρά μηνύματα.

Επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη

Με επιστολή του ημερομηνίας 20 Φεβρουαρίου ο Προέδρος τους Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για άμεσο τερματισμό των τουρκικών παράνομων ενεργειών.

Την επιστολή παρέδωσε στο Γραφείο του Αντόνιο Γκουτέρες ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ο οποίος είχε ήδη συναντήσεις με την επικεφαλής του Γραφείου του ΓΓ, Μαρία Λουίζα Βιότι και με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν.

Κατά τις συναντήσεις προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας εκ μέρους της Λευκωσίας για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, συμπεριλαμβανομένης και της παρεμπόδισης του ερευνητικού πλωτού γεωτρύπανου τις ιταλικής εταιρείας Εni από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Χλιαρή παρέμβαση Γκουτέρες

Στο ζήτημα που δημιουργήθηκε επενέβη και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος κράτησε αποστάσεις και κάλεσε όλες τις πλευρές να καταβάλουν προσπάθειες για εξουδετέρωση των εντάσεων.

«Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι εντάσεις σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων κλιμακώθηκαν εκ νέου και τονίζει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξουδετέρωση των εντάσεων. Επαναλαμβάνει ότι δεν εναπόκειται στη Γραμματεία του ΟΗΕ να λάβει θέση σχετικά με τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη ή βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου».

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα