Κυπριακό και διμερείς σχέσεις στην τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη-Μπλίνκεν

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και των ΗΠΑ, Νίκος Χριστοδουλίδης και Άντονι Μπλίνκεν είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία, στην ατζέντα της οποίας βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ με αιχμή την συνεργασία τους στην ασφάλεια, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή και το Κυπριακό.

Ήταν η πρώτη συνομιλία των δύο ανδρών από την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπλίνκεν, με τον οποίο ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συναντηθεί τον καιρό που ο Αμερικανός επίσημος υπηρετούσε την Kυβέρνηση Ομπάμα. Η συνομιλία ήταν θερμή και διήρκεσε 25 λεπτά, επιβεβαιώνοντας την καλή σχέση Κύπρου – ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μόλις την περασμένη εβδομάδα ανανέωσε την αναφορά του στην Κύπρο, στην ιστοσελίδα του τμήματος πολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων, σημειώνοντας το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ στην πρόταση για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2022, έχει καταχωρηθεί ποσό μισού εκατομμυρίου δολαρίων για εκπαιδευτικά στρατιωτικά προγράμματα. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο κ. Μπλίνκεν διαβεβαίωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για την επιθυμία των ΗΠΑ να ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας το σημαντικό ρόλο αναγνωρίζουν στην περιοχή και βλέπουν τις ενέργειές της, ειδικά στη διαδικασία 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Σε σχέση με το Κυπριακό, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διερευνητική προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμη κάποια εμπλοκή, πέραν της επαναβεβαίωσης της πάγιας υποστήριξης στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σε μία στιγμή όπου η Τουρκία προωθεί διχοτομικές προτάσεις δύο κρατών. Ο κ. Μπλίνκεν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν της διζωνική δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ τόνισε πως δεν μπορούν να ανεχτούν παραβιάσεις και μονομερείς ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα Βαρώσια, κάτι που μετέφεραν στην Τουρκία, σε υψηλό επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει συνομιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη και με την Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τηλεφωνική επικοινωνία Κόμπου-Γεραπετρίτη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Το Καζακστάν εξόργισε την Άγκυρα λόγω Κύπρου-Δεν προσκάλεσε το ψευδοκράτος σε Σύνοδο Κορυφής
Παρουσιάστηκε το προκαταρκτικό πλαίσιο για τον φορολογικό μετασχηματισμό
Οδικό χάρτη αλλά όχι μαγικές λύσεις βλέπει στο Κυπριακό η Αθήνα-«Σημασία έχει να καθίσουν στο τραπέζι»
Η παρέμβαση Ραουνά στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων-Οι ηγέτες της ΕΕ θα ενημερωθούν από ΠτΔ για τη διευρυμένη συνάντησης
Ν. Χριστοδουλίδης: Επικεντρωνόμαστε σε διεθνοποίηση και εξωστρέφεια της βιομηχανίας
Πιο ορατό ψευδοκράτος θέλει ο Τατάρ, ομοσπονδία με πολιτική ισότητα ο Ερχιουμάν
Το Κυπριακό ενόψει διευρυμένης συζήτησαν Γεραπετρίτης και Γκουτέρες
Συναντήθηκε με τον Σίσι η Αννίτα Δημητρίου-«Η Αίγυπτος είναι στρατηγικός σύμμαχος της Κύπρου»
Επιμένουν στο αφήγημα περί «γειτονικών κρατών» στα κατεχόμενα