«Oι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται κάτω από το πολιτικό εμπάργκο της Τουρκίας»

Ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ δήλωσε ότι έκλεισαν για τους Τουρκοκύπριους και τα λιμάνια τα οποία ήταν τα μόνα που ίσχυε το «διαβατήριο» του ψευδοκράτος και οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται κάτω από το πολιτικό εμπάργκο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία στους Αλί Μπιζντέν και Αχμέτ Τζιαβίτ Αν, ο κ. Όζγιγιτ έγραψε ότι «έγινε φανερό, όπως εικάζαμε, ότι υπάρχει μια λίστα στην οποία η Τουρκική Δημοκρατία θα εφαρμόζει απαγόρευση εισόδου στη χώρα».

Δεν θα ήταν λάθος να λεχθεί, πρόσθεσε, ότι από σήμερα οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται κάτω από το πολιτικό εμπάργκο της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Βεβαίως και δεν θα κλονιστεί η αγάπη των Τουρκοκυπρίων προς τους ανθρώπους της Τουρκίας, όμως σε αυτή την νέα κατάσταση, θα αναδιαμορφωθεί η πολιτική». 

Επέκρινε δε το «υπεκ» το οποίο έβγαλε μια γραπτή ανακοίνωση πριν 5 ημέρες η οποία «με την ηπιότερη έκφραση, δεν τους έλαβαν υπόψη. Κοντολογίς, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και ο Τατάρ πρώτα έθαψαν και τώρα ρίχνουν χώμα πάνω στο κράτος στον δρόμο που πρώτα ξεκίνησαν με το Κόμμα του Λαού  λέγοντας ‘θα το κάνουμε να αναγνωριστεί’ και τώρα συνεχίζουν με το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα τη Αναγέννησης».

Στο μεταξύ, ο πρώην σύμβουλος Τύπου του Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Μπιζντέν δήλωσε ότι ζήτησε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ για να του μεταφέρει τις απόψεις του για την «απαράδεχτη», κατά την έκφρασή του, κατάσταση που προέκυψε με την απαγόρευση της εισόδου του στην Τουρκία και να ακούσει τις δικές του εκτιμήσεις και απόψεις. Κι αν δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτός στην «προεδρία» παρακάλεσε να τον πληροφορήσουν, όπως έγραψε στα ΜΚΔ.

Το Κόμμα Νέα Κύπρος καταδίκασε την απαγόρευση εισόδου των Μπιζντέν και Αν στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα ως «ανοικτή επίθεση στην ταυτότητα και στην ύπαρξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Σε γραπτή δήλωση, το κόμμα επισημαίνει επίσης ότι η Τουρκία ετοιμάζει ένα νέο «σύνταγμα» για το ψευδοκράτος και προτίθεται να συστήσει ένα απολυταρχικό καθεστώς καταπίεσης πάνω στους Τουρκοκύπριους. Καλεί την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην Λευκωσία να αποκαλύψει την λίστα των απαγορεύσεων και ζητά να απαγορευθεί η είσοδος στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο όλων όσοι έθεσαν αυτές τις απαγορεύσεις.        

Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πλέον στη λίστα των απαγορεύσεων και έστω και αν τα δύο άτομα που απαγορεύτηκε η είσοδός τους στην Τουρκία παραπέμφθηκαν στην «πρεσβεία» της Τουρκίας για λεπτομερείς εξηγήσεις, ακόμα δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση. Καμία δήλωση δεν έγινε και από το γραφείο Τύπου της «αστυνομίας» με το οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα, ενώ ο «υφυπουργός εξωτερικών», Ισμέτ Κορούκογλου ανέφερε ότι δεν έχει καμία επιπρόσθετη πληροφορία εκτός από τη δήλωση που έγινε τις προάλλες και ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις.

Ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος της «ένωσης δικηγορικών συλλόγων», Χασάν Εσένταγλι, ο οποίος δήλωσε ότι η απαγόρευση σε Αν και Μπιζντέν δείχνει ότι η κυβέρνηση στην Τουρκία εφαρμόζει για κάποιους Τουρκοκύπριους μια πρακτική που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πιο συστηματική». Επισημαίνοντας ότι η προσέγγιση αυτή είναι «αξιοπρόσεχτη» και «σημείο καμπής», ο Εσένταγλι εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους παραμένουν σιωπηλοί και δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια για το θέμα.

Είπε ότι η Τουρκία είναι προβληματική από την άποψη της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης και πρόσθεσε ότι αυτό δείχνουν οι πρακτικές που εφαρμόζονται έναντι των ίδιων των Τούρκων πολιτών. Υποστήριξε ότι η Τουρκία επιδεικνύει αρνητική προσέγγιση» και έναντι των αντιπολιτευόμενων στα κατεχόμενα τώρα, γεγονός που συμβαίνει πρώτη φορά.

Εξάλλου, σε νέες δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Αχμέτ Αν είπε ότι τα γεγονότα πρέπει να αξιολογούνται από την άποψη της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης και διερωτήθηκε γιατί δεν γνωστοποιείται η απόφαση απαγόρευσης εισόδου του στην Τουρκία, αν έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Σημείωσε ότι η απόφαση για απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία λήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως και η απόφαση για τον Αλί Μπιζντέν και κάλεσε την «πρεσβεία» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία να εξηγήσει τους λόγους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πάει Κάιρο στις 17 Φεβρουαρίου ο Χριστοδουλίδης-Θα υπογράψει συμφωνίες για Κρόνος και Αφροδίτη
Για διαφορές στο Κυπριακό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έκανε λόγο η Κάλας από την Άγκυρα
Άρχισε να κερδίζει έδαφος ο «συμβιβασμός δύο κρατών» ισχυρίζεται ο Οσμάν Ερτούγ
Συνεργασία σε κοινά έργα για μεταφορά ΦΑ συζήτησαν Παπαναστασίου-Μπανταβί
Το φορολογικό μετασχηματισμό έθεσαν επί τάπητος ΠτΔ, υπουργοί και Έφορος Φορολογίας
Επέστρεψε τον πίνακα ζωγραφικής που έλαβε ως δώρο ο Νουρής-«Δεν τον ζήτησα»
Ξεπέρασαν 1,000 οι αιτήσεις Σύρων για επαναπατρισμό, 500 αναχώρησαν ιδιωτικά-Προωθεί πρόταση για επιστροφές
Μπήκε ξανά τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ-Ξεκίνησαν οι εργασίες στην «Ηλέκτρα»
Ενώνουν δυνάμεις για τις κοινές προκλήσεις του Ελληνισμού Σαμαράς, Μυλωνάς και Ευσταθίου
Βέβαιη η Ραουνά για συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με Δανία στο Τρίο Προεδρίας