Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα-Τα νέα δεδομένα στο Κυπριακό

Νέα δεδομένα που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθούν σε βάθος χρόνου, δημιούργησε η άτυπη πενταμερής της Γενεύης που ολοκληρώθηκε χθες, με το Κυπριακό πλέον να μην είναι το ίδιο, αφού από την περασμένη Τετάρτη υπάρχει κατατεθειμένη με τον πιο επίσημο τρόπο, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η πρόταση έξι σημείων του Ερσίν Τατάρ για λύση στη βάση των δύο κρατών. 

Πλέον, μετά από αυτή την εξέλιξη το Κυπριακό και οι προσπάθειες για να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες, βαδίζουν σε άγνωστους δρόμους, που με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, κανείς και τίποτα δεν διασφαλίζει πως η νέα πενταμερής που εξήγγειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας ολομέλειας στη Γενεύη, θα επιφυλάσσει ένα θετικό αποτέλεσμα που έστω και στο ελάχιστο θα ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Εξάλλου, πολύ πρακτικά και παραστατικά ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες περιέγραψε τον Γόρδιο δεσμό που καλείται να λύσει και που εύστοχα χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια να τετραγωνιστεί ο κύκλος. Κι αυτό διότι οι Τούρκοι εμφανίστηκαν αμετακίνητοι στη θέση ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν για επίλυση του κυπριακού εδώ και χρόνια απέτυχαν περιλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης στο Κρανς Μοντανά, οι προσπάθειες για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία εξαντλήθηκαν και ότι οι Τουρκοκύπριοι αξίζουν ίσο διεθνές στάτους στη βάση δύο κρατών που θα συνεργάζονται μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποτυχία με προοπτική ελπίδας σε μαύρο φόντο για το Κυπριακό

Η επιλογή του Τσαβούσογλου και του κατοχικού ηγέτη να επιμείνουν με τόσο αποφασιστικό τρόπο, μπορεί να πανηγυρίζεται από ακραίους κύκλους σε Άγκυρα και κατεχόμενα, ωστόσο μεγάλη μερίδα των Τουρκοκυπρίων, παρακολουθεί τη θριαμβολογία και τα πανηγύρια του Τατάρ, που κάνει λόγο για ιστορική στιγμή, με απογοήτευση.

Στην Άγκυρα γνωρίζουν πολύ καλά πως η στάση που επέλεξαν αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στις ήδη προβληματικές σχέσεις της χώρας, τόσο με τις Βρυξέλλες, όσο και με κάποια εκ των πέντε Μονίμων Μελών του του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους για έναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που καθορίζονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σε ότι αφορά πάντως τις ήδη διατυπωθείσες θέσεις των Τούρκων, βάσει και των δηλώσεων που έγιναν στον απόηχο της πενταμερούς, δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια ότι στο προσεχές διάστημα θα αλλάξει η προσέγγιση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαροι οι Τούρκοι μετά την πενταμερή-«Μόνο με δυο κράτη σε διαπραγματεύσεις»

Εξάλλου, Τατάρ και Τσαβούσογλου, μπροστά στον κίνδυνο –όπως οι ίδιοι τον αντιλαμβάνονται- η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα να αναβαθμιστεί, με τον διορισμό της Τζέιν Χολ Λουτ ως ειδικής αντιπροσώπου του για το Κυπριακό, με όρους εντολής που να κινούνται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δεν έγινε αποδεκτή. Σε συνδυασμό με τη στασιμότητα που τουλάχιστον μέχρι τον ορισμό της νέας πενταμερούς θα συνεχισθεί, εγκυμονεί και ο κίνδυνος, έως τη νέα άτυπη συνάντηση των πέντε με τον Γενικό Γραμματέα η απόσταση να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αποτίμηση Αναστασιάδη και το ξεκάθαρο μήνυμα για τη νέα πενταμερή

Τα βλέμματα πλέον, τουλάχιστον όσων ενδιαφέρονται για επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, στρέφονται στις προσπάθειες που θα εγκαινιάσουν τα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους ενόψει της νέας άτυπους πενταμερούς, που σύμφωνα με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη. Σε αυτόν τον νέο γύρο διαβουλεύσεων στο τρίγωνο Λευκωσία-Άγκυρα-Αθήνα, σημαντικό ρόλο, αναμένεται να διαδραματίσει η ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης, καλείται αφενός να προετοιμάσει τις πλευρές, ώστε η νέα πενταμερής να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην οδηγήσει σε αδιέξοδο και αφετέρου να διασφαλίσει όσο το δυνατό πως η νέα πενταμερής θα έχει προοπτική να καταλήξει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η φράση «το μη χείρον βέλτιστον», ίσως να περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την κατάληξη που είχε η άτυπη πενταμερής, τουλάχιστον για τη δική μας πλευρά. Το γεγονός ότι δεν κηρύχθηκε οριστικό αδιέξοδο, αφήνει ανοικτό το παράθυρο τουλάχιστον μιας ακόμη ευκαιρίας, στην προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΔΔΟ, αποκεντρωμένη, πολιτική ή κυριαρχική ισότητα-Το... γλωσσάρι του Κυπριακού

Στα θετικά μπορεί να πιστωθεί και το γεγονός, ότι ο Γενικός Γραμματέας, τόσο κατά τη διάρκεια των κατ΄ιδίαν επαφών του με τον Ερσίν Τατάρ και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου όσο και στη δήλωση που έκανε μετά το πέρας της πενταμερούς, κατέστησε σαφές πως η τουρκική προσέγγιση για συνομιλίες στο πλαίσιο βάσης λύσης δύο κρατών, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Επιπρόσθετα, ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να τοποθετηθεί μετά το πέρας της τελευταίας ολομέλειας ο κ. Γκουτέρες, παραθέτοντας τις θέσεις που κατέθεσαν στο τραπέζι οι δύο πλευρές και στη συνέχεια υπενθυμίζοντας ποιοι είναι οι όροι εντολής που ο ίδιος έλαβε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, εμμέσως υπέδειξε ποια πλευρά κινείται εντός πλαισίου και ποια όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβληματισμός Άντρου για την κατάληξη της πενταμερούς-Διαμορφώνει πρόταση προς Πρόεδρο

 

Δειτε Επισης

Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»