Σε φάση ανασυγκρότησης οι μικροί-Επόμενη πρόκληση οι προεδρίες των Επιτροπών

Στα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, επικεντρώνεται ο απόηχος της εκλογής της νέας προέδρου της Βουλής και κατ΄ επέκταση των βουλευτικών εκλογών που ανήκουν πλέον στο παρελθόν, ωστόσο, ενώπιον σημαντικών αποφάσεων και κρίσιμων ζητημάτων, βρίσκονται και τα μικρότερα κόμματα της Βουλής.  

Έχοντας μάλιστα στο μυαλό τους την τύχη που είχαν άλλα κόμματα που μπήκαν με δυναμική στη Βουλή το 2016, αλλά σήμερα δεν εκπροσωπούνται, όπως το Κίνημα Αλληλεγγύη, αλλά και η Συμμαχία Πολιτών αν και εκπροσωπείται από τον Ανδρέα Αποστόλου που ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ, τα μικρότερα κόμματα θέλουν να αποφύγουν τα ίδια λάθη και να διασφαλίσουν την παρουσία τους στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. 

Τα πλείστα κόμματα βρίσκονται στη φάση της ερμηνείας των μηνυμάτων που έστειλαν οι εκλογές και σύντομα θα εισέλθουν σε φάση ανασυγκρότησης, ώστε ο καιρός να τα βρει έτοιμα, ενόψει των νέων προκλήσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Ένα από αυτά τα ζητήματα, αναμένεται να είναι την ερχόμενη εβδομάδα αυτό των προεδριών στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με όλα τα κόμματα να διεκδικούν έστω από μια προεδρία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώνουν το ρήγμα στη σχέση τους ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ-Μπηχτές και αλληλοκαρφώματα

Αν και σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής που βρίσκεται σε ισχύ προεδρία Επιτροπής δικαιούνται μόνο τα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική ομάδα, δηλαδή πάνω από έξι βουλευτών, εις ένδειξη καλής θέλησης παραδοσιακά επικράτησε στη Βουλή, όλα τα κόμματα που διαθέτουν τρεις ή περισσότερους βουλευτές να έχουν μια Επιτροπή. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΕΔΕΚ που στην προηγούμενη θητεία της Βουλής, κατείχε την προεδρία της Επιτροπής Άμυνας. Τα μικρά κόμματα θα επιδιώξουν αυτός ο άτυπος κανόνας να επικρατήσεις, κάτι που θα σήμαινε την αύξηση των προεδριών από τα μικρά κόμματα και τη μείωση των προεδριών για τα μεγάλα, αφού και τα επτά κόμματα που εκπροσωπούνται στη βουλή έχουν τρεις ή περισσότερους βουλευτές. 

Μένει να διαφανεί αν οι τρεις μεγάλοι θα συμφωνήσουν στα θέλω των μικρών και θα δούμε τις προεδρίες των Επιτροπών της Βουλής να διαμοιράζονται σε όλα τα κόμματα. Μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, αναμένεται να διαφανεί κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας της Επιτροπής Επιλογών που θα συνέλθει εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ήδη έγιναν οι πρώτοι σχεδιασμοί στα κομματικά επιτελεία σε σχέση με τον διαμοιρασμό των Επιτροπών, με τη ΔΗΠΑ να επιθυμεί την Επιτροπή Εργασίας, τους Οικολόγους την Επιτροπή Περιβάλλοντος και την ΕΔΕΚ να διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Επιτροπής Άμυνας. Παραμένει άγνωστο πως τα υπόλοιπα κόμματα θα ταχθούν απέναντι και στην επιθυμία του ΕΛΑΜ για διεκδίκηση μιας προεδρίας Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η συμφωνία που έσπασε μια ώρα πριν τη ψηφοφορία-Όλο το παρασκήνιο

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των εκλογών, στο ΕΛΑΜ, πήραν την ευκαιρία που τους έδωσε το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, να ρυθμίσουν με τις ψήφους τους ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής και δεν την πέταξαν. Η λογική πάνω στην οποία κινήθηκαν όπως τα ίδια τα στελέχη του κόμματος δηλώνουν, είναι του μη χείρον βέλτιστο. Μπροστά στον κίνδυνο, όπως τον αντιλαμβάνονται, να ανέλθει στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα του κράτους, ένας εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, προτίμησαν να αποσύρουν την υποψηφιότητα Χρίστου και να στηρίξουν την Αννίτα Δημητρίου, σπεύδοντας την ίδια ώρα να δηλώσουν πως σε καμία περίπτωση αυτή η στήριξη δεν σημαίνει πως δίνεται λευκή επιταγή σε κανένα.

Μένει να διαφανεί πάντως, αν μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού, η οποία πάντως έσωσε τη χώρα από ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες και μετά τη στήριξη στην Αννίτα Δημητρίου, το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει να παρέχει σε κρίσιμες ψηφοφορίες εντός της Βουλής, ψήφο εμπιστοσύνης και στήριξης του κυβερνώντος κόμματος.

Από την άλλη πλευρά στην ΕΔΕΚ, δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα μετά από τις εκλογές και τα όσα ακολούθησαν. Πρώτον ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος, παρά τα εσωκομματικά προβλήματα που πλήγωσαν το κόμμα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παραμένει ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του κόμματος. Το δεύτερο, είναι πως όσα κι αν ειπώθηκαν υπό τον τύπο φημών μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού για συμφωνία με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ώστε να είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής, δεν είχαν βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφησε ανοιχτό το θέμα υπουργοποίησης ο Αδάμου-«Παραμένω ενεργός στην πολιτική»

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται το επόμενο διάστημα η ΕΔΕΚ, να καταδείξει και μέσα από την ενισχυμένη παρουσία της στα κοινοβουλευτικά έδρανα, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί και ποιες είναι οι προθέσεις της ηγεσίας της ενόψει των προεδρικών εκλογών. Πάντως, η συνεννόηση της τελευταίας στιγμής που επήλθε με το ΔΗΚΟ για αλληλοστήριξη των υποψηφίων των δύο κομμάτων, ίσως να είναι και ένα πρώτο βήμα για αναβίωση της συνεργασίας.

Στην αντίπερα όχθη, ο Μάριος Καρογιάν και η Δημοκρατική Παράταξη, φρόντισαν από την πρώτη ώρα που βρέθηκαν εντός της Βουλής, να δώσουν το στίγμα της μελλοντικής παρουσίας τους. Με την πρωτοβουλία του ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, έστειλε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως θα επιδιώξει να είναι ο βασικός ρυθμιστής εντός του κοινοβουλίου, εκπροσωπώντας όπως ο ίδιος λέει με κάθε ευκαιρία το αυθεντικό κέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση η ΔΗΠΑ-«Γνώριζαν όλοι για την πρόταση, κάποιοι έκαναν άλλες σκέψεις»

Για τα στελέχη του ΔΗΚΟ, αλλά και του ΑΚΕΛ που δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για τη στάση της ΔΗΠΑ μετά το ναυάγιο της πρωτοβουλίας Καρογιάν, η παρουσία της κατά την πρώτη Ολομέλεια, ερμηνεύεται ως επίδοση διαπιστευτηρίων στον Αβέρωφ Νεοφύτου και που θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες με ανταλλάγματα κατά τη διάρκεια του ανασχηματισμού. Στη ΔΗΠΑ από την άλλη υποδεικνύουν πως θα πορευθούν στη βάση αρχών, συναίνεσης και συνεννόησης και σε αυτά τα πλαίσια προχώρησαν και στην πρωτοβουλία για εκλογή του Άντρου Κυπριανού.

Τέλος το Κίνημα Οικολόγων, ήταν από τα κόμματα που συμφώνησαν στην πρωτοβουλία Καρογιάν και σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, θεωρούσαν πως αυτή είναι σε ισχύ ακόμα και μετά την έναρξη της χθεσινής Ολομέλειας. Το μεγάλο στοίχημα για τους Οικολόγους, είναι να συνεχίσουν και να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στη Βουλή και παράλληλα να λύσουν τα οργανωτικά προβλήματα που επανήλθαν στην επιφάνεια στις εκλογές.

Μήνας του μέλιτος για Αβέρωφ
Ο ΔΗΣΥ αναμφίβολα είναι ο μεγάλος κερδισμένος, αφού κατάφερε κάτω από τις ίσως πιο δύσκολες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει από τη μέρα ίδρυσης του, να ανταπεξέλθει και παρά τη μείωση των ποσοστών του, να ανοίξει τη διαφορά από το ΑΚΕΛ. Παράλληλα πέτυχε να εκλέξει για πρώτη φορά δικό του Πρόεδρο της Βουλής, και να στείλει το μήνυμα πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιχειρήσει να περάσει από τη Βουλή τα Νομοσχέδια και τις Μεταρρυθμίσεις που έχουν τροχοδρομηθεί.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτή η περίοδος αποτελεί τον μήνα του μέλιτος για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αφού βλέπει πως μετά από μια πολύ δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, το κόμμα του, κατάφερε να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί περιορίζοντας στο ελάχιστο τις απώλειες.

Πλέον στον ΔΗΣΥ θέλουν να επικεντρωθούν στις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στη Βουλή, ενώ η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανασχηματισμό με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση, δεν τους αφήνει αδιάφορους. Αυτό που στον ΔΗΣΥ θα ήθελαν να δουν είναι διορισμούς προσώπων που είτε προέρχονται, είτε όχι από το κόμμα, να μπορούν να παράξουν το απαιτούμενο έργο που θα επισφραγίσει με θετικό πρόσημο τη δεύτερη θητεία Αναστασιάδη και θα δημιουργεί τις προοπτικές, αφενός για το καλό του τόπου, αλλά και αφετέρου ο ΔΗΣΥ να παραμείνει και για την επόμενη πενταετία το κυβερνών κόμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι ο πρώτος εκ των πολιτικών αρχηγών που θα συναντηθεί τη Δευτέρα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εγκαινιάζοντας τον κύκλο επαφών του Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο απόλυτος κυρίαρχος Αβέρωφ και το παρατεταμένο προεκλογικό σοκ σε ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ

Δειτε Επισης

Παραμένουν οι μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα-Περισσότερες οι άνεργες γυναίκες από τους άνδρες
Άνω τελεία για το θέμα της βίας και παρενόχλησης στην εργασία-Ξανά σε διαβούλευση η Κυβέρνηση
Άγνωστος Χ ο χρόνος διαχωρισμού εξουσιών των Εισαγγελέων-Κλειδί οι πρόνοιες του Νομοσχεδίου για τους νυν
Δείχνει γραμμή πλεύσης η υπεράσπιση στην δίκη Γιαννάκη-Αντεξέταση με επίκεντρο τις ενέργειες του τέως Ελεγκτή
Τρέχουν οι διαδικασίες για το σύστημα ενημέρωσης σε έκτακτη ανάγκη με SMS-Προωθείται αντικατάσταση σειρήνων
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα