Τα τρία σενάρια και πώς προσεγγίζει την πενταμερή ο Γκουτέρες

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ

Ως η πιο κρίσιμη και καθοριστική για την έκβαση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα, με τις σχετικές εκτιμήσεις που γίνονται από υψηλόβαθμούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να είναι ότι μέχρι αργά απόψε το βράδυ, ενδεχομένως και μετά τα μεσάνυχτα, να έχει ξεκαθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η πορεία των πραγμάτων.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται το αποψινό δείπνο που θα παραθέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών(σ.σ. το οποίο από γνώστες του παρασκηνίου στη Γενεύη αναμένεται να είναι τύπου Κραν Μοντανά) , όπου αναμένεται να γίνει ουσιαστική συζήτηση, ενώ πέραν των καθορισμένων συναντήσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αναμένεται πως, είτε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας είτε η Τζέιν Χολ Λουτ, θα έχουν και πρόσθετες συναντήσεις μετά το δείπνο. Μάλιστα, εκφράζεται η βεβαιότητα πως θα υπάρξει εμπλοκή και των διαπραγματευτών, αναλόγως των εξελίξεων.

Σημειώνεται πως εντός της ημέρας η ε/κ πλευρά, θα έχει επικοινωνία με τα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που δεν βρίσκονται στη Γενεύη, καθώς και με την Ε.Ε., ώστε να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.  

Όσον αφορά τα σενάρια για την κατάληξη της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, αυτά είναι ουσιαστικά τα εξής τρία:

Πρώτο: Είτε να υπάρξει απόφαση συνέχισης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα.

Δεύτερο: Είτε να υπάρξει αδιέξοδο.

Τρίτο: Είτε να υπάρξει συνέχιση της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα.

Πηγές που είναι ενήμερες για τα τεκταινόμενα στη Γενεύη πάντως, σημειώνουν πως το αν θα αρχίσει να κτίζεται κοινό ανακοινωθέν ή δήλωση του Γ.Γ. που να μιλά για συνέχιση της προσπάθειας ή για επανέναρξη των συνομιλιών, θα διαφανεί αργά απόψε. Ο Γ.Γ. αναμένεται να ανακοινώσει στη σύνοδο της Πέμπτης, με την οποία θα κλείσει η άτυπη διάσκεψη, τα συμπεράσματά του.

Οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα μετά την άτυπη διάσκεψη, ο Γ.Γ. είναι υποχρεωμένος να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. απ’ όπου πηγάζουν οι όροι εντολής του. Σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο στη Γενεύη θα ζητήσει οδηγίες για τα επόμενα βήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ REPORTER

Αντίληψη του Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως η κατάσταση είναι δύσκολη, με τον ίδιο να επιθυμεί να προκύψει αποτέλεσμα και να παραμένει δεσμευμένος στη διαδικασία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας επενδύει στις διμερείς συναντήσεις και είναι γι’ αυτό τον λόγο που ενώ αρχικά σήμερα ήταν προγραμματισμένο να υπάρξει δευτερολογία απ’ όλους, δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.  

Στη χθεσινή του συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, ο Γενικός Γραμματέας ξεκαθάρισε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη πως οι όροι εντολής του είναι περιορισμένοι στη βάση των αποφάσεων του Σ.Α. των Η.Ε. και του κατέστησε σαφές πως όπως έχουν τα πράγματα δεν μπορεί ο ίδιος να ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο. Του ανέφερε επίσης πως δεν θεωρεί ότι η λύση δύο κρατών μπορεί να γίνει αποδεκτή, είτε από τους Ε/κ είτε από τα Η.Ε. είτε από την ίδια την Ε.Ε., ενώ του μετέφερε και την εκτίμησή του ότι και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων επιθυμεί λύση στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επιπλέον, του υπέδειξε πως δεν μπορούν όλα όσα συζητήθηκαν όλο αυτό τον καιρό, ξαφνικά και σε μια μέρα να διαγραφούν.

Ερμηνεία που δίνεται από την ε/κ πλευρά είναι πως ο Γ.Γ. θα είναι αρκετά έντονος με όλα τα μέρη, αφού θέλει να υπάρξει αποτέλεσμα και αποτελεί για τον ίδιο ένα μεγάλο στοίχημα η όποια θετική κατάληξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν διέξοδο στα αδιέξοδα-Τι ζήτησε από τον Γκουτέρες ο Αναστασιάδης

Στη χθεσινή του παρέμβαση ενώπιον του Γ.Γ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σκιαγράφησε το πώς ο ίδιος βλέπει τα επόμενα βήματα, τονίζοντας πως η επανέναρξη των συνομιλιών πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία της 25ης Νοεμβρίου του 2109, στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου, στις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι τη στιγμή που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις και στο έγγραφο έξι σημείων του Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, σχολίασε τη θέση που διατυπώνεται δημόσια από τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή και ότι ξεφεύγει του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. Ειδική αναφορά έκανε στο ψήφισμα 1251 του Σ.Α., το οποίο καθορίζει τους περιοριστικούς όρους σχετικά με το μόνιμο καθεστώς της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε στον Γ.Γ. πως το γεγονός ότι υπάρχει ένας νέος Τ/κ ηγέτης, οποίος μιλά για άλλη μορφή λύσης δεν σημαίνει ότι αλλάζει και η συζήτηση της μορφής λύσης, παραπέμποντας τόσο στον Ραούφ Ντενκτάς όσο και στον Ντερβίς Έρογλου, οι οποίοι είχαν παρόμοιες θέσεις, δημόσια έλεγαν τα ίδια πράγματα, αλλά δεν άλλαξε η βάση λύσης του Κυπριακού. Τόνισε μάλιστα, πως το κοινό ανακοινωθέν του 2014, είναι με τον κ. Έρογλου που συμφωνήθηκε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε στον Αντόνιο Γκουτέρες την ετοιμότητά του να διαπραγματευτεί και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού μαζί( σ.σ. κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά για το πώς βλέπε το κάθε κεφάλαιο) και συζήτησε μαζί του τα διάφορα σενάρια κατάληξης της πενταμερούς.

Όσον αφορά το σενάριο συνέχισης της προσπάθειας, θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι πως η νέα σύσκεψη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε σύντομο διάστημα, για παράδειγμα ένα μήνα, και σίγουρα όχι μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Επιπρόσθετα, διαβίβασε προς τον Γ.Γ. την ετοιμότητά του, αν το κρίνει σκόπιμο, να παρακαθήσει εντός των επόμενων εβδομάδων σε συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Δειτε Επισης

Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο