Καυτή εβδομάδα για το Κυπριακό-Στην Κύπρο η Λουτ, στις Βρυξέλλες ο Γκουτέρες

Ασκήσεις επί χάρτου ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που φέρνει η βδομάδα στο μέτωπο του Κυπριακού, κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνωρίζοντας πως η κατάληξη των σημαντικών συναντήσεων που έχει στην ατζέντα του, θα λειτουργήσουν καταλυτικά για τη συνέχεια. 

Η αρχή των συναντήσεων θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επόμενους πενταμερούς, σύμφωνα με τους όρους εντολής που η Αμερικανίδα διπλωμάτης έλαβε μετά τη Γενεύη από τον Αντόνιο Γκουτέρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δύο προσωπεία του Ερντογάν, το δούλεμα των ξένων και οι κίνδυνοι στο Κυπριακό

Για πρώτη φορά από τότε που η κ. Λουτ ανέλαβε τον ρόλο για το πήγαινε-έλα ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, επέλεξε να κάνει αντίστροφα, από ότι μέχρι τώρα τις συναντήσεις της. Σε όλα τα προηγούμενα ταξίδια της, πρώτος σταθμός ήταν η Κύπρος για συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ και ακολούθως μετέβαινε σε Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο. Αυτή τη φορά η κ. Λουτ, ενδεχομένως αντιλαμβανόμενη και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Άγκυρα στο όλο εγχείρημα, επέλεξε να επισκεφθεί πρώτα τον Μελβούτ Τσαβούσογλου και τον Νίκο Δένδια και ακολούθως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη. 

Μάλιστα, δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Λευκωσία η κα. Λουτ, πέραν των διμερών συναντήσεών της με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Ερσίν Τατάρ, να προτείνει στους δύο και μια κοινή συνάντηση στις εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών, σε μια προσπάθεια για να μπουν οι δύο πλευρές σε τροχιά μιας μίνιμουμ συνεννόησης. 

Πάντως, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έριξε ξανά στο τραπέζι συγκεκριμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με στόχο να διασκεδάσει κάποιες ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα μέτρα αυτά αφορούν το ζήτημα της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και έχουν ως κεντρικό άξονα την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου αλλά και το status λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου. Για τα δύο σημεία εισόδου-εξόδου του ψευδοκράτους, ο Νίκος Αναστασιάδης, προτείνει τη λειτουργία τους, κάτω από τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά δέσμευση των 27 ο Πρόεδρος-Να υπάρξει αντίδραση αν συνεχιστούν οι προκλήσεις

Στις 24 και 25 του μήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην ατζέντα του οποίου βρίσκονται αρκετά ψηλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος προσκλήθηκε από τους 27 για άλλα ζητήματα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την 25η του μήνα στις 10 και 30 το πρωί. 

Όπως έχει ήδη επισημάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στόχος του είναι να επαναλάβει τη θέση της Λευκωσίας, πως η όποια προσπάθεια λύσης του Κυπριακού θα πρέπει τα πάντα να κινείται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των όρων εντολής του ίδιου του Γενικού Γραμματέα.

Η συζήτηση των δύο ανδρών αναμένεται να επικεντρωθεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι απαράδεκτες τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, καθώς και για το ποιες προοπτικές δημιουργούνται από τη σύγκληση μιας νέας άτυπης διάσκεψης, υπό το φως των τουρκικών αξιώσεων. Εξάλλου δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επαναλάβει στον Γενικό Γραμματέα την πρόταση του για σύγκληση μιας τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή των δύο και του Ερσίν Τατάρ, έτσι ώστε όπως έγινε και στο παρελθόν μετά από παρόμοιες συναντήσεις, να υπάρξει νέα κινητικότητα. 

Ιδιαίτερα σημαντική και άμεσα συνυφασμένη με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κρίνεται και η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Σύνοδο Κορυφής που θα εξετάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ήδη το προσχέδιο των Συμπερασμάτων των 27 έχει διαρρεύσει στον Τύπο και δεν ικανοποιεί πλήρως τη Λευκωσία. 

Στο προσχέδιο γίνεται και αναφορά στο Κυπριακό με τους 27 να υπενθυμίζουν τα προηγούμενα Συμπεράσματα και να δηλώνουν πλήρως δεσμευμένοι στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατηγορεί την ΕΕ για μεροληπτική στάση ο Τατάρ-«Καθήκον της ΕΕ να διασφαλίσει ισοζύγιο»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ενώπιον και του Σαρλ Μισέλ σε τηλεδιάσκεψη την περασμένη Τετάρτη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σαφής πως θα υπάρξει αντίδραση σε περίπτωση συνέχισης τουρκικών προκλήσεων, κάνοντας λόγο μάλιστα για υποχρέωση της απέναντι σε ένα κράτος μέλος. 

Ο Πρόεδρος τόνισε ακόμη την ανάγκη διατήρησης από πλευράς Τουρκίας της αποκλιμάκωσης της κρίσης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας παράλληλα πως «τυχόν συνέχιση των τουρκικών τετελεσμένων στα Βαρώσια θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.  Δήλωσε ακόμη ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι σαφής πως θα υπάρξει αντίδραση σε περίπτωση συνέχισης των προκλήσεων, είτε επί θαλάσσης είτε επί εδάφους».

Για τη Λευκωσία κρίνεται ως κρίσιμης σημασίας η μη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων τους επόμενους μήνες, τόσο σε ξηρά όσο και στη θάλασσα, στην προσπάθεια που γίνεται για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε προς όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε συνομιλίες σε περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε τετελεσμένα είτε στην Αμμόχωστο, είτε στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνουν... συγχωροχάρτι στον Ερντογάν, προβάλλουν τη θετική ατζέντα οι 27

Δειτε Επισης

Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
Βάζουν τρυπάνι σε «Ηλέκτρα» και «Πήγασο»-Το πλάνο της Κυβέρνησης για τις γεωτρήσεις του 2025
Η ανάγνωση της Λευκωσίας πίσω από το μήνυμα του Πάπα για το Κυπριακό-«Απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος»
Εφηύραν εναέριο χώρο των κατεχομένων οι Τούρκοι-Διαμαρτυρία στο Γάλλο στρατιωτικό ακόλουθο για παραβίαση
Τρίβει τα χέρια του για τις προαναγγελίες των Τούρκων στην ΑΟΖ ο Τατάρ-Συνεχίζει το τροπάρι για τα δύο κράτη