Το θερμό επεισόδιο Δένδια-Τσαβούσογλου και η επόμενη μέρα

Η ένταση αλλά και η ανοιχτή σύγκρουση που καταγράφηκε κατά τις δηλώσεις που έγιναν από τον Νίκο Δένδια και τον Μελβούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, όχι μόνο δεν αποτελούν αναβάθμιση των επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά έρχονται να ανεβάσουν σε άλλο επίπεδο τη διπλωματική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. Οι αναφορές από τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για το Αιγαίο, τα νησιά, την Ανατολική Μεσόγειο και την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη δεν έμειναν αναπάντητες από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα έσπασαν στη κοινή διάσκεψη Δένδιας-Τσαβούσογλου, τσακωμός on air

Ο Νίκος Δένδιας επέπληξε ανοιχτά την Αγκυρα για τις παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο, αλλά και για fake news σχετικά με το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και έφερε ως παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στο ασυνήθιστο πίνγκ πονγκ δηλώσεων ο Μεβλούτ Τσαβούσολγου πήρε εκ νέου τον λόγο και έθεσε επιθετικά διάφορα ζητήματα, όπως αποστρατιωτικοποιηση νησιών, για να λάβει εκ νέου απάντηση από τον Νίκο Δένδια που επισήμανε ότι τα νησιά έχουν στρατό γιατί κάποιοι απέναντι τα απειλούν.

Η διαδικασία στις κοινές δηλώσεις σε επίπεδο υπουργών δεν είχε προηγούμενο καθώς οι υπουργοί έλαβαν διαδοχικά τον λόγο άλλες δύο φορές για να απαντήσουν στις εκατέρωθεν δηλώσεις. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει με βάση θετική ατζέντα συνομιλιών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αλλάζουν οι πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής ή πως εγκαταλείπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα και πως για να γυρίσει μια νέα σελίδα απαιτείται μια νέα αντίληψη.

Τσαβούσογλου: Υπάρχει διάσταση απόψεων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην αρχική του τοποθέτηση τόνισε ότι πράγματι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του Αιγαίου, και ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που προωθεί εδώ και καιρό η Τουρκία. Ο ίδιος:

  • έθεσε θέμα τουρκικών μειονοτήτων στη Θράκη,
  • έκανε λόγο για άνευ όρων διάλογο μεταξύ των δύο χωρών
  • θεωρεί ότι οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών κρατών Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να αποτελέσουν γόνιμη βάση για διάλογο.

Δένδιας: Αυξήθηκαν οι παραβατικές ενέργειες

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει ένα θετικό κλίμα σε αντιδιαστολή με αυτό που υπήρχε τους τελευταίους 20 μήνες, σημειώνοντας ότι αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα. Μέχρι πριν λίγους μήνες, τόνισε ο έλληνας υπουργός, οι παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας είχαν αυξηθεί δραματικά, επιβαρύνοντας τις προσπάθειες για οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης. Είπε πως η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, και όχι μόνο αυτό έχει παραβιάσει και τα ίδια δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας, αναφέροντας πως έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό έδαφος. «Μεβλούτ, πάνω από το ελληνικό έδαφος» είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και προσέθεσε: Δεν υπάρχει καμία διάταξη δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ίδιο το ελληνικό έδαφος.

Απάντησε στον Τσαβούσογλου ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, - αυτό αναγνωρίζει και η συνθήκη της Λωζάνης που έχει υπογράψει η Τουρκία, ενώ αυτή είναι και η θέση του ελληνικού κράτους. Ο κ. Δένδιας είπε επίσης ότι η χώρα μας υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εφόσον το επιθυμεί και η ίδια, ωστόσο προϋπόθεση είναι ο πλήρης σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών μελών της ΕΕ. Και υπενθύμισε στην Άγκυρα ότι πάντα επάνω στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκεται το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας. Είπε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και η ενταξιακή πορεία της Τουρκία επηρεάζονται αρνητικά από την απειλή πολέμου, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε το αδύνατο ξανά στο Κυπριακό

Τα νησιά και η αποβατική δύναμη απέναντί τους

Ειδικά στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που έθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας διερωτήθηκε γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου, απάντησε και διερωτήθηκε επίσης: Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Αν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν, συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να μην υπάρχουν προβολές ψευδών ειδήσεων, προκλητικών ρητορικών, που προβάλλονται από συγκεκριμένους κύκλους και «οι οποίες δεν βοηθούν σε αυτό το θετικό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε». Αναφέρθηκε στο casus belli εκ μέρους της Τουρκίας, στην απειλή πολέμου εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της που προέρχονται από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τονίζοντας είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Υπογράμμισε μάλιστα πως η στάση αυτή αντίκειται στο Χάρτη του ΟΗΕ και δεν συνάδει με ένα ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας και της προώθησης αυτών των σχέσεων.

Επισήμανε δε, πως η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας η οποία όχι μόνο αντικατοπτρίζει εθνικό δίκαιο, αλλά έχει επικυρωθεί και από την ΕΕ, άρα είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως είναι ευρωτουρκικό ζήτημα και αναφέρθηκε στην απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Έβρο το προηγούμενο διάστημα. Απαντώντας στον κ. Τσαβούσογλου, τόνισε ότι, ειδικά από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα.

Αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη, αναφέροντας πως η Ελλάδα ευελπιστεί πως όλες οι πλευρές θα προσέλθουν με εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε αν είναι δυνατό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Επανέλαβε ότι μοναδική λύση που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ. Προσέθεσε πως η λύση αυτή είναι συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη αποχής από ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχικά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε ακόμα σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, τονίζοντας πως εκφράστηκε στην τουρκική πλευρά η «προσδοκία αναστροφής της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και η απόφαση μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί». Σημείωσε πως μια τέτοια αναστροφή είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας και της εικόνας της διεθνώς.

Η αναφορά Τσαβούσογλου σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη

«Πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν εποικοδομητικό διάλογο», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των πολιτικών διαβουλεύσεων. «Θεωρούμε ότι τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα», σημείωσε. Ο Τσαβούσογλου ζήτησε «να συνεχίσουμε τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα με οργανώσεις τύπου FETO και PKK», ενώ επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να γίνει «με αντίληψη συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού».

«Μιλήσαμε για την "τουρκική μειονότητα" που ζει στην Θράκη», είπε ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι «για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές», προσθέτοντας. «Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να διαβιούν σε αμφότερες τις χώρες με τρόπο που τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη», συμπλήρωσε. Ο κ. Δένδιας απαντώντας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λοζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους, τόνισε.

«Να συνεχίσουμε τον διάλογο»

«Ως προς τη βελτίωση των σχέσεών μας και τη διευθέτηση των διαφωνιών μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον Νίκο Δένδια και υπενθύμισε ότι οι δυό τους γνωρίζονται από το 2003 και το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχοντας διατηρήσει μια φιλία. Ωστόσο, λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο -πάλι εκτός προγραμματισμού μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού- είπε ότι δε μπορεί να αποδεχτεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και ισχυρίστηκε ότι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δηλώνει ότι είναι «τουρκικής καταγωγής».

Σε κάθε περίπτωση η επεισοδιακή συνέντευξη των Δένδια - Τσαβούσογλου έρχεται ως ένα βήμα πίσω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν αποτελεί έκπληξη μετά τις προκλήσεις στο μεταναστευτικό στα νησιά και τον Έβρο, αλλά τα σουλάτσα του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο που κράτησαν επί σειρά μηνών ψηλά την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια αναβάθμιση του επιπέδο της διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Οργίλη αντίδραση από τον τουρκικό τύπο

Για θράσος από Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνει λόγο ο τουρκικός τύπος.

Στο πρωτοσέλιδο της η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ έχει τίτλο “Μεγάλη ντροπή από τον Έλληνα Υπουργό”. Η αντιπολιτευτική εφημερίδα Σοζτζού έχει τίτλο “ΤΙ θράσος είναι αυτό”. Η Ακσάμ τιτλοφορεί το θέμα “Μάθημα διπλωματίας στον Έλληνα Υπουργό”. Η Μιλλιέτ  έχει τίτλο “Δεν καταλάβαινε από φιλοξενία”.

Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Υπόδειγμα συνεργασίας η Τριμερής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου-Κοινές προσεγγίσεις στα μεγάλα θέματα
Έντεκα μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν κατά την Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Αιγύπτου
Συνεχίζεται ο διασυρμός της Αστυνομίας-Συνελήφθη άλλο ένα μέλος για αδικήματα διαφθοράς
Ξαναζεσταμένο φαγητό οι αποφάσεις της συνάντησης Χαρτσιώτη με Αστυνομία-Εντόπισαν προβλήματα, ψάχνουν ουσιαστικές λύσεις
Στην κρισιμότερη καμπή του το Κυπριακό εκτιμά ο γ.γ. του ΑΚΕΛ
Ξεκίνησαν οι εγγραφές/μετεγγραφές μαθητών και μαθητριών στην Α΄ τάξη 2025-2026
Καταδικάζει την παράνομη επίσκεψη Φιντάν στα κατεχόμενα το ΥΠΕΞ
Τρεις μήνες μετά διορίζονται ποινικοί ανακριτές για την απόδραση του «Κομμωτή»-Φάρος οι δύο εκθέσεις
Ο Γιάννης Καρούσος νέος αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ-Μαζί με το συνέδριο η ανακήρυξη
Αλαλούμ στη Βουλή για τα αναλυτικά προγράμματα-Πεδίο αντιπαράθεσης η διδασκαλία ενσυναίσθησης