Η... προίκα στη νέα Βουλή-Θύματα του προεκλογικού οι μεγάλες Μεταρρυθμίσεις
07:05 - 24 Απριλίου 2021
Πολλές μεγάλες εκκρεμότητες που η νέα βουλή θα κληθεί να διαχειριστεί, αφήνει πίσω της η Βουλή η οποία αυτοδιαλύθηκε την περασμένη Πέμπτη στην τελευταία Ολομέλεια του Σώματος ενόψει των Βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για την 30η Μαΐου.
Η απελθούσα Βουλή για διαφορετικούς λόγους δεν προχώρησε μια σειρά Μεταρρυθμίσεων που η Κυβέρνηση φιλοδοξούσε να έχουν κλειδώσει πριν την αυτοδιάλυση της με αποτέλεσμα, τη νέα σύνθεση που θα αναδειχθεί μέσα από τις εκλογές να περιμένει αρκετή και δύσκολη εργασία.
Στην Κυβέρνηση φιλοδοξούν πως οι αντιστάσεις των κομμάτων θα χαλαρώσουν μετά τη διεξαγωγή των εκλογών και μια σειρά Νομοσχέδιών που έχουν ως στόχο τη Μεταρρύθμιση σημαντικών πυλώνων του κράτους θα προχωρήσουν απρόσκοπτα, έστω και με καθυστέρηση. Οι δύο μεγαλύτερες Μεταρρυθμίσεις που μπαίνουν στον πάγο για τη νέα Βουλή αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, το Νόμο που αφορά τους whistleblowers καθώς επίσης και τις αλλαγές του οικογενειακού δικαίου, καθώς επίσης και την απόλυτα αναγκαία Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Βέβαια την ίδια ώρα σε όλες τις Επιτροπές της Βουλής, μια σειρά από Νομοσχέδια και εναρμονίστηκες πράξεις θα παραμείνουν στα συρτάρια. Σε ότι αφορά τις δύο μεγάλες Μεταρρυθμίσεις, της Δικαιοσύνης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκάθαρα έχουν πέσει θύμα τις πόλωσης που χαρακτηρίζει κάθε προεκλογική περίοδο.
H Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης
Τα Νομοσχέδια που αφορούν τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, αν και αρχικά θα οδηγούντο προς ψήφιση στην Ολομέλεια, τελικά θα παραμείνουν στα... αζήτητα, αφού τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, που σχηματίζουν πλειοψηφία, τάχθηκαν εναντίον. Συνεπώς, η νέα Βουλή θα κληθεί, αφενός να συνεχίσει τη συζήτηση και αφετέρου να προχωρήσει στη ψήφιση τους.
Η ταλαιπωρημένη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια, με τον νομικό κόσμο να εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για τη νέα ολιγωρία που παρουσιάζεται, καθώς επίσης και φόβους για κυρώσεις με αποκοπή κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα τρία νομοσχέδια, που η Επιτροπής Νομικών αποφάσισε ότι δεν μπορούν να κατατεθούν ενώπιον της Ολομέλειας, προνοούν ουσιαστικά μία νέα δομή στην Ανώτατη βαθμίδα της Δικαιοσύνης, με τη σύσταση ενός νέου Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, τη σύσταση ενός νέου Ανώτατου Δικαστηρίου και τη σύσταση ενός νέου Εφετείου.
Επίσης, στα συρτάρια θα παραμείνουν και τα επτά Νομοσχέδια που αφορούν τη Μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου. Έξι από τα επτά Νομοσχέδια έχουν συζητηθεί στην Επιτροπή, ενώ εκκρεμεί το έβδομο, με τη πλειοψηφία των κομμάτων, να αρνούνται τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίας για να ολοκληρωθεί η εργασία και να οδηγηθεί προς ψήφιση. Τέλος, σε εκκρεμότητα παραμένει και το Νομοσχέδιο που αφορά τους whistleblowers και προβλέπει την παροχή προστασίας σε πρόσωπα που αναφέρουν πληροφορίες που αποκτούν στο εργασιακό τους πλαίσιο.
Η Μεταρρύθμιση της ΤΑ
Θύμα της προεκλογικής περιόδου έπεσε και η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού τα κόμματα, θέλοντας αφενός να μην δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους σε επηρεαζόμενες περιοχές και αφετέρου να μην δώσουν στην Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ το δικαίωμα να μιλούν για την εφαρμογή ακόμα μιας ιστορικής Μεταρρύθμισης επί των ημερών τους, έκαναν ότι μπορούσαν ώστε να μην ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική εργασία την απελθούσα κοινοβουλευτική περίοδο.
Με πρόσχημα τον αριθμό των Δήμων και το ζήτημα του δημοψηφίσματος, η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης φρέναραν τις εξελίξεις και την εντός αρχικών χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογή της Μεταρρύθμισης. Σε ότι αφορά τον αριθμό των Δήμων, από τους δεκατέσσερις που προνοούσε η πρόταση του Κωνσταντίνου Πετρίδη, η Επιτροπή Εσωτερικών ανέβασε τον αριθμό στους 21, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η νέα πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών για 17 Δήμους, φαίνεται πως στην παρούσα φάση, εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, κυρίως από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.
Το άλλο μεγάλο θέμα, που προκάλεσε και την καθυστέρηση στη ψήφιση του Νομοσχεδίου, που θα κληθεί να ψηφίσει η νέα Βουλή, αφορά τα δημοψηφίσματα. Θέση της Κυβέρνηση, ήταν πως δεν θα πρέπει να διεξαχθούν δημοψηφίσματα, από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της Μεταρρύθμισης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τράβηξαν κόκκινη γραμμή ζητώντας τη διενέργεια δημοψηφισμάτων και μάλιστα τοπικών, με την Κυβέρνηση να επανέρχεται με πρόταση για ένα ενιαίο δημοψήφισμα, παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές.
Η πρόταση της Κυβέρνησης, απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ολομέλεια της Βουλής και η όλη προσπάθεια για ψήφιση του Νομοσχεδίου, θα επανεξεταστεί από την νέα Βουλή το καλοκαίρι, και ειδικότερα πριν τον Δεκέμβριο που είναι προγραμματισμένες οι δημοτικές εκλογές.
Στα συρτάρια και το νέο Πόθεν Έσχες
Στα συρτάρια θα παραμείνει και το νέο Νομοθετικό πλαίσιο που αφορά το Πόθεν Έσχες αφού η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αποφάσισε την περασμένη Τρίτη πως λόγω τεχνικών εκκρεμοτήτων θα παραπέμψει το επικαιροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο στο νέο Σώμα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαχαρία Ζαχαρίου, ενώπιον της είχαν μαζευτεί από όλες τις Επιτροπές προτάσεις νόμου για επικαιροποίηση του Πόθεν Έσχες καθώς ήταν κοινή πεποίθηση ότι έχρηζε σοβαρών αλλαγών, ώστε η διαφάνεια να είναι το χαρακτηριστικό και ο τεχνοκρατικός έλεγχος να βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.
Εκτίμηση του Ζαχαρία Ζαχαρίου, είναι πως η νέα Επιτροπή Θεσμών θα μπορέσει εντός του Καλοκαιριού να ολοκληρώσει τη διαδικασία και το νέο νομοθετικό πλαίσιο να οδηγηθεί προς ψήφιση.