Η απομυθοποίηση Οδυσσέα, το «εγώ εν τζαι» και οι... αποστάσεις Νικόλα
07:19 - 24 Ιουνίου 2021
Ανατροπές που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει πριν έξι μήνες έφερε η δημοσιοποίηση, του έστω και μαυρισμένου του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το Κυπριακό Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, αφού αυτοί που δημόσια εμφανίζονταν ως κατήγοροι και υπεράνω της διαφθοράς βρίσκονται σήμερα στη θέση του κατηγορούμενου για τους χειρισμούς τους.
Αναμφίβολα η δημοσιοποίηση του πορίσματος μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους με οποιοδήποτε τρόπο στην αλυσίδα παροχής διαβατηρίων, αφού ξεκάθαρα το πόρισμα κάνει λόγο για μια προβληματική κατάσταση με λάθη και παραλείψεις, όλων όσων μετείχαν στη διαδικασία, από τους υπαλλήλους των δημόσιων υπηρεσιών, μέχρι τους ιδιώτες παρόχους και το Υπουργικό Συμβούλιο.
Πλέον, το πόρισμα τυγχάνει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία η οποία σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές, αναμένεται εκεί και όπου διαπιστώνουν την ύπαρξη ποινικών ευθυνών να παρέμβουν και να οδηγήσουν ενώπιον των Δικαστηρίων, όλους όσους εκμεταλλεύτηκαν για ιδίων όφελος τα κενά του συστήματος για να πλουτίσουν, την ίδια ώρα που ασελγούσαν πάνω στο κύρος και την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαστούκι σε Οδυσσέα από Ερευνητική-«Θα μπορούσε να αποφύγουμε τον διασυρμό»
Το μεγάλο ενδιαφέρον του απόηχου της δημοσιοποίησης του πορίσματος, εστιάζεται σε ένα δευτερεύων ζήτημα, το οποίο όμως, λόγω και των όσων ειπώθηκαν και έγιναν τους τελευταίους εννέα μήνες, αποκτά τεράστια σημασία. Πρόκειται για το ζήτημα των ελλιπών ελέγχων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως αυτές καταγράφονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος πρωτοστάτησε και έφτασε μέχρι το σημείο να καταγγέλλει την Κύπρο σε ξένους οργανισμούς, γιατί δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα του να λάβει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων, ελέγχεται για τους ελλιπείς ελέγχους της Υπηρεσίας του.
Αν σε αυτό προστεθεί το γεγονός ότι το αίτημα του έγινε σύνθημα στα χείλη των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έφτασαν στο σημείο να εκβιάζουν πολιτικά την Κυβέρνηση «ή δίνετε τους φακέλους ή καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό», τότε το όλο ζήτημα λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Και αυτό, διότι με τη στάση τους κόντεψαν να αφήσουν τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό εν μέσω πανδημίας, για ένα έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δεν έγινε όταν έπρεπε και που στο κάτω κάτω, όπως ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παραδέχθηκε, δεν θα μπορούσε να μπει εις βάθος, όπως η έρευνα της Ερευνητικής Νικολάτου, λόγω της αδυναμίας που διέπει τη λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, να καλεί για μάρτυρες ιδιώτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη δημοσιότητα το ογκωδέστατο πόρισμα για το ΚΕΠ-Οι ευθύνες και τα μαυρισμένα
Υπενθυμίζεται πως στο πόρισμα της η Ερευνητική Επιτροπή, στο κεφάλαιο με τις ευθύνες αναφέρεται στην Ελεγκτική Υπηρεσία, υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων πως «εάν ο Γενικός Ελεγκτής, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται, επέλεγε να προβεί σ’ ετοιμασία έκθεσης για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα από το 2016, έτος που η Ελεγκτική Υπηρεσία έκανε έλεγχο και απέκτησε γνώση των προβλημάτων, ή έστω και αργότερα όταν είχε γίνει λήπτης αρκετών καταγγελιών, τότε τα προβλήματα και οι αδυναμίες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος θα έρχονταν στην επιφάνεια και ενδεχομένως το Πρόγραμμα να είχε μια ευκαιρία να διορθωθεί, να λειτουργήσει ορθά και να αποφευχθεί ο τερματισμός του, αλλά και συνάμα να αποφύγουμε τον διασυρμό της χώρας»,
Μάλιστα προστίθεται πως «τα θέματα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και τα γενικά ζητήματα των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών ήρθαν σε γνώση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε αρκετές περιπτώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ευκαιρία για διενέργεια ολοκληρωμένου ελέγχου του Προγράμματος.
Η αντίδραση του Οδυσσέα
Εδώ και μέρες, όταν ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενημερώθηκε, μέσα από δημοσιεύματα τις σχετικές αναφορές της Ερευνητικής στην Υπηρεσία του, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, και πριν πιάσει στα χέρια του το επίσημο πόρισμα προέβη σε νέα καταγγελία κατά της Κύπρου στην Κομισιόν και συγκεκριμένα στον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε. για το κράτος δικαίου, με την κατηγορία για κατάφωρη παραβίαση κάθε αρχής αμεροληψίας και την ευρεία και διάχυτη ύπαρξη καταστάσεων σύγκρουσης συμφέροντος, από μέλη της Επιτροπής , κυρίως δε από πρόσωπο που από το 2005 ήταν στέλεχος της Υπηρεσίας και από τον Γενάρη του 2013 δεύτερος τη τάξει στην Υπηρεσία, για το οποίο, άλλο μέλος της Επιτροπής, δημόσια προέβαλε τον ισχυρισμό ότι διακατέχεται από μονομανία κατά του Γενικού Ελεγκτή.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε των αποφάσεων που έλαβε η Υπηρεσία του κατά καιρούς για το ΚΕΠ και αν και παραδέχεται εμμέσως τους ελλιπείς ελέγχους, ρίχνει την ευθύνη για αυτούς σε υφιστάμενούς του αλλά και στα μοντέλα ελέγχου που χρησιμοποιούνται, επισημαίνοντας πάντως πως ο ίδιος εντόπισε τη συγκεκριμένη παθογένεια. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού αναφέρεται σε μια σειρά από επιτυχίες που όπως δηλώνει ο ίδιος βελτιώσαν την κατάσταση στην Υπηρεσία, για την ουσία του θέματος που είναι οι πολιτογραφήσεις ρίχνει την ευθύνη στην υπάλληλο που μετέβη στο Υπουργείο Εσωτερικών το 2016 και στην προϊστάμενη της.
Στην δεκαπεντασέλιδη ανακοίνωση-απάντηση, είναι διάχυτη η οργή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Αφενός η αμφισβήτηση εκ μέρους του, του πορίσματος, ήταν μάλλον αναμενόμενη. Αναμενόμενη είναι και η στάση και τα όσα επιρρίπτει για μια σειρά από ζητήματα στον βοηθό του με τον οποίο έχει ανοικτό μέτωπο σύγκρουσης εδώ και χρόνια. Αυτό όμως που δημιουργεί αλγεινή εντύπωση από την απάντηση, είναι οι ευθύνες που επιρρίπτει, σε υφιστάμενους του και γενικά σε οποιοδήποτε άλλο, εντός και εκτός Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πλην του ευτού του.
Αυτό που ο ίδιος ισχυρίζεται είναι πως δεν γνώριζε για την ουσία της έρευνας, αφού ποτέ δεν έφτασε στα χέρια του η έκθεση που ετοίμασε η υπάλληλος που στάλθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Από την άλλη, ως ο έχων το γενικό πρόσταγμα στην Ελεγκτική Υπηρεσία θα έπρεπε να γνωρίζει το αποτέλεσμα, από τη στιγμή που γνώριζε για την έναρξη της. Όπως δηλαδή πράττει σήμερα ο Γενικός Ελεγκτής στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Υπηρεσία του. Ένα τέταρτο σημείο που επίσης χρήζει σχολιασμού, είναι τα όσα αναφέρει στην απάντηση του για τον Σωκράτη Χάσικο, του οποίου αποδίδει ανακρίβειες στα όσα είπε ενώπιον της Ερευνητικής. Οι εν λόγω αναφορές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα για προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών οπουδήποτε αλλού, πέραν του προσώπου του.
Αναμφίβολα η δημοσιοποίηση του πορίσματος, έφερε σε άβολη και δύσκολη θέση τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αφού για μήνες κρατούσε το λάβαρο της κάθαρσης για το θέμα των διαβατηρίων, κατηγορώντας τη στάση της Κυβέρνησης. Με τη νέα τροπή που έλαβαν τα πράγματα μετά το πόρισμα, η Κυβέρνηση αισθάνεται ανακουφισμένη, ενδεχομένως και δικαιωμένη, αφού βλέπει τον μύθο του πάντα σωστού Οδυσσέα να απομυθοποιείται, έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων.
Σε άβολη και μάλλον αμήχανη θέση βρίσκονται και όσοι στήριξαν και στηρίχθηκαν στο αφήγημα της πλήρους κάθαρσης όλους τους προηγούμενους μήνες. Ενδεικτικό της αμηχανίας, είναι το γεγονός ότι έπρεπε να περάσουν περισσότερες από 24 ώρες από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για να έρθει η πρώτη αντίδραση από το Δημοκρατικό Κόμμα, που που για μήνες σφυροκοπούσε με δηλώσεις και ανακοινώσεις την Κυβέρνηση για το θέμα των διαβατηρίων και την διαφωνία Ελεγκτή-Εισαγγελέα.
Είναι γνωστό ότι μετά το άσχημο αποτέλεσμα των εκλογών, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναγνώρισε τα λάθη της τόσο επιθετικής τακτικής που ακολουθήθηκε προεκλογικά, όμως οι αποστάσεις των τελευταίων ημερών δεν πέρασαν απαρατήρητες. Είναι ενδεικτικό πως μετά από μήνες, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΗΚΟ για το θέμα του ΚΕΠ, δεν αναφέρεται πουθενά ο Γενικός Ελεγκτής. Μάλιστα το ΔΗΚΟ σε αντίθεση με τον Γενικό Ελεγκτή φαίνεται να υιοθετεί τα ευρήματα του πορίσματος και ζητά την ανάληψη ευθυνών.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, μένει να διαφανεί αν μετά το σπάσιμο του αντιπολιτευτικού μετώπου με το ΑΚΕΛ με το γνωστό παρασκήνιο για την προεδρία της Βουλής, θα σπάσει και το μέτωπο του ΔΗΚΟ με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος ουκ ολίγες φορές κατηγορήθηκε από κυβερνητικά στελέχη πως δρα περισσότερο ως μέλος και ψηφοφόρος του ΔΗΚΟ παρά ως ένας ανεξάρτητος θεσμός.