Τα παιχνίδια των Τούρκων και το ενεργό ηφαίστειο στο εσωτερικό πριν τη Γενεύη

Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει το εσωτερικό μέτωπο, μια εβδομάδα ακριβώς πριν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταβεί στη Γενεύη για να συμμετάσχει στην πιο κρίσιμη διάσκεψη των τελευταίων χρόνων για το Κυπριακό. Με τον ίδιο να δηλώνει πως θα ήθελε ένα υποστηρικτικό και αρραγές εσωτερικό μέτωπο πριν μεταβεί στην άτυπη πενταμερή, το κλίμα δείχνει πως δύσκολα αναστρέφεται, αφού από τη μια δέχεται τα πυρά της μείζονος αντιπολίτευσης, με αιχμή του δόρατος τα όσα συνέβησαν στο Κρανς Μοντάνα πριν από τέσσερα χρόνια και από την άλλη τα πυρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για τις παγίδες που κρύβονται στη Γενεύη.

Την ώρα που η Άγκυρα επιμένει με τον Ερσίν Τατάρ και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου να δυναμιτίζουν το κλίμα και να απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για συνεννόηση, στο εσωτερικό μια σειρά από ζητήματα, μονοπωλούν τον δημόσιο διάλογο που ξεφεύγει κατά πολύ από τις ράγες της εθνικής συνεννόησης ενόψει των σημαντικών εξελίξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δένδιας-Τσαβούσογλου: Τα ψέματα τελείωσαν, «αγαπητέ Μεβλούτ»-Τι έγινε πίσω από τις κάμερες

Σε ότι αφορά την ουσία του ζητήματος, θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι πως η αδιάλλακτη και ακραία ρητορική που η άλλη πλευρά συνεχίζει να διατηρεί, δεν είναι πρωτόγνωρη αλλά αποτελεί και τον βασικό λόγο για τον οποίο δεν επιτεύχθηκε λύση του Κυπριακού μέχρι σήμερα. Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Τατάρ, φροντίζουν με κάθε ευκαιρία να διατυπώσουν τις ήδη εκφρασθείσες θέσεις τους για λύση δύο κρατών, κυριαρχική ισότητα και παραμονή των εγγυήσεων. Θέσεις οι οποίες ξεκάθαρα εάν διατηρηθούν και την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη θα τορπιλίσουν την διαδικασία εν τη γενέσει της, μη δίδοντας πολλά περιθώρια ελιγμών.

Στο εσωτερικό, το πολιτικό θερμόμετρο διατηρείται στα ύψη με τα κόμματα να εκτοξεύουν κατηγορίες για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σοβαρά ζητήματα μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις καθημερινές επιθέσεις κατά της Κυβέρνησης κατέχει η Εζεκία Παπαϊωάννου, που επιμένει να κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη για τα όσα πέτυχε στο Κυπριακό στα οκτώ χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία. Μια από τις βασικές ευθύνες που ρίχνει στην Κυβέρνηση αφορά την αντίδραση του διεθνούς παράγοντα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, με τον ίδιο τον Άντρο Κυπριανού να επιρρίπτει ευθύνες στον Νίκο Αναστασιάδη, επειδή τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντέδρασαν έντονα και δεν ασκούν πιέσεις στην Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα ο Τατάρ-«Στη Γενεύη για το νέο όραμα»

Επιπλέον, η σημερινή κριτική του ΑΚΕΛ ακουμπάει και τα όσα συνέβησαν πριν από τέσσερα χρόνια στο Κρανς Μοντάνα και τις ευθύνες που, σύμφωνα με το κόμμα βαραίνουν τον Νίκο Αναστασιάδη. Μάλιστα το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο να δεχθεί την πολιτική ισότητα, και στις διαπραγματεύσεις να καταθέσει γεφυρωτικές προτάσεις για να επιλυθούν τα εκκρεμούντα ζητήματα αναφορικά με τα 6 σημεία που θέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και για τους υδρογονάνθρακες να πει -εάν και εφόσον επιλυθούν τα 6 σημεία- είναι έτοιμος να συζητήσεις το ενδεχόμενο συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην διαχειριστική επιτροπή για θέματα φυσικού αερίου καθώς επίσης και να δηλώσει εάν είναι έτοιμος να ξεκινήσει συζήτηση με την Τουρκία πάνω σε καθαρά οικονομική και εμπορική βάση για το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Πάντως, το Προεδρικό στέλνει το μήνυμα στην αντιπολίτευση να πάψει να υπαγορεύει ότι θα πρέπει χωρίς διαπραγμάτευση, η Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί προτάσεις, οι οποίες απλά θα γίνουν δεκτές σαν τετελεσμένο, χωρίς να πάρουμε οτιδήποτε, αφού εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η πλάστιγγα θα γέρνει ακόμα περισσότερο προς τις ακραίες και άκρως απαράδεκτες θέσεις που συνεχώς προβάλλει η άλλη πλευρά.

Στο πεδίο του Κυπριακού εισέρχεται και το Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες με το ΑΚΕΛ απόψεις, κάνει λόγο για κινδύνους που ελλοχεύουν από τη Γενεύη, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το δικαίωμα στην Κυβέρνηση να αντιστρέψει τα πυρά. Κι αυτό διότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ βρίσκονται σε πλήρη σύμπλευση σε μια σειρά εσωτερικών ζητημάτων, όπως η διαφθορά, οι έρευνες για τις πολιτογραφήσεις και η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση με τις φήμες που κάνουν λόγο για επικείμενη εκλογική τους συνεργασία ενόψει των Προεδρικών του 2023 να πυκνώνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζει Νικόλα ο Αβέρωφ-«Δεν περνάει μέρα που να μην τα ισοπεδώσει όλα»

Ωστόσο σε ότι αφορά το Κυπριακό, τα δύο κόμματα χωρίζει χάσμα, αφού ουσιαστικά το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο να προχωρήσει σε μια σειρά γεφυρωτικών προτάσεων και παραχωρήσεων στην άλλη πλευρά, ενώ το ΔΗΚΟ, σε καταφανέστατα χαμηλότερους τόνους σε σχέση με την κριτική που ασκεί για τα θέματα πολιτογραφήσεων και διαφθοράς, προβάλλει τη θέση πως δεν υπάρχει χώρος περαιτέρω παραχωρήσεων από τη δική μας πλευρά.

Αυτή η διάσταση απόψεων, ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο να καλέσει προ ημέρων τον Νικόλα Παπαδόπουλο να καταθέσει τη θέση του ιδίου και του κόμματος του είναι να μεταβεί ή όχι η ελληνοκυπριακή πλευρά στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, στη Γενεύη και να απαντήσει εάν συμφωνεί με τις θέσεις που εκφράζει το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. Την ίδια ώρα καλεί το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί επί των θέσεων που το ΔΗΚΟ εκφράζει για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά με «ντροπή» στην Κυβέρνηση το ΔΗΚΟ-Συνεχίζεται ο χαρτοπόλεμος για τα διαβατήρια

Ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό και ανεξάρτητα εάν το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτός πορεύεται τον βρίσκει σύμφωνο ή όχι, η άτυπη πενταμερής της Γενεύης δεν παύει να αποτελεί μια κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό, που ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα πρέπει να βρει το εσωτερικό μέτωπο ενωμένο και αρραγές, ενόψει των επικείμενων προκλήσεων.

Ωστόσο, θα ήταν αφελής όποιος πίστευε πως ένα μήνα πριν την προεκλογική περίοδο τα κόμματα και δη τα μεγάλα θα έκαναν ένα βήμα και θα έδιδαν στην πολιτική ηγεσία την απαιτούμενη στήριξη ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων. Ακριβώς μια εβδομάδα πριν την άτυπη πενταμερή, τα κόμματα καλούνται έστω κι αργά να αποδείξουν αν στη ζυγαριά των προτεραιοτήτων τους θα επικρατήσει τελικά το συμφέρον του τόπου ή του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»
Με κατηγορίες κατά της Ε/κ πλευράς και «κυριαρχική ισότητα» το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Τατάρ
Tη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Τατάρ-«Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιείται»
«Έχουν ξεπεράσει τους 542 οι Σύροι που ζήτησαν να επαναπατριστούν... Κάποιοι το έχουν πράξει ιδιωτικά»
Για «πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων» κάνει λόγο το τ/κ μέλος ΔΕΑ
Γεραπετρίτης: Σκοπός της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος ΣΑ να διατηρήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα ΟΗΕ