Ξεκαθαρίζει την Τρίτη η κατανομή των Επιτροπών-Βέτο ΑΚΕΛ για προεδρία ΕΛΑΜ
16:18 - 14 Ιουνίου 2021
Οι μόνιμες Επιτροπές στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα παραμείνουν 16, όπως και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και αύριο θα συνέλθει η Επιτροπή Επιλογής για να αποφασίσει τον διαμοιρασμό τους στα κόμματα που εισήλθαν στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 30ης Μαΐου.
Το μεσημέρι συνεδρίασαν στη Βουλή υπό την νέα Πρόεδρο του σώματος, Ανίτα Δημητρίου οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων για να συζητήσουν το θέμα.
Σε δηλώσεις του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης είπε ότι αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή Επιλογής για να αποφασίσει την κατανομή των Επιτροπών.
Βάση του Συντάγματος είναι η Επιτροπή Επιλογής που ορίζει τις Επιτροπές και όχι τα κόμματα. «Άρα δεν μπορεί να λέγεται από τον οποιοδήποτε ότι εγώ, ο ΔΗΣΥ, δίνω την Επιτροπή σε αυτόν και δεν την δίνω στον άλλον και άλλως πως. Είναι νωπή η λαϊκή ετυμηγορία. Πρέπει να υπερασπιστούμε την λαϊκή κυριαρχία. Δεν μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα στους πολίτες, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, ότι υπάρχει αντιπαλότητα για τις καρέκλες, για τις προεδρίες των Επιτροπών».
Ο κ. Τορναρίτης είπε ότι στην σύσκεψη αρχηγών τους δόθηκε σημείωμα από τις υπηρεσίες της Βουλής το οποίο παραθέτει τα γεγονότα και με γνωματεύσεις Γενικών Εισαγγελέων που λέει ότι οι προεδρίες των Επιτροπών καθορίζονται ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβε το κάθε κόμμα και τις έδρες που έχει στη Βουλή. Έχοντας κατά νου το Σύνταγμα της ΚΔ, τον κανονισμό της Βουλής και την πρακτική που εφαρμόστηκε όλα τα χρόνια από την γέννηση της ΚΔ, πρόσθεσε, «θα λειτουργήσουμε σε ένα πνεύμα συναίνεσης και σύνθεσης, γιατί αυτό ακριβώς ζητούν από εμάς οι πολίτες και όχι των διαμοιρασμό λαφύρων ή άλλως πως. Και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε».
Το σημαντικότερο, συνέχισε ο κ. Τορναρίτης, είναι πώς θα διαχειριστούμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, όπως η πανδημία, τα οικονομικά προβλήματα, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και το Κυπριακό, που δεν είναι πρόβλημα της Βουλής, αλλά «έχει τις δικές του δυναμικές εντός και εκτός κοινοβουλίου».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, θα λειτουργήσουν χωρίς να αποκλείουν ή να προκρίνουν τον οποιοδήποτε πολιτικό σχηματισμό. «Εμείς είμαστε ανοικτοί στο διάλογο, στήνουμε καθημερινά γέφυρες και αναμένουμε από τους συνομιλητές μας να πράξουν τον ίδιο».
Ερωτηθείς για την θέση του ΔΗΣΥ εντός της σύσκεψης αρχηγών για τον καταμερισμό των προεδριών, ο κ. Τορναρίτης επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να μείνουν πιστοί στο Σύνταγμα, τον κανονισμό και την πρακτική.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο ΔΗΣΥ «σίγουρα δικαιούται περισσότερες από 6 Επιτροπές», ενώ ερωτηθείς εάν θα τις διατηρήσει ή όχι απάντησε «δεν το ξέρω αυτό γιατί δεν έχει συγκληθεί ακόμη η κοινοβουλευτική μας ομάδα». Η συνεδρία της Επιτροπής Επιλογής θα γίνει αύριο και ο ΔΗΣΥ είναι ανοικτός σε συζήτηση και δεν είναι απόλυτος για τίποτα, πρόσθεσε. «Δεν δίνουμε την μάχη της καρέκλας. Είναι το μήνυμα που έδωσαν οι πολίτες. Εμείς δίνουμε την μάχη της Δημοκρατίας».
Μέχρι αύριο θα μάθουμε το αποτέλεσμα και ελπίζω να είναι συλλογικό και συναινετικό, πρόσθεσε. Στην παρελθούσα κοινοβουλευτική περίοδο, συνέχισε, η ΕΔΕΚ που δεν είχε κοινοβουλευτική ομάδα, είχε προεδρία, όπως και ο κ. Λιλλήκας. «Δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην συνεχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη αυτή η πρακτική».
Στην παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ είπε ότι θέλει να παραχωρήσει μία Επιτροπή αλλά όχι στο ΕΛΑΜ, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι στην παρελθούσα Βουλή ο ΔΗΣΥ είχε 6 προεδρίες Επιτροπών, το ΑΚΕΛ 4, το ΔΗΚΟ 3, μία η ΕΔΕΚ και μία ο κ. Λιλλήκας. «Εγώ δεν θέλω να συζητήσω παραχωρήσεις, καρέκλες ή άλλως πως. Δεν είναι αυτό το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες. Και το μήνυμα αυτό δεν το έστειλαν μόνο σε μας. Υποθέτω το έστειλαν σε όλους. Το ερώτημα βεβαίως θα μου πείτε, είναι ποιοι το έχουν λάβει και ποιοι δεν το αντελήφθησαν ακόμη».
Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παραχωρήσει έδρα στο ΕΛΑΜ, λέει ο Λουκαΐδης
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι εκτός από την παραμονή του ίδιου αριθμού Επιτροπών, συμφώνησαν επίσης ότι ο μέγιστος αριθμός μελών ανά Επιτροπή είναι τα 11 πρόσωπα και ο μέγιστος αριθμός Επιτροπών στις οποίες μπορεί να συμμετέχει ένας ΄΄η μία Βουλευτής, είναι τέσσερις.
Έχουν καταγραφεί διαφωνίες, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης λέγοντας ότι θέση του ΑΚΕΛ είναι πως «με βάση την αναλογία των εδρών των κομμάτων που έχουν κοινοβουλευτική ομάδα με βάση το Σύνταγμα, η κατανομή των προεδριών των Επιτροπών, είναι: 6 για τον ΔΗΣΥ, 6 για το ΑΚΕΛ και 4 για το ΔΗΚΟ».
Το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, πρόσθεσε, προβλέπουν ξεκάθαρα ότι προεδρίες δικαιούνται μόνο τα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική ομάδα. Το ΑΚΕΛ, είπε, εξέφρασε την βούληση για να παραχωρήσουν μία εκ των προεδριών που δικαιούνται «με βάση τα αριθμητικά και πολιτικά δεδομένα, σε ένα από τα κόμματα και ειδικότερα στους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι και στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το ΑΚΕΛ διευκρίνισε με απόλυτη σαφήνεια ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να παραχωρήσει έδρα του ή μερίδιο προεδρίας στο ΕΛΑΜ».
Είμαστε έτοιμοι να πάμε με συναίνεση στην παραχώρηση προεδριών Επιτροπών στα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ, δήλωσε ο Γιώργος Λουκαϊδης. «Καμιά προεδρία που δικαιούται το ΑΚΕΛ ή μέρος προεδρίας, δεν δεχόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε – στο βαθμό που μας αφορά εμάς – να πάει στο ΕΛΑΜ».
Κληθείς να σχολιάσει εάν ουσιαστικά το ΑΚΕΛ θα παραμείνει με τις 5 προεδρίες Επιτροπών που είχε και στην προηγούμενη Βουλή, ο κ. Λουκαϊδης απάντησε ότι αυτό προκύπτει από τα αριθμητικά δεδομένα, στη βάση των εδρών όπως έχουν κατανεμηθεί.
Σε αυτή την εξίσωση έχει ληφθεί υπόψη, όπως και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, συνέχισε, ότι ο ΔΗΣΥ έχει την Προεδρία της Βουλής. Στην προηγούμενη περίοδο που εκλέγηκε Πρόεδρος της Βουλής ο κ. Συλλούρης με τις ψήφους και του ΔΗΣΥ, είπε ο κ. Λουκαϊδης, η Αλληλεγγύη αν και είχε 3 Βουλευτές, όσους και η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών, δεν πήρε προεδρία Επιτροπής. «Ανάλογα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι την Προεδρία της Βουλής κατέχει πλέον Συναγερμικός αξιωματούχος, Βουλευτής, και άρα δύναται να προεδρεύει σε όποια Επιτροπή παρακάθεται. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να συνυπολογιστεί στους Βουλευτές που δικαιούνται να προεδρεύσουν Επιτροπής ο Πρόεδρος της Βουλής».
Πρέπει να ληφθεί και πολιτικά υπόψη η πρακτική που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως ο ΔΗΣΥ πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες προεδρίες, ο Γιώργος Λουκϊδης είπε ότι το κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να επιλέξει εάν θα παραχωρήσει προεδρίες, επαναλαμβάνοντας ότι το ΑΚΕΛ δύναται να παραχωρήσει μία εκ των προεδριών του, φτάνει να μην καταλήξει με οποιοδήποτε τρόπο στο ΕΛΑΜ. «Δεν είμαστε σε θέση, δεν δικαιούμαστε, δεν μας επιτρέπεται να παραχωρήσουμε στο όνομα της συναίνεσης, προεδρία στο ΕΛΑΜ. Ας το πράξουν άλλοι».
Διευκρίνισε ότι η παραχώρηση προεδριών είναι προαιρετική και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει πρόβλημα να παραχωρήσει την μία προεδρία Επιτροπής σε άλλα κόμματα, εξαιρουμένου του ΕΛΑΜ. «Εάν θα πάρει το ΕΛΑΜ, δεν θα πάρει από εμάς. Ούτε σε κλάσμα προεδρίας. Εάν τα υπόλοιπα κόμματα θέλουν να δώσουν προεδρία στο ΕΛΑΜ έχουν κάθε δικαίωμα να το πράξουν».
Πηγή: ΚΥΠΕ