Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα μετατρέψω ολόκληρη την Κύπρο σε επαρχία της Τουρκίας
21:31 - 19 Απριλίου 2021
Το μπαλάκι στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, έριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τον επίμαχο διάλογο μεταξύ των, με τον Τούρκο αξιωματούχο να ισχυρίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του πρότεινε λύση δύο κρατών. «Όπως εκείνος ηχογράφησε τα όσα ελέχθησαν, το πράξαμε και εμείς», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως δεν θα είχε καμία ένσταση αν ήθελε να δημοσιοποιήσει τη συνομιλία ο κ. Τσαβούσογλου.
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Άλφα», έστειλε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ενόψει της πενταμερούς. Ειδικότερα αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο κάλεσε τα κόμματα να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών στέλνοντας το μήνυμα πως οι εκλογές μπορεί να είναι κρίσιμες για τα ποσοστά των κομμάτων, όμως οι συνομιλίες είναι πιο κρίσιμες.
Σε σχέση με το διακύβευμα των συνομιλιών, ο Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε πως το ζητούμενο δεν είναι αν ο ίδιος θα είναι αρκούντος αιτιολογημένος για να απορρίψει όσα η Τουρκία θα προβάλει στη Γενεύη αλλά το τι μέλλει γενέσθαι με το status quo. «Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να βρούμε ένα δημιουργικό διάλογο που θα μας οδηγήσει σε λύση, είπε και διευκρίνησε: «Μια λύση, το έχουμε πει εκατοντάδες φορές, που θα βασίζεται βεβαίως στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα είναι πριν και πάνω από όλα μια μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, αλλά που θα διασφαλίζει το σημαντικότερο ένα λειτουργικό κράτος. Το λειτουργικό κράτος δίδει το αίσθημα της εμπιστοσύνης και στους Ελληνοκύπριους, πέραν των ανησυχιών που έχουν οι Τουρκοκύπριοι που ποτέ δεν τις παραγνωρίσαμε, θα πρέπει και εκείνοι να συμμεριστούν, ανησυχίες που διατηρούν οι Ε/κ σαν αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων. Αν δεν είναι λειτουργική και δίνει την εικόνα ότι μπορεί να καταρρεύσει την επομένη, δοθέντος ότι η λύση δεν μπορεί να υιοθετηθεί εκτός και αν περάσει από δημοψηφίσματα η ανησυχία μου είναι ότι στο τέλος παρά τις όποιες προσπάθειες, αν δεν διασφαλιστούν βασικά συστατικά ενός κράτους διαρκείας θα είναι η απόρριψη», είπε.
Σε σχέση με το εδαφικό και τις κόκκινες γραμμές της δικής μας πλευράς, ο Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε πως είναι εκ των ων ουκ άνευ, η επιστροφή της Αμμοχώστου, κάποιων χωριών και της Μόρφου, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει λύση η οποία να δίδει την εικόνα αν μη τι άλλο, το αίσθημα της δικαίας κατανομής αν μη τι άλλο εδαφών. «Είναι σημαντικό το εδαφικό, το θέμα των περιουσιών και ο τρόπος που θα έπρεπε να διασφαλιστούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Οφείλω να πω είναι κάτι που το έχουμε συμφωνήσει και τον Ιανουάριο του 2017 η τ/κ κοινότητα υπαναχώρησε όσο αφορά το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας.
Ερωτηθείς για τις τουρκικές επιδιώξεις για δύο κράτη υπό το πρόσχημα της συνομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ανησυχία του ότι μέσα από την συνομοσπονδία να μην επιδιωχθεί στο τέλος η οριστική διχοτόμηση ή τα δύο ξεχωριστά κράτη και είναι κάτι που ουδέποτε η δική μας πλευρά απεδέχθη, «όσα και αν λέει ο κύριος Τσαβούσογλου. Μάλιστα σε σχέση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο Νίκος Αναστασιάδης αποκάλυψε πως όπως ο Τσαβούσογλου ηχογράφησε τη συνομιλία, το ίδιο έπραξε και ο ίδιος. Μάλιστα αποκάλυψε πως ζητήθηκε και λήφθηκε η τουρκική απομαγνητοφώνηση η οποία είναι η ίδια ωστόσο παραλείπει κάποια σημεία. Μάλιστα εξέφρασε την ετοιμότητα του για δημοσιοποίηση της συνομιλίας, αν ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ το επιθυμούσε.
Σε ερώτηση για το αν όσο δεν επιλύεται το κυπριακό αυτό θα κορυφώνεται και θα μετατρέπονται τα κατεχόμενα σε επαρχία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν διαφώνησε ωστόσο, τόνισε πως «δεν θα μετατρέψω ολόκληρη την Κύπρο σε επαρχία της Τουρκίας. Δίδοντας δικαιώματα ελέγχου των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης. Ήταν ένας από τους λόγους που εισηγήθηκα την αποκέντρωση. Να περιοριστούν οι εξουσίες και είπα και στον Ακιντζί, αφού θα είμαστε σε διάλογο από κοινού να συμφωνήσουμε ποιες θα αποκεντρωθούν. Δεν μπορώ να καθορίζω εγώ ποιες θα είναι οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης. Και αφού τις συμφωνήσω μπορεί να γίνει εξουσιοδότηση ενάσκησης κάποιων εκ των εξουσιών από τις συνιστώσες πολιτείες», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Κληθείς να σχολιάσει για το πώς περιμένει την Τουρκία να εμφανιστεί στις διαπραγματεύσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ευχή να παρουσιαστεί με δημιουργικές προτάσεις. «Εγώ θα πάω», πρόσθεσε, «με θετική πρόθεση, με αποφασιστικότητα να διαβουλευτώ με σοβαρότητα αυτό που έχουμε μπροστά μας, να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργούσε η τουρκική εμμονή για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια λύση που να αντιμετωπίζει και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και τη δυσπιστία που δημιουργήθηκε αλλά και εκείνες των Ελληνοκυπρίων.
Σε σχέση με την πρόταση του ΑΚΕΛ και τις κατηγορίες από την Εζεκία Παπαϊωάννου πως δεν την λαμβάνει υπόψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επανέλαβε πως δεν μπορεί να διαχωρίσει τα έξι σημεία του Αντόνιο Γκουτέρες, να δώσεις στην άλλη πλευρά αυτά που επιθυμεί χωρίς να προηγηθεί διαπραγμάτευση. «Παρόλο που δεν θέλω να μπαίνω σε αντιπαραθέσεις με οποιανδήποτε πολιτική δύναμη, είναι κανόνας στη διαπραγμάτευση και όταν ο Γενικός Γραμματέας μας υπόβαλε τα έξι σημεία το Πλαίσιο Γκουτέρες ήταν για μια αλληλένδετη συζήτηση. Πως μπορώ να διαχωρίσω και να δώσω εκείνο το οποίο περιλαμβάνεται, χωρίς να λάβω υπόψη ότι δεν με ικανοποίησαν στο εδαφικό, το περιουσιακό, στα όσα αναφέρονται στα έξι σημεία. Αν δώσεις, θα μείνει ως δεδομένο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.