Τα δύο προσωπεία του Ερντογάν, το δούλεμα των ξένων και οι κίνδυνοι στο Κυπριακό

Σε τροχιά ενός καυτού δεκαημέρου εισέρχεται η Λευκωσία, ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται σε δύο μέτωπα και για την Κυβέρνηση είναι απολύτως αλληλένδετα μεταξύ τους. Την ερχόμενη Δευτέρα, η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, ενώ την επόμενη Πέμπτη θα αρχίσουν οι εργασίες της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στην ατζέντα της οποίας βασικό θέμα είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις.  

Σε ότι αφορά την επίσκεψη της κ. Λουτ στη Λευκωσία, οι προσδοκίες είναι ελάχιστες για οποιαδήποτε θετική ένδειξη από την άλλη πλευρά αφού το προηγούμενο διάστημα η Αμερικανίδα διπλωμάτης επισκέφθηκε την Άγκυρα όπου άκουσε ξανά ίδιο και απαράλλακτο το τουρκικό αφήγημα για λύση δύο κρατών. Τα ίδια αναμένεται να ακούσει και από τον κατοχικό ηγέτη, με την ίδια πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες να ψάχνει τον τρόπο για να δώσει ώθηση στη διαδικασία, εγχείρημα καθόλου εύκολο υπό τις παρούσες συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται να επιδιώξει μια κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ερσίν Τατάρ. 

Την ίδια ώρα, ο χρονικός ορίζοντας που τέθηκε από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τη σύγκληση μιας δεύτερης πενταμερούς, εκ των πραγμάτων φαίνεται ανέφικτος, αφού τίποτα δεν συνηγορεί ότι σε ένα μήνα τα πέντε μέρη θα είναι έτοιμα να καθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν σε επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, πάντως, βρίσκεται και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για σύγκληση μιας τριμερούς στη Νέα Υόρκη στην παρουσία του ίδιου και του Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο για να ξεκλειδώσουν τα επόμενα βήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η πρόταση Αναστασιάδη, βρίσκει σύμφωνο τον Αντόνιο Γκουτέρες, αν και στο παρελθόν ανάλογες συναντήσεις βοήθησαν την διαδικασία να προχωρήσει. 

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προετοιμάζεται για το επικείμενο νέο τετ α τετ, που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα του στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αφού ο Γενικός Γραμματέας θα βρίσκεται στην βελγική πρωτεύουσα εκείνες τις ημέρες. Η Λευκωσία επεδίωξε αυτή την πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα, η οποία θα είναι η πρώτη μετά την πενταμερή της Γενεύης. 

Στη Λευκωσία θεωρούν ότι οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εξωτερικών για ενημέρωση των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και άλλων χωρών για τους κινδύνους που ελλοχέυουν μέσα από τις τουρκικές θέσεις, φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν άκουσε τουλάχιστον τρεις ξένους ομολόγους του να αναφέρονται στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια των κατ΄ ιδίαν συναντήσεων τους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. 

Αυτό που ξεκαθαρίστηκε, ακόμα και από τον Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις για λύση δύο κρατών από τη διεθνή κοινότητα και πως η συμφωνημένη λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Κυπριακό, πέραν του Βρετανού Πρωθυπουργού έθεσαν στον Ταγίπ Ερντογάν η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα ο τελευταίο ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη για τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της οποίας μετέφερε τα μηνύματα της Λευκωσίας. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως, ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών, ξέχασε και τις απειλές για νέα εισβολή στην Κύπρο, ξέχασε και τα πικ νικ και τα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, ξέχασε και τη Γαλάζια Πατρίδα που περιλαμβάνει τα δύο τρίτα της Κυπριακής ΑΟΖ. Διατηρώντας ένα χαμηλό προφίλ, φαίνεται να απέφυγε τα σημεία τριβής με τους συνομιλητές του χωρίς να δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμφώνησαν για ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο, χωρίς όμως να λέει στις δημόσιες δηλώσεις του ούτε λέξη για το Κυπριακό, τα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και τις παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Οι υποσχέσεις και η εικόνα του καλού γείτονα που ο Ταγίπ Ερντογάν επέδειξε στις Βρυξέλλες, προβλημάτισε τη Λευκωσία που βλέπει για ακόμα μια φορά παραμονές Ευρωπαϊκών Συμβουλίων τους εταίρους της στην Ε.Ε. πείθονται από τα όσα περιστασιακά και ευκαιριακά δηλώνει ο Τούρκος Πρόεδρος. Ακόμη περισσότερο προβληματισμός εκφράζεται για το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται στις 24 του μήνα στις Βρυξέλλες. Εάν δεν αλλάξει κάτι σε σχέση με το προσχέδιο τότε οι 27 θα κλείνουν το μάτι στον Ερντογάν εγκρίνοντας την έναρξη σε τεχνικό επίπεδο για το θέμα της τελωνειακής Ένωσης ποου καίει την Τουρκία ενώ σημειώνει επίσης, τις προπαρασκευαστικές εργασίες για διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως δημόσια υγεία, κλίμα, αντιτρομοκρατία και περιφερειακά θέματα.

Στο προσχέδιο γίνεται και αναφορά στο Κυπριακό με τους 27 να υπενθυμίζουν τα προηγούμενα Συμπεράσματα και να δηλώνουν πλήρως δεσμευμένοι στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Την ίδια ώρα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζουν  τη λύπη τους για το γεγονός ότι η άτυπη πενταμερής στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν άνοιξε το δρόμο για την επανάληψη των επίσημων διαπραγματεύσεων και επαναλαμβάνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας.

Σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο στα Συμπεράσματα σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανήλθε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, όπως συμφωνήθηκε τον Μάρτιο, και υπενθύμισε το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ε.Ε. για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη ενός συνεταιρισμού και αμοιβαία ευεργετική σχέση με την Τουρκία, ενώ χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της Ε.Ε. να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό την επιφύλαξη των προϋποθέσεων που ορίστηκαν τον Μάρτιο και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε την Κύπρο ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Δεν θα υποχωρήσουμε»
Προανήγγειλε συνάντηση ηγετών τον Γενάρη ο Τατάρ, τον Μάρτη στην Ελβετία η διευρυμένη-«Το κύριο μας θέμα η κυριαρχία»
Πρωτοφανείς οι παράλογες διαμαρτυρίες στα κατεχόμενα για το FIR-Ενέκρινε το ΥΠΑΜ για υπερπτήσεις των Γάλλων
Τρυπάνι στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα
Ελτζίλ: Η τουρκική πλευρά εμποδίζει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης
Υπεγράφη το Κοινό Σχέδιο Δράσης Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας για το 2025
Ενέργεια και περιφερειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
Συναντάται με Σκυλακάκη στην Αθήνα ο Παπαναστασίου για το GSI
Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ορέγονται συμφωνία τριγώνου Τουρκίας-Συρίας και ψευδοκράτους στα κατεχόμενα