Στην Αθήνα ο Πρόεδρος πριν την πενταμερή-Έτοιμοι για όλα τα σενάρια στη Γενεύη

Μεταβαίνουμε στη Γενεύη για να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στην Πάφο, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ ο Πρόεδρος την Τετάρτη μεταβαίνει στην Αθήνα για συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πέντε της Γενεύης και οι άλλοι-Ο ρόλος των τρίτων στις εξελίξεις

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη, που αποτελεί μια σημαντικότατη συνάντηση, προσθέτοντας πως εκείνο που μπορεί να πει μετά βεβαιότητας είναι ότι δεν προεξοφλούν σε καμία απολύτως περίπτωση αδιέξοδο και σίγουρα πηγαίνουν στη Γενεύη για να προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα. 

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, οι δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς δικαιολογημένα δημιουργούν ένα αίσθημα απαισιοδοξίας, αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι των συζητήσεων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

«Άρα το τι κάνουμε από δικής μας πλευράς όλο αυτό το διάστημα και θα κορυφωθεί και αυτή την εβδομάδα, μάλιστα θα υπάρξει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου», είπε. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην Αθήνα την Τετάρτη για να συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ενόψει της άτυπης διάσκεψης και συμπλήρωσε πως επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια και μεταβαίνουν εκεί με μοναδικό στόχο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. 

Για μας θετικό αποτέλεσμα, όπως εξήγησε, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Γκραν Μοντανά με ένα και μοναδικό στόχο τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θα πρέπει, επίσης, συνέχισε, “να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι στο παρελθόν και στο σύντομο και στο μακρινό παρελθόν, σε πολλές των περιπτώσεων, μεταβήκαμε σε συναντήσεις έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η στάση της Τουρκίας θα οδηγήσει σε αδιέξοδο και πολλές φορές αναγκαστήκαμε να υπάρξει αναδίπλωση από δική μας πλευράς”. 

Αυτή τη στιγμή, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, για αυτό τον λόγο είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια και από δική μας πλευράς θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Πάνω και από όλα, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν τίθεται θέμα να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά την αλλαγή της μορφής λύσης του Κυπριακού. Είτε αυτό αφορά τα δύο κράτη είτε αφορά τη συνομοσπονδία, είναι θέμα εκτός συζήτησης από δικής μας πλευράς. 

Το δεύτερο ζήτημα, σημείωσε, “είναι να αξιοποιήσουμε το κεκτημένο της διαπραγματευτικής διαδικασίας”, σημειώνοντας πως αποτελεί γεγονός ότι “η τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία οδήγησε σε αρκετές συγκλίσεις, συγκλίσεις μάλιστα που επιτεύχθηκαν κάποιες απ’ αυτές για πρώτη φορά». 

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο στόχος είναι να συνεχίσουμε απ’ εκεί και στα έξι κεφάλαια του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα. 

Ένα απ’ αυτό αφορά, όπως είπε, “και το ερώτημα σας περί αποκεντρωμένης ομοσπονδίας αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα, το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το εδαφικό”. 

 Όλα αυτά είναι, είπε, καθοριστικής σημασίας κεφάλαια και για όλα αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η διαπραγματευτική ομάδα μεταβαίνουν με συγκεκριμένα σενάρια, τα οποία δεν ξεφεύγουν του πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα ο Τατάρ-«Στη Γενεύη για το νέο όραμα»

Δυναμιτίζει το κλίμα ο Τατάρ

Στη Γενεύη πάει με το νέο όραμα για "συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα", δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ προσθέτοντας ότι στην άτυπη διάσκεψη πηγαίνει «με τα χέρια μας ενδυναμωμένα» χάρη στην αυξανόμενη ισχύ της Τουρκίας στην περιοχή και τη στήριξη, που δίνει στο ψευδοκράτος.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης συμμετείχε διαδικτυακά σε συμπόσιο του συνδέσμου ΕΚΟ – Ευρασίας (σσ: σύνδεσμος στην Τουρκία για τις οικονομικές σχέσεις στην περιοχής της Ευρασίας) με θέμα «Το στρατηγικό όραμα της τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος, με συντονιστή το πρόεδρο του ΔΣ του, Χικμέτ Ερέν.

Στη βάση του νέου οράματος, ο αγώνας του τ/κ "λαού, οι ήρωές του, έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού", είπε.

Η ομοσπονδία τέλειωσε, πρόσθεσε, στο Κραν Μοντάνα όπου η ε/κ πλευρά εγκατέλειψε τις συνομιλίες, όπως υποστήριξε. «Πλέον δεν είναι εφικτό να επιστρέψουμε εκεί, οι προσπάθειες για την ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί». Αυτό που ο ίδιος βλέπει, είπε ο κ. Τατάρ, είναι μια συνεργασία "δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα", ένα νέο όραμα – κατά την έκφρασή του – και τα δύο κράτη θα μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά θέματα όπως το νερό, το φυσικό αέριο, το έγκλημα, ο ηλεκτρισμός και άλλα.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι γνωρίζει το Κυπριακό μέσα από τον παππού του, Τζεμάλ Μουφτούζαντε, που ήταν υφυπουργός του Φαζίλ Κιουτσιούκ αλλά και του πατέρα του, Ρουστέμ Τατάρ, που διατέλεσε και «υπουργός δημοσιονομικών».

Η ΕΕ, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης, έχασε την ουδετερότητά της επειδή έκανε μέλος της τους Ε/κ, δίδοντάς τους υπόσχεση πριν το δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν, πως θα γινόταν μέλη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και παρά το ότι οι Ε/κ είπαν τότε Όχι. Λόγω αυτού, συνέχισε, η ΕΕ δεν μπορεί να λέει ότι είναι ουδέτερη αφού επέτρεψε στην ε/κ πλευρά με λίγο πληθυσμό, να χρησιμοποιεί άδικα – όπως είπε – το δικαίωμα του βέτο εντός της Ένωσης για μια χώρα των 85 εκ, την Τουρκία.

Ο τ/κ «λαός», πρόσθεσε, παρά τα «εμπάργκο» και την «απομόνωση» συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα του και τα τελευταία 25 χρόνια, είπε, έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις στο ψευδοκράτος στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Με την κίνηση, που έκαναν στο Βαρώσι, δήλωσε ο κ. Τατάρ, συνεχίζουν να είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Υποστήριξε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου είναι «υπηρεσία προς την ανθρωπότητα» και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και οι ιδιοκτήτες περιουσιών εκεί θα μπορέσουν να αιτηθούν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» για το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Υποστήριξε επίσης ότι στην περίκλειστη περιοχή υπάρχουν βακούφικα, τα οποία την περίοδο της αγγλικής αποικιοκρατίας άλλαξαν χέρια με τρόπο που δεν συνάδει με τον κανονισμό των βακουφίων και το «τμήμα βακουφίων» το επόμενο διάστημα μπορεί να προσφύγει στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ζητώντας τα δικαιώματα του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο ταχυτήτων ΕΟΑ, συνεχίζονται τα προβλήματα με προϋπολογισμούς-Άνοιξε το χορό των αλλαγών το ΥΠΕΣ
«Σφράγισε με την πολιτική του πορεία μια ολόκληρη εποχή»-Το αντίο των κομμάτων στον Κώστα Σημίτη
Σ. Στεφάνου: Πρώτη προτεραιότητα η επίλυση Κυπριακού
Πληροφορίες για παράνομη επίσκεψη Χακάν Φιντάν στα κατεχόμενα
Το Κυπριακό, τα Ίμια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Ευρώ-Οι «σταθμοί» της οκταετίας Σημίτη
«Οδήγησαν με τον Κληρίδη την Κύπρο στο μεγαλύτερο επίτευγμα»-Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Κώστα Σημίτη
Η χρονιά που μεγάλωσε το διπλωματικό μας αποτύπωμα
Η ανάγνωση Προεδρικού για εκθέσεις ΟΗΕ-«Αναμένουμε να μην εξισώνονται αμυντικές ενέργειες με παραβιάσεις»
Βλέπει θετικά βήματα από τις δύο πλευρές για το Κυπριακό ο Γκουτέρες-Εκφράζει ανησυχία για τα Βαρώσια
Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες