Αγώνας δρόμου σε δύο επίπεδα και τελικές αποφάσεις εκ των υστέρων

Την τελική μάχη ώστε να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί ενόψει της 20ης Ιουλίου, ετοιμάζεται να δώσει τις επόμενες πέντε ημέρες η Κυπριακή Κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι αποφασισμένος, να απαιτήσει ειδικά από τους ομολόγους του εντός της Ε.Ε. την παρέμβαση τους προς τον Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να μην προβεί στις νέες προκλήσεις που ετοιμάζει.  

Όμως, κάποιος που γνωρίζει τους συσχετισμούς δυνάμεων, την εξάρτιση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών από την Τουρκία, και γενικότερα τις σχέσεις της Άγκυρας με συγκεκριμένες πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου, θα χαρακτήριζε ως όνειρο θερινής νυκτός να ανατραπούν οι σχεδιασμοί Ερντογάν εξ αιτίας των Ευρωπαίων. Από την άλλη η Λευκωσία αναμένει και την αντίδραση, αν τελικά αυτή υπάρξει, του Αμερικανού Προέδρου προς τον Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα ενότητας μέσω Εθνικού-Ενημερώνει και ακούει τα κόμματα ο Αναστασιάδης

Σε διπλωματικό επίπεδο Αμερικάνοι αξιωματούχοι, έδωσαν σχετικές διαβεβαιώσεις τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν πριν από την 20 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία ο Ερντογάν θα ανακοινώσει, την αλλαγή του καθεστώτος της Αμμοχώστου από στρατιωτικό σε πολιτικό, ενώ δεν αποκλείεται να προσκαλέσει τους Ελληνοκύπριους κάτοικους συγκεκριμένων περιοχών της περίκλειστης πόλης, να επιστρέψουν υπό κατοχική διοίκηση. 

Εξάλλου, σε χθεσινές του δηλώσεις μετά το Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε πως η κάθε προσπάθεια που γίνεται είναι για να αποτραπούν τα όποια τετελεσμένα θα επιδιώξει η Τουρκία, μέσα από την παρουσία ή τις όποιες εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου. Ερωτηθείς αν οι προσπάθειες που γίνονται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο θα αποδώσουν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «σίγουρα γίνονται διαβήματα και αυτό που αναμένω είναι τόσο από τα ΗΕ όσο και από την ΕΕ να αντιδράσουν αναλόγως των συμπεριφορών της Τουρκίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Σε ανοικτή γραμμή με ξένους εμπειρογνώμονες η Νομική Υπηρεσία για το Βαρώσι

Οι πιο πάνω ενέργειες, δηλαδή το διπλωματικό ντεμαράζ της Λευκωσίας που ξεκινά από τις Βρυξέλλες και αφού περνάει από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διασχίζει τον Ατλαντικό και καταλήγει σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, αποτελεί το ένα επίπεδο της εντατικής δουλειάς που γίνεται σε Προεδρικό και ΥΠΕΞ. Το δεύτερο επίπεδο αφορά το κομμάτι της αντίδρασης της Λευκωσίας στις ανακοινώσεις του Ερντογάν. 

Κατά τη διάρκεια του χθεσινού Εθνικού Συμβουλίου, συζητήθηκε ένας προκαταρκτικός οδικός χάρτης για το πώς θα αντιδράσει η Λευκωσία στα όσα θα ανακοινώσει ανήμερα της εισβολής ο Τούρκος Πρόεδρος. Το στίγμα του κλίματος που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το έδωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σε μια λιτή ανακοίνωση σημείωσε πως «επιβάλλεται η κοινή προσπάθεια όλων, κυβέρνησης και κομμάτων, για αποτροπή νέων τετελεσμένων που από τη μια θα έχουν αρνητικότατες συνέπειες για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και από την άλλη θα δημιουργήσουν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ώρα μηδέν για την Αμμόχωστο-Οι προβληματισμοί και το μήνυμα των βουλευτών της

Δεν είναι, εξάλλου, καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων, δεν προέβησαν σε καμία δήλωση, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δεν εκδόθηκε καμία ανακοίνωση από κανένα κόμμα για το θέμα της Αμμοχώστου. Τα κόμματα διατήρησαν τους χαμηλούς τόνους και συμφώνησαν με τον δήμαρχο Αμμοχώστου πως πρέπει να υπάρξει μια ομόφωνη και βροντερή αντίδραση στις εξαγγελίες Ερντογάν. 

Όλα τα κόμματα συμφώνησαν και με τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι το σημείο καμπής που βρισκόμαστε, δεν αφήνει χώρο για αντιπολιτευτικές κορώνες με αναφορές στο παρελθόν και τα αίτια που μας οδήγησαν στη σημερινή τραγική θέση. 

Για αυτό το λόγο, συμφωνήθηκε πως οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε... επιφυλακή κατά τη διάρκεια των 48 ωρών περίπου που θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Ερντογάν, ούτως ώστε, όταν και εφόσον κριθεί αναγκαία η σύγκληση νέας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, να σπεύσουν στο Προεδρικό, ώστε η πολιτική ηγεσία να στείλει ένα ενιαίο και κοινό μήνυμα αναλόγως των ανακοινώσεων του Τούρκου Προέδρου. 

Τα καυτά ζητήματα για τα οποία η πολιτική ηγεσία καλείται να λάβει θέση είναι δύο. Το πρώτο αφορά τον τόνο και το ύφος με το οποίο θα απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη. Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται είναι να ζητηθεί η άμεση σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ώστε να ζητηθεί η καταδίκη και η άμεση επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Υπενθυμίζεται πως κάτι τέτοιο άφησε ανοικτό να συμβεί και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ότι αφορά το κομμάτι των Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας από το οποίο να ζητηθεί νέο ψήφισμα που θα αφορά την Αμμόχωστο. Στην παρούσα φάση όμως, είναι ριψοκίνδυνο να μιλάμε για τις πιθανές ενέργειες της δικής μας πλευράς, αφού όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και θα μεταβληθούν αναλόγως και των ανακοινώσεων από τον Ταγίπ Ερντογάν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφάσισαν μέτρα στο Εθνικό, περιμένουν Ερντογάν-Σε επιφυλακή ενόψει εξελίξεων

Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο θα κληθεί να τοποθετηθεί το Εθνικό Συμβούλιο ή ενδεχομένως η κάθε πολιτική δύναμη και η Κυβέρνηση ξεχωριστά, εάν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι το θέμα της καθοδήγησης των Βαρωσιωτών που θα επηρεάζονται από τις εξαγγελίες Ερντογάν. Αν και αναμένεται πως οι εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου δεν θα αφορούν την μάζα των κατοίκων της περίκλειστης πόλης, αλλά τους ιδιοκτήτες περιουσιών σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν αποκλείεται να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και οι επηρεαζόμενοι να ζητήσουν κεντρική καθοδήγηση από το κράτος. Το ίδιο δήλωσε ότι θα πράξει και ο Δήμος Αμμοχώστου μετά από τις εξαγγελίες Ερντογάν. 

Βέβαια την ίδια ώρα ανάμεσα σε κάποιους κύκλους προσφύγων επικρατεί το συναίσθημα της αγανάκτησης αλλά και της οργής για τους πολιτικούς χειρισμούς του ζητήματος της Αμμοχώστου εδώ και 47 χρόνια. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι καλούν τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες της περίκλειστης πόλης να αποδεχθούν την πρόσκληση Ερντογάν και να επιστρέψουν κάτω από την κατοχική διοίκηση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή στα κατεχόμενα για τα προσχέδια των εκθέσεων Γκουτέρες-«Ουσιώδη σφάλματα και λάθη»

Δειτε Επισης

Πάει Κάιρο στις 17 Φεβρουαρίου ο Χριστοδουλίδης-Θα υπογράψει συμφωνίες για Κρόνος και Αφροδίτη
Για διαφορές στο Κυπριακό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έκανε λόγο η Κάλας από την Άγκυρα
Άρχισε να κερδίζει έδαφος ο «συμβιβασμός δύο κρατών» ισχυρίζεται ο Οσμάν Ερτούγ
Συνεργασία σε κοινά έργα για μεταφορά ΦΑ συζήτησαν Παπαναστασίου-Μπανταβί
Το φορολογικό μετασχηματισμό έθεσαν επί τάπητος ΠτΔ, υπουργοί και Έφορος Φορολογίας
Επέστρεψε τον πίνακα ζωγραφικής που έλαβε ως δώρο ο Νουρής-«Δεν τον ζήτησα»
Ξεπέρασαν 1,000 οι αιτήσεις Σύρων για επαναπατρισμό, 500 αναχώρησαν ιδιωτικά-Προωθεί πρόταση για επιστροφές
Μπήκε ξανά τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ-Ξεκίνησαν οι εργασίες στην «Ηλέκτρα»
Ενώνουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις του Ελληνισμού Σαμαράς, Μυλωνάς και Ευσταθίου
Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας