Δημογραφικό και μεταναστευτικό τα πρώτα θέματα της Ad hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό

Το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα θα είναι τα δύο πρώτα θέματα που θα συζητήσει η Ad hoc Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης είπε πως σήμερα έγινε μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών και αποφασίστηκε όπως στην πρώτη συνεδρία εξετάσουν το θέμα του δημογραφικού και στη δεύτερη συνεδρία το μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού.

«Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή μπορεί να παράξει έργο φτάνει να είμαστε όλοι σωστοί και να αντιληφθούμε ότι τα προβλήματα της πατρίδας μας είναι πέραν από κάθε προσωπικό ή κομματικό όφελος», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε πως η συζήτηση που διεξήχθη ήταν εποικοδομητική και χαρακτήρισε την Επιτροπή για το Δημογραφικό ως μια πολύ σημαντική Επιτροπή για συγκεκριμένους όπως είπε, λόγους.

Ο τόπος μας αντιμετωπίζει μια μείωση των γεννήσεων, μείωση του δείκτη γονιμότητας στο 1,3 έχουμε αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού άνω των 65 ετών και ταυτόχρονα μείωση του ποσοστού κάτω των 18 ετών. Πρέπει να δούμε πώς στηρίζουμε την οικογένεια, πώς στηρίζουμε τις γεννήσεις και γενικότερα πώς στηρίζουμε τις πολύτεκνες οικογένειες», είπε, και σημείωσε ότι αυτό θα είναι το θέμα της πρώτης συνεδρίας της Επιτροπής.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας χαιρέτισε αρχικά την απόφαση της Βουλής για τη δημιουργία Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο αφορά την ασφάλεια του τόπου μας. Ο κ. Κουλίας επικαλέστηκε την αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή ότι σε άλλες χώρες μόλις η λαθρομετανάστευση ξεπεράσει το 1% δημιουργεί θέματα ασφάλειας. Εδώ στην Κύπρο, είπε, ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι έχει φτάσει στο 4% και όπως πολύ σωστά εντόπισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πλείστοι από αυτούς που εισέρχονται στη χώρα είναι στρατεύσιμοι, ηλικίας 25 με 35 ετών.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε στη συνέχεια πως στη σημερινή συνεδρία ενεγράφησαν 3 βασικά θέματα που αφορούν το δημογραφικό. Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, συνέχισε, ηγέρθηκαν 2 πολύ σημαντικά θέματα τα οποία και θα εγγραφούν.

Το πρώτο αφορά τους εργαζόμενους που έρχονται στην Κύπρο, οι οποίοι μόλις εργαστούν σε έναν εργοδότη μέσα σε μια εβδομάδα κάνουν αίτηση για πολιτικό άσυλο, και διερωτήθηκε από πού κινδυνεύουν όταν αυτοί προέρχονται για παράδειγμα από την Αίγυπτο ή την Κίνα. Είπε πως προχωρώντας κάποιος με την αίτηση για πολιτικό άσυλο πληρώνεται από το κράτος για ένα χρόνο λαμβάνοντας επιδόματα και ο γεωργός που τον έφερε στην Κύπρο δεν μπορεί να έχει τα εργατικά χέρια που θέλει και έβαλε εγγυήσεις για να φέρει.

«Αυτό πρέπει να τερματιστεί, όποιος έρχεται στην χώρα μας είτε για γεωργικούς σκοπούς, είτε για άλλους σκοπούς, να μην μπορεί να αλλάζει εργοδότη αλλά να πηγαίνει πίσω στη χώρα του και να διαλέγει εκεί άλλον εργοδότη», είπε και πρόσθεσε πως αυτό που ανέχεται το κράτος είναι απαράδεκτο και δημιουργεί πολλά προβλήματα.

Το δεύτερο ζήτημα, είπε, είναι πως θα πρέπει να κληθούν οι ομάδες ασφαλείας του κράτους, ΚΥΠ, Υπουργείο Άμυνας, Αστυνομία, Πολιτική Άμυνα και όλοι όσοι εμπλέκονται, ώστε να ληφθούν τα σωστά μέτρα. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να τερματιστούν τα πολλά ωφελήματα και να ληφθούν ουσιαστικά και δραστικά μέτρα.  

Πρόσθεσε πως η ασφάλεια του κράτους κινδυνεύει καθώς δεν απειλείται μόνο από τον στρατό της Τουρκίας αλλά και εντός των πυλών αφού οι περισσότεροι που έρχονται στην Κύπρο είναι σε στρατεύσιμη ηλικία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε ακόμη στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας, λέγοντας πως μέσα στην κρίση αποκόπηκαν όλα τα επιδόματα που στόχευαν στην ενίσχυση του δημογραφικού. Αυτά αφορούσαν βοηθήματα που λάμβαναν οι πολύτεκνες οικογένειες και θα πρέπει, τόνισε, να επανέλθουν ισοζυγισμένα τα επιδόματα αυτά.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Απαντά στο Politico για τα περί δούρειου ίππου του Musk o Φειδίας-«Πώς μπορεί να είμαι και να μην το ξέρω;»
Ο λόγος στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου στα 17-Οι αλλαγές που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό
«Hayir» στα πάντα από τον Τατάρ-Η ατζέντα για αναγνώριση και τα εσωτερικά του κίνητρα
Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17